Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod josef38 » 31 pro 2014 17:27

OVal píše:
Ano, máš co zlepšovat, ale to je dobře, ne? Neplavu rozhodně líp, spíš ještě míň efektivněji. S během to mám taky tak, ale říkám si, že je aspoň stále co zlepšovat.... To ultimativní plavání je paráda, jakoby chlapa někdo táhl vodou na laně - úžasná efektivita... Taky bych to rád tak uměl.... Díky za odkaz.
Tak hodně trpělivosti do tréninku a vnučce, aby se její svěřenec jen zlepšoval a dělal jí radost.... ;)

Děkuji, s tím posíláním S.Z. už jsem zjednal nápravu. Bylo to jen krátkodobé opatření, na které jsem zapomněl.
Kdyby se někdo chtěl mrknout, co je to "ultimativní plavání", pro angličtináře také výraz "Total Immesion Swimming", tak zde je jeden z odkazů:

https://www.youtube.com/watch?v=rJpFVvho0o4

Je to trochu mimo téma, ale vzhledem k tomu, že je ten Silvestr,.... :D
Dejte ale pozor, při častějším provozování tohoto plavání se někdy stane, že člověk náhle zjistí, že mu narostly žábry. Ty už prý ale nejdou odstranit! :lol: :lol: :lol:

Hezky si prožijte Silvestra!
josef38

Příspěvekod Lubor_ » 01 led 2015 15:25

OVal: proč má na těch Tvých fotkách voda v řece úplně černou barvu, tekl snad v řece asfalt? Mně se to nelíbí ...
Lubor_

Příspěvekod OVal » 01 led 2015 17:47

Lubor_ píše:OVal: proč má na těch Tvých fotkách voda v řece úplně černou barvu, tekl snad v řece asfalt? Mně se to nelíbí ...

To je mi líto, ale nic s tím nenadělám. V zimě je zde voda asi tmavší, nijak ji dodatečně neztmavuji ... a modrou tam prostě nedostanu, ani kdybych se pokrájel.....
OVal

Příspěvekod josef38 » 01 led 2015 20:30

OVal píše:To je mi líto, ale nic s tím nenadělám. V zimě je zde voda asi tmavší, nijak ji dodatečně neztmavuji ... a modrou tam prostě nedostanu, ani kdybych se pokrájel.....

Mě to Lubore zas tak tragický nepřišlo, ale kdyby se tomu "asfaltu" chtělo odpomoct, tak snad polarizákem. Ovšem u Leicy "M" to je trochu problém. Nebo možná hodit před expozici do té stojaté vody kámen. Ale kdo má předem vědět, jak to dopadne, že?

Lubore, jseš to Ty, bývalý majitel SD10? Odhadoval bych to, že ano, když se tak hlásíš k foveoňákům. (n)
josef38

Příspěvekod Lubor_ » 01 led 2015 21:31

OVal: podle mého to je prostě tím, že využíváš dynamický rozsah fotky od nuly (černé stíny) i v situacích, kdy je to nevhodné. Když ze snímku Náměšť 3 uřízneš spodní polovinu s "jezerem asfaltu", tak dostaneš daleko pohlednější snímek, kde sice jsou ty sytě černé taky, ale v daleko menší, přijatelné formě (nezabírají rozsáhlé plochy). Náměšť 2 je jstě focená za krásného slunečného dne, a z výše uvedených důvodů vypadá, jako kdybys to cvaknul o půlnoci za úplňku ...

Josef38: milý Josefe, je Ti jistě známo, že internetu se nedá věřit, takže ať už bych odpověděl jakkoli, stejně by ses vlastně nic nedozvěděl :D
Lubor_

Příspěvekod josef38 » 01 led 2015 21:48

Lubor_ píše:
Josef38: milý Josefe, je Ti jistě známo, že internetu se nedá věřit, takže ať už bych odpověděl jakkoli, stejně by ses vlastně nic nedozvěděl :D

Děkuji za odpověď! To mi stačí. Však ani já nejsem ten skutečný Josef38! Internet je sviňa! :lol: :lol:
josef38

Příspěvekod MirekE » 01 led 2015 22:50

Lubor_ píše:OVal: podle mého to je prostě tím, že využíváš dynamický rozsah fotky od nuly (černé stíny) i v situacích, kdy je to nevhodné. Když ze snímku Náměšť 3 uřízneš spodní polovinu s "jezerem asfaltu", tak dostaneš daleko pohlednější snímek, kde sice jsou ty sytě černé taky, ale v daleko menší, přijatelné formě (nezabírají rozsáhlé plochy). Náměšť 2 je jstě focená za krásného slunečného dne, a z výše uvedených důvodů vypadá, jako kdybys to cvaknul o půlnoci za úplňku ...

Me se to spis jevi tak, ze OVal pouziva dynamicky rozsah, na ktery normalne nejsme zvykli - pac ho nemame - a proste s nim experimentuje. S novymi moznostmi prichazi nove interpretace, ktere narusuji nase predstavy, jak to ma vypadat. Nektere ulicky jsou slepe, jine ne. Ja osobne nespecham s vyhodnocenim, ktere jsou ktere.
MirekE

Příspěvekod Lubor_ » 02 led 2015 07:49

MirekE: je to samozřejmě věc každého, jak to vnímá, šlo mi jen o to nadhodit dané téma k zamyšlení
Lubor_

Příspěvekod bmx » 02 led 2015 09:59

Lubore zdravím... :) Nevíš, co je s Michalem??? Dlouho se neukázal a na PF neodpověděl...není nemocen?
bmx

Příspěvekod josef38 » 02 led 2015 12:03

bmx píše:Lubore zdravím... :) Nevíš, co je s Michalem??? Dlouho se neukázal a na PF neodpověděl...není nemocen?

Není nemocen, proč mu tedy nezavoláš??? ;)
josef38

Příspěvekod bmx » 02 led 2015 12:11

josef38 píše:
bmx píše:Lubore zdravím... :) Nevíš, co je s Michalem??? Dlouho se neukázal a na PF neodpověděl...není nemocen?

LUBORE,,, :lol: :lol: :lol: dobrá rada... :lol: :lol: :lol:
bmx

Příspěvekod josef38 » 02 led 2015 12:21

bmx píše:
LUBORE,,, :lol: :lol: :lol: dobrá rada... :lol: :lol: :lol:

O tom nepochybuji, ale jestli to chceš vědět ještě od Lubora, tak si počkej. Nejsem si ale jistej, že tento Lubor je ten, kterého se chceš zeptat. Nicméně, alespoň Michalův obrázek. Snad mně nedá za uši, že ho zveřejňuji.
Je to snímek z podzimu roku 2014, z našich občasných fotoschůzek, ještě s Luborem u dobrého vinka.
Přílohy
Michal.jpg
Michal.jpg (527.33 KiB) Zobrazeno 4614 krát
josef38

Příspěvekod bmx » 02 led 2015 12:26

Na nic jsem se Tě neptal, opět nastiňuješ pověst řiťolezce...nestojím o Tvé plky (y)
bmx

Příspěvekod josef38 » 02 led 2015 12:28

bmx píše:Na nic jsem se Tě neptal, opět nastiňuješ pověst řiťolezce...nestojím o Tvé plky (y)

Děkuji!
Doufám, že sem nahlédne i Tvůj ochránce "Mols" !
josef38

Příspěvekod ruby52 » 02 led 2015 15:24

josef38 píše:

já mu zavolal, je zdráv a vesel (n) ;)
Přílohy
DSC04394.jpg
DSC04394.jpg (461.42 KiB) Zobrazeno 4578 krát
Vladimír
ruby52

Příspěvekod Jarouš » 02 led 2015 17:17

Lubor se ptá: "OVal: proč má na těch Tvých fotkách voda v řece úplně černou barvu, tekl snad v řece asfalt? Mně se to nelíbí ..."
Podle mého názoru nejde o nic jiného, než o silnou podexpozici snímků. Když je tam tak tmavý sníh, za krásného slunečného počasí (měsíční svit to, asi, nebude), nahoře sytě modrá obloha, tak se musí počítat s tím, že odraz té oblohy ve vodě bude ještě tmavší (to je v pořádku). Ondra prostě fasády stlačil pod přepaly a tmavší plochy včetně sněhu ve stínu z toho vycházejí moc tmavé. Asi bych to vyfotil o trochu světlejší, přepaly řešil lokálně z RAWu (u Sigmy toho jde zachránit dost), tmavá místa bych zesvětlil. Nevím, jestli Ondra kvůli obloze použil nějaký filtr. Každopádně si myslím, že autor je natolik zkušený, že ty fotky prostě takové chtěl mít a proto je sem takové dal ;).
Jarouš

Příspěvekod bmx » 02 led 2015 17:33

ruby52 píše:
josef38 píše:

já mu zavolal, je zdráv a vesel (n) ;)

------------------------------------------------------------------

Dobrá zpráva, aspoň, že tak...jinak, tady mu můžeme být všichni ukradení... :lol:
bmx

Příspěvekod OVal » 02 led 2015 18:13

Děkuji všem za připomínky a komentáře, ale mám pocit, že ty fotky za to nestojí. Vznikly jen z pocitu abstinence, že jsem si už hodně dlouho s LMM necvakl. Něco mi říkalo "nefoť v pravé poledne", ale já neposlechl a teď to mám ;) Příště si cvaknu raději slivovicí... . Co se týká zpracování, tak u černobílé fotky zastávám názor, že většina by měla obsahovat právě i tu černou a bílou. Ale zde vás šetřím, protože jsem si vědom rozdílů v pozorování na velkém monitoru a třeba na notebooku... Tady opravdu dle histogramu 100% černá a bílá nebyla. Jinak ale slibuji, že červený filtr budu v poledne používat podstatně střídměji ;) Howgh.
OVal

Příspěvekod josef38 » 02 led 2015 18:46

ruby52 píše:já mu zavolal, je zdráv a vesel (n) ;)

Já též a mohu jen potvrdit to, co píšeš. :-)
Jinak se omlouvám za to poslední extempore, které je v tomto vláknu trochu neobvyklé. Ale máme každý nějaký ty problémy a holt je každý řešíme svým osobitým způsobem. Věřím, že už snad bude klid. :-) Hezký večer všem! J.

P.S.
Ondro, ber vše spíše jako podnět k další diskuzi ohledně černobílé fotografie!
Dnes jsem odpoledne u Škody konečně prodal Visofolex I s měchem. Myslím, že to byla pro mne naprosto zbytečná věc!
josef38

Příspěvekod MirekE » 02 led 2015 19:47

bmx píše:Na nic jsem se Tě neptal, opět nastiňuješ pověst řiťolezce...nestojím o Tvé plky (y)

Jedna z hezkych veci tady na Leica foru je, ze se jeden do druheho nenavazime, nic si nepremerujeme a snazime se diskusi drzet civilni a k tematu. A kazdy, kdo prichazi v miru a ma co rict ohledne fotografovani, idealne pak ohledne Lejky, je vitan.
Naposledy upravil MirekE dne 02 led 2015 19:52, celkově upraveno 1
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou