Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 10 bře 2015 06:58

Lubor_ píše:A konečně něco, co možná natrhne sandál nejenom zde nepopulárnímu Bayeru, ale dokonce i samotnému velkému Foveonu :lol: http://diit.cz/clanek/pentax-pouzije-po ... asselbladu

Ahoj Lubore, jestli se něco o tomto systému ještě dovíš, hoď to sem prosím. Pochybuji, že je všem úplně jasné o co vlastně jde, jak by se mohlo zdát. :D To že tento princip umožňuje kompenzaci rotace země, mě osobně zas tolik moc nebere. Díky za informaci a měj se fajnovo!

Přeji hezký den všem! (n)

P.S.
Nejideálnější by byla zřejmě "tříčipovka", ale to by asi narazilo na cenu a na rozměry fotoaparátu. Dávám sem jeden obrázek na toto téma, ale i u Leicy toto byl spíše nerealizovatelný žertík a možná, že ve skutečnosti toto monstrum ani neexistovalo. Ta sestava měla být údajně poskládaná z třech monochromatických přístrojů Leica MM, třech filtrů RGB a zrcadlového systému ( polopropustná zrcadla ). Cenově by se to pochopitelně blížilo k jednomu milionu Kč. No nepořiď si to za ty prachy! :lol:

P.P.S.
Něco na toto téma už jsme zkoušeli s Ondrou ( OVal ), jeho Leicou monochromem a třemi RGB fólivými filtry. Nějaké výsledky byly, ale pro praxi nepoužitelné! Určitě ale i zásluhou naši nedůslednosti, nebo nepečlivosti ( spíše moji, než jeho ). ;)
Přílohy
trichrome.jpg
trichrome.jpg (73.41 KiB) Zobrazeno 4889 krát
josef38

Příspěvekod Martynko » 10 bře 2015 19:04

chjo, Josko (josef38) víš ty vůbec, že opravdu první Foveon (pod touto značkou) byl právě 3 čipový přístroj, který ale nedosáhnul sériové výroby... http://dicklyon.com/tech/Photography/PICS2000-Lyon.pdf
více informací k nalezení tu: http://www.imaging-resource.com/EVENTS/ ... PHOE00.HTM už v té době docela hustý, 16Mpix CMOS, na zpracování dat musel být přes fire-wire připojený PC, akorát to ty počítače nedokázali nějak rychle zpracovávat, vzpomeňme, jaký vykopávky v roce 2000 byli :lol: ale jako drsný, že už v té době vůbec takový přístroj existoval, no a o 10let později FF konzumní zrcadlovky mají obdobné rozlišení :shock: docela tedy pokrok, že... :lol:

no abych jen nekecal, někdo tu psal, že je pro něj foveon hlavně o rozlišení, dobrá, to beru, pak tu někdo psal, že barvy umí stejně jako bayer, to už bohužel neberu, dnes se mi poštěstilo cvaknou snímek, který je barevně pro bayery totálně IMPOSIBBLE :twisted: cihlová, kamení, šotolina, hlína, mech, tráva, dřevo a rez, to jsou barvy, které se musí umět zachytit, a to bayer prostě neumí, tedy vlastně možná umí, dobrá, každopádně by jste z 99.99% měli problém takovou fotku z takového aparátu vydloubat, buď by nebyla dobře rezatá, nebo dřevěná či cihlová a doladit to dohromady by bylo smrtelně stresující... :mrgreen:
Přílohy
SDIM2791.jpg
SDIM2791.jpg (486.12 KiB) Zobrazeno 4852 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/9
ISO: 50
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: -17/10 EV
Metering mode: Pattern
Martynko

Příspěvekod josef38 » 10 bře 2015 19:27

Martynko píše:chjo, Josko (josef38) víš ty vůbec, že opravdu první Foveon (pod touto značkou) byl právě 3 čipový přístroj, který ale nedosáhnul sériové výroby... http://dicklyon.com/tech/Photography/PICS2000-Lyon.pdf

Děkuji za doplnění ohledně tříčipového přístroje. :D
Jinak ohledně Tvého názoru na podání barev foveonem, ( "cihlová, kamení, šotolina, hlína, mech, tráva, dřevo a rez" ) Ti vyvracet nebudu. Je to vše stejně jen věcí pocitu, nebo možná jen přání a tudiž je toto tvrzení jen velice těžko doložitelné. Zrovnatak, jako někomu vadí vykreslení "pleťovky" foveonem. I k tomuto tvrzení se nechci vyjadřovat. Opět to je jen věcí pocitu, mně osobně se pleťovka z foveonu zdá stejná, jako z Bayera.
A vůbec, osobně považuji tyto debaty, kde se tvrdí, že jeden systém je lepší, než druhý, za zcela zbytečné. Nechť si každý fotografuje tím, co mu vyhovuje. Tak se měj! J.
josef38

Příspěvekod Pete2 » 10 bře 2015 19:44

Tak keby sa ratala ostrost a detailnost tak by DP2 quattro poslala konkurenciu k sipku.
No nie je to len o tom...

http://www.imaging-resource.com/PRODS/s ... I0100H.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/s ... hRES_H.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/s ... 2I0100.HTM
Pete2

Příspěvekod Martynko » 10 bře 2015 19:56

Josef38: je jedno zda-li se jedná o pleťovku, cihlu či rezatou, tohle jsou prostě míchané barvy, které je těžké reálněji (co nejblíže k předloze) přenést do digitální podoby a pak zpět do koukatelné kdesi na papíře, jak jsem doznal, spousty aparátů se prostě na rez či cihlovou nechytá, jasně, beru to, že každý to vidíme jinak, ale taky uznej, pokud ti monitor zobrazí místo krásně oranžovohnědočervené rezaté třeba jen exkrementní hnědou, a místo krásné cihlové jen nějakou červenou šeď, tak zrovna nadšený moc nebudeš, že :D sice neusiluji o dokonalé podání, ale docela mne to u předešlého přístroje štvalo, všichni si jej pochvalovali ale já jsem vyzkoušel všechno a prostě nic, stále to bylo mdlý a fádný, tak jsem tu EOSku prodal, dva roky jsem byl bez digitálu a pak jsem nalezl sigmičku a ejhle, on přecijenom existuje přístroj, který alespoň trochu umí snímat tak jak bych si to představoval, že by to měli umět všeci... :geek:
Martynko

Příspěvekod josef38 » 10 bře 2015 20:03

Martynko:
Tak jo! Hlavně, že jseš spokojenej, tak sem dávej obrázky, ať jen netlacháme.
Myslím, že poslední byl "osamocený strom", tak se snaž! (n)

Promiň, přehlédl jsem obrázek z: dnes, 19:04
josef38

Příspěvekod Martynko » 10 bře 2015 20:13

Josef38: nojo, co s tebou, dobrá no :D stačí :?:

PS: jenom běžná diskuze, takže asi takto, docela často fotím železnici, docela často kouknu na nějaký snímek z železničního prostředí a věz, tam těch rezavých věcí je hodně, takže ikdyž se mi nějaký snímek líbí, prostě mu stejnak něco chybí a to je samozřejmě barevnost a z 95% jsou koleje hnědé, zatímco v reálu mají býr rezaté ;) to jen takový reálný postřech :shock:
Přílohy
SDIM2798.jpg
SDIM2798.jpg (484.26 KiB) Zobrazeno 4836 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/5.6
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Spot
SDIM2806.jpg
SDIM2806.jpg (309.56 KiB) Zobrazeno 4836 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/8
Exposure bias: -10/10 EV
Martynko

Příspěvekod josef38 » 10 bře 2015 20:26

Martynko píše:Josef38: nojo, co s tebou, dobrá no :D stačí :?:

OK
Já Ti přece nebudu Tvůj názor vyvracet.
Našel jsi přístroj, který Ti vyhovuje a to je podstatný. Tak hlavně ať Ti slouží ke spokojenosti a pochlub se nějakýma "rezatýma" obrázkama, ať vím o čem píšeš. Dobrou noc! :D J.
josef38

Příspěvekod MiroH » 10 bře 2015 22:27

Zdravím všetkých,
Pridám jeden zimný. Mal som nedávno v záhrade hosťou ;) ...
Přílohy
Medvedíci-1.JPG
Medvedíci-1.JPG (476.53 KiB) Zobrazeno 4808 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/1250 sec.
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 3/10 EV
MiroH

Příspěvekod Jarouš » 10 bře 2015 23:01

Martynko, velmi dobře rozumím tomu, kam s tou barevnou argumentací směřuješ, ale podle mého názoru jsi to nepodpořil zrovna vyvedeným barevným podáním posledních dvou ukázek (ty koruny jehličnanů, pochopitelně, nemám na mysli). Já mám sice teplé barvy rád, jak každý ví :D , ale tady je té červené i na mě nějak moc. Třeba u té první abys zelenou trávu pohledal (a ona jí tam trocha je). To je pak těžké obhajovat proti nepoměrně početnějším majitelům Bayer klasiky... ;)
Za sebe bych přidal asi největší rozdíl v zobrazení trávy (možná obecně zelené vegetace) a potom vysokých lesků, např. na skle, různých lesklých fóliích, alobal atd. Tohle Bayer prostě moc neumí a dobře vidět to bylo např. na různých testovacích srovnávačkách, co sem z fotografických serverů dával několikrát Pete. A přesně to jsem vidíval i u filmu, když jsem ho před lety vytrvale porovnával s různými digitály (Canon G7, Canon 350D, Nikon D60). Film prostě v lesklých plochách exceloval, digitály byly matné, žádný šmrnc. Proto jsem dlouho žádný nechtěl. Sigma to změnila (po drastickém zlevnění, pravda), Foveon má k filmu zatím prostě nejblíž. Ale Bayery jsou evidentně čím dál lepší, o tom zase žádná.
Pete tady v odkazech opět nastavil laťku velmi vysoko, tak dám dvě i s výřezy. Snad na tom Merrill i s výměnnou průměrnou optikou není zas tak moc špatně. A kdyby ten můj kus ještě slušně kreslil až do krajů, jak třeba Josefova padesátka v Praze (n) , nebo moje prodané manuální Nikkory, fakt bych si moc stěžovat nemohl. Ale zoom na širokém konci těžko může soupeřit s pevnými skly, přesto se ten můj zmetek moc omlouvat nedá... :oops: :twisted: :cry:
Přílohy
_SDI3210.jpg
_SDI3210.jpg (483.36 KiB) Zobrazeno 4802 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/30 sec.
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
_SDI3214.jpg
_SDI3214.jpg (476.53 KiB) Zobrazeno 4802 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
Čas expozice: 1/20 sec.
_SDI3210, výřez.jpg
_SDI3210, výřez.jpg (485.35 KiB) Zobrazeno 4802 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/30 sec.
_SDI3214, výřez.jpg
_SDI3214, výřez.jpg (481.79 KiB) Zobrazeno 4802 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
Čas expozice: 1/20 sec.
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 10 bře 2015 23:14

2Martynko
ta diskutovana fotka, je presne to co foveonu sedi, modra obloha, rezave hneda priroda, cihlova strecha, totez zeleznice, kovove a casto rezave veci s jemnou strukturou povrchu, kde foveon s kvalitni optikou exceluje, jsou barvy, ktere neumi-treba ta cervena a pletovka, alespon podle meho osobniho nazoru. Merrill to barvene dost opravil-znormalizoval barevne ala bayer, ale zase se vytratilo to kouzlo tech zvlastnich foveon barev, tak pridali barevny mod classic foveon blue, pro nas nostalgiky, ale taky spatne, pac tento mod zase rozvrtal zlutou. Nema to reseni. Na ten Pentax full frame jsem strasne zvedav. Ti meli FF jako uplne prvni (bohuzel jen v prototypu). Treba to bude to prave orechove. tezko rici. Ale moho let je to komedie, fullframe bude (maso bude) :-)
vrgada

Příspěvekod vrgada » 10 bře 2015 23:20

2MiroH
Uz roztali? Ze by konecne jaro?
vrgada

Příspěvekod MiroH » 11 bře 2015 10:58

vrgala,
už po nich nie je ani stopy .... ale na ich mieste je posol jari....
Přílohy
Posol jari-1.JPG
Posol jari-1.JPG (332.95 KiB) Zobrazeno 4772 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/4.5
ISO: 200
Model: SIGMA DP3 Merrill
Exposure bias: -7/10 EV
MiroH

Příspěvekod MiroH » 11 bře 2015 11:41

Včera bolo pekné počasie a tak som prvý raz vyrazil s mojim bicyklom .... a s DP - čkou ...
Bohužiaľ Rawy som omylom zmazal ... a tak dávam iba JPG výstupy.
Přílohy
Korunovačný kostol-1.JPG
Korunovačný kostol-1.JPG (290.95 KiB) Zobrazeno 4769 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/400 sec.
Most SNP-1.JPG
Most SNP-1.JPG (167.22 KiB) Zobrazeno 4769 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/4.5
Pri Dunaji-1.JPG
Pri Dunaji-1.JPG (269.76 KiB) Zobrazeno 4769 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 125
Exposure bias: -3/10 EV
MiroH

Příspěvekod vrgada » 11 bře 2015 12:03

kdyby to bylo neco nenahraditelne, je dost free software, ktere zachranuji omylem smazane soubory, pokud nejsou prepsany dalsimi.
vrgada

Příspěvekod MiroH » 11 bře 2015 13:00

Bol som príliš iniciatívny ... zmazal som kartu a až potom som si všimol, že som Rawy nestiahol. Stalo sa mi to prvý krát ... no čo už ... ;)
MiroH

Příspěvekod Martynko » 11 bře 2015 16:38

MiroH: taky jsem strýcovi obnovoval kartu, pomohl iCare data recovery, vydloubal jsem mu z toho fotky, co měl smazaný a on se divil, jak je to možný že jsem to získal zpět :D

Jarouš: Je také důležité trochu přihlídnou k násvitu snímku, nízko položené silné slunce udělá s barvami též své...

Josef38: Jak bych to jen řekl, ano, Sigmička mi plně vyhovuje :mrgreen: tak jen tedy další barevná ukázka, kde jsem jen na některé snímky opět koukal, že je opravdu možné zachytit tyto barevné nebarvy hlavně tak, aby ze snímku bylo opět cítit ten šmír a olej, takové ty barvy-nebarvy dělají své a je velmi důležité zachytit tyto drobné odstíny a mikrokontrasty přesněji, to zpětně při prohlížení udělá své, ikdyž je snímek třeba blbě vyvážený, tedy může táhnout více do červena, důležité je však, že se odstíny nemíchají... no těžko se to takhle popisuje, zkrátka každá barva na scéně je jedinečná a to právě nakonci řetězce dělá obrázek z foveonu jedinečným...
EDIT: taknějak bych to popsal tomu umělému 3D efektu, kdy se na snímek kouká a člověk má pak pocit, jako by zrovinka na tom místě byl, už jen taky fakt, že tohle dokáže jedině a právě foveon, třebaže šumí, třebže nemá barvy přesné ale odstíny neslévá a každý pixel nese jedinečnou informaci.
EDIT II: ¨Ještě mne napadl v souvislosti s tím vagonem, strašně se mi líbí, že má třeba stojan nějakou barvu ale ta barva má na každém konci toho stojanu trochu jiný odstín třeba dle násvitu, to je prostě něco tak suprovýho, jako bayer umí třeba dynamiku ale kdykoliv příjde na rozlišení jemných barevných nerovností, tak výsledek setře, rozmázne a rozpatlá :?
Přílohy
SDIM1595_leviatan.jpg
SDIM1595_leviatan.jpg (218.88 KiB) Zobrazeno 4748 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1.3 sec.
Clona: F/6.3
Exposure bias: -10/10 EV
Martynko

Příspěvekod Jarouš » 11 bře 2015 17:13

Martynko, o nízko položeném slunci mi něco povídej... Skoro při jiném ani nefotím, snad je to z fotek vidět... ;)
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 11 bře 2015 17:22

Vono stejne..... Sigma je hlavne vo tom, jak kdo se umi vyjadrovat a mluvit. Martinko je umelec sigmackyho slova, ktery umi o sigme mluvit tady vubec nejkrasneji a nejhezcejc. To se mi moc libi, to jeho pismovani tady a hrozne rad si ty jeho sigmacke prozy ctu..... (n)

Zdravas,

Petr

Ps:

Co byste mi radili?
Zatim to vypada na to, ze asi brnknu vo nejakou Quattro, ted zrovna prijde za 750 Euro, tak snad jeste kapku pockam... nebo bych mel radeji vzit tu dp2Merril?
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 11 bře 2015 17:41

Martynko píše:
Josef38: Jak bych to jen řekl, ano, Sigmička mi plně vyhovuje :mrgreen: tak jen tedy další barevná ukázka, kde jsem jen na některé snímky opět koukal, že je opravdu možné zachytit tyto barevné nebarvy hlavně tak, aby ze snímku bylo opět cítit ten šmír a olej, takové ty barvy-nebarvy dělají své a je velmi důležité zachytit tyto drobné odstíny a mikrokontrasty přesněji, to zpětně při prohlížení udělá své, ikdyž je snímek třeba blbě vyvážený, tedy může táhnout více do červena, důležité je však, že se odstíny nemíchají... no těžko se to takhle popisuje, zkrátka každá barva na scéně je jedinečná a to právě nakonci řetězce dělá obrázek z foveonu jedinečným...

Na to se opravdu těžko odpovídá! Tak hlavně si jí užívej a ať Ti dělá stále stejnou radost! J.

Dovolil jsem si trochu Tvou fotku barevně upravit tak, jak by se líbila mně. Mně se totiž zdála rezatá až moc! Doufám, že tam té rzi po mé úpravě trochu zůstalo. :) :)
Kdybych tím způsobil Tvé pohoršení, napiš a hned jí smáznu.
Přílohy
SDIM1595_leviatan_.jpg
SDIM1595_leviatan_.jpg (412.95 KiB) Zobrazeno 4941 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1.3 sec.
Clona: F/6.3