Prolezl jsem toho doteď na internetu hodně, všechny ty objektivy, co doporučujete jsou dobré, určitě něco už mám v kebuli předvybrané, ale protože jsem odjakživa romantik a duší impresionista, pořád navíc k tomu hledám a nedaří se mi najít měkce kreslící objektiv pro tajemně zamlžené krajiny, les a zátiší. Samozřejmě to jde udělat přes filtry ve photoshopu, ale to není přesně ono. Nechci, aby to bylo brutálně ostré a sterilní, dotahované photoshopem. Patlat sádlo na objektivy jako Sudek ale taky nechci

, tolik odvahy nemám, kdysi jsem to zkoušel s vazelínou, ale bylo pak zapatlané všechno ...... Difuzní filtry od LEE mám už od dřívějška ke Canonu 5D, ale stejně to není ono... Možná, že řeknete, že to je cesta zpět, ale já jsem byl vždycky obdivovatel impresionismu, secese a piktorialismu. Přináší to klid do duše, trochu tajemnosti a krásy do všedního života, což je v dnešní uspěchané a přetechnizované době obzvláště potřebné... Rád bych využil ty výstupy z monochromu kromě inkjet tisků na fine art papíry také na tvorbu bromoilů a platinových tisků. Nemůžu si pomoct, ale mám proto slabost a i když monochrom nedosáhne kvality kontaktů, snad se tomu aspoň trochu přiblížím..... Lepší digitální aparát pro černobílou fotografii stejně není a do analogu a kontaktů se mi nechce....
J.