Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Pete2 » 16 říj 2014 03:38

Jarous
Uz sa tesim navecer az si ty Petrove usmudlane hluposti precitaju moji dvaja spolubydliaci, jeden co mi pozical stativ (Vladimir)
a druhy kibicujuci (Ludo). :D Bude humor. Dufam, ze nebude velke klasicke mazanie.

Inak tvoje uvahy su spravne a logicke. Ja to len doplnim par faktami.
Poprad bol dole. Boli to Vysne hagy. Prisli sme do Hagov 6.10 poobede odchadzali 9.10 doobeda
(Takze tu rannu fotku by som musel fotit este v Lednici a to na Poprad od nas nie je moc dobre vidiet (n) )
Kde zapadalo slnko neviem. Ziadny zapad som nevidel. Ale slnko by malo byt vecer vpravo. V tej tme som nevidel poriadne ani tie stromy.
Ostrene na svetielka mesta. (Aj tie bolo vidiet iba tie najjasnesie)
Ta 30-tka vytiahne pekne svetlo z tmy, to som uz spominal... a z noci spravi pomaly den.
To mi amateri uz vieme tiez...
Zavaznejsie je ze samopovolany profesny fachman nevie co spravi 30 sekundova expozicia pri nizkej clone... (y) Skor ostuda.

Vidim, ze za rok a pol mi cas spozdil skoro o hodinu a pol. Nastavovat cas vo fotaku je zrejme uplna zbytocnost. Nema vyznam.

Aj kacky na Strbskom plese maju v tom gulas. Podla exifu som ich fotil 08.19 a my sme sli z Hagov o pol deviatej. :)
Přílohy
DP3M4842.jpg
DP3M4842.jpg (695.11 KiB) Zobrazeno 4473 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 16 říj 2014 04:18

Z Hrebienka na Skalnate pleso su na ceste dve chaty. Na prvej sme nic nekostovali. Ta druha nas obstastnila sumou 2.80 E za pivo.
Ale Vladimirovi chutilo. Ved to bol Staropramen. (n) A este v prekrasnom prostredi...
Přílohy
DP3M5285_nahlad.jpg
DP3M5285_nahlad.jpg (1.79 MiB) Zobrazeno 4472 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/640.20486555698 sec.
Clona: F/3.2
ISO: 100, 0
Exposure bias: -300000/1000000 EV
DP3M5438_nahlad.jpg
DP3M5438_nahlad.jpg (1.52 MiB) Zobrazeno 4472 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/5
ISO: 100, 0
Exposure bias: -300000/1000000 EV
Pete2

Příspěvekod vrgada » 16 říj 2014 05:55

Exif nedokazuje vubec nic, na rozdil od starsich kompaktu, ktere mely malou zalozni baterku, tak v ramci uspor se nahradila kondenzatorem a ten staci na normalni vymenu baterie, ale u z ne na to, ze baterku z fotkau vyndate a vratite ji tam po nabiti rano, vubec se nenamaham nastavovat datum a cas a tak mam tento udaj vsude spatne. Navic jsou i programy, ktere vam umoznuji do exifu vrtat, duvod tohoto pocinani neznam, ale jsou. Je mi zcela ukradeno, zda je fotka focena rano ci vecer, ale ted uz ta diskuse zacina byt uplne srandovni. Ale kdyz uz nic, aspon jsem se dozvedel, ze jsou stranky s vychody slunce pro jednotilive lokace
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 16 říj 2014 07:01

vrgada
Neviem, ktora ti bola dodana...
Ale ja tuto puzivam roky, mam nastaveny Púchov (najblizsie). A je to prva stranka ktoru navsteujem rano na webu.
Sem tam sa porozhliadnem aj po svete. Da sa z nej graficky vycitat hodne.

http://www.gaisma.com/en/location/puchov.html
Pete2

Příspěvekod josef38 » 16 říj 2014 07:07

vrgada píše:Exif nedokazuje vubec nic, na rozdil od starsich kompaktu, ktere mely malou zalozni baterku, tak v ramci uspor se nahradila kondenzatorem a ten staci na normalni vymenu baterie, ale u z ne na to, ze baterku z fotkau vyndate a vratite ji tam po nabiti rano, vubec se nenamaham nastavovat datum a cas a tak mam tento udaj vsude spatne. Navic jsou i programy, ktere vam umoznuji do exifu vrtat, duvod tohoto pocinani neznam, ale jsou. Je mi zcela ukradeno, zda je fotka focena rano ci vecer, ale ted uz ta diskuse zacina byt uplne srandovni. Ale kdyz uz nic, aspon jsem se dozvedel, ze jsou stranky s vychody slunce pro jednotilive lokace

Máš na mysli určitě program EXIFER, kterým můžeš částečně metadata na fotce upravovat. Zas tak moc zbytečný to asi nebude, někomu mohou posloužit i pro vyhledávání fotografie podle některého z údaju, jako je clona, čas, datum a pod. Proto si je upraví tak, aby souhlasila se skutečností. Osobně ale také nemám důvod to dělat.
Mějte se fajnově a kroťte vášně! (n)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 16 říj 2014 07:29

Mne asi to spozdenie sposobili len vymena baterky (zrejme + vybite vo fotaku).
Trva to 5-10 sekund. Za rok a pol viac nez hodina. Zaujimava statistika, A ze menim baterky (12 kusov) ako na beziacom pase je zasluha sigmy.
Ale zvykol som si. Nastasie uz ma to nehneva a kvitujem, ze nemusim davat dole stativovu dosticku ako u E-Pl1.
Vsetko je o zvyku.
Posledny poznatok 8.10 bol slnecny den a baterky drzali obdivuhodne (vo svojej kategorii :D ). Den pred tym zamracene a chladno a to boli vymeny ako na beziacom pase.
Este dodam, raz som skusil stiahnut kartu do PC cez fotak (robil som to zsadne u E-PL1) Chyba lavky. Padla na to jedna baterka a trvalo to a trvalo... Nedoporucujem.
Pete2

Příspěvekod Petr M » 16 říj 2014 08:30

Tak jak se divam Laco na ty dve chajdy, tak vidim se spokojenosti v ocich, ze se ti ty syte barvicky zacinaji pomalu libit. Jen tak dal, nikdo te proto kritizovat nebude; hadam....
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 16 říj 2014 08:49

Petr
No vidis. Nahlady z displaya fotaku. A este neutral. A pacia sa aj tebe... (n)
A ze sigma foti blbo do jpg. A toboz prehnat to cez SPP.
Pete2

Příspěvekod Petr M » 16 říj 2014 09:21

Pete, to nema se sigmou vubec nic spolecneho! Ty chajdy jsou vyfoceny jen a jen ve spravnem dennim svetle.
Petr M

Příspěvekod Jarouš » 16 říj 2014 11:32

Mám jenom jednu baterku a nabíjení trvá něco přes dvě hodiny (když je skoro vybitá). Za tu dobu se datum a čas ve foťáku uchová beze změny, čas běží normálně. Když se mi baterka ve foťáku úplně vybije, většinou déletrvající nečinností a já na to přijdu pozdě, třeba až za pár dní, tak se datum a čas po opětném nabití vrátí na úplný začátek, v mém případě 01.01.2011, čas od nuly. Samovybíjení akumulátoru ve vypnutém stavu je, na můj vkus, dosti značné (y) .
Pete, proč Ti EXIF přestal psát ISO? Chaty se mi líbí, v takovém světle a zblízka je to pěkné i na Neutral ;) (n) .
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 16 říj 2014 13:02

Jarous
Pozeral som to. Je to cele nejake divne...
Toto forum je vytvorene pomocou phpBB a mam pocit, ze sa o to nik moc nestara. Preto dochadza ku konfliktom v prikazoch a nejak sa nam bije diakritika. Kto pouziva google chrome ma diakritiku na niektorych strankach rozhodenu uplne... ale to len na okraj.
Nie vzdy, ale prave teraz si len tazko citam prispevky ludi pouzivajucch diakritiku. (ako ty, ale viem si poradit)
Preto zasadne pisem bez diakritiky.

A prave zaujimavo sa chova i zobrazenie udajov exif.
Medzi JPG vytvorenym v SPP a JPG z nahladu (jpg vo fotaku - davam priponu -nahlad) je ten zaujimavy rozdiel, ze realny exif je ten isty
ale zobrazene ISO je len u toho co je z SPP. Z toho druheho nie... (PODIVNE :roll: )
Ukazka... + ako vidim tvoj prispevok.
Přílohy
Jarous.jpg
Jarous.jpg (117.86 KiB) Zobrazeno 4417 krát
porovnanie.jpg
porovnanie.jpg (166.28 KiB) Zobrazeno 4420 krát
Pete2

Příspěvekod vrgada » 16 říj 2014 20:38

mam kamarada, ktery ty exify studuje a rozciluje ho, kdyz mu poslu fotku bez exifu, nedelam to schvalne, ale kdyz udelam nejakou upravu trebe resize ve svem obibenem prohlizeci irfanwiever, tak ten exif zmrsi i presto, ze ma v pdominkach nastaveno zachovat exif. Lib se mi, ze obycejny mobil fotak s GPS tam do exifu polohu fotky ulozi a lze si pak zobrazit, kde to bylo vyfoceno, predpokladam, ze sigma neplanuje implantovat GPS modul, to uz by ty baterky nevydrzely vubec nic
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 16 říj 2014 21:54

Je to zvláštní, Pete. Diakritika, přesně, jak píšeš, se mi nedávno rozhodila na mobilu (nevím přesně, kdy k tomu došlo, páč každý den si Digineff na mobilu neprohlížím). Ale na domácím PC mám všechno v absolutním pořádku, diakritika funguje bezchybně. Nerozumím tomu, spíš to vypadá na různé nastavení prohlížečů, nebo ne? :?:
Jarouš

Příspěvekod pusch » 16 říj 2014 22:32

Zdravím, stejná zkušenost ;) rozhozené je toto vlákno, ostatní o které se tady zajímám vidím o.k. (mluvím o prohlížení v telefonu).
pusch

Příspěvekod Jarouš » 16 říj 2014 22:52

Dnes už nic nového nedám, tak aspoň pár výřezů z posledních fotek. Foceno objektivem 70-200/2,8 DG první generace, zaostřováno ručně. S autofokusem to tak ostré nebylo. Ale ani manuální zaostření se vždycky ideálně nepodaří, v hledáčku už jemný pohyb zaostřovacího prstence není vůbec patrný a živý náhled není k dispozici. A ostrost Foveonu je taková, že ve výsledku na fotce jsou i velmi malé pohyby zaostřovacího kroužku patrné. Je to vidět i na těch výřezech, že nejsou všechny fotky stejně ostré. Ale fakt jsem se snažil... ;) Nezdá se mi to vůbec špatné a v této souvislosti mě vždycky napadne, jaké by to ještě, asi, mohlo být s novými skly 50-150/2,8 OS nebo 70-200/2,8 OS. Hmm, radši nevědět...
Výřezy jsou bez úprav v Zoneru, po vyvolání a základních úpravách v SPP.

PS: To blbnutí diakritiky by mohlo souviset s tím malým písmem v několika řádcích na samém vrchu stránky (...PHP Warning...). Na jiných vláknech to nevidím, ale už to tu kdysi bylo.
Přílohy
SDIM2759, výřez 1.jpg
SDIM2759, výřez 1.jpg (499.24 KiB) Zobrazeno 4368 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 135 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/6.3
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
SDIM2759, výřez 2.jpg
SDIM2759, výřez 2.jpg (493.56 KiB) Zobrazeno 4368 krát
EXIF-Data
SDIM2759, výřez 3.jpg
SDIM2759, výřez 3.jpg (489.9 KiB) Zobrazeno 4368 krát
EXIF-Data
SDIM2763, výřez.jpg
SDIM2763, výřez.jpg (489.51 KiB) Zobrazeno 4368 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 88 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
SDIM2765, výřez.jpg
SDIM2765, výřez.jpg (467.34 KiB) Zobrazeno 4368 krát
EXIF-Data
SDIM2766, výřez.jpg
SDIM2766, výřez.jpg (488.51 KiB) Zobrazeno 4368 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 159 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 17 říj 2014 00:18

Jarouši máš ty fotky hezký, ale nic naplat, stále jsou, a nejen tyto poslední, jako zastřené v oranžové mlze! Když by to bylo jen u některých fotek, řeknu si světelná atmosféra! Ale když to je pomalu u všech??? Nevím, nevím?
Docela by mě zajímalo, kdyby jste si s kamarádem ( tuším Nikon, nebo Canon ) stoupli vedle sebe a nafotili stejný záběr, jak by dopadlo vzájemné barevné porovnání?
Ale jestli to je Tvůj záměr, tak mou poznámku neřeš. :D
josef38

Příspěvekod Pete2 » 17 říj 2014 05:48

K phpBB tazko nieco povedat. BBcody su vyborna vec pre diskusie a zrejme dochadza ku konfliktu v prikazoch ohladne jazyka.
Pozoroval som to uz dajnejsie a niekedy sa stranka rozpadla az po niekolkych prispevkoch.
Vravim patral som a je to vsetko ponechane na nahodu a na pozadi nikto nepracuje.

Josef
Mame za sebou lepsie i tazsie obdobia. Vasnive diskusie i plno omylov a pravd. Ja dnes hovorim iba o jednej pravde...
Nikto a to doslova nikto z nas nevie co vidi ten druhy. Mozete mat kalibrovane najdrahsie monitory, nic to nemeni na tom ze nemame rovnaky.
I jeden typ ma rozdiely nastavenia farieb, sytosti, svetlosti. Nie este halda novsich a starsich a to by sa uz zakrutila hlava z pouzitych
grafickych kariet a zakladnych dosiek. Proste staci prejst z od jedneho PC k druhemu a vrti sa nam hlava.
Videl som monitor s grafikou kde farby nadherne ziarili a hned vedla ten isty monitor z mdlymi farbami, ale z inou grafickou kartou.
V tomto musime byt tolerantni. Az budeme vsetci slepi a budeme si obrazky predstavovat tiez to nebude to iste... :D
Jarous ma rad teplejsie farby, ja tak niekde v strede. Az pridem k nemu na navstevu a uvidime obaja to iste mozeme sa o tom bavit
zainteresovane.
Obdobne je to s Petrom. Ja vidim jeho farby tak hrozne presaturovane az ma bolia oci, a vobec to tak nemusi byt. A chyba moze byt
v mojom primaci. :) A je to vlastne chyba. :?:
Obdobne ja vidim pekne detaily kde on vidi ciernu plochu. Je to chyba. A tak mozme pokracovat. Jarousove fotky nie su vynimkou.
O tej nestastnej pletovke uz skoda reci...

K exifom. Dobra vec a zvykli sme si na ne. Daju viac informacii k fotkam ako mnoho slov. Pomahaju pochopit chyby a ucia.
Ja ich vidim rad a ocakavam ich ako bonus.
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 17 říj 2014 06:05

Jarous
Je jedno ako vidim tvoje farby. K jeseni patri tepla farba a k jari studena. Uz sa nad tym nevzrusujem.
Zaujima ma obsah. Fotime podobne namety (nadherny domovsky kraj, les, a prirodu). Nikdy tych motivov nebude dost. (n)
Trosku zavidim, pisal som uz neraz. Mate to upravenejsie a cistejsie. Keby sa vratili tak doby ked to bolo tak i u nas...
Ta fotografia faktu je nasou domenou. Uz sa tesim na potulky z DP1M (sirsie ohnisko).
Pete2

Příspěvekod josef38 » 17 říj 2014 06:38

Však jsem také psal, že jestli to byl Jaroušův záměr, ať mou poznámku ignoruje! (n)

A co se monitoru týče, tak zas tak dalece, specielně v tomto, roli hrát nebude, když máš možnost nezávisle porovnávat dva obrázky na tom samém, třeba i barevně ujetém monitoru. Kdyby to skutečně bylo minitorem, tak mám všechny obrázky střihnuté do oranžova a ne jen jednoho autora!
A nakonec, Špála měl také všechno šmrncnuté do modra a jaký to byl uznávaný umělec, že? Takže berme Jarouše, jako Špálu, ale v barvě opačné, než jeho! Howgh! (n)
Hezký den všem!

P.S.
Rozhodně jsem nechtěl vyvolávat další vášnivou diskuzi o vyvážení barev. Těch už bylo tady, ale i na TNČ dost! Včetně šedé tabulky. :roll:
josef38

Příspěvekod Pete2 » 17 říj 2014 06:59

Josef
Pohoda, vsak preto o tom vedieme rec. Mas pravdu a zaroven sa mylis (skor nepochopenie)...

"...tak mám všechny obrázky střihnuté do oranžova a ne jen jednoho autora!"

Problem nie je v tvojom prijimaci. :)
Ty vzdy uvidis (a mozno mas skvostne nakalibrovany konkretny monitor) fotky od roznych autorov, tak ako im ich monitory im umoznili
(farebne) vidiet svet. A preto vidis Jarousove fotky do ruzova a ine zas nejak inak.
Ale Jarous ich vidi (koli monituru) tiez uplne inak a spetne tvoje tiez inak. O tom to je... (proste to su tie rozdiely)
To by bol svet strasne jednoduchy, keby to tak nebolo. :D

A farebne videnie sveta roznymi umelcami je uplne nieco ineho. To je zamer.
Pete2

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou