Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod vrgada » 06 říj 2014 21:51

foveon pred sto lety a jeho autor
Obrázek
vrgada

Příspěvekod josef38 » 07 říj 2014 02:46

vrgada píše:foveon pred sto lety a jeho autor

Pěkný!
A kdyby sis to chtěl vyzkoušet také, tak máš tady tři výtažky R, G, B.

http://www.ulozisko.sk/obrazky/585748/P1100178_Rot.JPG
http://www.ulozisko.sk/obrazky/585753/P1100179_Grun.JPG
http://www.ulozisko.sk/obrazky/585750/P1100180_Blau.JPG

V příloze je složený obrázek z těchto výtažků a obrázek s "Vorrichtungem" pro snímání výtažků.
A potom porovnání výsledků. Na konci dva pokusy venku ( koleje a strom ).
Dokonalý to pochopitelně není, jen jsem si pohrál. Moc také záleží na filtrech R, G, B. Použil jsem ORWO, které mě ještě zbyly, když jsem zvětšoval barevné fotky aditivním způsobem. Nechalo by se to vyladit lépe.

Jo, a promiňte, že to nejsou fotky z foveonu! I když trochu ano, jak už zde naznačil vrgada. :D Mějte se! J.

P.S.
U prvního obrázku jsem ještě snímal výtažky pomoci GF1. Poslední snímky i panenka s košíčkem už jsou čistě z filmu.
Přílohy
R + G + B.jpg
R + G + B.jpg (178.31 KiB) Zobrazeno 6209 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 0 mm
Čas expozice: 1/8 sec.
Clona: F/0
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-GF1
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
M6 + RGB_.jpg
M6 + RGB_.jpg (193.61 KiB) Zobrazeno 6209 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 90 mm
Čas expozice: 1/2 sec.
Clona: F/5.7
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
Vergleich.jpg
Vergleich.jpg (218.55 KiB) Zobrazeno 6209 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/180 sec.
Clona: F/11
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: -43520/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
Der Baum.jpg
Der Baum.jpg (217.86 KiB) Zobrazeno 6209 krát
Koleje.jpg
Koleje.jpg (190.22 KiB) Zobrazeno 6209 krát
josef38

Příspěvekod Petr M » 07 říj 2014 09:05

Vrgada, Josef38, SUPER! (n) (n) (n)
Petr M

Příspěvekod josef38 » 07 říj 2014 11:26

Petr M píše:Vrgada, Josef38, SUPER! (n) (n) (n)

Díky, ale moc ke chválení to u mne není. Přiznám se, že jsem tehdá čekal od tohoto postupu více a to hlavně ve spojení s Leicou MM, kterou vlastní kamarád. Mohla být ještě chyba ve filtrech, ale také a to asi dost pravděpodobně, ve zpracování filmu u Leicy M6. :D
V každém případě smekám před pánama, kteří se tímto zabývali jako první a neměli ještě vynikající fóliové ORWO filtry. :lol:
josef38

Příspěvekod vrgada » 07 říj 2014 20:32

pokud vas to zaujalo, tak kongresova knihovna ma spoustu fotek, princip R G B fotek je na strankach atelieru Vosecek
http://sechtl-vosecek.ucw.cz/expozice5.html
,,
http://www.loc.gov/exhibits/empire/
...
doprava
http://www.loc.gov/exhibits/empire/transport.html
...
masinka
http://www.loc.gov/exhibits/empire/transport.html
...
velke tiffy masinky vcetne vytazku
http://www.loc.gov/pictures/item/prk2000000564/
Obrázek
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 07 říj 2014 22:59

Vím o tom už dlouho, ale stejně, ten Rus byl geniální.
Dám mechovku.
Přílohy
SDIM2733.jpg
SDIM2733.jpg (492.13 KiB) Zobrazeno 6140 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/3.5
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA SD1 Merrill
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Unknown
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 08 říj 2014 03:14

vrgada píše:pokud vas to zaujalo, tak kongresova knihovna ma spoustu fotek, princip R G B fotek je na strankach atelieru Vosecek

Děkuji za nabídku, ale osobně jsem prostudoval co se dalo, když jsem se tímto zabýval.
Vyzkoušel jsem si tento postup a to mi stačí, víc si od toho už neslibuji.
Lepší, než umí současné fotoaparáty, jak s bayerovou mřížkou, tak Foveon, bych být stejně nemohl!
Dost mě zaujalo, jak dokázal autor znehybnit všechny osoby pro potřebné tři expozice. Jen ten hodně malý človrda vlevo dole tento požadavek moc nerespektoval. Přecejen celková expozice pár vteřin vyžadovala. A to se možná ještě exponovalo kloboučkem před objektivem! :D
Přílohy
04421u.jpg
04421u.jpg (310.41 KiB) Zobrazeno 6131 krát
josef38

Příspěvekod durotmk » 08 říj 2014 09:21

Tiež trošku mimo témy ale nedá mi nepodeliť sa....pekne vykolorované staré fotografie.

http://news.distractify.com/jake-heppne ... img=3c7d17
durotmk

Příspěvekod vrgada » 08 říj 2014 11:02

Ten Rus tu metodu nevymyslel, ale jen zdokonalil, ale hlavne nafotil spoustu fotek. Jeste mi tam hapruje jedna vec, jsou to diapozitivy, myslite, ze je delal klasicky s pomocnym osvitem pri vyvolavani, anebo jsou to kontaktni kopie negativu?
...
Ja jsem si s tim pred casem taky hral, ale jen se zvedavosti,k nicemu moc to neni, ale ta myslenka na tu dobu byla genialni a navic od ostatnich barevnych procesu, je zaznam tvoren kovovym stribrem a pokud se nejak nezkrabati ta zelatina co to na tom skle drzi pohromade, tak ty barvy nemuzou z principu vyblednout, protoze tam proste zadna organicka chemie neni. Spis by mne zajimalo, jak to bylo s focenim pres ty filtry, materialy byly urcite ortochromaticke a ne panchromaticke, i kdyz uz si to nepamatuji, predpoladam, ze na nejakou barvu to bylo prakticky necitlive, takze ty osvity musely priserne dlouhe, proste jen kdyz hodne svitilo slunicko, anebo neco statickeho hodiny v mistnosti-no proste foveon vlastnosti:-). Ta kongresova knihovna urcite stoji za zkoumani, nektere fotky dava jako stomegove tiffy, coz v dobe postovnich znamek na netu je neuveritelny zdroj, pravda, nektere veci nejsou pristupne ven, jen prezencne uvnitr budovy
vrgada

Příspěvekod josef38 » 08 říj 2014 11:33

Tady to všechno, co se ptáš, přece máš:

http://sechtl-vosecek.ucw.cz/expozice5.html#p-g
josef38

Příspěvekod Petr M » 08 říj 2014 14:07

take dve, ale cerstve a z Nikonu 610, aby se mohly oba systemy dobre porovnat ;)
U druhe fotky je dobre videt jaky ma fotak velky dynamicky rozsah i v barve. Na original RAW fotce byly listy a vubec vse co je ted na fotce nahore dobre rozlisitelne a listi ma dobrou barevnost, bylo na original RAW fotce naprosto cerne a bez jakychkoliv znamek barev nebo jinych detailu. Nyni je to loubi zesvetlene o 3,5 LV do stredniho kontrastu. ;)
Naposledy upravil Petr M dne 22 říj 2014 02:51, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod josef38 » 08 říj 2014 16:49

Byl bych nespravedlivej, kdybych Ti poslední dvě fotky nepochválil. A je mi šumafuk, čím byly pořízeny. (n)
josef38

Příspěvekod vrgada » 08 říj 2014 17:53

vosecka znam, ale vysvetleno to tam neni, cituji
Citlivost emulze na červenou část spektra však byla tak nízká, že musel exponovat scénu přes červený (nebo spíše oranžový) filtr několik hodin.
...
to asi neznamena, ze ty portrety v pleneru dokazaly byt nehnute nekolik hodin, ze ne?
...
a co ty diapozitivy, kontaktni kopie aneb inverze osvitem?
vrgada

Příspěvekod josef38 » 08 říj 2014 18:03

Zpočátku!
Nakonec, nejdřív exponovali jen na papír. Později na film, který také stále slepšovali. Takže se asi později dopracovali k pohodlnější práci. A na mnoha fotkách je vidět, že někdo nevydržel bez pohybu. To ale celkem nevadí, fotky to neruší, naopak jim to máznutí dává jistou věrohodnost. Nehledě k tomu, že i autor snímků musel mít sebou pomocníka, protože je sám na některých fotografiích. Samospoušť sotva tehdá existovala a i kdyby byla, tak si sám nesedne třikrát na to samé místo! :D
A celý postup zhotovení fotografie tohoto pána já neznám a sotva si to v anglicky psaných textech zjistím. Mám ale pocit, že vyzkoušel vše, kromě té inverze.
josef38

Příspěvekod Petr M » 09 říj 2014 12:43

Josef38,
a vrgada,

vyborna prednaska, jak to tenkrat na zacatku bylo... (n)

a diky za pochvalu! Tesi mne to asi jako kazdeho, kdo sem vlozi fotky! (n)

Zdravim,
Petr
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 09 říj 2014 13:20

Tak som to konecne po navrate precital...

Len aby ste nezabudli tu je navod cukr a bic. Lebo sa to tu opet zacina praktizovat...
Prosim ucastnika Petr M, aby nevkladal obrazky z aparatu Nikon na foveon vlakno. (y)

"...Patlale Pete,

cancas si tady pekne az na ponozky. Sam vis jako prvni uz tehdy, kdy jsem Sigmy prodal z toho duvodu, ze jsem dosel k poznani ze tyto sigmy M se pro moji profesionalni praci bohuzel nehodi a neda se to nijak obejit ani vylepsit a nejmene o jeden tyden driv nez jsem tady zacal komentovat tvoje technicky podprumerne fotky a ze jsem tady verejne prohlasil, ze neumis vubec fotografovat, ze jsi jen obycejny cvakar, cvak sem, cvak tam, coz dosvedcuji tady ty tvoje tebou vlozene nepodarky, ze by se jiny takove vlozit verejne nekam stydel; holt na to nemas a ani nemas aspon zakladni fotograficky talent; k foceni jsi se dostal nahodne pres funkci ve vesnickem "parlamentu" zachycovat veskere vesnicke kulturni deni na fotkach pro vesnickou kroniku - to bylo ale tehdy, kdy jeste nevlastnilskoro nikdo fotak, nejake digi a protoze tu funkci dodnes nikdo nechce, tak to delas ty a rad....., kterazto cinnost te dodnes bavi, ale zustava dodnes na horsi urovni nez zacatecnicke; sam to okecavas, ze fotis z radosti, ale co ti druzi? ,.... ti maji tim trpet?, kdyz jsi mne zacal z tohoto vlakna "nenapadne" vyhazovat skryvaly se za tim vsim jenom tvoje osobni duvody a urazena jesitnost.... Ale predevsim tvoje "chytre duvody" mne tady na zaklade toho "ze nevlastnim momentalne zadnou sigmu a ze jsem sem vlozil ctyri fotky focene nikonem" (kolik ty tady mas fotek focenych tebou a tvym Olympusem?) mne odsud vyloucit, stavet se a skryvat se zbabele za nejake "my tady" a "ty" jako bych byl najednou nejaky vetrelec nebo skodna a uplne osamely jednotlivec, ktery tady nema co delat a je tedy tebou odsud vykazovan, dokonce za doprovodu tvych priblblych populistickych recicek a urazek na mou hlavu, vcetne urazek i toho druhu, ze ty moje predlouhe, hlavne technicke komenty nectes, ktere te privadeji na kraj mozkove mrtvice, ze je tady ve vlakne nekdo jiny nez ty, ktery umi poradit a vysvetlit a to na urovni; kdezto ty co nevyctes nekde v internetu, nevis, protoze jsem si dovolil ty tvoje nedokonale cvaky z Italie, ktere jsi nam tady predvedl, kritizovat, protoze co je moc je zkratka moc.

Jestli si myslis, ze to tady okecas (ackoliv myslim, ze se ti to podari, nebot nekteri, ti chytrejsi a zkusenejsi si nezadaji ani slovickem, a ti hloupejsi zanedlouho uz zacnou prihazovat a prihlasovat se jak jsou ti verni a ti do zadku lezouci) a vsichni se ti budou valet u nohou, coz delaji vetsinou nebo delali vetsinou tady jen tvoji krajane, Josef38, ktery vyuziva prilezitosti si take prihodit a zavrtavat se ti do zadku, Ruby52, ktery je tvuj kamarad, kam by take jezdil jinak na kole, ktery si take rad, podle neho velice chytre prisoli polivcicku a nyni MiroM, ktery ma z toho tady nehoraznou legraci a snazi se ted popichovat, Martynko, kteremu jsem zkritizoval tu jeho vagonovou halu, kterou zamenil za italskou vlajku a ktery se msti jak muze.... :lol: . Vse zalezi jenom a jenom kazdeho na charakteru, ktery jak je vidno maji opravdu ryzi.

Ale jedno ti reknu a to se muzes treba uslintat svymi sladkymi pratelskymi vzdechy a texty, abys ukazal jaky jses slusnak.....a mily clovek.... :lol: Vsak ty uz vis co tady na osazenstvo nejvic plati a jak se jim zasmajchlovat..... :lol:

No a v nejakem kratkem case se tady zase vsichni navzajem zasmajchluji, budou si klepat na ramena i nad temi nejhorsimi takefotkami a zavladne vseobecna pohoda a spokojenost pod heslem: Jsem vyborny fotograf a vsichni mi to tady potvrzuji; kdo je vic.....? Nebot k tomu toto vlakno tady je........... (n) :lol: :lol: :lol:

Petr "
Pete2

Příspěvekod Petr M » 09 říj 2014 13:48

Mily Pete,

jak videt, tak urazena jesitnost s tebou clouma na plne pecky! Na co jsi vubec jesitny? To by mne tedy velice zajimalo! Fotit neumis, cvakas jen tak kolem sebe, kocku, chcipleho psa a podobne sragorky, jen abys nemusel vytahnout paty z baraku a vyfotit nekde neco kloudneho jako kdysi sem tam s tvou SD10. Ale to bylo opravdu sem tam.

A nyni? Nyni jsi liny jak ves a cvakas jen ty sragorky, abys se tady ukazal; pry pro radost; vubec ne; jen a jen se tady ukazovat, aby toto vlakno nechciplo na ubyte. Ale to nemusis mit zadnou starost, neubyde! Jak vidis, tak my ostatni bez nejakych hloupych reci cim kdo foti se umime i bez tvych pripominek tady docela dobre jak sam vidis, bavit.

To jen ty, jak videt, tva urazena hloupa jesitnost ti nedava spat to tady hecovat a rozhadavat. Jdi uz s tim....do... vsak ty vis kam!

Petr
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 09 říj 2014 14:00

Tak to byva, ked cloveka dobehne minulost... a nestaci zmazat. ;)
Ako som precital, skusas tu opet svoje stare taktiky, ktore si v pominutia mysli prezentoval.

:lol: Vsak ty uz vis co tady na osazenstvo nejvic plati a jak se jim zasmajchlovat..... :lol:

Proste cukr a bic.
Vkladaj svoje fotky do lubovole, pis co chces, rob si ostudu nadalej ale prosim foveon.
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 09 říj 2014 17:11

Jesen na Skalnatom Plese.
Přílohy
DP3M5565.jpg
DP3M5565.jpg (1.35 MiB) Zobrazeno 5982 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/5.6