Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod OVal » 12 kvě 2014 19:25

bmx píše:
MirekE píše:Ovale, co te vedlo k tomu, ze sis koupil cernobilej fotak? Vzpominky na temnou komoru? Snaha o zjednoduseni? Odlisnost? Technicke kvality?

Připomíná mě to, dobrovolnou kastraci... :lol:

bmx: Nemohu posoudit, zatím podobné zkušenosti nemám... ;) :lol:

Mirku, když s LMM vylezli, tak jsem si říkal, že je to největší nesmysl co jsem slyšel. Nějak to vyšumělo a postupně ke mně pronikaly zmínky o technických kvalitách foťáku, testy, ukázky.... Začal jsem se tehdy víc zajímat o černobílou fotku a nějak se nemohl smířit s tím, že pro černobílé focení ve výsledku redukuji výkon barevného snímače na třetinu... Ano, dostaly mne především technické kvality, trochu i snaha o odlišnost, nutnost vidět černobíle......, a dodnes jsem nikdy nelitoval... Přiznám se, že jinou Leicu bych si asi nepořídil, ale monochrom znovu ano, i kdyby byl od jakéhokoli výrobce. Doufám, že to nebude ale nutné. Jeden z důvodů byl, že chci konečně foťák, který mi vydrží nafurt.... LMM má pro to ty nejlepší předpoklady. Ne že bych si nedokázal představit nějaká zlepšení, ale v podstatě mne s ní nic neomezuje. Jen vlastní neschopnost něco zachytit. Někdy méně prostě znamená více...
OVal

Příspěvekod bmx » 12 kvě 2014 20:59

Oval, nechápeš, co jsem chtěl říci, ta kastrace, je ořezání barevnosti.... :roll:
bmx

Příspěvekod OVal » 12 kvě 2014 21:16

bmx píše:Oval, nechápeš, co jsem chtěl říci, ta kastrace, je ořezání barevnosti.... :roll:

Chápu, jen někdy neodolám takové nahrávce... ;)
OVal

Příspěvekod bmx » 12 kvě 2014 21:25

:lol: (n)
bmx

Příspěvekod josef38 » 12 kvě 2014 23:01

OVal píše:bmx: Nemohu posoudit, zatím podobné zkušenosti nemám... ;) :lol:
:lol: :lol: :lol: (n)
josef38

Příspěvekod OVal » 13 kvě 2014 13:11

Užívám si, když mne nesráží Bayerova maska, ani AA filtr před snímačem. Prachotřas tam ale dát mohli, to je ale zase jiná písnička...

V ní se zpívá, že LMM vymiškovali o jiné věci, než o barvy. Připomíná mi to scénu ze Sedmi statečných, kdy mladýmu vysvětlovali "radosti" pistolnickýho života: AF v jakékoli podobě a rychlosti- není. Živý náhled - není. Výklopný displej tedy nepotřebuješ. Video taky nepotřebuješ, ale kdyby ano, tak taky není. Prachotřas snímače - není. Utěsnění proti vodě a prachu - není. Dva sloty pro paměťové karty - nejsou. Univerzální zoomy - nejsou. Delší objektivy než cca 90mm - nepoužitelné. 100% obraz v hledáčku - není. U sériového focení usneš. Na rychlé ukládání a velkou vnitřní paměť můžeš taky zapomenout. Možnost volby různých uživatelských stylů a osobních nastavení - není. Srozumitelný jazyk v menu - rozuměj čeština - není. Ostatně ani návod v češtině - není. Dostupná cena - není. Ale také nepřátelé dokonalého obrazu - Bayerova maska a AA filtr - nejsou. Vysoký šum - není. Malý dynamický rozsah - není. Nekvalitní a plastová konstrukce - není. Poškrábatelný displej - není. Zapoměl jsem něco?...... A stejně jsem se rozhodl dobře. (n)
Přílohy
LMM 08.jpg
LMM 08.jpg (532.08 KiB) Zobrazeno 4906 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
ISO: 400
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
LMM 06.jpg
LMM 06.jpg (536.49 KiB) Zobrazeno 4906 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
OVal

Příspěvekod MirekE » 13 kvě 2014 20:31

OVal píše:
bmx píše:
MirekE píše:Ovale, co te vedlo k tomu, ze sis koupil cernobilej fotak? Vzpominky na temnou komoru? Snaha o zjednoduseni? Odlisnost? Technicke kvality?

Připomíná mě to, dobrovolnou kastraci... :lol:

bmx: Nemohu posoudit, zatím podobné zkušenosti nemám... ;) :lol:

Mirku, když s LMM vylezli, tak jsem si říkal, že je to největší nesmysl co jsem slyšel. Nějak to vyšumělo a postupně ke mně pronikaly zmínky o technických kvalitách foťáku, testy, ukázky.... Začal jsem se tehdy víc zajímat o černobílou fotku a nějak se nemohl smířit s tím, že pro černobílé focení ve výsledku redukuji výkon barevného snímače na třetinu... Ano, dostaly mne především technické kvality, trochu i snaha o odlišnost, nutnost vidět černobíle......, a dodnes jsem nikdy nelitoval... Přiznám se, že jinou Leicu bych si asi nepořídil, ale monochrom znovu ano, i kdyby byl od jakéhokoli výrobce. Doufám, že to nebude ale nutné. Jeden z důvodů byl, že chci konečně foťák, který mi vydrží nafurt.... LMM má pro to ty nejlepší předpoklady. Ne že bych si nedokázal představit nějaká zlepšení, ale v podstatě mne s ní nic neomezuje. Jen vlastní neschopnost něco zachytit. Někdy méně prostě znamená více...

Taky me delat monochrom prvne prislo jako debilita a myslim, ze jsem se s tim nazorem podelil i tady. Velmi rychle jsem byl presvedcen o tom, ze se mylim. Porad si ale myslim, ze mit bayerovu masku neni az takova nevyhoda. Mas to vyfoceno s o neco nizsim rozlisenim (prakticky udajne 10-20%), ale mas informaci o barvach, ktera se hodi i pri vyvolavani cernobilych fotek.

Videl jsem fotky z Nikona D800 predelaneho na CB. Nak to ale neni ono...
http://diglloyd.com/blog/2013/20131128_ ... hrome.html
http://www.maxmax.com/b&w_conversion.htm

Leice se to dost povedlo.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 14 kvě 2014 07:21

Pánové jsem zde stále s váma i když v poslední době ne moc aktivní. Momentálně je moje M9 na lázeňském léčebném pobytu v Solmsu. Až se vrátí, tak se určitě připojím. (n)
josef38

Příspěvekod OVal » 14 kvě 2014 08:14

Josefe, jsem rád, že jsi s námi, ač momentálně jako slaměný vdovec. Dej vědět, až se ti vrátí z lázní..

Mirku, ohledně rozlišení LMM: Nechci přímo tvrdit, že 18megový BW snímač bez Bayera má rovnou 3x větší rozlišovací schopnost, než podobné s Bayerem, ale troufám si tvrdit, že moc daleko od pravdy nebudu. Když jsem se pro LMM rozhodoval, řešil jsem zda jít do Nikona D800(E), nebo LMM. Nikon by mi zapadal do systému, který používám pro focení v práci. Je sice impozantní a dobře se s ním prodírá davem, ale zároveň to je nevýhoda pro každodenní nosení a nenápadnost. Obzvlášť ve spojení s kvalitními skly. Zkoušel jsem si stáhnout fotky a upravit je do BW a pak porovnat se stáhnutými snímky z LMM. Nebylo to sice přímé porovnání na stejných snímcích, ale měl jsem pocit, že LMM suveréně vyhrává. Já mohu posoudit pouze s D600, který taky není žádné ořezávátko, ale srovnatelný je až po zmršení obrazu z LMM skrz Silver Efex, který je pro jemnost kresby hodně destruktivní. A to mám ještě rezervu v tom, že nepoužívám original objektivy od Leicy. Prostě ta rezerva kresby je u LMM impozantní a to při relativně malém objemu dat. Snímky z D800E jsem měl problém na PC vůbec vyvolat a rozchodit....
Přiznávám ale tu skutečnost, že rozlišení D600, nebo dokonce i D700 je pro většinu případů naprosto dostatečné ještě často s rezervou.
LMM ve spojení s objektivy boduje rovněž v kompaktnosti (celá výbava se mi vejde do malé brašničky) a nenápadnosti. Nemá na sobě ani pověstný červený puntík, troufnu si s ní chodit i po ghetu večer, nikoho nezajímá. To není foťák na zvednutí ega, ale pracant pro každodenní práci.
Jinak máš pravdu, Bayer se občas hodí... Někdy řeším druhé tělo na barvu, většinou s sebou mám alespoň mobil,nebo LX7. Ale pořád považuji LMM za výhodu. Když víš, že to jinak nejde, nutí tě to rovnou vidět černobíle. U focení na barvu to většinou jen cvaknu a pak spoléhám na to, že slušnou BW nějak při zpracování vytáhnu.. Víc mi sedí rovnou černobílá varianta.
Jinak odkaz na toho Nikona D800BW jsi tu už kdysi dával, myslím. Zajímavé. Ale taky mne moc nechytil. Nevím, jestli to je způsobem zpracování obrazu, nebo jen obavami z jeho velikosti....
Přílohy
LMM 11.jpg
LMM 11.jpg (527.5 KiB) Zobrazeno 4868 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
LMM 10.jpg
LMM 10.jpg (497.99 KiB) Zobrazeno 4868 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
OVal

Příspěvekod josef38 » 14 kvě 2014 12:53

OVal píše:Josefe, jsem rád, že jsi s námi, ač momentálně jako slaměný vdovec. Dej vědět, až se ti vrátí z lázní..

Určitě! :-)
Tak alespoň pár ze šuplíku. Vše Voigtländer 15 mm. Mírné ořezy!
Přílohy
15 mm_z_archivu.jpg
15 mm_z_archivu.jpg (931.67 KiB) Zobrazeno 4855 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/4
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: 21760/65536 EV
Václavák_a_tablet.jpg
Václavák_a_tablet.jpg (587.95 KiB) Zobrazeno 4855 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/350 sec.
Exposure bias: 21760/65536 EV
Václavák_2.jpg
Václavák_2.jpg (695.88 KiB) Zobrazeno 4855 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/45 sec.
josef38

Příspěvekod MirekE » 14 kvě 2014 17:04

josef38 píše:Pánové jsem zde stále s váma i když v poslední době ne moc aktivní. Momentálně je moje M9 na lázeňském léčebném pobytu v Solmsu. Až se vrátí, tak se určitě připojím. (n)

A nestacily by bahenni lazne Hrochov?
MirekE

Příspěvekod MirekE » 14 kvě 2014 17:38

OVal píše:Mirku, ohledně rozlišení LMM: Nechci přímo tvrdit, že 18megový BW snímač bez Bayera má rovnou 3x větší rozlišovací schopnost, než podobné s Bayerem...

MM jsem nikdy nedrzel v ruce, takze vychazim jen z toho, co rikaji druzi. Loni jsem mel predplatne na diglloyd.com a je tam dost dukladne srovnani D800E a MM a ten Nikon, pokud se tyka rozliseni, vychazi s nasazenym kvalitnim Zeissem a po prevzorkovani na stejnou velikost zretelne lip. Ten rozdil byl videt az na urovni jednotlivych pixelu (tedy 100% ve fotosopu) a myslim, ze v tisku nebo na webu to poznat nebude vubec.

Druha informace se tyka rozdilu Bayerovy masky ve srovnani nikoliv s MM, ale s Foveonem. Informaci jsem dostal od cloveka, ktery ze tou tematikou zivi, ale nevim, pod jakou firmou. Ten mi dal dve priblizna cisla, jedno pro "chroma" a jedno pro "luma" rozliseni. Uz si to presne nepamatuju, ale myslim, ze pro "luma" psal 8-15% linearniho rozliseni, pro "chroma" myslim pres 20%.

No a pak mam vlastne jeste treti. Vcera jak jsem posilal ten link na maxmax, tak jsem tam nasel porovnani, ktere vypadalo dramaticky lip pro senzor s oddelanym CFA. Tak jsem si to zkousel dosolichat a po srovnani tonality a doostreni tam zase takovy rozdil nebyl, pricemz se jedna o Canon D30, ktery ma nejen CFA ale taky low pass filtr. Moje dosolichana je s cervenym puntikem. Original zde: http://www.maxmax.com/b&w_conversion.htm
Přílohy
e800-bw-vs-sharpened.jpg
e800-bw-vs-sharpened.jpg (576.44 KiB) Zobrazeno 4847 krát
MirekE

Příspěvekod anous » 14 kvě 2014 20:24

Nerad se vám do toho míchám. Sice možná ne přesně jsem takového chlapíka někde viděl, právě ve filtraci k porovnání. Souhlasím s téměř vším, neboť provádět případné srovnávání 2 rozdílných věcí je vždy velmi složité. To bychom se dostali ovšem až k použitému objektivu, případným algoritmům a použitému sw a konečně posuzování možnosti RAW - JPEG a finálnímu vystupu. Což může v reálu znamenat cokoliv, neboť jak bylo řečeno v tisku pro hledání rozdílů to chce téměř nadlidské úsilí. Doplním ještě něco o vlivu difrakce, jež omezuje detaily v obraze. Viděl jsem nedávno nějaká čísla sice u C 1D Mark II, ale pro názornost to snad nevadí. Difrakce paprsku a vlnové délky RGB v dig. fotoaparátech. Canon 1D Mark II je uvedeno výše má rozteč 8,2 mikronů pixelu a rozostření filtru, který se používá na většině senzorů kamery u Bayera, rozlišení je asi o 30% horší , takže asi 11 mikronů . Na asi f / 8 + blur filtr odpovídá rozmazání v důsledku difrakce. Při f/8 jsou čísla R - 11.7, G - 10.3, B - 9.2. Takže pokud snížíme velikost pixelu, samozřejmě nemusíme ztrácet rozlišení, jen kontrast pixel - per - pixel v jemných detailech bude méně. A o tom mluvil Mirek E.
Naposledy upravil anous dne 15 kvě 2014 09:26, celkově upraveno 1
anous

Příspěvekod OVal » 15 kvě 2014 09:02

Porovnání alespoň s D600 mohu někdy nachystat. Není problém použít stejný objektiv (pro Nikkory mám redukci na LM), stejné nastavení, stejné vyvolání, stejné algoritmy. Žádné převzorkování, jen stejný výřez. Jen nevím, jestli to ve výsledku bude natolik rozdílné, že to bude patrné na první pohled... Včera jsem to zkusil jen narychlo z ruky, pouze s podobnými objektivy 35/1,4 zacloněno na 5,6. Čas 1/500s, ISO 400 a foukalo...
Raději přidám ještě včerejší Náměšť LMM +15 Voigt.a červený filtr.
Přílohy
BW  porovnání.jpg
BW porovnání.jpg (397.32 KiB) Zobrazeno 4815 krát
LMM Namest (4).jpg
LMM Namest (4).jpg (518.03 KiB) Zobrazeno 4815 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/90 sec.
OVal

Příspěvekod anous » 15 kvě 2014 10:03

OVal píše:Porovnání alespoň s D600 mohu někdy nachystat. Není problém použít stejný objektiv (pro Nikkory mám redukci na LM), stejné nastavení, stejné vyvolání, stejné algoritmy. Žádné převzorkování, jen stejný výřez. Jen nevím, jestli to ve výsledku bude natolik rozdílné, že to bude patrné na první pohled... Včera jsem to zkusil jen narychlo z ruky, pouze s podobnými objektivy 35/1,4 zacloněno na 5,6. Čas 1/500s, ISO 400 a foukalo...

Ten Náměšť je fajnovej a to hodně. Jinak co se týká "testu", tak klíďo udělej. Jen si nejsem jist, jestli to povede k nějakému závěru. Nicméně jsem si díky tomu vzpomněl, jak jsme pro světoznámého fotografa zpracovávali čb fotky pro off. tisk. Tedy, aby se navodila větší bohatost než pouhých 256, dělali jsme parádní duplex. Výsledek byl řekl bych vynikající. Takže opravdu se dá "přitlačit" všude. ;)
anous

Příspěvekod josef38 » 15 kvě 2014 11:28

OVal píše: Včera jsem to zkusil jen narychlo z ruky, pouze s podobnými objektivy 35/1,4 zacloněno na 5,6. Čas 1/500s, ISO 400 a foukalo...

Ahoj, prozraď, jak jiný objektiv na LMM ostříš? Nebo má LMM také živý náhled? Možná na vzdálenější objekty to problém není, nevím? U patnáctky to problém není určitě, přesto si na něco bližšího s ní jistej nejsem!
Už jsem nažhavenej, až se mi moje "láska" vrátí z lázní! :-)
josef38

Příspěvekod OVal » 15 kvě 2014 14:28

josef38 píše:
OVal píše: Včera jsem to zkusil jen narychlo z ruky, pouze s podobnými objektivy 35/1,4 zacloněno na 5,6. Čas 1/500s, ISO 400 a foukalo...

Ahoj, prozraď, jak jiný objektiv na LMM ostříš? Nebo má LMM také živý náhled? Možná na vzdálenější objekty to problém není, nevím? U patnáctky to problém není určitě, přesto si na něco bližšího s ní jistej nejsem!
Už jsem nažhavenej, až se mi moje "láska" vrátí z lázní! :-)

Já je běžně nepoužívám. Víc jsem používal jen Samyang 14/2,8 a tam nebyl problém zaostřit. Tady s tou Sigmou 35/1,4 bych si na krajinu troufnul to se zacloněním kolem 7 uostřit odhadem. Většinou tak ostřím i M objektivy. Na plnou díru samozřejmě ne. U Rolleie jsi taky tak ostřil, ne? (n)
OVal

Příspěvekod josef38 » 15 kvě 2014 14:41

OVal píše: U Rolleie jsi taky tak ostřil, ne? (n)

Ale jo! Jen jsem nebyl jistej s tím živým náhledem u LMM!
Nakonec, tímto stylem se dříve s Leicou při reportáži ostřilo běžně! Nastavit na kroužku vzdálenost, namířit a cvak! U krajinky by při správné redukci určitě být problém neměl! :-)
Přihazuji alespoň ze SONYho, když se LEICA někde fláká! Měj se! J.
Naposledy upravil josef38 dne 28 srp 2018 05:29, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod MirekE » 15 kvě 2014 15:50

OVal píše:Porovnání alespoň s D600 mohu někdy nachystat. Není problém použít stejný objektiv (pro Nikkory mám redukci na LM), stejné nastavení, stejné vyvolání, stejné algoritmy. Žádné převzorkování, jen stejný výřez. Jen nevím, jestli to ve výsledku bude natolik rozdílné, že to bude patrné na první pohled... Včera jsem to zkusil jen narychlo z ruky, pouze s podobnými objektivy 35/1,4 zacloněno na 5,6. Čas 1/500s, ISO 400 a foukalo...

Anous ma pravdu, ze to porovnani nebude lehke, porad je tam low pass filtr, napriklad. Pokud mas chut to zkusit, moc rad se podivam. Porovnaval jsem kdysi M9 a Canon 5D2 a vysly podobne (18 vs. 21 MP) diky tomu, ze jeden ma low pass filtr a druhy ne. Obe fungovaly dobre na 30x45cm a vetsi temer nikdy nedelam, takze...
MirekE

Příspěvekod anous » 15 kvě 2014 16:32

No kdyby jste se chtěli podívat na pár kouzel při downsamplu....
downsampling-1.jpg
downsampling-1.jpg (345.17 KiB) Zobrazeno 4770 krát

...a to je jen jedna část. Pak se mohou testnout i jiné metody.
anous

PředchozíDalší

Zpět na Leicou