Jasně Stando, ale při focení to myslím vůbec nevadí. Se zoomem stejně většinou prakticky současně zoomuju a ostřím, výřez si doupravuju. Pevný skla maj prej taky "focus breathing" ? Snažím se fotit tak, abych nemusel vůbec ořezávat, pokud je na to klid. Když fotím na ulici, zaberu kompozici a čekám, až (jestli vůbec

) mi tam vlezou do popředí nějaký lidi. Používám většinou pevný skla, jsou m.j. i menší, lehčí, světelnější, ostřejší....
Jo Avi, s tím nastavovánm je to legrace, často zapomenu, co jsem nastavil a pak fotím něco jinýho a divím se. Mám ale současně i rawy a tam se dá leccos spravit. Nastavení portrét mám kvůli jpegům. Nikoni mají tendenci dělat pleťovku dožluta. Při nastavení standard je to asi výraznější. Možná by bylo lepší mít nastavení neutral, jak to myslím používá Standa. I jpegy snesou slušné úpravy v editoru. Někdy to zkusím.
Jirulo dodatečně gratuluju ke krásnýmu křižákovi. Natažený ruce za to stály

Vojska pěkný, je vidět, že příznivejch podmínek by se to tady mohlo mydlit jak na Ukrajině nebo v Sýrii, materiálu i "dobrovolníků" je dost. Já to nechápu. Mundur jsem nosil jen rok, ale už bych to na sebe nevzal... Některejm ta pakárna asi chybí.
Ještě něco z Roma Capitale...