Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod josef38 » 05 kvě 2015 05:56

Už nevím, jak velké fotografie se zde nechají zveřejňovat, ale 1200 pixelů na šířku se mně osobně zdá opravdu málo. Ale než sem dávat obrázky v plném rozlišení, bylo by asi výhodnější přiložit obrázek kolem 1600 pixelů na šířku a pro plné rozlišení přidat odkaz na nějaké úložiště. Kdyby byly všechny obrázky v plném, zbytečně by se asi plnil server daty a zpomalilo by se i načítání stránky.
Nechci radit, nejsem v tomto oboru příliš zběhlý, jen to jen můj návrh.
Hezké ráné všem, Mirkovi hezký večer! :D
josef38

Příspěvekod MirekE » 05 kvě 2015 06:17

Joseph píše:
MirekE píše:
Joseph píše:chtěl jsem vás chlapci poprosit, zkuste dávat ty fotky na web větší......dnes už má valná většina lidí NB a nebo displej u PC s větším rozlišením a je skoro škoda, že si pak nemůžeme ty vaše chuťovky vychutnat.....

Ja mam sice 4K rozliseni, ale fotky se mi tady oteviraji uz tak pres celou obrazovku, takze z vetsich bych videl jen cast.

mirku jestli mas rozliseni displeje 4k to zn. 3840 x2160 pixelu a obrazky se ti ze zdejsiho webu zobrazuji vetsi nez displej tak mas v prohlizeci nastaveno vetsi zvetseni nez 100 procent to znamena obrazky se nezobrazuji 1:1 to znaci jeden pixel fotky je zvetsen na vic pixelu displeje a ztratis tak vyhodu ostrosti 4k rozliseni idealne je treba vyuzit nativni rozliseni 1:1 pravda je ze kdo ma naopak mensi rozliseni displeje treba jen fulHD coz je ctvrtina ze 4k tak zase musi ty velke fotky zmensovat....

tak jak pise druhy josef....

Problem je v tom, ze u Macu s Retina displejem je HD rozliseni implementovane jinak nez na PC. Kdyz se rozliseni zvetsi na dvojnasobek, tak se obsah nezmensi na polovinu. Funguje to spis jako tiskarna, kde se na 360ppi nevytiskne stranka A4 ve velikosti 3x4cm a pri 720dpi ve velikosti postovni znamky, ale v ocekavane normalni velikosti. Starsi weby, jako napriklad tento, si s tim bohuzel neumi poradit a tak tady na digineffu vidim obrazek roztazeny na dvojnasobek. To je u fotografickeho webu smutne, ale casem se to jiste vyresi. Zatim je to ale tak, ze pokud sem date obrazek 3800x2000, tak me vsem s Retina displejem zobrazi jako 7600x4000 a mirne maznuty. Se svyma fotkama to delam tak, ze je davam na Flickr, ten je umi zobrazit spravne.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 05 kvě 2015 06:18

josef38 píše:Hezké ráné všem, Mirkovi hezký večer! :D

Taky vsem hezke rano (a sobe dobrou noc).
MirekE

Příspěvekod LUPER » 05 kvě 2015 09:22

Dobré ráno a pekný deň. ;)
Ľ.
Naposledy upravil LUPER dne 05 kvě 2015 09:23, celkově upraveno 1
LUPER

Příspěvekod OVal » 05 kvě 2015 12:47

Luper: Všecky z poslední doby (n) (n) . Víc jsem unešený z Tvých černobílých příběhů, ale uznávám, že u této série by to tak nevyznělo. Někdy je i barva namístě. ;) (n)
Co se týká větších fotek, tak já se budu držet zpátky. Vyhovuje mi tato velikost. Nemám extra velký a jemný monitor, ani nijak rychlé připojení. Ale pokud Josefové (i někdo další) budou chtít, uložím fotky v plném rozlišení vždy i zde:
https://oval.zonerama.com/Album/668716
Přílohy
L1001054-Edit.jpg
L1001054-Edit.jpg (220.32 KiB) Zobrazeno 4488 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/750 sec.
Clona: F/8
ISO: 320
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -65536/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
L1001043-Edit.jpg
L1001043-Edit.jpg (221.59 KiB) Zobrazeno 4488 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/4000 sec.
Clona: F/4.8
Exposure bias: -65536/65536 EV
OVal

větší rozlišení - Ondra

Příspěvekod Joseph » 05 kvě 2015 14:58

OVal píše:Luper: Všecky z poslední doby (n) (n) . Víc jsem unešený z Tvých černobílých příběhů, ale uznávám, že u této série by to tak nevyznělo. Někdy je i barva namístě. ;) (n)
Co se týká větších fotek, tak já se budu držet zpátky. Vyhovuje mi tato velikost. Nemám extra velký a jemný monitor, ani nijak rychlé připojení. Ale pokud Josefové (i někdo další) budou chtít, uložím fotky v plném rozlišení vždy i zde:
https://oval.zonerama.com/Album/668716

díky za vstřícnost, pane.... :-)

moc rád se v tom větším rozlišení pokochám.... už takhle je to super....

J.
Joseph

Příspěvekod OVal » 05 kvě 2015 15:25

Ještě dvě včerejší mostovky. Trošku mi tam ujelo zaostření. S 15kou už to je umění blbě zaostřit. :oops: Inu, malej, ale (ne)šikovnej... ;) Na náhledu to vidět nebude, ale v plném rozlišení už je to znát....
Přílohy
L1001064-Edit-2.jpg
L1001064-Edit-2.jpg (268.75 KiB) Zobrazeno 4471 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1500 sec.
Clona: F/6.7
Exposure bias: 0 EV
L1001070-Edit.jpg
L1001070-Edit.jpg (270.53 KiB) Zobrazeno 4471 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/5.7
Exposure bias: 0 EV
OVal

Příspěvekod Joseph » 05 kvě 2015 15:46

OVal píše:Ještě dvě včerejší mostovky. Trošku mi tam ujelo zaostření. S 15kou už to je umění blbě zaostřit. :oops: Inu, malej, ale (ne)šikovnej... ;) Na náhledu to vidět nebude, ale v plném rozlišení už je to znát....

ten most, to je tvoje oblíbený téma, co? :-)

projel jsem ten odkaz v zoneru a už tam sypej to plný rozlišení :-) kdepak, černobílá je černobílá......

v neděli jsem si bloknul záda, tak ležím s NB v posteli a nahřívám se, přitom listuji starými knihami od Sudka, co jsem podědil po dědovi a lovím na internetu něco k Sudkovi a našel jsem toto viz odkazy níže, moc doporučuji,

dodnes lituji, že jsem ho nepoznal. Minulý týden jsem dočetl knihu Josef Sudek v rozhovorech a vzpomínkách a měl by si to přečíst jako povinnou četbu každý aspirant na fotografa

https://www.kosmas.cz/knihy/191062/jose ... pominkach/

tady je ten film a rozhovor

https://www.youtube.com/watch?v=-z949_0NkSY

https://www.youtube.com/watch?v=XqsqQOgxZYQ

J.
Joseph

Příspěvekod OVal » 05 kvě 2015 15:56

Joseph píše:ten most, to je tvoje oblíbený téma, co? :-)

projel jsem ten odkaz v zoneru a už tam sypej to plný rozlišení :-) kdepak, černobílá je černobílá...... J.

Ano, oblíbený. Cestička k domovu... ;)
Na tý Zoneramě by fotky měly být v plným rozlišení. Mne to v zobrazení nepustí dál, než na rozlišení obrazovky, ale na 4K by to mělo být lepší..
Musíš si rozkliknout jednotlivý fotky.. ;) :D
OVal

Příspěvekod Joseph » 05 kvě 2015 16:05

OVal píše:
Joseph píše:ten most, to je tvoje oblíbený téma, co? :-)

projel jsem ten odkaz v zoneru a už tam sypej to plný rozlišení :-) kdepak, černobílá je černobílá...... J.

Ano, oblíbený. Cestička k domovu... ;)
Na tý Zoneramě by fotky měly být v plným rozlišení. Mne to v zobrazení nepustí dál, než na rozlišení obrazovky, ale na 4K by to mělo být lepší..
Musíš si rozkliknout jednotlivý fotky.. ;) :D

už jsem to zprovoznil, a to plný rozlišení je palba! chtělo by to vytisknout.....

J.
Joseph

Příspěvekod MirekE » 05 kvě 2015 16:42

Za chvili bude mit kazdy monitor s velkym rozlisenim a tak znovu premyslim o tom, ze se zbavim tiskarny. Stoji to penize, vyzaduje udrzbu, zabira misto... Ramovani me nebavi, navic to klasicke s paspartou mi moc nesedi a nejaky sendvic mezi plexi a hlinik si sam neudealam a i jinak je to komplikovane. Vy panove tisknete?
MirekE

Příspěvekod Joseph » 05 kvě 2015 16:49

MirekE píše:Za chvili bude mit kazdy monitor s velkym rozlisenim a tak znovu premyslim o tom, ze se zbavim tiskarny. Stoji to penize, vyzaduje udrzbu, zabira misto...

no jo, ale tiskárnu nevezmeš do ruky,,, :-)

já jsem naopak koupil tiskárnu, nějak mi chybělo z doby analogu držet fotku v ruce na kvalitním papíru, a dnes jsou papíry, o jakých se nám dříve nesnilo...

ale máš pravdu, že prohlížení rodinných a travel fotek na televizi 4K má taky něco do sebe....

J.
Joseph

Příspěvekod josef38 » 05 kvě 2015 20:37

Joseph píše:

Josefe nerozumím, nedává mi to smysl. Nemáš zde překlep? Nemělo být:
"no jo, ale monitor nevezmeš do ruky,,, ??"

MirekE píše:Vy panove tisknete?

Já netisknu. Tisknul jsem, ale po mizerných zkušenostech s tiskárnou, když se mi v koši s kartridžemi proděravěly kanálky s barvičkama a oprava by stála pomalu jak nová tiskárna, jsem tuto "vymoženost" vzdal a nechávám si tisknout u profiků.
Jenom samotné čištění koše s kartridžemin před vlastní tiskem ve mně vzbuzovalo nechuť k tisku, když jsem při tomto úkonu viděl mohutný úbytek inkoustu. A o zkažených papírech, té nejlepší kvality, raději ani nepíši.
josef38

Příspěvekod Joseph » 05 kvě 2015 20:53

josef38 píše:
Joseph píše:

Josefe nerozumím, nedává mi to smysl. Nemáš zde překlep? Nemělo být:
"no jo, ale monitor nevezmeš do ruky,,, ??"

no jasne, to jsem blb :-) je videt ze jsem pod vlivem... kamarad doktor mi dnes u mne doma dal uz dve infuze a nejakou injekci proti bolesti a na uvolneni stazeneho kosterniho svalstva jsem jak hadrovej panak... a furt se nemuzu poradne hnout....

J.
Joseph

Příspěvekod josef38 » 05 kvě 2015 20:55

Nic si z toho nedělej! Každý jsme pod nějaký tím vlivem! (n)
Já dělám už třetí den úpravy v garáži a bolí mě z toho celý člověk. Dokonale Ti rozumím.
josef38

Příspěvekod ce. » 06 kvě 2015 08:30

MirekE píše:Za chvili bude mit kazdy monitor s velkym rozlisenim a tak znovu premyslim o tom, ze se zbavim tiskarny. Stoji to penize, vyzaduje udrzbu, zabira misto... Ramovani me nebavi, navic to klasicke s paspartou mi moc nesedi a nejaky sendvic mezi plexi a hlinik si sam neudealam a i jinak je to komplikovane. Vy panove tisknete?

Ja áno.
Mám A2 tlačiareň Epson 3800 riadenú softvérom Mirage print.Je kalibrovaná a mám spravené profily na nejakých 9 typov papiera,prevažne Hahnemuehle,Epson a ilford.Využívam hlavne dva typy Hahnem.Nikdy ma nesklamala,neuschli atramenty a prežila aj sťahovanie,alebo polročnú nečinnosť.Trysky vždy testujem na archu obyčajného kancelárskeho papiera pred samotnou tlačou.
Prevažne tlačím A4ky,ktoré vyjdu z tlačiarne na jeden A2 papier štyri.Kľudne môže byť kombinácia bw a farba.
A2 rozstrihnem po vytlačení a orezávačkou upravím okraje.
Na A4ky používam albumy od Škodu - názov som zabudol.Lepím ich klasicky do samolepiacich rožtekov.Vôjdu dve pod seba.Strany sú oddelené priesvitným obalom.
Nemyslím si,že akýkoľvek monitor nahradí posedenie v obývaku pri kávičke s listovaním v albume.Fotečka sa dá z albumu vybrať,dá sa pozerať pod rôznymi uhlami,pri okne,na stole a.p. - je to proste hmatateľné.

Trvalo to nejaký čas,kým som sa prepracoval k tomuto levelu,ale stojí to za to.
;)
ce.

Příspěvekod OVal » 06 kvě 2015 10:14

Také tisknu, i když ne moc často. Používám Epson L800, který se mi i na BW tiska docela osvědčil. Papíry Fomaijet Pro 265. Těším se, že si výhledově pořídím větší formát. Papír je papír. To tvrdím u tisku, i na záchodě. Ale dovedu si představit prezentaci fotek ať už doma, nebo na výstavě na kvalitním (4K?) monitoru. I to podsvícení má něco do sebe...
OVal

Tisky

Příspěvekod Joseph » 06 kvě 2015 10:40

za doby analogu jsem dělal čb fotky sám, jiný než papírový výstup nebyl ani možný:-) Od doby prvního digitálu ( placatý třímegový ricoh) jsem žádný pořádný papírový výstup až do loňska nevytvořil, taky jsem říkal, že monitor zatím stačí a tisknout že budu v důchodu :-) kolem roku 2005 jsem koketoval s nějakou tiskárnou canon, ale za moc ty výsledky nestály.
Loni, po dvou operacích jsem přešel plynule do důchodu :-) a když jsem se probíral fotkami, které zbyly po dědovi a otcovi tak jsem vlastně zjistil, že po mně zbydou jen data na HD a to bůhví, jestli.....
navíc jsem valnou část života byl jako architekt zvyklý pořád držet v ruce nějaký papír.... tak jsem do toho šel......

1) varianta: tisk fotoknih
zkoušel jsem Blurb, Cewe....jako spotřební věc dobré, ale nebylo to ono

2) varianta. vlastní tisk
zakoupil jsem Epson SP 4900, používám papíry od Tecca a Ilfordu, něco také Sihl... Hahnemuhle je u nás problém se zástupcem a jeho přemrštěnými cenami........ profily kalibruji sám sondou od x-ritu..... je to ale důležité jen pro korektní čb, jinak stačí ty jejich, co dodávají k papírům a jsou ke stažení na jejich stránkách..

a) pro rodinu - převážně travel, na A4, jako samostatné listy do krabice nebo do PP obalů a do pořadačů (možná něco dám do albumů, které chci se známým knihařem vytvořit)

b) pro archivaci - to, co bych rád, aby po mně zůstalo a co bych třeba jednou, pokud najdu odvahu :-) vystavil bez nutnosti znova to tisknout

nejsem příznivcem ohromování velkými tisky, mám rád komornější formát, který vychází z velikosti kontaktů (cca18x24) a mých minulých analogových fotografií. Jsem rád když to člověk může vzít do ruky a pokochat se tím :-) A na zdi se tento formát také neztratí...Minulost prověřila, že tato velikost bohatě stačí.... Maximum je 30 x 40, ale to už je spíše jen na zeď....

Pro tisk používám archivační papíry s certifikací, jednotlivý vytištěný list pak vložím a pomocí archiv. papírových fotorůžku nalepím do foldru (z archiv. papíru)- přehnutá A2 na A3, na vrchu vyříznu otvor o cca 5 milimetrů na každé straně větší, než je fotka. Dovnitř na fotku ještě vložím průhledný list z pergaminu. Tyto foldry dávám do archivační krabice. Prohlížím v bavlněných rukavicích :-) zatím tisky nechráním žádným fixačním sprejem, takto to snad stačí...
je to složité, ale mne to baví..... otázka je, jestli si to někdy někdo vůbec bude prohlížet a jestli ty moje fotky za to vůbec stojí :-)

ještě chci vytvořit systém rámů, do kterých se budou vkládat ty foldry z krabice.... teď jsem ještě zkoušel upevňování foldru do plakátových lišt a také to stačí...

nakupuji u Schrodera, lze i bez dph (musíte zadat VAT, Dič) servis super, reakce okamžitá, ceny levnější než jeho konkurenti....
posílám pár odkazů, angličtinu lze přepnout do němčiny, prolezte celý web, má tam spoustu užitečných a u nás těžko dostupných materiálů pro prezentaci a archivaci...

http://archivbox.com/photography/storag ... umina.html

http://archivbox.com/photography/folders.html

některé věci už umím nahradit, ale to už bych s tím otravoval ty, kteří netisknou....
a navíc mi bolí záda a musím si je zase nahřát.....

J.
Joseph

Příspěvekod josef38 » 06 kvě 2015 13:23

josef38

Příspěvekod MirekE » 06 kvě 2015 19:40

josef38 píše:Hlavně pro mého jmenovce! :-)

http://www.l-camera-forum.com/leica-akt ... ium=E-Mail

Hmm. Na ISO 10 000 je to cisty a s detaily ve stinech. Nikdy bych nerekl, ze ten rozdil proti MM muze byt takovy...
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou