Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2014 23:18

No skener už si Jaroušku v této době asi sotva koupím! A díky své váhavosti teď nemám starost, jak se ho zbavit. :lol: :lol:
Nehledě k tomu, že se bez něj v klidu i při digatalizaci negativu z filmu obejdu.
A DP3 mě opravdu nenechává v klidu. Nějak jsem se přiklonil zase ke kompaktům. Mají to už chlaci promakané a některé se zrcadlovkou konkurenci snesou. Ono to je se mnou těžké, mně se těch foťáků totiž líbí víc! To máš, jako s hezkou ženskou. Také se Ti některé můžou líbit a přitom víš, že je mít všechny nemůžeš. :D Tak se měj a dobrou noc! :-) J.

Jo, ještě ten můj modrý sníh. Je to možné, mrknu se na to.
josef38

Příspěvekod Jarouš » 02 pro 2014 23:37

No, skener sis chtěl kupovat v úplně jiné době... A hlavně, chlape, Ty vůbec neumíš držet slovo. Není to tak dávno, co jsi napsal: "Už si žádné Tvé fotky nevšimnu, i kdyby z ní fialová přímo cákala!" To by bylo fajn ;) (n).
Nebo tato "skromná" věta: "Vyvážení barev nikdy nikomu nekritizuji. Ovšem ty autory, kteří na barevné vyvážení dávají velký důraz, rád a to čistě jen v jejich zájmu, na ujetou barvu upozorním." Fakt nemám pocit, že bys měl na to patent ;).
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2014 23:51

Jaroušku, měl bys lépe číst. Vždyť jsem psal, že jsem odpovídal na Peteho porovnání!
A máš pravdu, patent na barvičky nemám, ale když je fotka ujetá hodně, tak to ještě i mé stařecké oko vidí. Nehledě k tomu, že nástroje v Photoshopu nelžou. A skener? Jak jsem rád, že jsem ani tehdá nepodlehl! To víš v mém neproduktivním věku už si nemůžu koupit hned co mě napadne. Však poznáš sám, až budeš v důchodu! :lol:
josef38

Příspěvekod Pete2 » 03 pro 2014 06:48

Kluci, je to v pohode. Aj ja si zvyknem... toto je dobra diskusia k veci, nielen plkanie.
Ukazalo sa v nej, ze seda tabulka je povetsinou k nicomu. Ale to ja viem uz hodne davno. Ten snimok je totiz ukazkou toho ako to nesedi.
Akakolvek odchylka a vsetko je inak. Uz som k tomu pospisal hodne...
A co sa tyka farieb fotiek Jarousa (tych teplych s podivnym nadychom - dnes inym ako na starom MVA - ale je to tam stale) tak to svedci o tom,
ze to nie je tiez dobre nastaveny monitor. A to je skoda.
A Jarousi na to sa nesmies hnevat, pretoze to je tak. Ja si tiez necham poradit (nic ine mi nezostava). Mrzelo by ma, keby vsetci divne krutili nosom nad mojimi fotkami a radsej nehovorili nic...
No a posledna obligatna veta. Nikto nevidi a ani nemoze vidiet to co samotny vlastnik fotogravie. Bohuzial.

Na zaver este poznamka. Tie konariky su bez sedej tabulky a stejne su este horsie ako ta bankovka... Jarousi nie je to dobre.
Tvoje fotky na MVA su strasne teple zo zltym odtienom u noveho monitora strasne teple z ruzovym odtienom...
Ta ruzova je zrejme nasledkom silnej cervenej na tomto novom monitore. Vravim musim zapracovat.
Pete2

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2014 08:28

Hezké ráno všem!
U nás klouzačka, vlaky nejezdí, tramvaje v Praze také ne a je mi velice líto těch, kteří musí jet autem, nebo dokonce autobusem s lidma za zády.
Držím všem těm klukům palce!!

Pete, jak píše Jarouš, neviděl jsem Tvou fotku v plném rozlišení a přesto jsem se nadchl. :-)
Joo, nadchl, ale především kvůli barvičkám!
V plném jí vidět ani nemusím, vím velice dobře, že čip bez Bayera s dobrým objektivem ja na tom podstatně lépe, než čip s panem Bayerem! S tím holt nic nenadělám a musím se s tím smířit. ( Neb mám samé Bayery. V něčem jsou lepší, v něčem mnohem horší. Vím o tom a žiji s tím. )
Co do mé zmiňované váhavosti, vím o tom také, jsem takový a také s tím nic nenadělám. Než jsem koupil kterýkoliv fotoaparát, mnohokrát jsem navštívil Škodu a aparát si vzal do ruky i s ním nějaký ten snímek uvnitř v obchodě cvaknul. Nemám rád v tomto případě ukvapenost.
To samé platí i u DP3. Nepoletím hned teď si jí koupit. Je ale u mne v současnosti na "forhontě" a kdybych teď musel svůj fotopark řešit, zvítězila by. Myslím, že bych se uměl s ní i po Praze pohybovat. Sice upřednostňuji pro fotky v ulici pětatřicítku, ale ten delší objektiv by byl někdy pro ty nenápadné snímky výhodnější. Holt bych si musel odpustit takové ty charakteristické lejkovské snímky od boku. I když. Při správném odhadu vzdálenosti a manuálním přednastavení vzdálenosti by i to mohlo jít!
Mou kritiku barev Jarouš určitě nebere tak zle, jak se naoko tváří. Je míněna upřimně, v jeho prospěch, ale hlavně, v prospěch Foveona. Protože nesprávně naladěné barvy dobrou reklamu Foveonu neudělají a mnoho váhajících to odradí! Možná že mu jen vadí, že já mu jeho fotografie hodnotím. Ale když vidím jeho maximální snahu o dokonalost barev, dokonce i přes kalibraci monitoru, tak neodolám, abych se mu nesnažil napovědět. Stále jsem přesvedčenej, že SIGMA SD1 Merrill není špatný aparát, jen se mu musí umět vyhovět! :-)
Kdybych neviděl jiné fotografie, tak milého Merrilla z některých ukázek rovnou zavrhnu! A to jsem já, který Foveon vlastnil a ví, co dokáže. (n)
josef38

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2014 09:40

Dnes musím nafotit pro někoho pár obrazů. Tak myslím, že za předpokladu, že bych použil externí zábleskové zařízení, nebo obyčejné blesky s nasvícením do protější bílé stěny, bych určitě raději sáhl po DP3! Tedy kdybych jí měl! Věřím, že má na saních synchrokontakt. Blesky by šly ale spouštět i zacloněným jejím interním bleskem. Nejsem si teď jistej, že ho má, ale to by nevadilo. (n)

Dodatek.
Teď jsem se dozvěděl, že nemá vestavěný blesk. Žádná chyba, hlavně že má synchrokontakt, stejně interní blesk používám jen v krajní nutnosti! Svou strohostí mně silně připomíná vybavení Leicy, řady M a to mně také velice imponuje. (n) (n)
josef38

Příspěvekod jajakm » 03 pro 2014 10:09

Josef38: Potesim te. DP2M ma stredovy kontakt (synchrokontakt) na sanich pro blesk. Predpokladam ze i DP3M ho bude mit. Jarda
jajakm

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2014 10:43

jajakm píše:Josef38: Potesim te. DP2M ma stredovy kontakt (synchrokontakt) na sanich pro blesk. Predpokladam ze i DP3M ho bude mit. Jarda

Děkuji dobrý muži! Už jsem zjistil. (n)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 03 pro 2014 12:03

Josef
Strasne dobra vlastnost merrilla v DP3 je to, ze na tieto fotky na ulici ti staci zakladna clona 2.8
Ta je pre moje fotenie uplne to naj naj. Preto hodne udrzis a fotky su z mensou hlbkou ostrosti prave tak dobre a ostre ako na 5.6.
Proste je to tak.
Jeden pokusny balonik, uprava na novom monitore (clona 2.8)
Obrázek
Farebne dodat pripomienky, aby som sa mal na co fixovat... ;) :D
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 03 pro 2014 15:59

Pete, na začátek jedna prosba. Dávej, prosím Tě, ty ukázky ve velikosti, která se ještě vejde na monitor celá, bez posouvání. Myslím, že pozorovatelů s rozlišením monitoru větším, než je 1200 pixelů na výšku, tady stále ještě mnoho nebude. A navíc, vůbec nevím proč, fotka mi nejde doleva posunout dál, než do poloviny zad té ženy s rezavými vlasy. Vpravo vidím fotku až k okraji, v pořádku. Myslím, že kvůli těm barvám je tak velká fotka naprosto zbytečná, člověk tak ztrácí celkový přehled. O rozlišitelnost a detaily tady přece nejde. Děkuji předem ;).
A teď k věci. Fotka se mi líbí, docela hodně. Normálně bych ji akceptoval úplně v klidu, bez připomínek. Třeba se mi líbí větší podíl žluté v trávě, což k zatažené obloze (předpokládám) normálně patří. Ale, když už se v tom vrtáme ;). Je to opět AWB, že jo? Přivedly mě k tomu ty přepaly v modrém kanálu v bílých plochách, kterých je tam docela dost. Skoro bych si tipnul, že nastavení na Zataženo by ty modré přepaly neudělalo. To můžeš, koneckonců, doma snadno zjistit, jestli je to z RAWu. Zkusil jsem ty bílé plochy udělat bez těchto přepalů (kromě několika opravdu vypálených míst) a fotka se trošku změnila. Poněvadž stojíte pod velkým, stále ještě zeleným ořechem a vůbec zelená je všude kolem, fotka tomu po úpravě docela odpovídá, páč šla mírně do zelena. Ale k tomu, aby v bílých plochách převažovala modrá, v této situaci nevidím důvod. Ale to už je fakt jenom detail, k té fotce bych normálně žádné připomínky neměl. Snad bych ji maximálně trochu víc projasnil, světla bylo určitě dost.
A teď k těm monitorům. Píšeš: "Tvoje fotky na MVA su strasne teple zo zltym odtienom u noveho monitora strasne teple z ruzovym odtienom..."
To přece není nic jiného, než odhalení skutečnosti, že nejméně jeden z těch monitorů ukazuje úplně blbě! A s největší pravděpodobností, zatím, oba dva, přičemž jeden na tom bude, přecejenom, o něco líp (myslím si, že ten nový při nastavení na SRGB nebo na standardní tovární profil).
Nebo tato věta: "Tie konariky su bez sedej tabulky a stejne su este horsie ako ta bankovka... Jarousi nie je to dobre." Konáriky jsou rampouchy? Jak to můžeš napsat, když o řádek výš píšeš: "Nikto nevidi a ani nemoze vidiet to co samotny vlastnik fotogravie." A to je velká pravda. Takže za sebe píšu, že včerejší fotky z vyvážení bílé podle sněhu mi na mém monitoru přijdou zcela normální, vzhledem ke včerejšímu světlu. Dnes už je trošku jinak a dnešní fotky budou taky podle toho jiné. Ale hlavně, když už se vykašleme na oči a vezmeme si na pomoc techniku, tak barevné složky sněhu na těch fotkách jsou tak solidně srovnané, že bych se nějakými velkými pochybnostmi opravdu nezabýval a vážně začal řešit alespoň nouzovou kalibraci monitoru, třeba podle prográmku Adobe Gamma. Furt je to lepší, než žádná kalibrace. Příliš mnoho červené na těch fotkách, podle hodnot pod lupou přímo z RAWu, opravdu není. "Vravim musim zapracovat." Tak jest ;) (n). Byl jsi léta na něco zvyklý a teď stále jedeš ze setrvačnosti. To je normální a chce to nějaký čas. Za dva měsíce "sa už nebudeš vedieť na ten MVA ani pozerať", jak jsi jednou psal o AWB ;).
Přílohy
DP3M3008, upr..jpg
DP3M3008, upr..jpg (1.55 MiB) Zobrazeno 5237 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 03 pro 2014 16:45

Jarous
Dakujem. Teraz na vlastnej fotke mozem porovnavat farebne podanie tychto nasich dvoch monitorov.
Teraz uz len dalsi nazor par ludi na pletovku. To najlepsie dokumentuje nastavenie farieb. Potom uz nastelujem farbicky.
Vyrez Jarous vlavo a Pete vpravo. Nie su rovnake, takze jeden alebo oba sa mylia.
Tvoje podanie je podla mojich sucasnych farieb zltacka typu A. A tie farby mozna bude treba zmenit.
Přílohy
pletovka.jpg
pletovka.jpg (1.14 MiB) Zobrazeno 5227 krát
Pete2

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2014 17:20

Jooo, tak to už je jiná! Tady už není třeba zápasit s nějakou výrazně převládající barvou. Tady už se jedná opravdu o jemné posouzení pleťovky.
Škoda, že jsi napsal, která je která i když by se to nechalo poznat podle předchozích fotografií. :-)
Na mém EIZO S2100 se mně osobně zdá příjemnější, taková více "člověčí", pravá fotka. Levá je u mne trochu do žluta, jako by dámám byla trochu zima. Ale je to pouze při bezprostředním porovnání obou fotografií a pouze můj subjektivní pocit. Kdybych fotky neporovnával vedle sebe, asi bych rozdíl nepoznal a líbily by se mně obě.
Asi vám takovéto mé posouzení moc nepomohlo! Přesto se velice rád zúčastním. :-) :-)
josef38

Příspěvekod **lasta » 03 pro 2014 17:28

Na mém noťasu také tak jak píše josef38............. ;)
**lasta

Příspěvekod Pete2 » 03 pro 2014 17:29

Josef
Ale pomohlo. Eizo je Eizo a na tvvoj nazor dam. (n)
Ale pisem tam, ktora je ktora...

Dakujem Pani. (n)
Pete2

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2014 17:37

Pete2 píše:Josef
Ale pisem tam, ktora je ktora...

Však to jsem měl na mysli. Lepší a korektnější by asi bylo nepsat která je čí.
josef38

Příspěvekod Pete2 » 03 pro 2014 17:46

Josef
Nepochopil som. Prepac.
Nejde mi ani tak o hadanky, ale chcem vediet ako som na tom. A mozna to pomoze aj Jarousovi.
Pete2

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2014 18:05

O.K.
On i ten dřevěný plot v pozadí více lahodí mému oku. Ale opět jen subjektibně. Nevím, jaký byl skutečně. (n)
josef38

Příspěvekod Jarouš » 03 pro 2014 18:34

Pete, to je úplně špatný postup. Alespoň trošku dobře by to bylo v případě, kdyby jsi věřil, že mám monitor v mezích možností správně zkalibrovaný a Ty ses pokoušel barevně sladit svoje fotky s těmi mými, které vidíš v diskuzním vlákně. A i to by bylo velmi přibližně. Jenže Ty jsi přesvědčený, že můj monitor je zkalibrovaný špatně a chceš se okometricky přiblížit nějaké hypoteticky správné pleťovce. Totální nesmysl, podle nějakých pocitů se kalibrovat nedá. Jasně, že je po mojí úpravě pleťovka bledší, když vyvážení pomocí kapátka ubralo modré a ty bílé plochy se celkem srovnaly. A ty ženy stojí pod zeleným stromem, to by ta fotka měla trochu odrážet, což, podle mého názoru, ta jednoduchá úprava trochu dokázala. Zkus napřed to Adobe Gamma, možná to máš i v počítači, jinak snadno stáhneš z internetu.
V příloze je jedna ze včerejších fotek. V místě křížku na střeše mezi komínem a vikýřem mi Zoner ukazuje hodnoty R 245, G 243, B 244. Sám vidíš, že fotka nemůže být viditelně červená, že jsou to docela slušně vyvážené hodnoty. Jaké hodnoty v tom místě ukazuje Tvůj prohlížeč?
Přílohy
SDIM2993, RGB.jpg
SDIM2993, RGB.jpg (498.65 KiB) Zobrazeno 5200 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/40 sec.
Clona: F/5.6
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Metering mode: Unknown
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 03 pro 2014 18:56

Pete, Jaroušovi to nepomůže, protože Jarouš to vidí úplně stejně, jako to popsal Josef. Jenom se ptám, jestli je v tom prostředí důvod k té růžovější pleťovce a k těm modrým přepalům na ubruse. Já si myslím, že vzhledem k tomu okolí (spousta zelené, i nad hlavami) spíše ne ;).
Pro doplnění, kalibruju pomocí této sondy.
Přílohy
SDIM3001.jpg
SDIM3001.jpg (488.19 KiB) Zobrazeno 5189 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 33 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/8
Použití blesku: Ano
SDIM3001, výřez.jpg
SDIM3001, výřez.jpg (459.38 KiB) Zobrazeno 5189 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 33 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/8
Použití blesku: Ano
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2014 20:27

Jestli pomůže, dávám též jednu pleťovku, ještě z babičky SD10.
Nemám nainstalovaný PhotoPro, proto je snímek převeden do JPEGu v PhotoShopu.
Možná mu to trochu ublížilo, ale snad ne tolik. J.
Přílohy
Pleťovka_SD10.jpg
Pleťovka_SD10.jpg (656.01 KiB) Zobrazeno 5173 krát
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou