Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod vrgada » 20 lis 2014 09:18

vyssi ISO ma na této strance pete2-ty barevne modre fleky na stitu te horske chalupe jsou něco neuvěřitelného na citlivost 400 ISO
...
ja se ale bavim o chromaticke aberaci na citlivosti ISO 100, to s foveonem nemá nic spolecneho, to je spatne navrzeny objektiv bez dostatecne korekce barevne vady a to ještě při optimalni clone, stahnete si tu fotku v plnem rozliseni-to je uplna hruza, postavy mají fialove kontury, vrzene stiny mají fialove kontury, konstrukce atrakce ma fialove hrany, takovou prisernost jsem mel naposledy na sirokouhlem zoomu od pentaxe, ale to byl objektiv 20 let stary.
...
Jsem mozna kriticky, ale tohle byly první fotky v plnem rozliseni za pěkného svetla, myslim, ze na to prijdou brzy i další foveonaci. To se opravdu nepovedlo a hodne nepovedlo
vrgada

Příspěvekod vrgada » 20 lis 2014 11:38

modre fleky pri 400ISO
Obrázek
aberace
Obrázek
a druha strana fotky
Obrázek
jedna se o tuto fotku
Obrázek
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... 86frqo.jpg
...
fakt vam to prijde v poradku?
vrgada

Příspěvekod vrgada » 20 lis 2014 12:02

vrgada

Příspěvekod Jarouš » 20 lis 2014 17:32

Obloha je přímo katastrofální, tohle mi z SD1M na 100 ISO prostě neleze. Přijde mi to jako mnohem větší mínus, než ta aberace. Je ale otázka, do jaké míry za to může samotný foťák a co mají na svědomí vlastní úpravy autora fotek. Tady neznám podrobnosti, ten článek jsem nijak pečlivě nezkoumal. Kdyby to byly jenom vyvolané RAWy bez úprav, tak šum a barevné artefakty v obloze jsou příšerné...
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 20 lis 2014 17:48

vrgada píše:....ja se ale bavim o chromaticke aberaci na citlivosti ISO 100, to s foveonem nemá nic spolecneho,

Asi máš pravdu, neměl jsem fotografie úplně zvětšené! Měj se hezky! J.
josef38

Příspěvekod vrgada » 20 lis 2014 18:19

v diskusi resi, ze to castecne mozna spravi novy firmware, ale ja se asi musim kajicne omluvit merrillu, vypada to ze quattro je krok uplne vedle a misto toho, aby to spojilo vyhody obou svetu, tak asi prave naopak-tot k obloze a ruznym artefaktum. Co se tyce CA, tak neni vyloucene, ze tim trpi i starsi sigmy a diky jejich malemu rozliseni, to neni videt, ale nepamatuji se, ze bych si toho nekdy u vypujcene Dp2M vsimnul, ze tam takoveho je. Pravda sirkokouhlou Dp1M jsem nemel, ale neuvedomuji si, ze bych na neco takoveho pri zkoumani na netu narazil
...
Samozrejme urcite to jde nejak softwarove potlacit, ale kdyz nedopadaji zeleny paprsky kam fialovy, tj. do jednoho bodu, tak to nikdy nemuze byt poradne ostre. Je mi to lito, ale ja s foveonem koncim-za neco takoveho preci nemuze dat soudny clovek 25 litru.
...
Takze vim, ze to sem nepatri, ale co misto toho Fuji X30, Panasonic LX8? ci nejaky Olympus. Chci kompakt, ktery mohu nosit u sebe, rad bych i video a svetelnejsi objektiv. Neorientuji se, s Canon kompakty jsem pred x lety udelal spatnou zkusenost (meli jsme jich v rodine nekolik, cim novejsi tim horsi), pujceny sony fotak rok se slavnym snimacem delel neuveritelny zblitky-dokonce si uplne vymyslel a dokazal osobe vycarovat i 3 nohy v nejakem rezimu, Nikon jsem nikdy nemel, ale mam predstavu, ze u velkych vyrobcu se priplaci za znacku. Jsem ochoten zainvestovat 10-20 tisic, svetelnejsi objektiv, vetsi snimac, pokud mozno a maly rozsah zoomu, mate nejae tipy?
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 20 lis 2014 21:16

vrgada
Nestracaj nadej. Quattro sa proste moc nevyviedlo. DP1-cky maju problem zrejme s 19mm objektivom. I ta u Merrillu.
Zrejme je to tento chudak... (zabudovany napevno) a foveon naviac vytiahne jeho vsetky neresti. (y)
http://slrgear.com/reviews/showproduct. ... 484/cat/30

Kompakt len z velkym cipom. A mas uzasny vyber.
Napriklad
http://www.ephotozine.com/article/panas ... view-26172
Ked ta prestane bavit objektiv vymenis za iny.
Pete2

Příspěvekod vrgada » 21 lis 2014 05:40

Nic mne nekam nehoni, fotit mam cim K10D pentax a Dp2kou, muzu pockat, az nekdo splni muj wish list.
1) kompaktni fotoaparat
kompaktni... tj, maly skladny, aby nebyl problem ho tahat vsude se sebou
fotoaparat... designove kreace at si nechaji studenti designu pro sebe
2) optika
nevymenna... prachu na snimaci uz jsem si uz uzil dost
zoom ekvivalent cca 24-80, na zver a sport je zrcadlovka, potrebuji fotit v mistnosti a nejake portrety blizkych
makro vyhodou
svetelnost okolo dvojky
zadne rozpatlane nebo tmave rohy a barevne kontury na hranach
3) snimac
vetsi, rozumne opixelovany a citlivy nesumici bez anebo jen se slabym AA filtrem, moire se nebojim
4) clona
kruhova, tj, vice lamel
interni ND filtr vyhodou
5) rychlost
na urovni doby, ostreni i reakce na spoust
6) zpracovani
zadne extremni zehleni, ktere se sumem vymaze i detaily, a aby bila bila byla i bez dlazdicek
7) spolehlivost robustnost
waterproof vyhodou, a lagric ala Dp1 uz rozhodne ne, rukama mi prosly 4 (3 pokazene)
8)hledacek
nevim, kdysi jsem na nem trval, sigma mne naucila fotit s naprazenyma rukama
9) displej
jasny, kontrastni, pokud mozna naklapeci
10) blbustky na urovni doby
kazdych 18 mesicu se vykon elektroniky zdvojnasobi, takze by nemel byt problem
wifi, GPS (vypinatelna kvuli baterkam)
11) akumulator
chodit s kapsama plynma baterek mne uz omrzelo
12) video
kdyz to umi kdejaky mobil, nemel by to byt pro fotak za 20 litru
a rychle video- slow motion
12) cena rozumna
nemyslim si, ze by lepsi kompakt mel stat nekolikanasobek ceny obycejne zrcadlovky
........................................
stravil jsem rychlym pruzkumem odpoledne. Ta LX8 neexistuje, LX100 je velka a neumi slow motion, Sony je kompaktni, ale bude jak je dobrym zvykem zehlit obraz do hladka, Fuji ma maly snimac-ale kupodivu samply docela pekne, olympus vubec nezna, lepsi Canony byvaly velke a budou asi velke, Nikon F1 maly cip
.........................................
Ale je videt, ze po te, co se vetsina foticich spokojila s focenim na mobil, tak se konecne vyrobci fotaku zacali trochu snazit konkurovat kvalitou a ne poctem megapixelu
Kazdopadne tipy na pristroj blizici se mym pozadavkum uvitam
Foveon povazuji za mrtvou zalezitost, pred 10 lety to byla bomba, nejak se to holt zvrtlo
vrgada

Příspěvekod vrgada » 21 lis 2014 06:10

ten panasonic GM5 je peknej
vrgada

Příspěvekod vrgada » 21 lis 2014 06:27

vrgada

Příspěvekod josef38 » 21 lis 2014 07:17

Ten Canon je hezoučkej. (n)
V článku je zmíněný SONY RX100. Osobně vlastním SONY RX1, s kterým jsem velice spokojený. Má FF snímač, objektiv SONNAR 35/ 2, ale nemá výměnné objektivy. Což mě osobně tolik nevadí, protože fotoaparát používám převážně na fotky v ulici a toto ohnisko upřednostňuji pro formát čipu FF i u Leicy, ale zase na druhou stranu se nemusím starat o čistotu čipu a trochu mě byly nesympatický ty vysouvací objektivy. Ovšem objektiv je opravdu vynikající! I při zcela odcloněném objektivu je kresba dokonalá a zaclonění objektivu poznáš prakticky jen podle hloubky ostrosti a podle EXIFu.
Tím Tě ale nenabádám k jeho koupi. Je dost drahý a zřejmě by Tě neuspokojila jen jedna ohnisková vzdálenost. Zmiňuji RX1 jen pro úplnost, když v článku byla zmínka o Sony RX100.
Přeji Ti dobré pořízení, neboli šťastnou ruku! :D J.
josef38

Příspěvekod vrgada » 21 lis 2014 12:43

Toho sonaka jsem v Nemecku snad uz prede dvema lety drzel v obchode v ruce, pekne, ale cenovka je mimo
...
uz jsem nasel i srovnavci testik LX100ky, sony100ky a toho canona, vypada to, ze canon je na tom nejlip, ta sony ma taky fialove kontury ve vetvich. Osobne se mi nejvice libi ten miniaturni panasonic. Zadny ale nesplnuje mych 12 prani
vrgada

Příspěvekod Martynko » 21 lis 2014 23:14

hmm... jak to tak tady čtu a jak si tak prohlížím snímky ať už z Merrilla či recenze a testy Quattra, tak mám takový prazvláštní pocit, že jsem už kdysi říkal, nejlepší Foveon a nejlepší celobarevný snímač je prostě fx17-78-F13 (4,6Mpix) o !teoretických! kladů ale hlavně problémech jsem už také psal (před půlrokem v dubnu tohoto vlákna), a jak to tak nakonec s Quattrem vychází, ono se ta teorie v praxi o moc neliší, nějak jsem se nemýlil, hmm... čím to asi bude... (n) :lol: asi mám teď povoleno se tvářit samolibě :twisted:

Tak ještě jednu celobarevnou na dobrou noc... :mrgreen:
Přílohy
SDIM1685.jpg
SDIM1685.jpg (466.2 KiB) Zobrazeno 5642 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/6 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 50
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -13/10 EV
Metering mode: Pattern
Martynko

Příspěvekod Pete2 » 22 lis 2014 06:36

Martynko
V pohode a mozno mas aj pravdu. Foti to pekne. Je tu vsak jeden foveonacky prebornik, ktory ma vzdy navrch.
A to DP3. Jednoznacne. Je to zrejme zasluhou objektivu, ale aj tak.
Vravim ten objektiv 19mm sa proste nevydaril. Na foveon zle objektivy nepatria. Ukazuju to najhorsie, co sa za bayer este ako tak schova.
Az bude quattro i na 50mm bude to uz ina kava.
Pete2

Příspěvekod josef38 » 22 lis 2014 06:39

Pete2 píše:
Az bude quattro i na 50mm bude to uz ina kava.

Chlapci, přál bych vám to, ale obávám se. Foveon je krásná věc, ale má svá zatím nepřekonaná úskalí. J.
josef38

Příspěvekod Pete2 » 22 lis 2014 06:45

Josef
Ja sa uz nic neobavam. Vybornu DP3 mam. A lacneho zanovneho bayera na M42 tiez. A dalsie uz nepotrebujem. (n)
Pete2

Příspěvekod josef38 » 22 lis 2014 07:18

Pete2 píše:Josef
Ja sa uz nic neobavam. Vybornu DP3 mam. A lacneho zanovneho bayera na M42 tiez. A dalsie uz nepotrebujem. (n)

Tak to je jen dobře! (n)

Jen snad ještě to, že na těch barevných flekách, jak zmiňuje Vrgada na začátku této stránky objektiv vliv nemá, je to prostě nepříjemná vlastnost foveonu, když se použije vyšší citlivost, než základní. Ta barevná aberace už ale určitě na vrub objektivu padá. Ten se jím zřejmě opravdu nepovedl, s tím musím s Vrgadou souhlasit a je šuma fuk, jestli je nasazen na Bayeru, nebo Foveonu!
josef38

Příspěvekod vrgada » 22 lis 2014 10:43

Ja foveon rad, vzdycky jsem mu fandil a asi by to byla i ma prvni zrcadlovka, kdyby nestala skoro trojnasobek toho co tehdy K100D od Pentaxu. Clovek se s tim naucil zit, tj. ze do podexponovanych stinu je vhodne radeji se nedivat lupou-aby na nej nebafl flekaty barevny skvrnity bubak. Prekousl jsem zelene ci purpurove rohy obycejne Dp2ky (stacilo trochu priclonit) a az na tu barevnou vinetaci je to spickovy objektiv, i tu mechanickou nespolehlivost puvodni Dp1cky jsem ochoten tolerovat, nekupoval jsem ji novou a az se v inzerci za 2 ci 3 litry objevi-koupim ji zas. Rozladila mne pletovka merrillu (beru muze byt jen muj nazor), ale to je fotak spis na krajinky a tam to samozrejme nevadi. Polde mne i objektiv na Dp2je spicka, Dp3-nevim k cemu je takovy fotak i kdyby to byla nejpovedenejsi sigma, na portrety je lepsi zrcadlovka. Na krajinky se to z principu nehodi, nema to hloubku ostrosti, a nelibi se mi proste fotky s neostrym popredim. Proc nekdo neudela moderni fotak na krajinky. architekturu? Takovy, jak se naklapela rovina objektivu i snimace a dosahlo se tim neuveritelne hloubky ostrosti.
....
Zrcadlovka SD14 mne zklamala, SD15ka je na tom mozna lepe, ale kazdopadne zrcadlovka s foveonem mi ukazala, jak je foveon nemilosrdny k jakekoliv chybe objektivu. To co na 10Mpixel Bayer K10D se da pouzit to na 5Mpixel foveonu je hruza. A to zjisteni, ze kompakt Dp2 foti lepe nez SD14ka, ktera by potrebovala k srovnatelnym vykonum jen ty nej nejdrazsi objektivy za to taky stalo, predtim jsem premyslei i o SD1 a adekvatni objektivy bych proste nezaplatil (a pak je tu samozrejme jeste ta pletovka:-)
...
Krome foceni obcas filmuji a na starsi videokamera, taky varianta foveonu (3*CCD snimace), mam trvale nasazenou sirokouhlou predsadku, zvykl jsem si proto na sirsi ohnisko, takze to vypadalo, ze Dp1Q bude prave presne fotak pro mne, tak ne, no co uz. Pro mne je jeste velka autorita MARO (ten japonec). myslim si, ze je to vubec nejvetsi fanda foveonu na svete, jakmile se nejaka nova sigma zacne v Japonsku prodavat-koupi ji hned nasledujici den a testuje a pise si blog snad kazdy den a ty jeho fotky mivaji plne rozliseni. Na jeho fotkach z Dp1cky CA neni (bud dano motivy anebo to odstrani v SLOW SPP). Ale vsechny jeho fotky z Dp1q (foti ted predevsim malou dcerku) jsou tak nejak podivne neostre, to proste neni foveon s rezave ostrymi detaily, na ktere byl po leta clovek zvykly, ne ze by se tam nedaly najit detaily, ale nejak to neni ono. Takze cekam na jeho konecny verdikt, ci srovnavacku quattro-merrill
...
Apropo uteklo mi to, anebo opravdu tentkokrat nema Dp1q na sigma strankach zadnou oficialni galerii, Dp2qa mela myslim nejake nepovedene ptaky na bilem pozadi
...
A nadeje umira posledni, snad SONY v rumors ohlasila nejakou verzi foveonu, pokud se nepletu
vrgada

Příspěvekod vrgada » 22 lis 2014 14:37

Panasonic LUMIX GM1 se setakem (cca 15 000Kc) stejna scena, samozrejme ostrost a detaily na zoomu jsou nekde jinde, ale barevne kontury se nekonaji
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... 29wqne.jpg
Obrázek
vrgada

Příspěvekod vrgada » 22 lis 2014 14:52

zacinam mit neprijemny pocit, ze nejlepsi obrazky dela outsider s pidicipem jmenem FUJIfilm X30 za 16 litru, stejna plaz
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... 5m047e.jpg
Obrázek
vrgada

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou