strome no nevydařilo se, tak jsem nefotil, ale tenhle úkaz je naštěstí k vidění každý rok kolem letního slunovratu (± asi 14 dní kolem něho) tak že ještě všichni máme šanci si tohle vyfotit. Mělo by se to objevit až tak 1,5-2 hodiny po západu a stejně tak před východem. Někdy bývá právě ten východní úkaz daleko výraznější. Já tenhle úkaz totiž (asi před třemi roky) promarnil a nevyfotil ho a od té doby jsem už na to neměl štěstí, nebo bylo v tu dobu zataženo. Tak si to trochu dlužím

.
Ale ty jsi měl na mysli asi ten přechod Venuše ... no fotit jsem to chtěl, jenže se konal v době, kdy cestuju do práce a fotit jsem mohl až v práci. Bohužel nemám potřebný účinný filtr na teleobjektiv (ND64x na 67mm). Zkoušel jsem, pro oční pozorování slunce osvědčenou, 5,25" disketu, pár jich tady ještě archivuju,
ale na focení to není - neostré. Tak že až za 105 let (nebo kolik

)
Mě tohle také od klukovských let zajímalo, jenže jaksi těch koníčků bylo víc a pak také příchod rodiny vše postupně utlumil, až na to focení

, to jsem si vzít nenechal. A tak se rýsuje šance, že teď když už pomalu budou synci dospělí, budu mít víc času na své koníčky. Ale nepředbíhejme. Tohle ale zajímá i manželku (i staršího potomka), dokonce jsme uvažovali, že místo loveckého dalekohledu po otci pořídíme hvezdářský dalekohled a z terasu budem tohle "vesmírné dění" pozorovat. Ale zatím z toho sešlo.