Aveku,
autorský zákon jsem samozřejmě přečetl několikrát, ale jako u každého zákona jsou ještě otázky, jak se řeší v praxi.Myslel jsem, že tady třeba někdo o tom píše (jo, existují různé jiné weby) a zdálo se mi, že profíci se s tím již museli setkat - ale o EXIFU jsem se tu dozvěděl a že jsem před deseti lety měl být opatrný to taky,jsem s informacemi spokojen.
A o co mi jde? Jde mi o to, že přestože je internet přeplněn různými fotobankami, stále tady vidím svoje ubohé fotečky - používají je podnikatelé na svých obchodech, velké internetové noviny, nakladatelství k propagaci publikací, velká nadnárodní společnost na bilbordech,v televizi - když je tam copyright tak ho odstraní - a co myslíš že říkají, když jim slušně napíšu nebo zavolám?Tak hrubé urážky zde nelze opakovat.
Přijdu na výstavu a na zdech několik mojich strašlivých fotek (pořízeno z náhledů, ale s nějakým větším odstupem to jde) s hrdým copyrightem někoho jiného, otevřu publikaci a ejhle,několik fotek zde - teď koukám, že už si to žije vlastním životem, zloději to kradou zlodějům, moje fotka už ani není potřeba.A když se člověk zmíní v soukromém mailu kolegovi- reakce je nikoli si o tom pohovořit, ale hrozby žalobami pro urážky, trestní oznámení atd.
Čert vem blogy,facebook,rajče - i když by tam aspoň mohli dát mé jméno.
Ale technicky tyto případy jsou jasné, mám originál a všechno ostatní je z malých náhledů (i když mě ubíjeli fotem 42 mega, udělaným z náhledu a otázkou kde by tak velkou fotku mohli vzít )
Jedině v těch několika případech jsem dal z ruky originál a nevěděl jsem, jak je to s EXIFEM.
Jinak zhruba každý týden poskytuji fotky studentům doslova z celého světa, nízkorozpočtovým odborným časopisům adt.samozřejmě zdarma a rád.
Výše popsané malichernosti mě přestaly bavit a proto teď i když pozdě reaguji.Chtěl bych mít tvůj nadhled-je fakt že když nejde o
život, jde o h..