Jaryne, já naštěstí do svých nácti vyrůstal na doma vypěstované zelenině a ovoci. Přes léto jsem vlastně ani nic jiného nejedl. Takže základ mám snad dobrý. Říká se, že zdraví člověka významně ovlivní životospráva do jeho věku tří let.
Naštěstí i ty drobné zimní onemocnění se mi zatím vyhybají. Dříve to bývalo lepší. Měl jsem i zimní tréninky, když jsem jezdívával i v zimě 4 km na autobus, aby mě odvezl do Budějc. Nebylo žádné prší x neprší, mrzne x nemrzne... V Prazé jsem zase jezdíval ze Strahova do Dejvic. Cesta do školy příjemně utíkala, což bylo v pořádku, protože po ránu nikdy nebývá času nazbyt

Zpáteční výšlap, to byla zase poctivá rozcvička. Tipuju, že jsem zatím odolnej i díky tomuto. Co ve mně bují nebo co se mi časem vrátí, to nevím a ani nad tím nehodlám přemýšlet. U dochtóra jsem s nemocí nebýl ani nepamatuju. Prý bych si tam měl pro jistotu zajít. No byl jsem tam před čtyřmi lety na povinné prohlídce od zaměstnavatele. Měl jsem hnedka dostat nějaká očkování, ale na to jsem nakonec nedorazil. Nevidím důvod. O složení vakcín, tedy jejich různých aditiv, se moc pozitivně nepíše. Nevím, proč si to cpát do těla a eliminovat tak skoro nulovou pravděpodobnost, že dostanu nějakou dnes již vzácnou nemoc. Pravděpodobnost vedlejších účinků vakcíny může být třeba i vyšší než pravděpodobnost, že tu nemoc bez očkování dostanu. Mám známého, který dělal ve farmaceutické firmě. Potvrdil mi, že špatné výsledky analýz a testů ohledně vedlejších a nežádoucích účinků se i falšují. Jindy to zase chodí tak, že když někdo udělá výzkum, ze kterého plyne, že něco není tak růžové, objedná si farmaceutická firma jiný výzkum, který vyvrátí ten předchozí a je to tvrzení proti tvrzení, se kterým laická, ba ani lékařská společnost, neumí poradit a vyhodnotit. Kšeft je kšeft a mám dojem, že ani nemáme potuchy, kam to sahá.
Od jedné lékařky jsem zase slyšel, že tělu příliš neprospívá pravidelné darování krve, které může způsobit vyšší pravděpodobnost leukemie. Prý se ví, že dárci krve mají o něco (myslím jen o pár procent) vyšší pravděpodobnost, že raka dostanou. Pokud se krev obnovuje v těle přirozeně, tak se organismus jakžtakž stíhá poprat a eliminovat vzniklé chybné krvinky. Vždycky vznikají nějaké chyby, ostatně samotné stárnutí je také důsledkem chyb při obnově buněk - např. vrásky. Pokud je ale krve "nedostatek" a tělo je nuceno krev vyprodukovat rychleji, vzniklé chybné buňky nestíhají být průběžně odstraňovány a po určité době mohou dělat neplechu. Byť to zvýšené riziko není nějak závratné, je měřitelné. Přesto se společnosti tvrdí, že darování krve je dobré i pro dárce na pročištění organismu. No je to hodně citlivé téma. Kdyby lidi nedarovali krev, bylo by to hodně blbý. Aby nevznikla panika, je lepší mlčet nebo i lhát. Jestli je to správně nebo ne, to si vůbec netroufám říct.
Co je inzerát na Rex? Myslíš tím novou kategorii vlaků?