od Karlíkamatér » 17 dub 2014 22:37
Ahoj Jindro.
Promiň,ale tvé kategorické odsouzení jsem nemohl jinak než vztáhnout i na sebe ( a pěkně mi to zvedlo tlak).
Několik let jsem dělal v minilabu a rukama mi prošly tisíce filmů ( občas i s krásnými fotografiemi).Nikdy jsem si nedovolil ,byť jedinou fotečku, udělat ,,bokem" a v albu ji návštěvám vydávat za svou ( přestože by každý poznal prd).Prostě buď je člověk hajzl ( a exif mu v tom nezabrání) a nebo ctí práci druhých a ani ho nenapadne si ji ,,přivlastňovat".
Shlédl jsem za svůj život spoustu fotografických výstav a přesto mne nikdy nenapadlo,že když u vystavené fotografie není přiloženo políčko negativu nebo exif,tak že autor je možná ,,vykradač" cizí tvorby.Prostě pořád ( i v dnešní době ...a možná naivně) věřím v lepší lidské vlastnosti jako je např.čestnost.A proto nikoho z vás tady na vlákně nebudu podezřívat z podobné věci,pokud sem náhodou vložíte fotku bez exifu.
On totiž exif je pouhý údaj o použité technice a nastavení,ale nikdy se z něj nedá určit, kdo fotoaparát v tu chvíli držel v ruce a zmačkl spoušť ( v mém případě manželka nebo kamarád ,kterým občas fotoaparát na společnou fotovýpravu půjčím).
A to přirovnání se signováním obrazů také úplně nesedí....je z historie známo dost případů,kdy nejen podpis,ale i celý obraz vytvořil padělatel , nebo podstatnou část obrazu vytvořili mistrovi učedníci,on udělal jen pár korekcí a obraz signoval jako své dílo.Prostě exif,ani signace obrazu neznamená automaticky i nevyvratitelné autorství.Z toho vycházím a proto nechápu proč fotka bez exifu může tolik vadit a vést k tak radikálním závěrům, jako je podezřívání kolegy-fotografa z ,,vykrádání" cizí tvorby.
Tohle je můj názor a ty samozřejmě máš právo na svůj a já ti ho nemíním rozmlouvat....jen zvaž,jestli by nebylo lépe, lidem s kterými tě pojí láska ke stejnému koníčku, více důvěřovat.
Tímto považuji celou věc z mé strany za dostatečně vysvětlenou (a už dál nemíním tohle vlákno ,,zanášet" diskusemi na toto téma)....takže i za ukončenou.
Měj se fajn a přeji ti jen to dobré.
Karlík
UZ Fuji Finepix HS 30 EXR + Raynox 250 + kousek fólie ze starého LCD