Stando díky za perfektní výklad. Detaily focení měsíce nejsem bohužel jako technický laik schopen ocenit. Makro je skvělé. V1 může fotit makro s bleskem N7, ten má větší výkon a vlastní baterky. Zkoušel jsem vloni v létě pavouka se Sigmou 150mm a celkem to šlo. Musím zkusit i s mezikroužky Kenko.
Tilt-shift byl můj letitý sen. Váhal jsem, recenze nebyly nic moc, ale musí s tím umět. Optická kvalita je prima, ostrost je zuppe

. Shift má teoretické limity +- 11,5mm, ale v praxi stačí cca do +- 8mm a pak nečiní problémy vinětace ani zhoršení optického výkonu. S tiltem je piplačka, aby bylo ostré vše od popředí po kopce na obzoru, docela by se hodil monitor Liliput na jemné doostření. Mám na hledáčku zvětšovací čočku 1,2x, ale je to jen přibližné. Mechanika brzd mě trochu zklamala, musí se s tím opatrně, na váhu objektivu je hodně subtilní. Celkově jsem nadšený.
Frankie GX II - fotky pěkné. Taky by se mi líbil do kapsy Sony RX100 III, fotky jsou velmi dobré. Cena je ale patřičná. U Canona ani nevím.
Jirulo Srstka super, obj. 18,5 f 1,8 je prima.
Tak ještě dnešní moon asi v jednu, dneska se zdařil líp (vybraný jeden z asi 12 expozic).