Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 28 lis 2014 17:04

Pete2 píše:Josef
Udrel si na to spravne miesto... adrenalin tam samozrejme je, ale boli aj miesta kde to bolo horsie. Videl som
mnoho ludi v nudzi (zobraci) a ich fotenie nebolo jednoduche. Maju intuiciu a bystrozrak a fotit ich len tak spoza bucka bolo narocne.
Jedna ukazka fotene od boku (rozostrene - nez to hodim do kosa). Ten pohlad hlavneho aktera vsak stoji za zverejnenie...

Lubo, prezrad kde si to fotil... zima sa este moc nevidi. A vypada to vyborne. (n)

Nojo Pete, brnknul jsi na mojí notu! (n)
Při podobném fotografování člověk často přijde na jisté finty. Za prvé, hned po expozici se dívám ne na fotografovaný objekt, ale trochu bokem. I když by dotyčný věděl, že ho fotografuješ, tak znejistí.
Mnohem lépe se také fotografuje širokáčem, protože to co potřebuješ se do záběru vejde a přitom objektiv míří jinám.
Kolega z diskuzního fóra Leicy, jistý "Luper" určitě ho znáš, si velice dobře osvojil techniku fotografování od boku. Chce to ovšem více zaclonit, kvůli hloubce ostrosti. Potom, pokud to ovšem jde, vyřadit syntetický zvuk závěrky. Většina kompaktů to umožňuje. Sice potom nemáš jistotu, že jsi exponoval, ale je tato činnost potom méně nápadná. Dost často nás zvuk závěrky prozradí. Leica však tuto možnost nemá a proto jsem také mnoho snímků pokazil tím, že jsem chtěl fotoaparátem hned po záběru uhnout, ale neodhadl jsem správný okamžik a uhnul jsem ještě při expozici. Pochopitelně fotografie rozmazaná.

Ostatní prosím promiňte, že jsem se tak rozepsal, ale Pete ťuknul na mojí strunku. Tak se mějte a ať se daří! Všem! (n) J.
Naposledy upravil josef38 dne 28 lis 2014 17:14, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod josef38 » 28 lis 2014 17:13

Ještě doplním.
S fotografováním žebráků to také není jednoduché. Člověk lehko padne v podezření, že jen loví senzaci, nebo jimi pohrdá, nebo se jím dokonce vysmívá. Těžko někomu vysvětlovat, že bohužel také patří do reality a dokreslují obraz města, které jsi navštívil. V Praze na Karlově mostě jich bývá hodně a někdy je i podezřívám, že zas takovou nouzi nemají a zkoušejí, co jím to vynese. Ovšem jsou mezi nimi i potřební, těch je mi opravdu líto, bohužel to ale nerozeznáš.
A už vám dám pokoj. :D Ahoj, J.
josef38

Příspěvekod axislubo » 28 lis 2014 19:46

Bol som vcera na Ploskej vo Velkej fatre. Prikladam aj vyrez na porovnanie
SDIM64401-2.jpg
vyrez
SDIM64401-2.jpg (855.33 KiB) Zobrazeno 5458 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 1/25 sec.
Clona: F/9
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP1 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern

SDIM64401-5.jpg
SDIM64401-5.jpg (399.46 KiB) Zobrazeno 5458 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 1/25 sec.
Clona: F/9
Model: SIGMA DP1 Merrill
axislubo

Příspěvekod vrgada » 28 lis 2014 21:36

http://www.fujifilm.com/products/digita ... le_images/
...
tak tohle je muj objektiv snu, pristi rok si ho koupim:-), na techto ukazkach zadny fleky nejsou...
...
a pak upgrejduji telo na xtecko:-)
vrgada

Příspěvekod josef38 » 29 lis 2014 08:52

vrgada píše:http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujinon_lens_xf10_24mmf4_r_ois/sample_images/
...
tak tohle je muj objektiv snu, pristi rok si ho koupim:-), na techto ukazkach zadny fleky nejsou...
...
a pak upgrejduji telo na xtecko:-)

Nechť Ti vše slouží jen k radosti!
Jen nechápu ten upgrejd těla na něco jiného, než jsi si pořídil teď. Proč to nekoupíš hned?
Takto se Ti vše jen prodrží. Nebo jsem to špatně pochopil?
Jo a ty obrázky z ukázek špatné nejsou! (n)
josef38

Příspěvekod vrgada » 29 lis 2014 09:03

2Josef38
...
myslim, ze tentokrat s pletovkou spokojen budu
http://www.fujifilmusa.com/products/dig ... pd_003.JPG
...
2Pete2
studene barvy delaval muj kus foveona s SPP v automatickem modu, nezasahoval jsem do toho zadnym tvurcim zpusopobem maximalne kapatkem na doladeni. takze moji plazmu, nebo stary notebook bych do toho opravdu netahal
...
jeste hledam na netu fotku ferrari, abych se ujistil, zda xtrans umi i cervenou barvu
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 29 lis 2014 09:22

Vrgada
Len si rob radost, tak je to spravne... (n)

Ta pletovka na mojom monitore je ako studeny cumak. A detaily nepekne... (y)
Zrejme je to mojim monitorom. A to len potvrdzuje povedane... vsetko vidime inak.

K predchadzaujicim fotkam, ten objektiv na X-T vypada vyborne. Ale to fuji vyhladzovanie detailov ma ubija. Strasne... (y)
Zas stale to iste a robi to i v RAWe u X-T ( Drz sa E-1)

Ukazka, zehlenia Fuji v RAW (o JPG skoda reci, robia to vsetci) Olympus OMD versus 3x Fuji
Přílohy
zehlenie Fuji.jpg
zehlenie Fuji.jpg (194.57 KiB) Zobrazeno 5407 krát
Pete2

Příspěvekod jajakm » 29 lis 2014 11:38

AXISLUBO tve fotky jsou paradni, i kdyz jsou "pouze" z DP1M. I Pete2 s ni musi casto bojovat.

Obracim se na vas starsi (myslim dele fotografujicich SIGMOU ne vekem) o radu. Mam tento problem: Pred nejakou dobou jsem si nainstaloval SPP 6.1.0 na pocitac s Windows 7 CZ Professional 64-bit (SIGMOU pozadovany update KB 2929755 je nahran). Fotky v X3F z SD1M a SD15 mi otevre a zpracuje bez problemu. Vcera jsem chtel nove vyvolat nektere fotky z DP2M a k memu uzasu mi SPP 6.1.0 neotevre X3F z DP2M. Nacte se asi jedna tretina velikosti fotky, na monitoru se zobrazi chybove hlaseni (viz. prilozeny obrazek) a Windows program SPP 6.1.0 ukonci. V SPP 5.5.3, se kterym jsem pracoval predtim, nemam problem. Budu rad za vase nazory a pomoc. Jarda

SPP-6-1-0-A.jpg
SPP-6-1-0-A.jpg (197.7 KiB) Zobrazeno 5394 krát
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 29 lis 2014 11:48

Pete, jestli jde o pleťovku na té Tvé poslední ukázce download/file.php?id=57064, tak tu nemám vůbec studenou, spíš naopak. Bude to tím monitorem, třeba na tom novém už ani neuvidíš některé fotky tak přeostřeně, díky jinému rastru. A detaily na té ukázce? Prakticky žádné tam nejsou, myslím, že ta ukázka je pěkně odfláknutá...
Jardo, nevyřešil by to, třeba, nový firmware u té DP2M? Mě zase aktualizace firmwaru stála zobrazování náhledů X3F souborů v Zoneru. Původní verzi Zoner 12 zvládal, dokonce obrázek otevřel a dalo se s ním pracovat (vím, že to nebyl RAW, ale pouze náhledový JPEG pro dislej), ale stačilo mi fotit jenom do RAWu a v Zoneru jsem hned všechno viděl. Po aktualizaci musím ukládat s RAWem i JPEG, abych v Zoneru vůbec něco viděl. Ani novější verze Zoneru to neumějí, zkoušel jsem třicetidenní zkušební verze (plně funkční).
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 29 lis 2014 12:14

jajakm
S DP1 sa neperiem, iba mam radsej tu s objektivom 50mm. Preto uz veselo pracujem s Pentaconom, Heliosom atd na G3.
je to mojmu srdcu blisie... uz som raz taky...
S DP1 uz pracuje Lubo a paradne... (n) Nemam slov.

Ale k podstate. Problemy s SPP 6 (celkovo)
- pada program pri ulozeni fotografie do Tiff (neznamo preco) do to isteho adresara. (alebo nejak upraveneho) a uz ani nenacita nahlady a padne
- obrazok padne (podobny priklad) ak ma nejaku zavadu (neviditelnu, zrejme zle ulozene pri dochadzani baterky)
- niekedy blbne karta v citacke (dat X3f na disk)
Doporucujem inu fotku alebo dat bokom par X3F a ak pojdu problem bol v adresari a niecoho v nom
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 29 lis 2014 12:32

Jarous
U Fuji je to nestastne vyhladzovanie...

Stiahni si Fast Stone Image Viever (je zadarmo, v cestine) dokaze perfektne veci a nahlady fotiek z X3F idu rychle a spolahlivo.
Ja ani nefotim do JPG priamo. Len si kliknem na nahlad x3f a dam ulozit ako jpg.
Kliknutim pravym tlacitkom vyberies program pre upravu a za dve sekundy mas spusteny Zoner s fotkou
Manazer je manazer Zoner je na upravu nie manazovanie. To jest kopirujem, konvertujem v malom i velkom ukladam atd.

Doporucujem na pravom tlacitku si navolit Zoner i SPP 6 a odtialto spustat, lebo hned otvori pozadovane konkretne X3f bez dalsich klikancov

http://www.slunecnice.cz/sw/faststone-image-viewer/

Ukazka prace...
Přílohy
Fast.jpg
Fast.jpg (738.56 KiB) Zobrazeno 5385 krát
Pete2

Příspěvekod vrgada » 29 lis 2014 14:19

S rawem od fuji zatim zkusenost nemam, to uz raw neni raw? tj sum se zehli uz pred ulozenim do rawu? to je divny
vrgada

Příspěvekod vrgada » 29 lis 2014 14:20

irfaanviewer umi nahledy X3F
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 29 lis 2014 15:37

vrgada
Fotaky ktore mali vystup do DNG odsumovali na baze zakladneho suboru. DNG vystup bol pomyselny RAW. DNG je totiz uz obrazovy format.
A tak sa dali obrazky fixlovat
RAF je plnohodnotny subor RAW. Da sa fixlovat iba cez konverzne programy a ich nastavenie. DCraw vsak nikto neoklame.
Preto je mi divne, ze i take renomovane servery ako DPreview vo svojich recenziach Fuji aparatov ukazuju vysledky odsumene a ostatne nie.
Kde je pes zakopany. Niekde v spracovani a ulozeni suboru samotneho RAWu. :?:
Fuji ma ostre snimky na zakladnej citlivosti, ale zaroven malo detailne (vid vlasy na fotke uverejnene hore) Pozorujem to davno na ich fotkach a neviem co si mam o tom mysliet...
Ako vravim JPG sa vylepsuju vsade, ale u Fuji v RAWe je mi to zahada. Ta podivna vyzehlenost je nejaka Fuji vychytavka, ale mierne na zlost. ;) :)
Pete2

Příspěvekod vrgada » 29 lis 2014 16:57

jo je to takove vzane zehlickou a tak nejak divne, nejsem naivni a vim, ze ostrost puvodniho foveonu to mit nebude (quattro uz foveon neni), ale foti to i skoro po tme, takze to neurazi, ma to jine vyhody a pro mne momentalne podstatne a do te brasnicky na riditkach kola se to nastesti vejde (bez slunecni clony). Tahle fotka je z dneska, opravdu nefotogenicke pocasi. Nastaveni fotaku odsumovani -2 ostreni +1 a pricloneno na 10cl ISO400, bez uprav resize na 50 procent v irfanvieweru s doostrenim, na zoom na kratsim konci to opravdu neurazi,vetvicky jsou krasne ostre bez CA
Obrázek
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 29 lis 2014 19:09

Pete, díky za link. Už jsem ten program jednou měl, ale nepoužíval jsem ho, protože Zoner ty X3F soubory zvládal zobrazovat. Ale pouze do aktualizace firmware, od té doby je šlus. Tak mám nainstalováno a prvotní náhledy z karty povedou do Fast Stone... Kdy máš v plánu ten monitor?
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 29 lis 2014 19:31

Jarous
V pondelok je doma...takze jakze co by dup. (n)

Este dva pohlady na to krajsie Milano. :D
Přílohy
DP3M429.jpg
DP3M429.jpg (1.93 MiB) Zobrazeno 5326 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/3.2
Model: SIGMA DP3 Merrill
DP3M4279.jpg
DP3M4279.jpg (2.16 MiB) Zobrazeno 5326 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/5
Model: SIGMA DP3 Merrill
Pete2

Příspěvekod vrgada » 30 lis 2014 08:50

2 Pete2
...
Pro nezavisle porovnani foveon-transX a optiky SIGMA/FUJI by to asi chtelo mit moznost prohazet mezi sebou objektivy a tela. Ale doby univerzalniho zavitu M42 a temer univerzalniho K bajonetu jsou pryc. Mozna bude nutne opet zpracovavat raw
...
Mozna bude oprava podusky ci sudu objektivu ve fotoaparatu pekna, ale ostrosti v rozich obrazku to pridavat nebude. Pri vyvolani rawu V Photo Ninja se oprava nekona, Je tam polozka i polozka upravy detailu
http://www.picturecode.com/tutorials/detail_enh.php
...
Obrázek
...
Obrázek
...
tohle byla nejvyraznejsi ukazka doostreni detailu, takze asi to pujde preci jen vylepsit, uvidme
vrgada

Příspěvekod MiraM » 30 lis 2014 21:27

Jedna historická z DP1......I tenkrát se našli pochybovači. Nic nového pod sluncem. Pete, axislubo, Jarouš aj. (n) (n) M
Přílohy
SDIM1113.jpg
SDIM1113.jpg (958.69 KiB) Zobrazeno 5271 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/7
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA DP1
MiraM

Příspěvekod Jarouš » 01 pro 2014 19:27

Miro, pěkné (n).
Pete, co monitor? Snad náledí neohrozilo dodávku? Včera jsem udělal zkušenost s monitorem o úhlopříčce 27 palců a s rozlišením 2560x1440 pix. Ta menší velikost bodů (0,23 mm) je zatraceně poznat, vůbec jsem netušil, jak mám ostré fotky. Doma to tak ostré nemám, pixely jsou větší. Vůbec nemluvím o přeostřenosti, naopak, je to o rozlišitelnosti detailů. Něco jako porovnávání Bayer vs. Merrill. Prostě jemnější rastr je pro detaily mnohem dokonalejší.
Jarouš

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou