Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod vrgada » 15 bře 2015 15:12

ale sigma je opravdu srot, muj kolega rika mydlova krabicka, ze ktere obcas vypadnou pekne (zvlastni) fotky. Ale jako celek je to hodne neprakticky fotak
vrgada

Příspěvekod josef38 » 15 bře 2015 15:20

vrgada píše:ale sigma je opravdu srot, muj kolega rika mydlova krabicka, ze ktere obcas vypadnou pekne (zvlastni) fotky. Ale jako celek je to hodne neprakticky fotak

Jseš odvážnej, když toto píšeš ve vláknu Sigmy!
I kdybych si to myslel také, nevím jestli bych měl to srdce takto neobaleně to napsat jejím majitelům.
Když už jí mají, tak co mají podle Tebe dělat?? (y)

To bys také mohl přijít do hospody a zařvat: "Kde je ten prďola, co čepuje to pivo?" :lol: :lol:
Zkusíš to také někdy?? Potom napiš, jak jsi dopadl!
josef38

Příspěvekod pe-pa » 15 bře 2015 15:25

Martynko, ono to je trochu jinak nez ty tady pises. Pripadas mi jako farar se msi pred bojem..... Fotis uz tim fotakem hezkou dobu a vyhovuje ti, prave proto, ze je jednoduchy a ty na pc nejsi zadny velky odbornik, takze jsi se zajel v 99,9% na to co z te sigmy vypadne samo. Mas dost stesti na dobry kousek, jine sigmy DP1s tolik stesti nemely. Byly dost velke rozdily v kvalitach obrazu a take, jaky zrovna firmware do te ktere sigmy naspeichrovali. Meli jich vice rozdilnych v barvach pro Evropu, Asii, latinskou Ameriku a severni Ameriku. A v techto bylo jeste paar jemnych rozdilu pro opravny pri reklamacich barev....

A pak, nemas ted vubec zadne zkusenosti s nejnovejsimi fotaky, se kterymi se ta tvoje desne zastarala sigma nemuze vubec uz dnes srovnavat. Fot si, ukazuj dal ty sve nekdy hodne dobre fotky, ale nedelej se vic nez na co mas a hlavne pis ne z toho co nekdo treba dobry nebo spatny fotograf kde vyfotil, co se ti libi nebo ne! Mluv jen a jen ze sve zkusenosti podle zkusenosti, ktere ziskas SVYM fotakem.... ;)

Zdravim,
Petr
pe-pa

Příspěvekod vrgada » 15 bře 2015 17:38

ale mam pravdu predsedo:-), a to jsem mel Dp2 (mam stale) Dp1 SD14 Dp1M a Dp2M a mozna si koupim i tu SD15ku, co uz je rok v inzerci. Pres veskere nedokonalosti to ma urcite kouzlo. bohuzel Dp2ka nastavila kdysi latku hodne vysoko a zbytek uz mne tolik neoslovil a i doba se zmenila a zbytek fotosveta neustrnul, to spise sigma preslapuje a quattro je podle mne krok uplne mimo
vrgada

Příspěvekod josef38 » 15 bře 2015 17:45

vrgada píše:ale mam pravdu predsedo .......

:lol: :lol: Navázal jsi dobře! (n)
josef38

Příspěvekod Jarouš » 15 bře 2015 23:04

Hrad Lukov.
Přílohy
_SDI3242.jpg
_SDI3242.jpg (491.47 KiB) Zobrazeno 4458 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 2 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ano
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Jarouš

Příspěvekod honsou » 15 bře 2015 23:24

josef38 píše:
vrgada píše:ale sigma je opravdu srot, muj kolega rika mydlova krabicka, ze ktere obcas vypadnou pekne (zvlastni) fotky. Ale jako celek je to hodne neprakticky fotak

Jseš odvážnej, když toto píšeš ve vláknu Sigmy!
I kdybych si to myslel také, nevím jestli bych měl to srdce takto neobaleně to napsat jejím majitelům.
Když už jí mají, tak co mají podle Tebe dělat?? (y)

To bys také mohl přijít do hospody a zařvat: "Kde je ten prďola, co čepuje to pivo?" :lol: :lol:
Zkusíš to také někdy?? Potom napiš, jak jsi dopadl!

Buďte všichni zdrávi!
Tohle mě tedy pobavilo :) Martynko má možná svým způsobem taky pravdu... na druhou stranu si říkám, že moje SD15 stále dostatečně přesahuje mé fotografické schopnosti...
Přidám jednu upravenou v DxO Filmpack3...

Obrázek
honsou

Příspěvekod josef38 » 16 bře 2015 07:35

honsou píše: ...... si říkám, že moje SD15 stále dostatečně přesahuje mé fotografické schopnosti...

To možná každého z nás a určitě to neplatí jen pro Tvojí SD15, přesto si myslím, že některé fotografie si o rozumný lidský zásah skutečně říkají!
Hezký den všem! :D
josef38

Příspěvekod axislubo » 16 bře 2015 10:31

Inak fotit cez obed na horach ked je tvrde svetlo, opar a vsetko biele alebo sede, nie je ziadna sranda. A urcite (aspon mne) sa foti lepsie so sirokouhlymi sklami, 30mm na APSC je take nemastne neslane, ani tele ani sirokac...
Přílohy
SDIM0460.jpg
SDIM0460.jpg (301.47 KiB) Zobrazeno 4423 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/10
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
axislubo

Příspěvekod josef38 » 16 bře 2015 12:43

axislubo píše:Inak fotit cez obed na horach ked je tvrde svetlo, opar a vsetko biele alebo sede, nie je ziadna sranda. A urcite (aspon mne) sa foti lepsie so sirokouhlymi sklami, 30mm na APSC je take nemastne neslane, ani tele ani sirokac...

Proč snímek omlouváš?
Jistě jsi ho nepořizoval jako umělecký záběr. Snímek není špatný a pro Tebe má určitě velkou dokumentační hodnotu. (n)

Jenom bys ještě mohl napsat, kdo byl nahoře dřív vy, nebo ten kamzík? :lol: :lol:
josef38

Příspěvekod vrgada » 16 bře 2015 18:25

vzdyt uz je to 9 let porad to samy, uvedeni SD14
http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=49206
...
Já jsem se o Foveonu zmínil a ne jednou. Foveon je vynikající idea, která nebyla zcela dotažena a tělo od Sigmy bylo v některých ohledech zastaralé už při uvedení. To přesto nic nemění na tom, že výstup na nejnižší ISO je skvělý
...
foveon bude, Zřejmě ano, bohužel opět ve špatném těle
...
Výstupy jsou jedna věc, ale vezměte si to tělo jen do ruky a zjistíte, o kolik je horší než cokoliv jiného. To tělo má imho víc mínusů než plusů, vlastně jediným podstatným plusem je snímač
...
co jsem četl, si stěžovali na leccos - nepoužitelný JPEG, špatnou ergonomii, špatný a pomalý AF, extrémní pomalost a nevím, co ještě.
...
A dp1cka se kazila-dvojnasobna osobni zkusenost, jsem rad, ze se ozval Honsou, ten je s SD15 spokojen dlouhodobe a to mne pokousi, zblunknout a topit se jeste jednou ve stejne rece
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 16 bře 2015 19:05

vrgada: Myslím, že už bys mohl přestat zevšeobecňovat. Nevím, kolikrát jsi držel v ruce tělo SD1. Je to generační souputník Nikonu D7000, který jsem měl také mnohokrát v rukou. Nevidím na těle SD1 nic, čím by se nemohlo srovnávat s tímto velmi povedeným modelem od Nikonu. Foťáky mají dokonce stejnou velikost čipu (crop 1,5) a velmi podobné rozlišení. Jediná věc, kterou bych na SD1 dost uvítal, je živý náhled. Ergonomie a snadnost ovládání jsou, podle mého názoru, na špičkové úrovni. Všechny důležité funkce jsou rychle dostupné samostatným tlačítkem, do menu prakticky vůbec nemusím chodit. A samotný úchop je nesrovnatelně lepší, než u toho Nikonu.
Řekl bych, že těmi zaujatými řečmi bez konkrétní specifikace a hlavně bez hlubších zkušeností tady moc kreditu neposbíráš... Ona ani ta Sigma nezůstala vůbec v ničem u DP1 a SD14 ;) .
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 16 bře 2015 20:13

no vetsina diskutujicich ma bud klasickou Dp1ck ci nejakeho kompaktniho merrilla a techto aparatu jsem mel dost, abych mohl zevseobecnovat. SD1s odpovidajicim objektivy ma i po slevneni na ctvrtinu puvodni ceny naprosto nesmyslnou cenovku a je tedy pro vetsinu disktujicich vcetne mne financne nedostupna. A za ty penize muze mit clovek i full frame a vysledky ac se vam to asi libit nebude, budou srovnatelne. Navic kdysi jsem videl test a asi jsem na nej tady na foru daval odkaz. Porovnavali pevny!!! ex objektiv na SD1cce s Dp2merrill a SD1cka v tom testu s kompaktem tezce pohorela v kvalite obrazu. Ano doba pokrocila a sigma ma nove radu ART objektivu a asi uz se obrazove srovnala tak, ze vystup neuveritelne drahe zastarale zrcadlovky je sronatelny s kompaktem stejne firmy, to ovsem neresi pletovku a jine veck, ktere mi dlouhodobe vadi.
Zajimave je i ze neni SDquattro, jako by sigma sama priznavala, ze quattro ma horsi vystup nez merrill a to je docela na povazenou
...
Tu SD15ku bych si koupil, protoze si myslim, ze bych ji mohl mit za slusne penize a Honsou je s ni spokojen. Jenze co na ni. V inzeratu je k ni zoom 10-20 ex a ten uz jsem na SD14 mel a pres kladne reference mne hodne zklamal ostrosti v rozich, CA a vinetaci, na sirsim ohnisku kram, chcete-li srot (objektiv novy asi za 15litru). Pak je tam zoom ten lepsi s optickou stabilsizaci a ultrazvukem, ten jsem mel taky, ve srovnani s Dp2kou taky neostry kram. No a jako posledni 1,4/50 predposledni verze, to asi nebude spatne sklo, ale na co takoveto ohnisko. Vase nadseni pro Dp3M nesdilim, kratky teleobjektiv je ohnisko uplne na nic, alespon z meho pohledu. Staci se podivat na japonske MARO srtanky, to je ten fanda, co si koupi vse hned prvni den, co to da v Japonsku Sigma do prodeje. Ted tam ma nove Dp3quattro, popredi neostre, pozadi neostre (diky male hloubce ostrosti) a ten prostredek taky za moc nestoji, tohle za pokrok nepovazuji
...
I nadale prijimam sazky, ze sigma quattro velmi rychle odpiska anebo prestane vyrabet aparaty uplne. Nebo si snad nekdo uz quattro koupil? Nebo se i nadale budete na foru rozplyvat jak pekne foti Dp1cka tj. 10 let stary fotak
vrgada

Příspěvekod josef38 » 16 bře 2015 20:15

vrgada píše:vzdyt uz je to 9 let porad to samy, uvedeni SD14
http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=49206

Sice je odkaz poněkud starší, ale přesto jsem si příspěvky přečetl. Zaujala mě mimo jiné i zmínka o moare. Měl jsem zato, že je to věcí spíše Bayera, utvrzovala mě v tom i má praxe s SD10. Mám ale pocit, že jsem tuto nepříjemnost viděl na střešní krytině i na některém posledním snímku z foveonu. Určitě se ale bude u foveonu vyskytovat mnohem méně. Však také foveon nepotřebuje AA filtr.
Jinak se k ostatnímu vyjadřovat nechci. Mějte se fajnově! :-) J.
josef38

Příspěvekod vrgada » 16 bře 2015 20:35

nejsem dostatecny teoretik, ale moiare vznika asi tehdy, kdyz kvalita optiky prekona vyrazne kvalitu snimace. Aby k tomu nedoslo dava se pred snimac AA filtr-dolni propust rozpatlavaci sklicko, dost dlouho inzenyrum trvalo, nez jim docvaklo, ze to co vadi na videokamerach (takovy Milos Zeman v jemne vzorkovanem sacku byvaval sveho casu v televizi uzasny), jaksi neplati u novych fotoaparatu, kdy je nejslabsim clankem optika a ne snimac. Takze s velkym halasem a samozrejme za vyssi cenu odstranili AA filtr. To jsem nikdy nechapal, ostre objektivy za desetitisice a bac ho pred snimacem rozpatlavaci sklo, ktere uplne degraduje kresbu. A samozrejme pak softwarova doostrovaci kouzla-naprosta kravina.
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 16 bře 2015 21:35

Je to ta krytina na některém posledním snímku z Foveonu?
Přílohy
Kde je moire, výřez.jpg
Kde je moire, výřez.jpg (442.33 KiB) Zobrazeno 4358 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 2 sec.
Clona: F/8
Použití blesku: Ano
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 16 bře 2015 22:26

Jarouš píše:Je to ta krytina na některém posledním snímku z Foveonu?

Při tomto zmenšení obrázku už to opravdu jako moaré nevypadá. O to více zase ale je zřetelná aberace, která mě při původním zmenšení k moaré svedla.
K obrázku a jeho barevnému podání se ale vyjadřovat nechci. Uvedl jsem obrázek jen pro zdánlivé moaré a hlavně k doplnění k vrgatově příspěvku.
Naposledy upravil josef38 dne 16 bře 2015 22:29, celkově upraveno 2
josef38

Příspěvekod Jarouš » 16 bře 2015 22:28

Zbožné přání stran ubývání oblačnosti k večeru nebylo vyslyšeno :evil: :oops: .
Přílohy
_SDI3230.jpg
_SDI3230.jpg (489.81 KiB) Zobrazeno 4349 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/5 sec.
Clona: F/9
_SDI3231.jpg
_SDI3231.jpg (485.48 KiB) Zobrazeno 4349 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/6 sec.
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 16 bře 2015 22:48

Aberace je na hranách proti obloze, v ploše té střechy, podle mého názoru, nikoliv. To už je spíš souhra citelného nedostatku světla s barvou toho dřeva.
Přílohy
_SDI3230, výřez.jpg
_SDI3230, výřez.jpg (434.25 KiB) Zobrazeno 4490 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/5 sec.
_SDI3231, výřez.jpg
_SDI3231, výřez.jpg (461.46 KiB) Zobrazeno 4490 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/6 sec.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 17 bře 2015 07:30

Jarouš píše:.......souhra citelného nedostatku světla s barvou toho dřeva.

Dobře, nechci už se v tom více hrabat. Je ale fakt, že při prvním pohledu na modrozelenou, zřejmě šindelovou střechu, mě nic jiného napadnout nemohlo. A zrovna "vrgata" s příspěvky, kde se píše o moare i u Sigmy!
Jestli to ale není ani moare, ani aberace, ale projevuje se takto jakási souhra nedostatku světla s barvou dřeva, jak píšeš, tak si to pro příště zapíšu do paměti. Je ještě otázka, jak by se obrázek, zrovna v této velikosti projevil na jiném monitoru.
Souhlasím i s názorem Bohouše z TNČ ( v jiné souvislosti ), že na papírové fotce by něco podobného být vidět nemuselo. Ovšem na celkovém barevném odstínu střechy by se tento efekt asi podepsal. ;)
Ale je to asi to nejmenší, co by mně na posledních fotkách vadilo. Celkové barevné podání fotky ( SDI3242.jpg ) je trochu jiné, než bych si představoval, ale to nekritizuji, vím, že to mohl být záměr autora. Osobně bych si představoval barvičky trochu živější, tím spíše, když úplně pod mrakem nebylo. Tak, ale jen trošku blíž k tomu špejcharu, co byl na jedné z posledních fotek.

Hezký den všem! (n)

POZOR!!!
Nepřibližujte se stále ještě k vašemu monitoru, viróza mne ještě neopustila a nerad bych ji na někoho přenesl! Vím dobře, že internet viry přenáší a nevím, jestli by váš Avast, nebo co máte, tohoto vira zachytil. :D :D
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou