hledam, zatim jsem nasel rok stary mail ale uz ne ten s prilohou (Chorvastko na dusicky v Orebici na Peljesaci), kde jsem popisoval kamaradoviž zkusenosti, cituji:
...
>
Zkusil jsem v noci fotit Orion, fotak ma posunute nekonecno pri manualnim ostreni dost kus za. Takze metoda pokusu a omylu. Pri spravnem zaostreni jsou hvezdy zase prilis male, takze finalni verze na vysku ma lehce zaostreno pred, cimz se opticky zvetsi jasnejsi hvezdy souhvezdi. Ten jejich soft mi neustale delal levou horni hvezdu zlutou a ostatni modre, tak jsem to nechal ulozit jen v irfanu, ktery to nedela. Prvni maji exif ISO 400 cas 4s a u posledni neni exif kvuli ulozeni v irfanu, tam je citlivost 800 a cas zkracen na 2,5s vse pri otevrenem objektivu svetelnosti 2,8. Jo a taky jsem si nahral na kameru nocni vyti sakalu:-)
>
...
Fotak jsem mel postaveny na stativu na balkone apartmanu, zkusil jsem metodou pokusu omyl par cvaku asi samospousti a pak to natahl do notebooku a podival se, zda je to jakztakz a nekolikrat zopakoval
...
jinak vzhledem k pouzitemu ohnisku zadne zazraky cekat nelze ale vyrezem opravdu jde ziskat obrazek souhvezdi i bez dalekohledu, neco takoveho jen vyrez z irfanu (ted pred chvili znovu), predposledni fotka. Jinak na hrani zasilam rawy, mne se to nechce probirat a babrat se s tim

jak je videt 800ISO odcloneno a 2,5 sekundy a jemne rozostreno, aby hvezdy byly vetsi, kazdopadne je tam i vice zaostrena varianta a cas je dostatecne kratky, aby nevznikly carecky, a tady jsou rawy. Kazdopadne sice to jde, ale na atrofotografii bych poridil asi neco jineho, jsou o tom cele weby nadsencu