FDF píše:Mě se líbí víc kun y s d, slepice nežerou, neškodí,jen si půjčujou občas ptáčky na hraní, ale zase je za chvíly pustí a nekousnou...![]()
Hned by bylo kam investovat z těch církevních prostitucí...ale člověk myslí tohle, nebo támhleto, nebo něco jinýho, ale kde pááák.
rafles píše:Fotografie jsou tady velmi povedené, škoda jen, že to vypadá, jakoby u nás nebyl jiný foťák než A710/720 IS.
vlada_vac píše:Něco málo z přírody Stylusem (doufám, že jsem to ještě nevkládal), abych trochu nalákal "premekh"
premekh píše:Pánové, moc pěkné fotky![]()
![]()
![]()
Byl jsem se podívat na foťáky a mám z toho slušnej zmatek.
Canon G1X (mark 1): Bytelný foťák, dobře se drží, výklopný a otočný displej, nastavit jde snad skoro všechno. Váha kolem půl kila kupodivu není znát, pocitově je mnohem lepší. S tou pomalostí to není tak špatné, jak se píše. Není to žádný rychlík, ale ani brzda. Co mi vadí: Makro je poměrně bída; udávaná výdrž baterie 250 snímků (naštěstí Canon většinou podhodnocuje, takže v reálu je výdrž větší) + náhradní akumulátor je minimálně za 1.500 Kč; asi to byla vada vystaveného kusu, nešla udělat fotka s bleskem a na dlouhá ohniska foťák nastavoval příliš krátké časy (při ohnisku cca 120 mm nějakých 1/30 je fakt málo).
Canon G16: Naprosto mě uchvátil. Relativně malý, vešel by se do kapsy. Neskutečný rychlík (start, reakce i ostření, skoro na úrovni zrcadlovky se seťákem). Navíc výborné makro, skvělý objektiv. Bohužel nemá výklopný displej, zato má zbytečnosti typu Wi-Fi. Výborný stroj, ale oproti G1X má maličký snímač a přeci jen asi bude víc šumět a mít horší dynamický rozsah.
Nikon P7800: Totální zklamání. Jednoznačně mi nejlíp padl do ruky, umístění ovládacích prvků výborné. Ale je to doslova pomalý šnek. Pořád na mě blikalo "prosím čekejte", z toho by člověk porodil. A ten elektronický hledáček je trága, zejména rozlišení. Moc velká škoda, papírově se mi moc líbil. Možná nějaký update firmwaru by tu pomalost vyřešil.
Olympus Stylus 1: Ten tam bohužel neměliProblém je, že ty peníze bych za něj prostě nedal. Musel by to být použitý kus. K Olympusu mám trochu výhrady co se odšumování týče - měl jsem možnost fotit s XZ 2 a v práci mám TG 2, u obou se mi zdá kresba dost poznamenaná odšumem. Taky se u obou divně chová nastavování expozice, ikdyž jsem měl povolený blesk, tak foťák ho nepoužil a hnal ISO klidně na 1600. Na druhou stranu fotky od vlada_vac i recenze jsou jednoznačně ve prospěch Stylusu 1, navíc ten foťák má nejuniverzálnější objektiv.
Jinak jsem koukal i na Sony RX100, Alpha 5000 a jiné bezzrcadlovky (ty mi ale vůbec nepřirostly k srdci, navíc ovládání jde většinou přes menu).
Tak nevím, no... Zatím u mě svádí boj G1X a G16ka. Jak tohle dopadne...
Abych jen nekecal, tak i trochu geometrie.
premekh píše:mosoj: K té pomalosti u Nikonu - taky to možná byla chyba vystaveného kusu, ale u něj se mi objevila hláška "počkejte prosím" i když jsem zmáčkl tlačítko menu, nebo změnil ISO, i při úplně základních krocích byly prodlevy. Fakt nevím, co si o tom myslet.
K bezzrcadlovkám: Viděl jsem tam tuším Samsung NX 200 s objektivem někde kolem 8 tis., i Sony Alpha 5000 a podobné stroje. Jednak je u nich problém s držením (většina z nich má plastové tělo a velmi chatrný nebo žádný grip), a když mají nasazený objektiv, tak zase nejsou až tak kompaktní. Přes týden musím foťák nosit v brašně a když občas nesu notebook, tak by se mi tam už bezzrcadlo s objektivem nevešlo. Co mi ale vadilo úplně nejvíc, to je podivná elektromechanická vazba v objektivu při zoomování. Ze zrcadlovky jsem zvyklý rychle otočit prstencem a to u těch bezzrcadlovek nešlo. Mám takové tušení, že bych ten mechanismus brzy zničil.
Každopádně neplánuju nákup okamžitě, mám dost času na vybírání, nechci to uspěchat. Mimochodem, někde v bazáči jsem viděl G1X mark II za 15 tis. a to už se mi plašila platební karta v kapse.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků