Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod +++++ » 18 kvě 2014 03:57

(n)
Naposledy upravil +++++ dne 06 zář 2014 06:13, celkově upraveno 1
+++++

Příspěvekod Pete2 » 18 kvě 2014 06:00

Ako male deti na pieskovisku. Je lepsi kyblicek cerveny alebo modry...
Ale starsi pani "duchodci", dlhsie som tu nenazrel a ona tu obvykla kuca paca. Zivotna energia vsak chvalabohu nechyba a aspon vieme, ze nie sme este
mrtvy. :D
Ale vazne. Aj ked energicky prednes, precital som si to zo zaujmom. Mate o tom co povedat obaja a je to pre zacinajuceho panoramistu
velmi poucne. (n) Hold prakticke skusenosti nenahradis, To tvrdim stale. Teoria je teoria a prax je prax.
Pre 50mm Merrilla je pozitivum iba sirka priestoru, detaily lepsie nebudu, skor sa zmensovanim skazia. Ale niekedy sa hodi.
Pokial nechceme velke papierove vytlacky, na siroky priestor mame 180 stupnove rybie ocko (po narovnani super vec).
(Vladimir a jeho fotky)

Viac ma mrzi, ze su medzi nami i zbabelci co sa skryvaju za nickom vytvorenym na jedno pouzitie vo vcerajsich vecernych hodinach,
ale to je uz iny pribeh. (y)
Pete2

Příspěvekod josef38 » 18 kvě 2014 06:19

Petr M píše:...tak ted jsem se po trhanem precteni tveho pomstychtiveho pamfletu prave smichy dokonale po...... (n) :lol: :lol: :lol: To mi Josef nedelej...!!!!!

Rozlišuj objektivy, protože optický zákony neznásilníš, kdyby ses na hlavu postavil! :-)
U zrcadlovek s širokáčem ( retrofokál ) to platit může a také asi platí. Já si to neověřím. Ale to už jsem několikrát psal!
Tato poznámka platí také:
honsou píše:........ každý si svůj bod může přece najít jednoduše sám. Já třeba na své SD15 zapnu live view, a natáčením sestavy hned vidím, jestli se překryvy předmětů mění nebo ne. :D

Měj se!
Pete2 píše:Viac ma mrzi, ze su medzi nami i zbabelci co sa skryvaju za nickom vytvorenym na jedno pouzitie vo vcerajsich vecernych hodinach,
ale to je uz iny pribeh. (y)

Pete, souhlasím s Tebou, to už zde ale párkrát bylo a objevuje se bohužel i na jiných vláknech. Ananym si možná ani neuvědomuje, že i takto je zjistitelný!
Ani mně se to nelíbí, ale ber to s humorem! Bylo by lepší, kdyby psal k věci, jestli na to ovšem má!!
Svého času zde podobně exceloval jistý Konopa, když mu bylo napovězeno, že se také nechá zjistit, dal pokoj. Páky na to máme!
Zatím bych se s tím neznepokojoval!
josef38

Příspěvekod jajakm » 18 kvě 2014 07:31

Se zájmem jsem si přečetl "přestřelku" týkající se správného focení panoramat. Rozumím Petrovi M, že on musí mít ten nodální bod "ťip ťop". Občas by ale mohl ve vyjadřování trochu ubrat plyn. Nevím jak se s Josef38 znají, ale třeba je to jejich styl konverzace. Jsem krátce na tomto fóru. Pokud je to tak, tak se Petrovi M omlouvám. Jako "panorama" začátečníkovi mi ta "přestřelka" dala mnoho. Jen mi schází popis nebo odkaz na detailní postup nalezení správného nodálního bodu. Mám několik objektivů a je mi jasné, že pro každý z nich bude nodální bod jinde. Rád si přečtu pokračování tohoto tema. Jarda
jajakm

Příspěvekod josef38 » 18 kvě 2014 07:44

jajakm píše:Se zájmem jsem si přečetl "přestřelku" týkající se správného focení panoramat. Rozumím Petrovi M, že on musí mít ten nodální bod "ťip ťop". Občas by ale mohl ve vyjadřování trochu ubrat plyn. Nevím jak se s Josef38 znají, ale třeba je to jejich styl konverzace. Jarda

Jardo, neznáme se osobně ale zase mně jeho invektivy tolik nevadí! Jsem už vytrénovanej. Nakonec způsobem konverzace člověk dělá reklamu jen sám sobě a svojí povaze a ne tomu druhému, koho má snahu urazit, nebo ponížit!

A to nalezení bodu je velice snadné. Dej si třeba do zákrytu za sebe dva předměty v nějaké přijatelné vzdálenosti a mrkni se na ně fotoaparátem tak, abys je měl na kraji snímku a to ze stativu, při jeho nezměněné poloze. Čili pootáčením kolem svislé osy. Na obou krajích musí být v zákrytu za sebou. Docílíš to posouváním fotoaparátu, vzhledem k ose otáčení. Pro tento pokus je lepší fotoaparát situovat na šířku, je to přesnější, pro focení panoramat, zase je lepší na výšku, máš tam potom více informací a snímků uděláš do šířky kolik chceš. To je také jediný důvod!
Mrkni se na předchozí stránku na fotku s krjčovským metrem. Tam to je jednoznačný i s popisem!
Bylo by dobré, kdybys pro tyto účely měl, nebo si půjčil makrosaně.
josef38

Příspěvekod Petr M » 18 kvě 2014 08:48

sfb
Naposledy upravil Petr M dne 05 čer 2014 17:52, celkově upraveno 16
Petr M

Příspěvekod honsou » 18 kvě 2014 08:50

V tomto odkazu je to docela srozumitelně vysvětleno (angl.):
http://www.johnhpanos.com/epcalib.htm

Jestli jsem to dobře pochopil, "nodální bod" objektivu a "bod bez paralaxy" jsou dvě rozdílná místa. to by vysvětlovalo rozpor, kvůli kterému se nedokážete shodnout...?
honsou

Příspěvekod josef38 » 18 kvě 2014 09:06

honsou píše:V tomto odkazu je to docela srozumitelně vysvětleno (angl.):
http://www.johnhpanos.com/epcalib.htm

Jestli jsem to dobře pochopil, "nodální bod" objektivu a "bod bez paralaxy" jsou dvě rozdílná místa. to by vysvětlovalo rozpor, kvůli kterému se nedokážete shodnout...?

jajakm, no vidíš a máš to nadvakrát! :-)
V podstatě je jedno, jak tomu říkáme, ale musí se "to" vyhledat tak, aby nevznikala ona paralaxa při skládání snímků!
Líbí se mi ta metoda s nalepenou lepenkou na okně. Je velice jednoduchá a asi i dostatečně přesná metoda! J.
Naposledy upravil josef38 dne 18 kvě 2014 14:46, celkově upraveno 2
josef38

Příspěvekod Petr M » 18 kvě 2014 09:07

Z
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 20:55, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod ruby52 » 18 kvě 2014 09:17

Pete2 píše: na siroky priestor mame 180 stupnove rybie ocko (po narovnani super vec).

Laco ahoj, tímto Tě zdravím , když už jsi mě zde jmenoval, na ukázku tedy těch téměř 180 stupňů rovnaných ...
Přílohy
2013_(7,5mm)_0134.jpg
2013_(7,5mm)_0134.jpg (506.82 KiB) Zobrazeno 13238 krát
Vladimír
ruby52

Příspěvekod josef38 » 18 kvě 2014 09:19

ruby52 píše:Laco ahoj, tímto Tě zdravím , když už jsi mě zde jmenoval, na ukázku tedy těch téměř 180 stupňů rovnaných ...

No vidíš kluku a jde i bez blbnutí s nodálním bodem! (n)
josef38

Příspěvekod ruby52 » 18 kvě 2014 09:41

josef38 píše:No vidíš kluku a jde i bez blbnutí s nodálním bodem! (n)

Josefe, však já taky neblbnu, co bodu nodálního se týče, nic mi to neříká ;) o bodu "G", nacházejícím se mezi stydkou kostí a dělohou bych však dokázal dlouze diskutovati :lol: :lol:
ještě jedna ukázka téměř 180 st. rovnaných, Petemu jistě známě. A už vám to tady nebudu plevenit ...
Přílohy
ALFA0177.jpg
ALFA0177.jpg (435.24 KiB) Zobrazeno 13234 krát
Vladimír
ruby52

Příspěvekod josef38 » 18 kvě 2014 09:53

Nepleveníš nic, já se už také stěhuji na naši rodnou hroudu! :-)

Na závěr poslední pokus.
Honsou, myslím, že u této metody, lepenky na okně, pro příště zůstanu!! Je perfektní.
Lpší by ovšem byla barevná lepenka a sestřihnout ji do špičky.
Co mě ale velice mile překvapilo, že u obou objektivů je tento bod téměř stejně na přípravku vzdálený! I když nepatrnou korekci by ELMARIT zasloužil. Takovou odchylku už ale PT Gui bez problému zpracuje. Toto poznání mně ušetří dost práce! (n)

Tak se tu mějte a mějte se rádi! Žijeme jen jednou! Možná ale také ne! :D
A jak píše Petr, praskne někomu cévka a je to v riti! (n)
Přílohy
_1110100 + 1110099.jpg
_1110100 + 1110099.jpg (613.24 KiB) Zobrazeno 13221 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 0 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/0
ISO: 640
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-GF1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
_1110102 + 1110101.jpg
_1110102 + 1110101.jpg (613.48 KiB) Zobrazeno 13221 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 0 mm
Čas expozice: 1/10 sec.
Clona: F/0
ISO: 800
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-GF1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
josef38

Příspěvekod honsou » 18 kvě 2014 13:47

Centrální bod vstupní pupily objektivu je obvykle zaměňován s tzv. nodálním bodem, což je ovšem něco trochu jiného (nehledě na to, že nodální body jsou v případě běžných objektivů dva – viz Nodal point dle Wikipedie). Pokud však hledáte na internetu, vede použití pojmu „nodální bod“ k nalezení odkazů, které hledáte. (Google: Jak nalézt nodální bod.)

Zdroj: http://www.milan-knizek.net/cms/panoram ... ne-reseni/

Nodal points

The front and rear nodal points have the property that a ray aimed at one of them will be refracted by the lens such that it appears to have come from the other, and with the same angle with respect to the optical axis. The nodal points therefore do for angles what the principal planes do for transverse distance. If the medium on both sides of the optical system is the same (e.g., air), then the front and rear nodal points coincide with the front and rear principal points, respectively.

The nodal points are widely misunderstood in photography, where it is commonly asserted that the light rays "intersect" at "the nodal point", that the iris diaphragm of the lens is located there, and that this is the correct pivot point for panoramic photography, so as to avoid parallax error.[4][5][6] These claims generally arise from confusion about the optics of camera lenses, as well as confusion between the nodal points and the other cardinal points of the system. (A better choice of the point about which to pivot a camera for panoramic photography can be shown to be the centre of the system's entrance pupil.[4][5][6] On the other hand, swing-lens cameras with fixed film position rotate the lens about the rear nodal point to stabilize the image on the film.[6][7])

Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Focal_plane#Nodal_points
honsou

Příspěvekod Petr M » 18 kvě 2014 14:52

v
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 20:56, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod josef38 » 18 kvě 2014 17:57

honsou píše:Nodal points
The nodal points are widely misunderstood in photography, where it is commonly asserted that the light rays "intersect" at "the nodal point", that the iris diaphragm of the lens is located there, and that this is the correct pivot point for panoramic photography, so as to avoid parallax error.[4][5][6] These claims generally arise from confusion about the optics of camera lenses, as well as confusion between the nodal points and the other cardinal points of the system. (A better choice of the point about which to pivot a camera for panoramic photography can be shown to be the centre of the system's entrance pupil.[4][5][6] On the other hand, swing-lens cameras with fixed film position rotate the lens about the rear nodal point to stabilize the image on the film.[6][7])

honsou, děkuji za příspěvek! Také jsem něco našel ohledně bodu otáčení. Nakonec, čím více informací tím lépe pro případné zájemce, nechť si každý vybere! :D
Pro jistotu bych to ale nenazýval nodální bod, ale bod otáčení! Je to asi výstižnější a přesnější název.
Potěšil mne pan Roman úvahou, že tento bod leží zhruba v poloze clony, kde se vlastně paprsky kříží. Zní to dost logicky a proto jsem si to také myslel. Mám ale pocit, že Tvůj anglický příspěvek to popírá, nejsem si ale jako neangličtinář jistej překladem! Vychází mě to ale tak i prakticky. Osobně ale netvrdím nic!!! Zřejmě v tomto panuje dost rozdílných názorů.
Ale nic jednoduššího není, než si to prakticky odzkoušet! Já jsem to udělal a několik obrázků už jsem nakonec i přiložil :D

http://www.fotoroman.cz/techniques3/persp5_vzdusna.htm

Na obrázku je dotyčná část z odkazu, ať to nikdo dlouho nehledá.
Mějte se!

P.S.
Kdyby tato debata místní otravovala, můžeme založit novou sekci, nebo se poohlédnout, jestli něco podobného na DigiNeffu už neexistuje. Myslím ale, že zájem o panorama vznikl právě z místních řad! Mějte se!
Přílohy
FotoRoman.jpg
FotoRoman.jpg (449.41 KiB) Zobrazeno 13170 krát
josef38

Příspěvekod josef38 » 18 kvě 2014 18:25

Jo, existuje. Dokonce jsem tam už pár příspěvků vložil, paměť je nějak krátká! Takže kdyby se debata rozvíjela jinak, než je záhodno, můžeme se přemístit! :-)
Je to podsekce utajená v sekci "Fotíme v krajině" (n)
viewtopic.php?f=26&t=67
josef38

Příspěvekod Petr M » 18 kvě 2014 19:06

v
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 20:56, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod josef38 » 18 kvě 2014 19:48

To si piš, že platí jen jeden názor, ale který? :-)
Nerad bych, aby se debata vyvinula opět předchozím stylem, proto nebudu nijak můj názor prosazovat. Třeba mě někdo přesvědčí o mém omylu, ale potřebuji k tomu alespoň takové důkazy v podobě zkoušek, které jsem už sem několikrát dal. Už jsem holt takovej, potřebuji fakta! :-)

Pokud jsem dobře četl, tak jsi psal toto:

Tento nodalni punkt, se priznam, jsem jeste NIKDY NEMERIL PODLE NAVODU JAK NALEZT NODALNI BOD, i kdyz to perfektne ovladem.

Tak si to klidně jednou vyzkoušej a hoď sem výsledek!

Ještě se optám jen jednu maličkost. Kdybys něco podobného fotil s dirkovou kamerou, kde bys tu kameru otáčel? Odpovím sám.
Pochopitelně, že kolem roviny, kde se nachází dirka, jiná možnost neexistuje. No a když je objektiv hodně zacloněn, tak už se té dirkové komoře tou zavřenou clonou sakra blíží!!! Tam už se projevuje místo objektivu opravdu jen ta dirka se všema svýma nectnostma, které k ní patří. ( difrakce, vinětace apod. )

Dám Ti jeden návrh.
Můžeme si oba myslet o tom druhém, že se mýlí, nechme to ale v této rovině a vyčkejme, jestli se někdo ještě projeví se svým názorem, podložený svou zkouškou. Já jsem ochoten svůj názor změnit, ale ne tímto stylem. A to proto, že jsem si to prakticky odzkoušel. Takže takový pomyslný "klid zbraní", bereš to? :-) J.
josef38

Příspěvekod Petr M » 18 kvě 2014 21:16

"tzu
Naposledy upravil Petr M dne 05 čer 2014 17:53, celkově upraveno 1
Petr M

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou