Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 19 čer 2014 19:16

Joseph píše:Tak přemýšlím, s jakými Leica objektivy monochrom v megapixelu vyzkoušet. Rád bych časem pořídil nějakou dvacetčtyřku, padesátku a devadesátku. To jsou objektivy, které dnes nejčastěji používám. Leica objektivy vůbec neznám a mám v tom hokej. Navíc mne zaráží ten velký cenový rozptyl na různých objektivech i od stejného ohniska. Skutečně je třeba http://www.digimanie.cz/novy-objektiv-l ... -asph/4532 o tolik kvalitnější než jiné Leica padesátky ? Jsou nějaké objektivy Leica řekněme s horší pověstí nebo starší konstrukce, která již nevyhovuje digitální éře, které byste si nekoupili? S jakými objektivy máte naopak nejlepší zkušenosti a můžete je s klidným svědomím doporučit? Ještě uvažuji o pětatřicítce, ale to až jako dalším objektivu v řadě......

díky za rady :-)

Ohniskove vzdalenosti
Hledacek Leicy je pevny, nezoomuje. Nejvic je v nem videt asi tak ±25mm, sirsi objektivy je treba bud odhadovat, nebo poridit hledacek externi. Nejsirsi objektiv, ktery ma v tom hledacku ramecek je 28mm a i u nej musis krouzit okem kolem dokola, abys videl, kde je okraj. Ostreni pak probiha na vzajemne se prekryvajicich obdelniccich pokryvajicich zhruba 20% sirky a delku policka uprostred hledacku. Ty take nezoomuji a proto je presnejsi ostreni u kratsich nez u delsich objektivu. Cely obraz 90mm pokryva cca 30% sirky a vysky hledacku, coz ma pochopitelne vliv na presnost ostreni. Mnozi povazuji 90mm za maximum. Devadesatku shodou okolnosti mam a nekdy si rikam, jestli jsem nemel spis koupit 75mm.

Kvalita/cena
S bajonetem M se daji krome dalsich kuriozit poridit objektivy Leica, Zeiss a Voigtlander. Pokud se tyce soucasne produkce Leicy, neda se rict, ze levnejsi objektivy jsou horsi. Leica dela peclive i ty min svetelne. Vic svetelne jsou drazsi, protoze musi mit dukladnejsi korekce a presnost, aby byly stejne dobre nebo lepsi nez ty mene svetelne... Konkretne treba 24 Super-Elmar patri k uplne spicce jejich produkce, zatimco svetelnejsi a trikrat drazsi 24 Summilux takovych optickych kvalit nedosahuje. Mezi padesatkama jsou dva specialni objektivy, Noctilux se svetelnosti 0.95 a APO-Summicron s pomerne dost dukladnymi APO korekcemi na tak male baleni, to jsou objektivy, kde Leica ukazuje, co dokaze a odrazi se to i v cene.
Co se tyce Zeissu, tam jsou ceny pomerne vyrovnane. Zeiss ma kvalitu dost podobnou Leice za min penez. Obraz ma jiny charakter, pusobi jasneji, vyrazneji. O Voitlanderech toho moc nevim.

Pri vyberu objektivu je take dobre si uvedomit jeste jednu vec, ktera se u DSLR resit nemusi - vetsi objektivy zasahuji do hledacku.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 19 čer 2014 19:30

Joseph píše: už mne nebaví střídat brýle, tak si jdu příští týden vyzvednout multifokály a to teprve začne sranda :-)

No vidíš a to si představ, že existují i multifokální čočky do očí, při operaci šedého zákalu. Tuto nabídku jsem také dostal a to mě hlava nebrala, jak můžou být tyto čočky multifokální, když se díváš stále středem čočky. U multifokálních brýlí je to jiné, tam se díváš buď spodem, nebo vrchem skel brýlí nebo mezi a tím v podstatě nastavuješ plynule dioptrie.
Takže přemýšlejte, jestli na to někdo příjde, jak to s těma nitroočníma multifokálama je? :-)

No, nebudu dělat chytrého, když jsem to nevěděl také. :-)
Takže ten název multifokální je jenom komerční tahák. V podstatě to jsou skla bifokální. A ty se dělají jako fresnelova čočka. Jenomže u té čočky představují lichá mezikruží jednu dioptrickou mohutnost a sudá mezikruží druhou dioptrickou mohutnost.
No a mozek si prý sám přebere ten ostrý obraz. Vyžaduje to ale údajně nějakou dobu zacvičení oka. Já ale tuto možnost nemám a myslím, že ji ani nepostrádám. Mám ale asférické čočky s UV filtrem. Výhoda je údajně ta, že vidíš ostře i za šera, kdy je oko úpně "odcloněné".
Naposledy upravil josef38 dne 19 čer 2014 19:51, celkově upraveno 2
josef38

Příspěvekod ce. » 19 čer 2014 19:31

Joseph píše:Rigid asi bude ok, ale když já si před koupí raději všechno osahám :-) tak jedině bazary u nás....
v megapixelu mají nyní http://www.kenrockwell.com/leica/50mm-f2-m.htm tak to zkusím......
a co ještě rada k ohnisku 21, 24, 35 a 90 mm ? :-)
a co tri elmary ?
J.

Joseph,
nechcem robiť chytrého,ale ak použiješ dioptr.predsádku,zmenšíš možnosť vidieť v hľadáčiku zorné pole tých širokáčov.Bez predsádky sa dá "loudit" okom aj na ohnisku 21mm bez prídavného hľadáčika,ale s predsádkou neviem.Asi by som uvažoval od 28mm nahor.Ideálne od 35mm.
Alebo potom kúpiť M240 a elektronický prídavný hľadáčik,kde uvidíš zorné pole presne a komplet so všetkými sklami.
ce.

Příspěvekod MirekE » 19 čer 2014 19:43

Joseph píše:
a co ještě rada k ohnisku 21, 24, 35 a 90 mm ? :-)

a co tri elmary ?

J.

U 21mm je solidni vyber, nejlepsi je Super Elmar soucasne produkce. Kvalitu objektivu Leica ktere jsou mimo produkci moc neznam. Myslim, ze Josef neco vi. Vynikajici je Zeiss Biogon 21/2.8 (ne 4.5 - ten je sice opticky vynikajici, ale nefunguje dobre na digitalech, i kdyz spis barevnych). Voigtlander dela velice povedeny 21/1.8, ktery ma navic vyhodu ve svetelnosti a pouzitelnosti pro foceni lidi za nepriznivych svetelnych podminek.

U 24 je tu Super Elmar, asi to nejlepsi, co lze v teto ohniskove vzdalenosti sehnat a pak Zeiss Biogon 25 o kterem plati temer totez... Stejne jako u 21mm, Leica ma ve srovnani se Zeissem trochu navrch, ale za podstatne vic penez.

U 35 je opravdu dost velky vyber. Summilux je velice oblibeny, me osobne se zda jeho styl min prijemny nez 50/1.4 a mit 35/1.4 i 50/1.4 mi pripadne zbytecne. 35/2 (Summicron) je myslim spolu se Summicronem 50 jeste Mandleruv design, tyhle objektivy jsou zname svym charakterem, ktery nepusobi tak moderne a digitalne. Leica dela jeste min svetelny, myslim 2.5 (Summarit?), ktery je na Leicu pomerne levny, je velice maly a opticky dost solidni. Ma neobvykle dobrou odolnost v protisvetle a da se tak pouzivat bez rizika i bez slunecni clony, coz jej dela jeste skladnejsim. Zeiss dela dva, Biogon f/2.0 a Biogon C f/2.8. Oba jsou opticky velmi podobne, f/2 mozna ostrejsi na nekonecno. Opticky jsou priblizne srovnatelne se Summiluxem, ale pri horsi svetelnosti. Zajimavy objektiv dela i Voigtlander - 35/1.2 - ta svetelnost vyzadovala v dane cenove kategorii nejake opticke kompromisy (neni to uplne idealni krajinarsky objektiv), ale na foceni lidi je jedinecny.
MirekE

Příspěvekod Joseph » 19 čer 2014 20:08

Tak teda chlapci,.... zamotali jste mi šišku dokonale :-)

jestli bude ten monochrom od podzimu na těle M240, tak do toho půjdu asi s tím externím elektronickým hledáčkem, máte to někdo na M240 a je ten focus peaking použitelný?

moc díky všem za rady, vaše osobní zkušenosti jsou neocenitelné :-) pomůžou tady na vlákně určitě i dalším začátečníkům leikařům....
Joseph

Příspěvekod josef38 » 19 čer 2014 20:14

Mám také jeden dotaz. K opravené Leice jsem dostal letáček, ale v angličtině. Zřejmě mě upozorňujou, že jsem zaprasil čip, nebo je tam něco důležitého, co bych měl vědět? Děkuji předem, jestli se někdo ujmete překladu.

We have cleaned the sensor of your digital system camera as far as technical possibilities allow. Due to is open design for exchangeable lenses it is possible, that dust particles will enter again and reach the sensor. We therefore recommend taking care that the open spase inside the camera, the lens, lens and body cap are always kept clean in order to assure a proper performance of your camera.
josef38

Příspěvekod MirekE » 19 čer 2014 22:02

josef38 píše:Mám také jeden dotaz. K opravené Leice jsem dostal letáček, ale v angličtině. Zřejmě mě upozorňujou, že jsem zaprasil čip, nebo je tam něco důležitého, co bych měl vědět? Děkuji předem, jestli se někdo ujmete překladu.

We have cleaned the sensor of your digital system camera as far as technical possibilities allow. Due to is open design for exchangeable lenses it is possible, that dust particles will enter again and reach the sensor. We therefore recommend taking care that the open spase inside the camera, the lens, lens and body cap are always kept clean in order to assure a proper performance of your camera.

Vycistili jsme senzor vasi digitalni kamery tak, jak to technicke moznosti umoznuji. Kvuli otevrenemu designu pro vymenitelne objektivy je mozne, ze prachove castice vniknou znovu a dostanou se na senzor. Proto doporucujeme starat se o to, aby otevreny prostor kamery, objektiv a dekliky byly vzdy ciste a tak se zajistila radna funkce vaseho fotoaparatu.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 20 čer 2014 02:41

Mirku děkuji!
Kdyby to napsali německy, nemusel jsem otravovat!
V podstatě ale nenapsali nic nového pod sluncem. :-)
josef38

Příspěvekod anous » 20 čer 2014 07:57

josef38 píše:
Joseph píše: už mne nebaví střídat brýle, tak si jdu příští týden vyzvednout multifokály a to teprve začne sranda :-)

No vidíš a to si představ, že existují i multifokální čočky do očí, při operaci šedého zákalu. Tuto nabídku jsem také dostal a to mě hlava nebrala, jak můžou být tyto čočky multifokální, když se díváš stále středem čočky. U multifokálních brýlí je to jiné, tam se díváš buď spodem, nebo vrchem skel brýlí nebo mezi a tím v podstatě nastavuješ plynule dioptrie.
Takže přemýšlejte, jestli na to někdo příjde, jak to s těma nitroočníma multifokálama je? :-)

No, nebudu dělat chytrého, když jsem to nevěděl také. :-)
Takže ten název multifokální je jenom komerční tahák. V podstatě to jsou skla bifokální. A ty se dělají jako fresnelova čočka. Jenomže u té čočky představují lichá mezikruží jednu dioptrickou mohutnost a sudá mezikruží druhou dioptrickou mohutnost.
No a mozek si prý sám přebere ten ostrý obraz. Vyžaduje to ale údajně nějakou dobu zacvičení oka. Já ale tuto možnost nemám a myslím, že ji ani nepostrádám. Mám ale asférické čočky s UV filtrem. Výhoda je údajně ta, že vidíš ostře i za šera, kdy je oko úpně "odcloněné".

Jen na okraj. Co tak v každém oku jinou čočku? Hned po operaci na dálku i na blízko ok. Dobrý ne? To je prostě "multifokál"! :D
anous

Příspěvekod ce. » 20 čer 2014 08:53

Joseph píše:Tak teda chlapci,.... zamotali jste mi šišku dokonale :-)

jestli bude ten monochrom od podzimu na těle M240, tak do toho půjdu asi s tím externím elektronickým hledáčkem, máte to někdo na M240 a je ten focus peaking použitelný?

moc díky všem za rady, vaše osobní zkušenosti jsou neocenitelné :-) pomůžou tady na vlákně určitě i dalším začátečníkům leikařům....

Mám EVF na M240 a focus peaking funguje bezproblémovo.
Využívam hlavne s objektívmi rady R 28-70/3.5-4.5 a 80-200/4
Ten 28-70 pôjde do sveta.Je veľmi biedny v protisvetle.
Pravdepodobne ostanem pri 28/2.0,50/2.0,90/2.8 a Vario Elmare 80-200/4.
Myslím,že to je zostava ideálna na krajinu aj street fotografiu.Možno by som pridal časom WATE a bolo by to komplet.

edit:
k tomu EVF - je to rembrandovaný Olympus a v dnešnej dobe oproti konkurencii to je pozadu v rozlíšení.Originál Olympus tiež funguje s M240 a stojí tuším tretinu.
Dúfal som že po uvedení Leica T bude nový EVF kompatibilný s M240,žiaľ tomu tak nie je,čo považujem za chybu.
Snáď bude nový a lepší a kompatibilný uvedený na Photokine 2014 a dostupný aspoň v polovici roku 2016 :)
ce.

Příspěvekod josef38 » 20 čer 2014 09:13

anous píše:
Jen na okraj. Co tak v každém oku jinou čočku? Hned po operaci na dálku i na blízko ok. Dobrý ne? To je prostě "multifokál"! :D

Jo to by šlo! Ale je to jen bifokál!
Zase ale bys mohl dost rychle přeostřovat a to pouhým mrkáním. :lol:
josef38

Příspěvekod anous » 20 čer 2014 15:01

josef38 píše:
anous píše:

Jo to by šlo! Ale je to jen bifokál!
Zase ale bys mohl dost rychle přeostřovat a to pouhým mrkáním. :lol:

Už jsem si zvykl. Nějak to mrkání neřeším. :D
anous

Příspěvekod OVal » 20 čer 2014 15:42

Josefe - tak Ti snímač vyměnili, nebo vyčistili?? ;) :D

Tady je to samý bifokál, trielmar, multifokál.... Nějak tomu s obyčejnými Voigtlandery přestávám rozumět :D

Mimochodem, v Třebíči jsem při focení svatby v Bazilice narazil na mimořádnou výstavu Reynkových fotografií - takový barevný Sudek (n) (n) (n)
Přílohy
OVal- (2).jpg
OVal- (2).jpg (337.66 KiB) Zobrazeno 5360 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/45 sec.
ISO: 160
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 43520/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
OVal

Příspěvekod ce. » 20 čer 2014 16:09

Tiež pridám bw - trošku tónovanú,trošku vrstvy a tak..
Přílohy
L1000792bwa4.jpg
L1000792bwa4.jpg (758.02 KiB) Zobrazeno 5354 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/9.5
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Model: LEICA M (Typ 240)
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
ce.

Příspěvekod josef38 » 20 čer 2014 16:58

Ondro, nevím, co s čipem dělali?
V žádném případě ale už vyčistit nešel! Mým usilovným číštěním jsem vytrhané flíčky této vrstvičky jen zvětšil. Takže co jediné mohli udělat, čip vyjmout a znovu nanést první vrstvu. Nevím, jak je to náročná operace, osobně ale pochybuji, že by to takto řešili, jednak by se čip musel vyletovat z nosné destičky, úplně odstranit tuto poškozenou vrstvičku a potom jí opět nanést a následně znovu vletovat do destičky. Sice doba opravy by tomuto postupu napovídala, ale silně pochybuji, že by se jím to vyplatilo.
A co se toho letáčku týká, tak si myslím, že ho dávají automaticky ke každé práci na čipu. Ať to je výměna čipu, nebo čištění!
Na čip jsem se zatím nedíval, ale pochybuji, že bych něco na něm poznal.
Neřeším to! :-)

P.S
Dnes jsem neodolal a mrknul jsem se na něj. Je krásnej! :D
josef38

Příspěvekod josef38 » 21 čer 2014 08:39

Patnáctka. Objektiv, pochopitelně! :-)

Protaženo CornerFixem. To monochrom nepotřebuje, tu mírnou vinětací opraví jinak, jestliže je třeba.
Přílohy
Patnáctka.jpg
Patnáctka.jpg (834.04 KiB) Zobrazeno 5320 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/4
Model: M9 Digital Camera
josef38

Příspěvekod josef38 » 21 čer 2014 16:17

Pár fotek z dnešních vodních hrátek na Vltavě.
Přílohy
L1000047.jpg
L1000047.jpg (555.63 KiB) Zobrazeno 5291 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/350 sec.
Clona: F/5.7
L1000059.jpg
L1000059.jpg (1.22 MiB) Zobrazeno 5291 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/180 sec.
Clona: F/6.7
L1000066.jpg
L1000066.jpg (538.73 KiB) Zobrazeno 5291 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
L1000067.jpg
L1000067.jpg (1.22 MiB) Zobrazeno 5291 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
L1000070.jpg
L1000070.jpg (921.84 KiB) Zobrazeno 5291 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
L1000072.jpg
L1000072.jpg (583.28 KiB) Zobrazeno 5291 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/180 sec.
josef38

Příspěvekod josef38 » 21 čer 2014 16:25

A ještě nezbytné poučení před vlastní akci a lítací náčiní.
Přílohy
L1000043.jpg
L1000043.jpg (628.74 KiB) Zobrazeno 5291 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/350 sec.
L1000040.jpg
L1000040.jpg (714.29 KiB) Zobrazeno 5291 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
josef38

Příspěvekod ce. » 21 čer 2014 18:39

Joseph,
ako si pochodil v Megapixeli?
Vyskúšal si Monochrom,alebo aj M240??

Mirek,
máš nejaké referencie na Vario Elmar R 35-70/F 4.0 ??
ce.

Příspěvekod Joseph » 21 čer 2014 19:26

ce. píše:Joseph,
ako si pochodil v Megapixeli?
Vyskúšal si Monochrom,alebo aj M240??

Mirek,
máš nejaké referencie na Vario Elmar R 35-70/F 4.0 ??

zatím jsem nevyzkoušel nic, ..... domlouvám se s panem Bouškou, uděláme si takový fotografický testovací výlet, těla není problém, mají M240, Monochrom i A7r,....problém jsou objektivy, uvidíme, co všechno sežene.... tak snad příští týden, ...zatím lovím na netu všechny dostupné zvěsti o novém Monochromu.......nemyslím, že bude mít nějakou lepší kvalitu výstupu, ale ten EVF by mi na to ostření bodnul.....
Joseph

PředchozíDalší

Zpět na Leicou