Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Pete2 » 24 říj 2014 07:10

Tak som si konecne urobil inventar po dlhsej necinnosti v spominanych M42 objektivoch.
Podarilo sa mi dokonca vymenit jedneho nadbytocneho Heliosa 44-3 za objektiv CZ Flektogon MC 2.4/35. To je presne ten co som
s nim odfotil pol kariery SD10. (n)
Takze k bajonetu canon FD s Pentax a Vivitar mam uz ucelenu radu aj v M42. Teraz to chce len sa sravne rozhodnut... :roll: (n)

Pridavam dalsie dva vyrezy z plneho rozlisenia DP3.
Přílohy
DP3M5525.jpg
DP3M5525.jpg (2.51 MiB) Zobrazeno 5360 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/5
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
DP3M5469.jpg
DP3M5469.jpg (2.22 MiB) Zobrazeno 5360 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/640 sec.
Exposure bias: 0 EV
Pete2

Příspěvekod josef38 » 24 říj 2014 07:52

Tak aby si Petr nemyslel, že spolu snad nemluvíme! :lol:
Obrázky z Tater se mně líbí, ale nic naplat, na posledním snímku, na stožárech lanovky v jejich stínu je trochu znát, že je to foveon.
Nevím proč, světla bylo dost?
Při normálním pohledu si toho člověk moc nevšimne, ale jelikož jsem strojař a zajímala mě konstrukce lanovky, tak jsem si fotografii zvětšil a potom to je dost vidět. Předpokládám že šedý nátěr stožárů byl ve skutečnosti jednolitější! Měj se hezky! J.
josef38

Příspěvekod Petr M » 24 říj 2014 09:15

Josef38, zdravim, to jsi ale to na tom sloupu Lacovi takhle verejne kritizovat nemel! Jak to pak vypada u tech co sem chodi koukat a divaji se tady na mistni umelce jako na svatost! Takhle jim poskozovat neurvale renome!

On ten Laco, jak ja ho znam, tady toho moc nerekne na tvuj ucet jako verejne ti nadavat nebo tak neco, ale doma...ale doma.... u pocitace.... nadava a je sprostej a hlasite jako dlazdic.... to ja ho kolikrat slysel ve skypu..... On ti nic takhle nerekne, ale udela si carku....

Laco, pekne vyrezy, jen co je pravda, ale vyrezal jsi to nejak spatne, protoze se ti ta ostrost jakoby ztratila, uz neni takova jako na tech predeslych vyrezech!!!!! Bud tak hodny a vyrez to znovu a pokud mozno co nejvic, at je to ostre jako britva!!!!! To pak je ten obrazek maximalne ostry a tim tedy take nejkvalitnejsi! Takhle to vypada jak z nejakeho Nikonu....

Tak se Laco polepsi, at si te tady vsichni povazuji za nejlepsiho, vzdy si pri tom vzpomen, ze jsi zakladatel tohoto vlakna a to zavazuje a nyni uz dokonce moderator a to uz je opravdu neco! Tak se drz!

A ty Josef, kdyz, tak radeji furt chvalit, furt chvalit; nebo mlcet, ze, to se dojde nejdal! (n) :lol: Tak zase priste! :)

Vyrez:
Přílohy
SDIM2146-PsS.jpg
SDIM2146-PsS.jpg (580.85 KiB) Zobrazeno 5337 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 70 mm
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/5.6
Model: SIGMA SD1 Merrill
Exposure bias: 3/10 EV
Naposledy upravil Petr M dne 24 říj 2014 09:44, celkově upraveno 3
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 24 říj 2014 09:34

Josef
Ano to je znama bolest foveonu. Ak je nieco podexponovane, alebo sa pokusis nasilne votriet do tmavych miest hned tam mas fialove flaky.
Toto sa im este zrejme nedari odstranit. A podla mna ani neodstrania. Neviem ako je to na novom quttre, ktore uz fusuje do maskovania
bayera ale hlavne este DP1M s tym trpi viac.
Asi je to i objektivom. Ja som toto skumal i na rovnakych fotkach olympusu, ale u Bayera sa to skryje za mozaiku cipu a procesorom
upravene farby. Nieco za nieco...
V kazdom pripade je na tom DP3 lepsie. Skoda, ze som si nemohol vyskusat DP2.
Nase turisticke fotky si vsak nejak nestazuju... Proste za skaredeho pocasia to chce stativ a ist troska do osvitu.
Uvidime az bude doma nieco pre dlhsie skla. (n)
Pete2

Příspěvekod josef38 » 24 říj 2014 09:37

Petře, na všechno nechci odpovídat, ale tady jsem nekritizoval Peteho, ale jednu z nedobrých vlastností Foveonu, jako takového.
Jeho obrázky se mi líbí a je jasný, že jestliže udělá výřez, tak už ostrost bude jiná!
A co se SKYPE týče, tak si ho nedokáže představit, že by byl v komunikaci sprostý! Nakonec jsme už něco spolu také prokecali! Tak se měj! J.
josef38

Příspěvekod josef38 » 24 říj 2014 09:43

Pete2 píše:Josef
Proste za skaredeho pocasia to chce stativ a ist troska do osvitu.

Tady ale podle stínů moc škaredé počasí snad nebylo!
josef38

Příspěvekod Petr M » 24 říj 2014 09:48

Josef38, tak se mi to libi!!!! Vzdy chvalit!!!!! On ten Laco zase tak spatny neni, ale kdyz se od nej neco chce a musi to v tom svem pocitaci hledat, tak je uplne nepricetny. Mozna, ze ma ale pred tebou respekt; nevim sice z ceho, mozna, ze jsi od neho nikdy nahodou nich nepotreboval...Ale pry to byla tehdy velka sranda kdyz jsi se u neho jeste s tim druhym dobrakem jak chtel v REPRE fotit s tou SD10 v salonku ty pribuzne toho pianisty.... moc pry se pobavil.....a ja take, kdyz mi to vypravel.... ale jinak, to muze klidne byt....
Naposledy upravil Petr M dne 24 říj 2014 09:54, celkově upraveno 4
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 24 říj 2014 09:48

Josef
Pre jasnejsie pochopenie textu..
"Ak je nieco podexponovane, alebo sa pokusis nasilne votriet do tmavych miest hned tam mas fialove flaky. "

V pripade skaredeho pocasia...
" Proste za skaredeho pocasia to chce stativ a ist troska do osvitu. " :D
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 24 říj 2014 10:10

Tak nam zacina sezona. Bol som "sluzobne" navstivit obecnu palenicu... Nejak sa nam vylepsilo pocasie
tak som vzal aj DP3. Sudy su "zapucane" a zajtrajskom to vypukne. Este, ze nepijem. Dnes by som uz zrejme dofotil aj dopisal.
Ale mozna bych mal pevnejsiu ruku ale mozna krivsie oko. Tak vyvalte sudy. :D
Přílohy
DP3M5657.jpg
DP3M5657.jpg (1.09 MiB) Zobrazeno 5333 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
DP3M5659.jpg
DP3M5659.jpg (1.13 MiB) Zobrazeno 5333 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/3.2
Pete2

Příspěvekod Petr M » 24 říj 2014 10:27

Pete2 píše:Josef
Pre jasnejsie pochopenie textu..
"Ak je nieco podexponovane, alebo sa pokusis nasilne votriet do tmavych miest hned tam mas fialove flaky. "

V pripade skaredeho pocasia...
" Proste za skaredeho pocasia to chce stativ a ist troska do osvitu. " :D

Tak tohle u Nikona D610 neexistuje, protoze ma sirokou dynamiku, okolo 14,5 EV. A ty DP1M,2,3 a SD1M jenom ca. 9-9,5 EV. U Quattra to je malinko pres 10 EV a to pres zvlastni jednotlive cipy, rozhazene po sensoru ve vodorovnych radach to je kazdy osmy nebo devaty cip, ktere maji o 3EV snizenou citlivost a maji zachranovat pripadne prepaleni..., ale to take nic moc neni a protoze ty jednotlive cipy toho APS-C sensoru jsou uz nesmirne male, je jich celkem okolo 20 MP, to sumi uz i na zakladnich 100 ISO a hodne, pres ca. 1,37 , kdy jine fotaky zacinaji v tomto ISO okolo 0,45 a pod. Je doporucovano ty fotky v SPP hned prezehlit, ale k cemu je pak tak chvalena rozlisitelnost, az o 30% vyssi nez maji Merrill, kdyz se zase zehlenim hned snizi.....

Proto se s nimi musi fotit jen a jen za plneho slunecniho svitu nebo ve studiu za perfektniho osvetlovani sceny, aby proniklo svetlo az k tomu cipu dole ve treti rade. Jinak to silene sumi. Jsou to fotaky tak nejvys pro turistiku, fotit "za pochodu",tak jak to fotil tady Pete, ale jelikoz pocasi nebylo zrovna idealni, tak uz to nekde sem tam ve stinech zasumelo.... Ale zase je to v jinych mistech velmi ostre; a to se pocita.....

Z Foveona nejlepsi fotaky jsou DP 1,2 a 3 a jejich dalsi zlepseni a SD14. I kdyz i ty mely sve velke mouchy....SD15 uz takova dobra neni, z duvodu zmenene barevnosti, aby mela stejnou "prumyslovou" barevnost jako vsechny ostatni znacky a to v sRGB podle norem. Ta uz zlobi zase velkymi prepaly v obloze a pod. protoze ma take nizkou dynamiku. Holt Foveon se vylepsit a mit takovou citlivost vcetne dynamiky, neda a tim se neda ani plne mezi "lid" rozsirit. Jen par tzv. nevericich blaznu, kteri si mysli, ze jejich "umem" ten fotak 4 tridy zkroti a svetu ukazou, drzi vyrobu techto fotaku nad vodou...

I kdyz by se daly ty dnesni sigma fotaky dost na sum znecitlivet samym fotografem, jako byly prave ty DP1,2,3 a SD14 nastaveny fabrikou. Kdo foti do RAWu muze si nastavit fotak vic do zelena, protoze zelena je i pro foveon sensor ta nejcitlivejsi barva a pak v SPP to srovnat podle potreby....

Vyrez: Z originalu RAW zesvetleno nejprve z 1 gamma na Gamma 1,8 tedy mnohokrat vic nez je vubec kdy mozne udelat s foveonem, kdy na original RAW snimku byla tato chajda uplne cerna bez jakychkoliv detailu a v konvertoru v pocitaci upravena.
Ten dalsi, stejny vyrez tohoto prvniho gamma zesvetleni je jeste o dalsich 1,8 gamma zesvetlen, ale jak sami se muzete presvedcit, po nejakem sumu stale ani vidu; tak dokonale maji dnesni SW a sensory jini vyrobci....

(a ted si spocitejte, ze dnes stoji SD1M stale okolo 1200, 1300 Euro a pr. Nikon D610 "jen" o dve, tri stovky vic.... A DPM stoji okolo 400 Euro a jine praktictejsi a technicky svym obrazovym vykonem univerzalnejsi, tedy lepsi znacky jako Olympus a Fuji dostne clovek mnohdy i levneji....

Stale mi tady nejaky dobrak, asi zaprisahly foveonista, nebo-li fanatik, ty dokumentarni snimky maze....
Přílohy
SDIM2146-PsX.jpg
SDIM2146-PsX.jpg (330.19 KiB) Zobrazeno 5323 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 70 mm
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/5.6
Model: SIGMA SD1 Merrill
Exposure bias: 3/10 EV
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 24 říj 2014 12:09

Tak sme sa dozvedeli, ze sme blazni foveonacky... co vsetko je spatne a na Nikonu vinikajuce...
Bolo nam prehovorene do nasich zutuchlych dusiciek. Su toho plne litanie.
Tak mladenci polepsit sa a sup, sup do obchodu pre nikona. :D
A dufam, ze to tu nebude kazdy den dvakrat. A ak sa tieto vety tu objavia znova tak ich budem mazat. Raz stacilo.
Iste budu s tym uzrozumeni i ostatni uzivatelia fora.
Mazem i tie nikonacke plagaty, ktore sa tu imrvere kazdu chvilu pasujuce sa za "super" umenie.
Takze to len k tomu...
Pete2

Příspěvekod Petr M » 24 říj 2014 12:57

Co to tady zase Pete meles, ty specialne to vis uz davno. Proto jsi byl naramne spokojeny s tim tvym Olympusem EPL-1 a kdyz jsem ti rekl, ze jsem se stal majitelem Sigmy DP2M ze zvedavosti a hlavne z blbosti, kdy to vyvrcholilo u mne s koupi SD1M, tak jsi rekl, ze jsi rad, kdyz si uz ta tva sigma SD10 klekla a ze nefoti, se svym olympusem a ze uz na zadnou sigmu nenabehnes, ze jsi se navztekal s foveonem az beda a ze uz o sigme nechces ani slyset....
Ale cervicek hlodal a hlodal a zanedlouho jsme o te nove DP hovorili. Musel jsem ti poslat nejake ty RAWy v plnem rozliseni na Ulozisko.sk ktere jsi studoval a studoval.....Rekl jsi pak po nejakych dnech, ze jestli by byla nejaka na internetu levna nabidka DP3M pod ctyri stovky euro, tak by ses mozna nechal zlomit. Jo, Sigma lovi hlupaky na nizke ceny, na ktere si tito "Lovci" levneho radi cekaji uz ze zkusenostmi z drivejsich hlubokych zlevneni..... Hned jsem se tedy podival do internetu jak jdou ceny a nahodou objevil nabidku Sigmu DP3M za ca. 360 Euro a jestli ji mam pro tebe koupit, protoze ty nabidky netrvaji dlouho. A tak jsem ji pro tebe koupil a poslal na tvou adresu. Tak zase tady moc nevypravej blbiny...

Tak to zase moc nekrut, i kdyz mi to je celkem jedno. Sve sigmy jsem prodal a nyni jsem plne spokojeny s tim nikonem, ktery je opravdu mnohem pruznejsi, dynamiku ma vynikajici a co je nejdulezitejsi, plne mi vyhovuje. Jestli si ho jeste nekdo koupi nebo ne, mi je sumafuk a jeho vec. Obou znacek je na trhu dost.....

A psal jsem o nejakem blaznovi foveonackem fanatikovi v jednotnem cisle, tak to zase nemontuj na jine, ostatni drzitele sigmy.....trba fanatici nejsou a treba nebudou.... podivej se na priklad Rubyho nebo Josefa38 a jine, kteri ted foti jinymi znackami a jsou plne spokojeni a vkladaji zde take na DIGINEFFU....
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 24 říj 2014 13:22

Ja uz davno nereagujem na stupidne prispevky a hluposti. A bolo ich tu pozehnane.
Tvoje utoky na moju osobu v tisicorom vydani beriem za chudobu ducha jednotlivca a nechavaju ma chladnym.
Cin sa, nerobis zle mne ale robis hlupaka zo seba.
Ak je krutenie, ze opakovane mletie prazdnej slamy budem mazat. Pochopil si to velmi spravne. (n)

Jedn vyrez v plnom z dnesnej sluzobnej prechadzky...
Přílohy
DP3M5757.jpg
DP3M5757.jpg (1.72 MiB) Zobrazeno 5289 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/640 sec.
Clona: F/2.8
Pete2

Příspěvekod ruby52 » 24 říj 2014 16:46

zdar výzkumníci (n)
Vladimír
ruby52

Příspěvekod vrgada » 24 říj 2014 16:59

technicka Dp3 neexistuje, mam Dp2 a Dp1 a jednicka mi prijde lepsi, odclonena nema zelene rohy. dale bych cekal, ze foveon bude spis citlivy na modrou nez zelenou, kdyz jspu modre diody nahore a mam pocit, ze se stejne nejedna o klasicky rgb rozklad a slozky jsou jine. A jestli byla SD14 nejlepsi zrcadlovka, co kdy sigma delala, tak dekuji, tu jsem mel a rozhodne nikdy vice neco takoveho, aspon mne to utvrdilo, ze SD15ku pokouset vubec nemam. Ja klidne miohu zmnit znacku, z Pentaxe mi dosluhuje K10D s jednim kvalitnim zoomem a z foveonu Dp1 a Dp2 (kterou uz skoro vubec nefotim), ale ta 610 je na mne draha, od pentaxe full frame nebude nikdy a s cropem bych si vuci K10 nijak zvlast nepolepsil. Zaujalo mne ze sony full fram ma jen 12megapixelu
vrgada

Příspěvekod josef38 » 24 říj 2014 17:29

ruby52 píše:zdar výzkumníci (n)

Ses nějak dneska rozkecal Vladimíre! (n)

Petře, tak jsem si chtěl oživit dobu, kdy jsi dštil síru a oheň na hříšného Bayera a nic jiného jsi neuznával, než posvátného Foveona a ony ty příspěvky někdo smazal! Myslíš, že to provedl také moderátor? :lol: Dost mě to mrzí! (y)
Že jsi změnil názor, to není nic špatného, neb kdysi někdo moudrý prohlásil, že jen blbec či fanatik má jednou pro vždy jasno!
Ale ta Blejka, rozpatlanej Bayer a pod, to byl místní folklor, po kterém se mě snad už i stýská a myslím, že lahodil mnohému místnímu sluchu! :lol:
Takže, Tvá změna názorů mně vůbec nevadí, ale myslím, že je dost zbytečný kazit druhým, kteří zrovna nesdílí Tvůj současný názor, radost. Tím spíše, když jsi byl kdysi také jeden z nich. Měj se a ať Ti Nikon slouží k radosti! (n) Josef Blejka.
josef38

Příspěvekod vrgada » 24 říj 2014 17:32

vrgada

Příspěvekod Pete2 » 24 říj 2014 17:36

vrgada
Super... (n)
A hned referuj, ako je na tom DP1s. Aj ja to vyskusam. Drzim palce. (n)

Pani tak palec nahor... (n)
Sigma si splhla. Obrazky zo starych masiniek uprava ako z Merrilla ci Quattra. Bez obmedzenia.
Tak teraz sa oplati mat aj DP1s atd. Vyborna praca.
Este odskusam babicku SD10.
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 24 říj 2014 18:19

Tak uz je to lepsie aj z SD10. Pochvala.
Trvalo to dlho, ale sigmaci vsetkych urovni budu spokojnesi... :D

Musel som zmazat exify, sposobili rozklad stranky.
Přílohy
SD10_1.jpg
SD10_1.jpg (1.14 MiB) Zobrazeno 5228 krát
SD10_2.jpg
SD10_2.jpg (1.47 MiB) Zobrazeno 5228 krát
Pete2

Příspěvekod Petr M » 24 říj 2014 18:25

Josef, je mi lito, ale ten tvuj koment neni bohuzel k precteni - uz to zase blbne a deformuje to tedy aspon u te tve zpravy pismenka. Ale jestli jsem si tak nejak domyslel co tam asi pises, tak to mas pravdu. Byl jsem z foveonu, tedy z toho tehdy posledniho, te DP2M, DP3M a SD1M, ktere jsem mel, na zacatku opravdu nadsen. Fotily velice dobre, na MP mnozstvi taky prima, tedy kdyz jsem fotil snimky v normalnich svetelnych podminkach i kdyz delaly nekdy potize s jejich tyrkisovymi a magenta rohy, dalo se to dost casto odstranit, takze ok, az do te chvile, kdyz jsem zkousel fotit narocnejsi fotky za horsich svetelnych podminek, mi hodne takovych fotek vratili nebo delali v redakcich potize. Tak jsem se rozhodl je prodat a take prodej uskutecnil.
Co se tyce tehdejsiho a az do nedavna meho nadavani na bayer, bylo podle mne dost opravnene, protoze pred touto generaci foveonu a koncem tehdejsi prvni, kterou jsem vlastnil, jsem fotil jen s canony, ktere se s foveonem teto merrill generace obrazem (Technickou kvanitou) nedal moc dobre srovnat, takze i toto zaprisahle nadavani bylo pomerne opravnene, protoze na rozdil od vetsiny amateru jsem potreboval fotky v 1:1 a ve vetsich velikostech, kde se ukazala jejich (bayer) kvalita.

Ale s temi poslednimi problemy s foveonem jsem se zacal zajimat orientacne zase o fotaky s bayerem, neco noveho a narazil jsem na Sony 7 a 7R a na nikona D610. Nikona 800E jsem zasadne nechtel. Laco mi radil k te Sony, ale moc mi nesla pod fousy kvuli objektivum a pak jsem zjistil, ze ten nikonacky sensor te 610 je vubec v dynamice a v obraze techto nejlepsi a od D800E se jen nepatrne lisi v rozlisitelnosti a kdovi jestli, zalezi na kvalite objektivu. Takze jsem pristal u te D610, kdy ze zacatku jsem mel sto chuti ji vratit, ale po zkouseni ruznych nastaveni jsem prisel na optimalni serizeni a ted jsem opravdu spokojen a fotky, kterekoliv poslu redakcim, mne bez jakekoliv reklamace nebo poznamky berou.

P.
Naposledy upravil Petr M dne 24 říj 2014 18:50, celkově upraveno 2
Petr M

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou