LUPER: Je těžké se k tomu vyjadřovat, protože ostrost se na takové fotce moc hodnotit nedá. Škála šedé je vynikající, je to prostě film, ale jak se dá rozpoznat, kolik na kvalitě ostrosti ubrala pohybová neostrost hlavních objektů, co přesně se nachází v ideální rovině zaostření (fotíš od boku, zaostřuješ odhadem?). Na posouzení ostrosti skenu musíš mít stoprocentní jistotu perfektního zaostření a nulové pohybové neostrosti. Je lepší vyfotit třeba nějaký barák krátkým časem nebo ze stativu a tam na detailech zkoumat kvalitu skenu. Taky to chce mít dobrou jistotu, že se film ve skeneru neprohýbá, musí procházet perfektně rovně. Držím Ti palce, ten proces skenování mě hodně bavil a pořád se rád podívám. Ale ta fotka, co jsi dal na úložisko, ta se fakt z výše zmiňovaných důvodů posuzuje dost špatně, je těžké rozeznat, co nejvíc ovlivnilo výslednou ostrost. Nejtěžší prubířský kámen pro posouzení ostrosti skenu je krajina s velkým množstvím nepravidelných tvarů (listy, stébla, hroudy, kůra stromů atd.), ale toto platí obecně pro testování optiky, foťáků a dřív i pro filmy (jemnozrnost). Líbí se mi neutralita šedé

. Jestliže funkce na prach a škrábance funguje na principu infračerveného skenu (kdyžtak mě někdo opravte, už jsem skoro všechno zapomněl

), bude fungovat pouze u čb. filmů vyvolávaných procesem C41.
Dám pár ukázek, ti, kteří je znají, snad prominou. Černobílých filmů jsem moc nenafotil a tudíž ani nenaskenoval...
Nikon Coolscan V ED (LS-50).