Stajo: na Šeráku jsem byl naposledy v roce 2010, místo chaty jsem tehdy vyfotil akorát výbornou gulášovku v chlebu Teď jsem byl na poněkud přízemnější chatě ...
Přílohy
IMG_3341z.jpg (433.22 KiB) Zobrazeno 7992 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7.701 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/4
ISO: 80
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Taky přispěju do klubu " Berounkářů", zrovna včera jsme dělali tůru ze Zbečna na Křivoklát a zpátky ( 17 Km). Část podle řeky po zelené, něco nadhledů, výhled na Berounku z vyhlídky " Paraplíčko " atd.
Berounka / Nějaký snad plevel nebo co?
Přílohy
IMG_6572.jpg (453.88 KiB) Zobrazeno 7897 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 5.8 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/4
Whitebalance: Manuálně
Model: Canon PowerShot A710 IS
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
IMG_6575.jpg (395.48 KiB) Zobrazeno 7897 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 5.8 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/3.2
Whitebalance: Manuálně
vlada_vac: Ten komentář o tmavé fotce byl směrován na mou fotku, ne Tvoje. Pokud to tak vyznělo, omlouvám se. Tvé fotky se mi tmavé nezdají, jsou OK. Ty fotky ze Stylusu 1 vypadají fakt dobře, ale je to furt moc peněz
Jeden dotaz vespolek: Používáte někdo sluneční clonu? A pozorujete s ní lepší výsledky? Koukal jsem, že na aukru se dají sehnat kolem dvou stovek (na seťák Canon a Nikon). Je to jen kus plastu, tam asi nevadí, že to není origo, ne?
Při slunka západu v Malešickém parku.
Přílohy
IMG_2519 malesice.JPG (422.56 KiB) Zobrazeno 7784 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 84 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/11
ISO: 250
Whitebalance: Automaticky
Sluneční clonu rozhodně ANO. Je k tomu víc důvodů: 1. Clona chrání čočku před mechanickým poškozením při pádu, nárazu a pod. Mimo jiné funguje jako nárazník u auta. Absorbuje energii třeba i tím že se rozláme. 2. Výborně chrání čočku při dešti. Netřeba dál popisovat. 3. No a nakonec chrání i proti tomu slunci. Taky ale odstíní odrazy světla a další podobné nežádoucí efekty ze směrů mimo focení. Účinnost je pochopitelně dána konstrukcí a pro jaký objektiv je určená. Pro krátká ohniska s velkým úhlem záběru už moc nekryje ale je to aspoň něco. Jinak parazitní světlo z boku dělá různé světelné artefakty a clona to omezuje. Přímé boční světlo na antireflexní vrstvy vede k zešednutí obrazu. Ve většině případů to ani nevnímáme, ale je to tam. Tak neváhat.