originál digitální fotografie ?

Re: originál digitální fotografie ?

Příspěvekod pepik » 06 čer 2012 08:52

Aveku,
diskuze se od technických problémů dostala trochu někam jinam, kde být neměla....chtěl jsem nějakou fotku ukázat-a hned jsem našel 9 webů i zahraničních, kde ji použili - proč tak ironicky ? Pokud máš zájem, posílám Ti interně mail.
pepik

Re: originál digitální fotografie ?

Příspěvekod avek » 06 čer 2012 12:17

Pokud technicky tak to je přece jednoduché:

U klasické fotografie existoval negativ na filmu který jsi nedal z ruky. Digitální fotografie je nehmotná, snadno kopírovatelná a zneužitelná, autorství těžko prokážeš.

a)nedávej soubory z ruky, nikomu je neposílej
b)posílej jen fotky na kterých nezáleží (tady jsme bydleli o dovolené, takhle mi kreslí nový objektiv…)
c)dej si na net náhledy v minimálním rozlišení a maximální kompresi. Pro informaci obrázek velikosti poštovní známky stačí, po zobrazení na celou obrazovku jsou z toho jen čtverečky. Zájemce musí přijít za tebou a ukážeš mu to na tvém počítači, soubor na CD mu dáš až po zaplacení.
d)dávej si na fotky robustní vodoznak, viditelný nebo skrytý (robustní = nejde tak snadno odstranit).
e)zadej si do vyhledávače „Ochrana fotografií vodoznak„ je toho tam spousta. Nebo si najdi prográmek na Stahuj.cz/vodoznak.
f)„Čo bolo bolo terazky som majorom“. Na staré fotky se vykašli, s tím už nic nenaděláš. Soudy by tě stály spoustu peněz, znalecký posudek proti jinému posudku, palmáre, nic nevysoudíš, maximálně omluvu a zaplacení poloviny soudních nákladů.
g)a ještě: pokud na fotkách máš lidi, kupř. na reklamě na svatební fotky, nezapomínej na zákony na ochranu osobnosti, musíš mít jejich písemný souhlas, jinak se můžeš dostat do značných problémů. A to i tehdy pokud tvé fotky použije někdo jiný.
avek

Předchozí

Zpět na Začátečníci chtějí vědět