Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 24 lis 2014 23:36

Pete, bohužel, tenkrát jsem začal Foveon sledovat, až jsi byl v éře Heliosů, takže Tvoje starší fotky se Sigma skly jsem buď neviděl nebo si je už nevybavuju. Heliosy ano, ty fotky byly jiné (hlavně dynamika). O něco málo později jsem podobnou zkušenost začal dělat s Nikonem, když jsem postupně začal kupovat starší mechanické objektivy. Bylo to vidět i na filmu a ještě o něco později i na Nikonu D7000, který si koupil kamarád a ty AiS skla si ode mě půjčoval a posléze si taky dva kousky pořídil. Na tom digitálu to mělo velmi viditelný efekt.
Martynko, proč myslíš, že to nemůže být těmi objektivy? Ty dvě ukázky s šedou tabulkou by tomu mohly napovídat, nebo ne? A v přírodě jsou ty rozdíly zrovna tak viditelné, nedávno jsem na to téma dával i fotky z obou objektivů. Zatím si prostě myslím, že je zásadní rozdíl v antireflexních vrstvách, pochopitelně by to chtělo těch objektivů vyzkoušet víc.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 25 lis 2014 05:58

Přitom ale oba obrázky by na trochu stejnou podobu srovnat šly.
Takže bych spíše hledal chybu ve vyvážení bílé. A potom je celkem jedno, že každý objektiv se barevně trochu liší. Zároveň ale byla u obou snímků dosti značná rezerva v expozici. ( viz histogram )
Oba snímky byly srovnány podle šedé tabulky a podle histogramu. V tom jednom, spodním už ale v bílých partiích jsou v krajních partiích patrné nazelenalé odstíny, ale to bych dával za vinu podexpozici a následnému srovnání v PS.
Takže tolik z mé strany. Měj se fajnovo, Jarouši! (n) J.

P.S.
Přiznám se, že jsem EXIFy nestudoval. Stejně bývají někdy dost zavádějící.
Přílohy
Schránka 01.jpg
Schránka 01.jpg (728.88 KiB) Zobrazeno 5209 krát
SDIM2942.jpg
SDIM2942.jpg (1.87 MiB) Zobrazeno 5209 krát
josef38

Příspěvekod Pete2 » 25 lis 2014 07:08

Josef
Problem nie je v nejakom zrovnavani farieb u dvoch obrazkov z roznych objektivov. Dnes sa da uz hodne. Napriklad s DxO optics dodam akekolvek odtiene. Ale...
Za cias SD10 pri starsich SPP sa nedalo nic vykuzlit z farebneho kruhu. Uhol si z jednou farbou a mal si ju v ostatnych farbach, proste hroza.
Sigmacke skla (lacnejsie) sli do khaki farieb a jasne odtiene zelenej modrej a hlavne cervenej bol sen.
Ked som po dlhom trapeni skusil Helios farby sa na prekvapenie uz v zaklade zmenili. Odrazu to tam bolo. Nadhera. (n)
Je to historia, ale doplnujuca dnesok. 19mm sklo (DP1) a vobec siroke (i lacnejsie) mi pripominaju zasle casy...
Ukazka farieb DP1 original vlavo a pokus trocha odladit farebne spektrum v DxO vpravo.
Přílohy
Dp1farby.jpg
Dp1farby.jpg (1.37 MiB) Zobrazeno 5204 krát
Pete2

Příspěvekod Martynko » 25 lis 2014 09:48

Pete2: ta červená tam prolejzá jako plíšeň mokrou zeď ... zaměřte se na tu stráň v pozadí, nevím jak vy, ale to roští by nemělo mít takovýhle červený odstín, má mít minimálně nahnědlý, mimojiné je tama celou strání krásně prolejzá přímo mapy červené... zaměř te se na to, tohle nemá být, to je prostě vada a problém Merrillu, ikdyž to né každý vidí...

Jarouš: zkus fotit přírodu, teď už nemaj stromy listí a tak se merilově červená na snímcích projevuje nejvíce, roští co má být hnědé je červené, možná by tomu mohlo trošilinku pomoci pevné nastavení WB ale stejnak tomu moc nezabrání...

Na tomto snímku by to bylo dozajista velmi poznat, pokud se zaměřím na tu chalupu uprostřed, tak má HNĚDO-CIHLOVOU střechu a kolem jsou stromy - větve krásné hnědé. Pokud bych toto cvaknul jakýmkoliv Merrillem a jakýmkoliv sklem, byla by střecha z pálené cihly a větvemi by prolejzala magenta, mimojiné u všech stromů, kde není tolik zelené... :shock:
SDIM1789.jpg
SDIM1789.jpg (407.88 KiB) Zobrazeno 5188 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/5
ISO: 50
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: -7/10 EV
Metering mode: Pattern

A ještě si neodpustím zelenou slunnou letníkovku... :mrgreen:
SDIM9001.jpg
SDIM9001.jpg (419.22 KiB) Zobrazeno 5188 krát
Martynko

Příspěvekod Pete2 » 25 lis 2014 13:41

Martynko
V pohode. Budem mat novy monitor... uvidime
zatial vyhlasujem plebiscit o cervenej farbe na tejto fotografii... aneb ako ma kto nastaveny monitor a cervenu farbu.
Prezradim, ze jednym okom hladim na monitor a fotku a druhym na ten detail v reale (oproti oknu)
Su to pekne realne farby, ale realita je este cervensia (pretoze ako vieme foveon ma tu jasnu cervenu slabsiu)
Takze som z Martynkovich slov jaksi v pomykove... :?
Přílohy
SDIM6411farba.jpg
SDIM6411farba.jpg (313.74 KiB) Zobrazeno 5172 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/4
ISO: 100
Model: SIGMA DP1 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Pete2

Příspěvekod Martynko » 25 lis 2014 15:37

Pete2: V pohodě ;) každopádně monitor je důležitý prvek v porovnání, většina má jen TN-ko a to bývá převážně pouze 6-bit nicmoc barvy, já mám starší MVA 8-bit a červenou tam prostě vidím... :shock:

Nicméně jsem se dnes prošel, tak jsem v parku spravil pár cvaků problémového roští, no a když se podívám na snímky, vidím hnědou, trochu takovou tu správnou červenou lestní (nikoliv magentu) ale jasně ohraničenou a definouvanou podle stromu, tedy barva je správně přiřazená, na jiném snímku žádné mapy nevidím a opět pouze a jenom správně nahnědlého roští v definovaných pozicích, tedy co má být hnědé, je hnědé, co má být načervenalé, je načervenalé... bohužel z Merrillu takový pocit nemám, tak se to nějak bez té zelené začne zmateně prolýnat jak kdyby si ta červená dala jointa...
abych jen nekecal, takhle má vypadat roští :geek: (tohle jen tak snímač s primárním filtrem / bayer i třebaže 3x CCD/CMOS správně zachytit nesvede, barevné nuance tam budou ale nebudou mít definnovanou barvu)
SDIM2181.jpg
SDIM2181.jpg (245.8 KiB) Zobrazeno 5163 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/4.5
Exposure bias: -7/10 EV
Metering mode: Spot

jasně definované (problematické) barvy...
SDIM2182.jpg
SDIM2182.jpg (380.3 KiB) Zobrazeno 5163 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/4.5
Metering mode: Spot
Martynko

Příspěvekod vrgada » 25 lis 2014 17:31

Tak jsem nakonec koupil vyprodejovy set na megapixelu, kdyby nekdo taky chtel dezertovat
http://www.megapixel.cz/fuji-x-e1-cerny-18-55mm
...
je tam ten lepsi svetelny setak plus jako darek teleobjektiv
...
S foveonem koncim, kdyby nekdo chtel levne osoupanou Dp2ku s 3 akumulatory, nabijeckou a k tomu jako bonus na nahradni dily pokazenou Dp1cku, tak se ozvete
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 25 lis 2014 18:10

vrgada
Gratulujem. Ako vravim X-E1 nie je spatna volba. Ale ako dolnkovy fotak.
Dezercia nemoze byt. DP3 je vlajkova lod a minuly tyzden som k nej dokupil Panasonic G3 na hranie sa z M42 a dalsimi objektivami.
Musim niecim fotit i deticky susedov ci obecne seance . Tak dovidenia v lepsich casoch. (n) :D
Pete2

Příspěvekod kezic » 25 lis 2014 18:50

Docela zajímavé porovnání a potvrzuje to co se zde ve vlákně řeší

http://www.cameralabs.com/reviews/Sigma ... tion.shtml
kezic

Příspěvekod Martynko » 25 lis 2014 18:53

vrgada: to jsou merrilly? pokud to jsou staré DP1/2 tak bych minimálně tu DP1 vzal, co jí je? ostření?
Martynko

Příspěvekod Jarouš » 25 lis 2014 19:58

Pete, úplně na úvod, souhlasím s Tebou, že "realita je este cervensia", protože tuto zkušenost nejen s červenou, ale obecně se sytější barevností v reálu, mám taky. Ve Tvém případě si myslím, že jestli jsi použil opět barvy Neutral, tak to je ten důvod. Myslím, že režim Standard by byl pro Tebe v ten moment přesnější a fotka by měla blíž k červenšej realitě. Jestli máš RAW, snadno můžeš vyzkoušet nebo zítra udělat nový pokus. Patrně Tvůj objektiv bude vyrábět trochu jiné barvy, než můj seťák, ale já režim Neutral právě z důvodů viditelného "podbarvení" (nedostatečná sytost barev) v exteriéru nepoužívám. Standard mi přijde opravdu věrnější. Nový monitor Ti přeju, přimlouval bych se za nějakou variantu IPS panelu, ale věřím, že už máš jasně definovaného favorita podle peněženky a nároků. Takže na závěr, když už jsi vyhlásil hlasování, já žádný nadbytek červené v té fotce nevidím, naopak, podle mě je vlivem Neutralu podbarvená (celkově). Pochopitelně si uvědomuju, že Neutral má největší dynamický rozsah, vždycky je něco za něco. Jestli to není Neutral, pořád u mě žádný nadbytek červené. Přibarvení v DxO mi vůbec nevadí, ale nakolik se odlišuje od toho, co vidíš z okna, to víš jen Ty. Myslím si, že je to úplně v pohodě. Ještě poslední aspekt. Jestli máte vyměněná okna, často bývají moderní nová skla mírně tónovaná a malinko ztmavují. Trojskla určitě ještě trošku víc, než dvojskla. Je to sice jenom detail, který si běžně neuvědomujeme, ale je klidně možné, že té červené to taky moc nepřidá, když to porovnáváš z místnosti. A fotil jsi, pravděpodobně, venku, si myslím. Takže, podle mě, Neutral prostě krade sytost barev dost přes viditelnou mez.

Martynko, poznámka k monitoru vůbec není od věci. Mám Philips 200P (profesionální řada), S-IPS panel, zkalibrovaný sondou Spyder 3 Elite. Kalibroval jsem asi před třemi týdny, rozdíl jsem po půlroce bez kalibrace nezpozoroval (netvrdím, že tam žádný nebyl, ale nepoznal jsem to). Kamarád má HP 2465W, MVA panel a po roce a půl bez kalibrace měl v obraze silnou převahu červené složky (šedé pozadí Zoneru bylo silně růžovo fialové). Zvykl si na to, přichází to pomalu a postupně a ani mu to nepřišlo. Po re-kalibraci rozdíl jako hrom. Ale to jenom tak na okraj...
Myslím, že celý problém dost zjednodušuješ. Je velký rozdíl v barvě světla kolem poledne a navečer či ráno. Zrovnatak v barvě světla v poledne v létě a třeba teď koncem listopadu. U těch fotek, co jsi dával dnes v 10:48 logicky moc červené složky mít nemůžeš (a neměl by ani Merrill s mým "růžovým" objektivem ;)), tam bude, zvlášť s modrou oblohou, vždycky víc modré, intenzita světla je mnohem vyšší. Ty fotky z 16:37 jsou trochu podexponované (přizpůsobené obloze, ta je fajn). Ale ten spodek je na tři čtvrtě na jednu po poledni příliš tmavý (vím, že je teď venku hnusně celý den, ale taková tma v tu dobu zase není), takže ani ta červená složka v obraze nemůže být tolik viditelná a s tím "nahnědlým roštím" to máš trochu jednodušší, než kdyby ty fotky byly ve spodních partiích světlejší. A další otázka je, v jakém barevném režimu ty fotky děláš. Nepochybuju o tom, že můj Merrill plus 17-50/2,8 EX by tam měl té červené asi víc, ale s teláčem 70-200 v žádném případě. Podle mě prostá paušalizace, že Merrill všechno mrví do červena, prostě není pravda.
Dal jsi fotku, kde píšeš, že střecha je "hnědo-cihlová" a že s Merrillem by byla "z pálené cihly". No, třeba to je z pálené tašky, ale to teď nemám na mysli. Patrně jsi chtěl naznačit, že by byla červenější, domnívám se. V příloze je fotka z konce dubna, kde mi PetrM vytkl, že ty střechy jsou málo červené, celá fotka je mdlá a zeleň nepřipomíná začínající jaro. On to sice smazal, ale pamatuju si to. Fotka je v režimu barev Standard, viditelnost nebyla dobrá, ty hory byly vidět hůř. Přiznám se, že pod vlivem Petrova názoru jsem v přírodě od té doby začal fotit většinou v režimu Vivid. Zkrátka každý to vidí jinak a po svém a zjednodušování či paušalizace není nejlepší řešení...

PS: Jasně, že v obloze je zase ta magenta. Ale co s tím, když Petr chtěl střechy ještě červenější? :D Mraky určitě nejsou bez chyby, ale šedo-bílé nebyly zcela jistě ;).
Přílohy
SDIM2282.jpg
SDIM2282.jpg (475.76 KiB) Zobrazeno 5120 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 25 lis 2014 19:59

nejsou, to jsou obycejne foveony. Tu pokazenou Dp1cku ti klidne venuji za postovne. Koupil jsem ji loni na jare za 3litry jako repas objektivu a displeje. Pak tady melo spoustu lidi reci, ze ma divne barvy-ze dodelava. Nevim jestli dodelaval snimac, ale kazdopadne repasovany objektiv to vzdal ted na Dusicky v Chorvatsku, vyjel ven, vevnitr neco cvaklo, chvilku jsem koukal jak do tunelu, tj. kulaty cerno okoli, opak se objektiv pokusil zajet zpet zasekl se v pulce a tim to skoncilo. Takze nevim nac ti to bude, mozna ten displej jako nahradni-jinak je to neopravitelny srot.
...
Treba jsi sikovny a nejak to opravis, nebo vydolujes nejake nahradni dily, ja jednou rozbitou DP1cku rozkuchal, protoze jsem potreboval IR filtr do SD14, ktery jsem neopatrne rozkrapl (SD14 a Dp1cka ma IR CUT stejny).
...
Kdyby chtel nekdo tu osoupanou Dp2ku, tak bych to s tema baterkama a nabijeckou tak za 2000 dal, zazila toho dost, ale problemy s ni nikdy nebyly. Zamin se mi to davat nechce, preci jen je to male, skladne a mohl by se mi to treba jeste nekdy hodit.
...
Jinak prvni pokusy s FUJI dnes cestou vecer domu, foveon to samozrejme neni, ale jde fotit z ruky diky stabilizovanemu objektivu na 1/6 sekundy na obou koncich ohniska, rezava ostrost se na odclonenem setaku nekona, ale taky zadne pozorovatelne zrno na ISO 800 a v rozsirenych zornickach naseho kocoura se jako fotograf vidim a kontrasty to zvlada vynikajicne. Mam radost.
vrgada

Příspěvekod josef38 » 25 lis 2014 20:25

Pete, už jsme se o tom mnohokrát na tomto vláknu bavili a debata jede stále dál! :D
To moje srovnání byla jen rychlovka, ráno, než mě jel vlak do K. Varů. ( Bohužel tentokrát bez fotografování. Měl jsem jiné poslání. :-) )
Především by to chtělo upravovat už při konverzi z RAWu a ne až v JPEGu a nebo alespoň v 16 bitové hloubce. Ale pro tyto snímky to moc význam nemělo, ostatně byly stejně dost podexponované, jak histogram prozradil. Proto také potom ty nazelenalé šmouhy, když jsem se to pokoušel srovnat.

Já se spíš podivuji jiné věci, proč toto vše? Neznám už současné foveony ( mám jen vzpomínky na SD10 :-) ), ale když bys fotil rovnou do JPEGu, tak Ti to barevná automatika alespoň částečně nesrovná? Potom by i bylo fuk, jaký objektiv použiješ, automatika by to měla doladit.
Když je to do Rawu, tak je to přirozeně jedno, jen to potom chce mít správné očko při převodu snímku z RAWu. A s tím zřejmě problém nemáš i když fotíš Merrillem. Takže to srovnat jde, jen ae zřejmě musí vědět jak. Tak se mějte výzkumníci! :-) J.
josef38

Příspěvekod Pete2 » 25 lis 2014 20:37

Josef
Trosku si ma zaskocil o com je vlastne rec.
Teraz uz viem. Ja som tvoje farebne upravy ani neskumal. Ja som len zaspominal na doby minule.
Ja dnes problem s farbami nemam. Ten maju iny ... :D A ked uz, viem si hravo poradit.
Pete2

Příspěvekod josef38 » 25 lis 2014 20:43

Pete2 píše:Josef
Trosku si ma zaskocil o com je vlastne rec.
Teraz uz viem. Ja som tvoje farebne upravy ani neskumal. Ja som len zaspominal na doby minule.
Ja dnes problem s farbami nemam. Ten maju iny ... :D A ked uz, viem si hravo poradit.

O.K.
Myslel jsem, že jsi reagoval na ten můj poslední pokus! :D
josef38

Příspěvekod Pete2 » 25 lis 2014 20:54

Jarous
Uvidime ci som stupil do stastnej rieky... :D
http://www.asus.com/sk/Monitors_Projectors/VS24AH/
Pete2

Příspěvekod Martynko » 25 lis 2014 21:42

vrgada: ta DP1 by se mi hodila, mám tu ještě jednu, u které nejde ostření, něco se servem (nikoliv s kabelem), tak bych tím mohl jednu zpětně oživit... (n)
Martynko

Příspěvekod Jarouš » 25 lis 2014 22:04

Pete, taky bych si vybral 16:10. Snad budeš spokojený (n).
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 25 lis 2014 22:38

2Martynko
SZ posli adresu, ja ti tu DP1cku poslu, urcite budes nahradni dily potrebovat, mel jsem uz celkem 3 pokazene kusy-po mechanicke strance je to zmetek, zajimave je ze Dp2ky se nekazily.
...
2 Kezic
Dik, ty fotky plaze s kolotocem pro mne byly posledni kapkou proc rozhodne ne Dp1q. Mam vyhrady k metodice porovnani pevneho objektivu sigmy a zoomu FUji (sic spickoveho) a citlivosti ISO 100 (dp1q) a ISO 200 (FUJI). Ale ty ukazky vyrezu ukazuji, ze vysledky foveon-quattra a Xtrans jsou srovnatelne, akorat ze fuji zoom nema ty barevné třásně artefakty (CA) a taky FUJI nesumi na ISO100 (Dokonce i při citlivosti ISO 100 základně vidím slabý kropení hluku přes obraz, a to zejména ve stínech a nebe)
...
I tak je dp1q hodnocena o chlup lepe, nicmene, kdyz to porovnate, tak velky rozdil mezi vyrezy fotek neni, takze mi to potvrzuje moji volbu. Dostanu o chlup horsi obrazky a ziskam fotak, ktery je rychly, ma vymenne objektivy a foti bez priserneho sumu i kdyz neprazi slunce v poledne, vzdycky je to o kompromisu, pockam si na dalsi verzi foveonu, treba se to jednou opravdu povede.
vrgada

Příspěvekod josef38 » 26 lis 2014 13:19

Tato pomůcka už zde byla několikrát přetřásána, ale třeba by ještě někomu mohla pomoci.

http://www.youtube.com/watch?v=3T3sxaYuh9M

Nechci tímto určitě vyvolávat další zbytečnou diskuzi, tím spíše, když zde už o tom byla řeč. Ale proč to ještě nevyzkoušet, jako poslední možnost tam, kde ostatní možnosti tvrdošíjně selhávají.
Mějte se pánové! :-) J.
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou