Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod vrgada » 27 zář 2014 08:19

mne to mrzi, mam talent sazet na mrtve kone. On i ten Pentax byl ve sve dobe v levnejsi oblasti trhu spicka a ta K10D snad i zrcadlovkou roku (mam ji dodnes), dokonce vyvinul prvni FullFrame (ktery se ale nikdy nevyrabel) na svete, k tomu kompatibilita se skly i 50 let starymi s tim, ze na cropu se to zbavilo mene ostrych kraju a antireflexni vrstvy mival odjakziva spickove. A pak uz si jen znacku jenom preprodavaly ruzne firmy. Ted uz ji mohu klidne opustit, zustal mi jeden objektiv, mezikrouzky a osoupane telo-zbytek jsem davno rozprodal. Ale uz tenkrat jsem uvazoval o foveonu uz nevim asi SD10, ale byla dvapulkrat drazsi nez pentax K100, ktery jsem tenkrat kupoval novy. Od te doby uz jen bazar. Dp2ka mne nadchla a ty nazelenale rohy mne sice trapily, ale stacilo priclonit, tedy opravdu fotit, jen kdyz bylo dost svetla. Nema sice zadny stabilizator, ale taky tam netriska zrcatko a daji se s ni udrzet nepochopitelne dlouhe casy. Delavam trojblik +-0,3EV, cimz se dale eliminuje roztreseni pristroje a nepohotovost-tj zachyceni spravneho okamziku (napriklad na dvou fotkach ze tri mi manzelka mrkne). Je to male a skladne. Pokus vybudovat si vybaveni na sigma zrcadlovku jsem vzdal po zkusenostech s SD14. Myslel jsem si, ze k tomu nakoupim lepsi EX objektivy a pak nekdy bazarovou SD1cku. Na merrill na ukazkach na webu jsem koukal jako na zjeveni, jak clovek lupou hleda detaily a nachazi neuveritelne veci, co vlastne vsechno vyfotil a nevedel o tom. Po te co jsem si ji pujcil, jsem zjistil, ze to nema takovej podivnej foveonlook, na ktery jsem si zvykl a ze na portrety se to nehodi (dobra nedomluvili jsme se na tema pletovka a mrtvolne vzhledy, ale mne se to proste nelibi). Takze me nadeje se upinaji ke quattru, ja vim ze je to takovy kockopes bayerofoveon, ale treba to nebude na skodu. Spis nechapu, ze se jim nedari z hlediska rychlosti aparatu, kdyz ve vypocetni technice se za 18 mesicu zdvojnasobi vykon procesoru (Moreuv zakon) a ze se jim tam nevesel hledacek je taky ostuda, vzdyt to nabobtnalo na rozmerech docela dost. A navic za pokusneho kralika ted zvolily dvojku, tak treba sirokouhla jednicka bude uz vychytana podobne jako Dp3merrill, ktera je na tom asi taky lepe. O cenach se nema smysl bavit jsou naprosto mimo, ale asi to jinak v maloserii nejde. Uvidime ja se na to quattro zatim porad tesim
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 27 zář 2014 09:56

vrgada
Bojim sa bojim, ze mozna budes sklamany... Bodaj by som sa mylil. DP1M koli objektivu 19mm ma haldu problemov. Ak to nevychytali a DP1Q
bude podobna... no uvidime.
Tym nechcem dehonestovat DP1M (je vyborna voci ktoremukolvek bayeru podobnej keexistencie ) ale DP3M to nie je.
Pletovky su na Merrille vynikajuce (preco nie u teba uz nebudem rozoberat). To je mrtve tema. :)
A k stabilizacii si poriad kukatko a udrzis cokolvek. Na druhej strane dostanes taku muziku aku si si vybral. To jest vyborne obrazky z vytecnymi
farbami (u DP3) + hromadu detailov. Nectnosti pozname a tym sa vyhybam.
Mimochodom K10D som mal den v ruke (ked som vlastnil SD10) a poviem ti tie farby ma nepresvedcili. Ovela viac sa mi pacil lacnejsi bratricek k100.
Pete2

Příspěvekod Petr M » 27 zář 2014 11:20

:shock:
Naposledy upravil Petr M dne 02 říj 2014 21:21, celkově upraveno 2
Petr M

Příspěvekod MiraM » 27 zář 2014 12:42

Tak nevím Petře, co jsi tím opět přerostlým a nudným elaborátem, kterým mluvíš snad jen sám k sobě a jen sebe o něčem přesvědčuješ, říci nám!?
Každý má k užívání jistého druhu techniky své důvody, a to se netýká jen fota, a proto je ten svět tak pestrý. Tak jdi prosím na vlákno Nikonu, kde všechny samozřejmě oslníš, a tady to nech už na pokoji. Nemám momentálně foveon, ale měl jsem a doufám, že mít budu, tak bych tady chtěl číst něco o foveonu z hlediska normálního uživatele a ne " profesionála ", kterému už i moudrý tiskař potvrdil, jak je foveon špatný , a fotograf vynikající!!!! :D Koneckonců, si myslím, že toto vlákno tě není hodno. Krátce řečeno, už se tady na to vys.., A až se zase smíříš s foveonem, tož zasi příjď. M
MiraM

Příspěvekod Pete2 » 27 zář 2014 12:51

Petr
Dobre nas tahas za nohu, aby si dokazal ze foveon ti nemoze sluzit a zdovodnil si si tu hromadu pitomosti... :D

Nech je DP1 aka je takto nefoti...
Nasiel som tie najtmavsie kuty a dal clonu 10 a preventivne dlhsi cas a nic... Ked ty prevadzas psie kusky s rawom to je len tvoj problem.
Mas fotit tak aby si konkretne u tej tvojej fotky chytil expoziciu spodnej casti snimku a oblohu dotiahol fill Lightom.

Naviac clona 10 u DP je uz hromada neostrosti. U nej maximalne 5.6 -8 a mas vsetko ostre. Ze by si bol taka naivka a netestoval. ???
Ja vzdy venujem desiatky az stovky snimkov u kazdeho fotaku testovaniu, zisteniu limitov aby som takto nepraskal blbe fotky.
Proste vyssie clony ako potrebujem u DP1M len za urcenym cielom.

Ked budes znasilnovat jpg i tif dostanes raster a farebne podivnosti v kazdej expozicne nezvladnutej fotke z cohokolvek nielen foveonu.
Foveon je citlivejsi na artefakty ale zalezi na fotografovi co stym popacha. A majster tvojho formatu, no neviem... :cry:
Jedine co ta ospravedlnuje je ze si mal mozno nejaku staru verziu SPP.

Ukazky tej clony 10 a tmave expozicne problemove miesta. + jeden vyrez
Přílohy
SDIM3447.jpg
SDIM3447.jpg (403.21 KiB) Zobrazeno 5047 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 3.2 sec.
Clona: F/10
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP1 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
SDIM3447f.jpg
SDIM3447f.jpg (1.1 MiB) Zobrazeno 5047 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 3.2 sec.
SDIM3446.jpg
SDIM3446.jpg (1.34 MiB) Zobrazeno 5047 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 2.5 sec.
Pete2

Příspěvekod Petr M » 27 zář 2014 12:54

Naposledy upravil Petr M dne 02 říj 2014 21:21, celkově upraveno 5
Petr M

Příspěvekod Petr M » 27 zář 2014 13:01

Naposledy upravil Petr M dne 02 říj 2014 21:21, celkově upraveno 4
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 27 zář 2014 14:32

Treba sa nucit spravne exponavat (v tomto pripade som vysvetlil)
Pouzivat spravnu verziu SPP a nekritizovat nieco co vidime obaja inak. Tam kde ty vidis zliatu ciernu ja vidim vsetko OK.
To znamena pridat svetlost a zizit kontrast. Predpoklad, ze nemas plazmu.
Pete2

Příspěvekod Petr M » 27 zář 2014 14:35

Naposledy upravil Petr M dne 02 říj 2014 21:22, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 27 zář 2014 15:49

Dobre som sa zasmial.
Na monitore su dva imaginarne cudliky. Jas a kontrast. (n)
Tak co si tu predviedol tu krajinku s flakmi tak ta mala do spravnej expozicie hodne daleko. Preto si ju tu i predviedol
aby si ukazal ako foveon nestiha. Ale to je problem fotografa nie masinky.
A mierni agresivitu. Nehodi sa to k tebe.
Pete2

Příspěvekod Petr M » 27 zář 2014 16:34

Naposledy upravil Petr M dne 02 říj 2014 21:22, celkově upraveno 5
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 27 zář 2014 16:48

Petr
Prestan robit zo seba vola. Zajtra to budes zase mazat, ako obvykle. :D

Tak sa nam pocasie predsa len vylepsilo. Zajtra mozeme zase do prirody. Zatial som si osahal DP1 ktoru som dost zanedbaval...
Tak troska podvecerneho slniecka.
Přílohy
SDIM3465.jpg
SDIM3465.jpg (1.52 MiB) Zobrazeno 5018 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/40 sec.
Clona: F/5.6
Exposure bias: -3/10 EV
SDIM3461.jpg
SDIM3461.jpg (1.74 MiB) Zobrazeno 5018 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/5.6
SDIM3456.jpg
SDIM3456.jpg (1.8 MiB) Zobrazeno 5018 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/4
Pete2

Příspěvekod jajakm » 27 zář 2014 17:15

Hm, hm, zajímavé počtení v posledních dnech. Petře M nechci se tě dotknout, ale mám ten dojem že hledáš fotoaparát, který umí perfektně fotit za jakékoliv světelné situace (od úplné tmy do super jasné oblohy) a při tom obsahuje víc detailů než SIGMA a má tu (jak to nazýváš) 3D plasticitu jako SIGMA. A navíc vyhoví těm nejvyšším nárokům profesionálů. Nevím zda se takový fotoaparát už narodil. Pochopil jsem už před lety, že jeden fotoparát mi toto všechno nesplní a proto používám dvě řady fotoaparátů, a to SONY a SIGMA. Každý z nich je vhodný pro jinou situaci. Je to jako u aut. Přeci nebudu jezdit s Porsche 911 do terénu a do lesa, když na to není stavěný, ale také nebudu s terenním Landroverem jezdit po okruhu nebo po dálnici 200km/hod. a stěžovat si, jaký je to křáp. Přeji ti, abys našel fotoaparát, po jakém tvé srdce touží, ale mám obavu, že tě dvojkolejnost, tedy používání dvou značek fotoaparátů, asi nemine. Budu příjemně překvapen, pokud to bude naopak a rád si o tom přečtu a podívám se na fotky.

Máš velké zkušenosti se SIGMAMI. To ti nikdo nebere. Jen mne mrzí, že když tu např. Pete2 nebo kdokoliv jiný zveřejní fotky, nenapíšeš nic. Až se zde začne živěji diskutovat (pánové se přeci nehádají, pánové pouze živě diskutují), začneš vytahovat nedostatky zveřejněných fotek toho, se kterým jsi zrovna v živé diskuzi. Víc by se mi líbilo a pomohlo by mi to při sžívání se se SIGMOU, kdybys např. přímo na tebou oprávněně kritizované fotce např. kroužkem vyznačil kritizovaný jev a to hned po zvěřejnění fotky, a ne až budeš s dotyčným např. za měsíc živě diskutovat. Vím je to práce navíc, ale toto by určitě přitáhlo více čtenářů tohoto fora k aktivní diskuzi. A hlavně prosím bez emocí a osobního napadání. Až se někdy všichni sejdeme u piva nebo u vína (dle chuti každého), tam se na ty emoce těším.

Omlouvám se všem za OT. Jarda
jajakm

Příspěvekod Pete2 » 27 zář 2014 18:11

Jardo
Mudro vravis. Ono to ani inak nejde. DPcka su najednu prilezitost a mne sa stale cnie len tak si cvakat a hrat sa z M42. (zasoba skiel)
Stale riesim co by bolo najlepsie. Redukcie mam na Canon (ale ten to zrejme nebude) sony a Olympus. Olympus je mi najblizsi.
E-PL1 dosluzila, tak cakam a robim si radost z toho, ze mozem vyberat. Nejake lacnejsie sony ma laka pre syte farby ale este skutocne neviem.
Kvoli objektivom to bude zrejme opet Olympus.
Uz mam sirsiu DP1, specialitku DP3 a este cakam na tuto hracku.
Pete2

Příspěvekod Petr M » 27 zář 2014 18:45

Naposledy upravil Petr M dne 02 říj 2014 21:23, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod jajakm » 27 zář 2014 19:32

Citace Petr M:
"Jardo, v kazdem takovemto a podobnych vlaknech, kdyz se rozhlednes, se nikdy o svych fotkach od nikoho pravdu nedozvis; nekdo holt radeji mlci, nekdo slinta superlativy, ale nikdo nerekne pravdu. Take to nejde. Hned je z toho valka, protoze si kazdy o sve tvorbe mysli, ze je to ta nejlepsi....Jako tady ten patlal Pete..... vzdyt on vlastne cely zivot jen testuje pro svou radost jak sam rika.... pak se divme, ze fotit moc neumi...."

Petře nečekám pravdu o svých fotkách, protože každý z nás má jiný vkus, cítění, vidění a třeba i jinak seřízený monitor. Pravdu o našich fotkách ví možná ten nahoře, ale toho nechci do této diskuze zatahovat. Mne spíš zajímá názor ostatních na technickou kvalitu a případně umělecký dojem dané fotografie. Je to něco jako u krasobruslení, kde jsou známky za technické provedení a umělecký dojem. Vím že umělecký dojem se hodnotí težko, ale technické provedení fotky s uvedením připomínek bych na tomto foru moc rád uvítal. Samozřejmě očekávám, že připomínky bude schopen a ochoten kritik následně obhájit nebo doložit. Ano naše vlastní ego je strašný nepřítel a velmi těžko se s ním bojuje. Ale jak říká klasik: "Pokud nejde o život, jde o ho...". Jarda
jajakm

Příspěvekod jajakm » 27 zář 2014 19:42

Pete2:
Se SONY fotím déle než se SIGMOU. Mám jak zrcadlovky, tak i malou bezzrcadlovku NEX-5N. Jsem toho názoru, že velikost snímače je velmi důležitá, a protože řada NEX používá stejné snímače APC-S jako zrcadlovky, byl jsem rád, že to SONY takto vyřešil. Škoda jen, že SONY opustil klasické zrcadlovky s optickým hledáčkem, ale mám i SONY zrcadlovku SLT (pevné polopropustné zrcátko) a ta má taky svoje uplatnění. Prostě podle aktuální situace a potřeby šáhnu po vhodném fotoaparátu a fotím. Jarda
jajakm

Příspěvekod Petr M » 27 zář 2014 20:34

-
Naposledy upravil Petr M dne 02 říj 2014 21:23, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod OFFcza » 27 zář 2014 21:46

Tak třeba vam to vyloudí úsměv, když se tu tak živě diskutuje jak říká jajakm..

Místy je to do zelena a celkově je to dost do žluta. Jo a ty pleťovky to fakt nedává.. a fialový rohy

Pozdravení všem
ovca
Přílohy
SDIM0079.jpg
SDIM0079.jpg (451.78 KiB) Zobrazeno 4947 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/4 sec.
Clona: F/8
Model: SIGMA DP3 Merrill
Metering mode: Unknown
SDIM0101.jpg
SDIM0101.jpg (400.23 KiB) Zobrazeno 4947 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/8 sec.
SDIM0102.jpg
SDIM0102.jpg (405.77 KiB) Zobrazeno 4947 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/8 sec.
OFFcza

Příspěvekod Pete2 » 27 zář 2014 21:52

OFFcza
Fujj, zase foveon. (n)

Petr
Tazko pochopit rozumovo tvoje velikasstvo (co je chorobna tuzba po slave, velkosti, chorobna predstava o vlastnej velkosti, sebaprecenovanie, megalomania) dufam, ze som na nic nezabudol. V tomto sa ti nik nemoze rovnat.
Okrem humoru co si tu predviedol nevedomky na svoj ucet je potrebne povedat, ze mas skutocne znacne ego ako povedal Jarda.
Je to vsak len tvoja vlastna vykladna skrina.
Nastastie tvoj odchod foveon prezije aj ked s tazkymi nasledkami, akcie sigmy mozna tiez poklesnu. Ale zajtra je tiez den a mozna sa este
nieco mudreho dozvieme. :)
Pete2

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou