Protože jsem to už nakousl (proč nemám rád AWB v exteriéru v běžných světelných situacích) a protože jsem tady asi jediný, kdo po celou dobu existence tohoto vzkříšeného vlákna neučinil žádný názorový veletoč ohledně nastavení bílé nebo přednastavených možností barevnosti (Standard, Neutral, Vivid atd.), přikládám pár ukázek z jednoho RAWu. Bylo zataženo, světlá, skoro homogenní obloha, takový ten typický fujtajbl, který zrovna k focení moc neláká, většinou

. Bílou jsem vyvážil podle šedé tabulky a z tohoto nastavení udělal tuto fotku. Fotku jsem v SPP pouze trochu zesvětlil o 0,5 EV, abych se na šedé tabulce přiblížil hodnotám RGB co nejblíž ke 128 jasových úrovní. Původní hodnoty byly kolem 105. Na první ukázce kapátko přibližně ve středu šedé tabulky ukazovalo hodnoty RGB 125, 124, 122, což je nastavení originální fotky (Custom - šedá tabulka). Na druhé ukázce je z téže zdrojové fotky nastaveno v SPP automatické vyvážení bílé AWB, hodnoty RGB jsou z přibližně stejného místa (na pixel to nikdo netrefí, ale to vůbec nevadí, rozdíly mezi kanály zůstávají a vidět je to na první pohled, ten šílený posun do modra) a mají hodnoty 106, 128, 161. Třetí ukázka je vyrovnání bílé z první, origo Custom fotky pomocí kapátka a hodnoty se srovnaly na 124 ve všech kanálech. Na barevném kruhu je to zanedbatelný posun doleva na 2C+1M. Sami vidíte, že oproti první fotce je to naprosto zanedbatelný rozdíl, okem sotva rozpoznatelný. Závěr z toho si může udělat každý sám, pro mě osobně je to důkaz, že šedá tabulka vůbec není nepoužitelná pro Foveon, naopak, vyrovnanost kanálů mě až překvapila (to bílé světlo se na to dobře hodí, ale mám to vyzkoušené i za slunečna), naopak moje nesympatie k přesnosti a dokumentační věrnosti AWB se akorát potvrdily a umocnily. Stejný pokus jsem udělal už na podzim při spadaném listí na zelené trávě a výsledek byl úplně stejný. Tam jsem, navíc, cvaknul nejen Custom podle šedé tabulky, ale taky nastavení foťáku na zataženo, sluníčko i AWB. To AWB spáchalo úplně stejnou prasárnu hlavně s modrým kanálem, jako tento letošní pokus. Barvy byly nastaveny tradičně na Standard, nastavení Neutral s hodnotami RGB na šedé tabulce ani nehlo, přestože na fotce jako celku je tato změna normálně viditelná.
Tolik moje obhajoba použitelnosti šedé tabulky v praxi a totální neochoty podřizovat se tomu, co si o dané světelné situaci právě myslí tolik vychvalované AWB. V drtivé většině situací akorát prasí fotky násilně a nepřirozeně do studena. Ale pohodlné oko doma u monitoru při naprosto odlišné světelné atmosféře okolí tomu prostě věří...