Dobrý deň vospolok,
dovoľte mi prosím sa (krátko) predstaviť - voľakedy dávno som fungoval na starej diskusii, hlavne vo vlákne film a digi. Som klasický "nadšenec" ako vy - a dokonca fotografujem skoro výlučne iba na čb film (rôzne formáty, od 35mm až po 18x24). Samozrejme, volám sám, zväčšujem, atď.
Farbu málokedy zvolím, a ak, tak (donedávna) klasická kombinácia Provia + Velvia.
Lenže! Volanie na SK už neexistuje, je to čím ďalej horšie aj s filmami... a preto premýšľam nad niečím, čo by mi nahradilo diáky, pri fajn farbách + výstupe do 30x40cm pri tlači, väčšinou do A4. Statické fotografie (dokument, krajina, krajinný detail), ako doplnenie k čb záberom.
Samozrejme, aj vďaka Jaroušovi (ktorého pozdravujem, a viem, že riešil podobný problém) som sa dostal na vaše vlákno a Foveon vyzerá dobre. Chcel by som vás poprosiť o radu, prípadne vaše skúsenosti.
Napíšem, čo ma trápi

Uvažujem o kúpe DP1x, ako plusy vidím:
+ cena, dostupnosť
+ 28mm
+ veľkosť
+ možnosť editácie v Lightroom (mám originálnu verziu, celý reťazec pekne vyladený, program je fajn)
čoho sa obávam:
? spoľahlivosť (je to starší stroj, poznám ako sa správajú bezolovnaté pájky po pár rokoch)
? pri danom rozlíšení malá rezerva na orez
Skúsil som si aj stiahnuť X3F súbor odniekiaľ z netu (ale z DP1s, x som nenašiel), upravil v Lightroom, vytlačil na A4 (veľmi dobré!) aj na 29x42cm (znesiteľné, pri bežnej pozorovacej vzdialenosti), čiže toto je fajn...
Ale: Možno by som naškrabal aj na DP1 Merrill, ale to by som musel byť úplne presvedčený, že:
a) SPP mi pôjde a bude OK (pochopil som, že to nie je úplne zaručené, mám služobný NB kde si len tak Win7 64bit Enterprise neprehodím)
b) mi na tlač 30x40 prinesie výhody, ktoré stoja za dvojnásobnú cenu
c) tým pádom prinesie podstatnú výhodu oproti DP1x, čo teda nie som presvedčený a preto som sa prišiel spýtať sem

Jarouša aj Jozefa38 poznám, a oboch veľmi pozdravujem.
Dúfam, že neurazím, ak pridám prílohu (ako pozdrav a zároveň ukážku z mojej práce) z filmu.
A vopred ďakujem (za to, že ste dočítali až sem

Ďuro z Blavy

- duro-haiku-01.jpg (115.73 KiB) Zobrazeno 9487 krát