Zdravím všetkých.
Pete2, máš pravdu. Do mojej rodiny pribudol malý "fešák" Fuji E-2

. Dôvod, prečo som si ho zohnal bol jednoduchý. Neodolal som a navyše zanedlho do rodiny pribudne nový člen. Fuji som zvolil preto, lebo je ozaj dobrý na vysokom ISO a teda ho môžem dať na AUTO a napr. ISO 200-3200 a nemusím sa obávať, že niečo spackám. Pri takýchto hodnotách ISO má asi v tejto kategórii fotoaparátov najlepšie rozlíšenie a približuje sa mu snáď ozaj iba ten Olympus. Sledujem to už dlho a asi som to bol ja, kto sem podhodil myšlienku, že to Fuji snáď "žehlí" už v RAW-e priamo vo foťáku. Neviem, ako to žehlia, ale výsledky sú vynikajúce. Pravdu povediac nechystám sa fotiť bábo na 6400, ale mať rezervu je ukľudňujúce. Zvažoval som aj Olympus kvôli tomu, že je "technicky zdatnejší

", ale tak akosi mi Fujina prirástla k srdcu. A navyše tie objektívy ktoré k tomu vyrobili sú veľmi kvalitné

. Stačí pozrieť na testy.
Teraz chodím von s DP a FUJI a porovnávam.
Prvý dojem: Naučiť sa fotiť s Fuji nie je až také ľahké. Našťastie je tam až 7 predvolieb. Tie si treba nastaviť podľa toho, na čo ten foťák bude slúžiť. Je tam množstvo voliteľných nastavení (farba..kontrast..ostrosť..DR...) no a to si treba rozmyslieť, ako ich nastaviť /už som to asi tri krát menil...

). Našťastie je tam RAW a ten to zichruje...

. Tiež potvrdzujem, že majú dobre zvládnuté ISO na JPG, takže keď sa to nepreženie s filtrami..., netreba obrázok vôbec robiť z RAW - u. Toto bol u môjho predchádzajúceho fotoaparátu (zrkadlovka) problém (rozpité fotky...farebne neprirodzené...)

.
No a čo sa týka porovnania s DP, tak to sa veľmi nedá. Preto som poslal dve fotky. Ale

DP treba držať na nízke ISO, keď chcem dosiahnuť prirodzené...ostrosť. Fuji kludne na 800 a žiaden šum sa nekoná...

. Zistil som ale, že rýchlejšie viem vonku nastaviť a fotiť s DP. Kvalita (farby..DR...fotiek ) v prírode je neporovnateľná. A musím pochváliť aj SPP, na ktoré som predtám nadával. Niečo FANTASTICKÉ. Skúsil som už aj nad 800 a dása to spracovať. Druhá výhoda DP je, že si ma vôbec nikto nevšíma keď vytiahnem tú "mydlovú" krabičku

.
Môj názor je, že DP nič neprekoná v kvalite fotiek. Dôvod vidím jednoducho v tom, že výstup zo snímača je rovno RGB a netreba fotku zložite vypočítavať ako u Bayersa. Komplikované algoritmy z ktorých vznikne výsledný obrázok je matematika, ktorú vymysleli inžinieri, aby z toho vôbec dostali obrázok, ktorý sa podobá na skutočnosť. No a RGB ktoré mi vylezie zo snímača ..... zosílim a dám na výstup...(pekne som to zjednodušil, že...

), ale vidím to nejak tak...
Čo sa týka polemiky či nie SONY, alebo niečo iné. No určite sú to dobré foťáky..ale nie je to FUJI

. Ja som extrémista a Fuji nie je až taký Bayers.
Tak skúšam niečo iné.
Takže teraz mám v taške pohodlne vložené 2 foťáky. FUJI a fantastický objektív 18-55V + DP. a nemusím špekulovať, či mám kúpiť nejaký iný. Tento je proste dobrý. Ešte by som prijal 50 - 200...ale čo kradnem
V tej taške som predtým nosil jednu zrkadlovku. A druhý objektív sa tam už ani nezmestil...a bolo to ťažšie ako tieto 2...

.