Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 21 pro 2013 09:08

Pete2 píše:Josef
bavime sa o Petrovych fotkach z predchadzajucej stranky, no nie. Nie o tych dokumentacnych... kde ma WB vcelku ok.
Tan napriklad skus prosim pekne aspon kapatko na toto... iste to zvladnes. :D
Farbicky su totiz absolutne presne ako z ucebnice, ze... :lol:

Pete

:-)
No tak to je jiná! Kdybys četl pozorně můj příspěvek, psal jsem toto:

"Tři úvodní přiložené Petrovy snímky z předcházející stránky, jsou podle mne a mého monitoru, barevně naprosto dokonalé!! Nerad to píši, ale je to tak!"

Ostatní jsem nekomantoval.
Naposledy upravil josef38 dne 21 pro 2013 09:14, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod Pete2 » 21 pro 2013 09:13

No nic. Petr ma pochvalu za svoje expresivne snimky. Ja som popozeral viacere aj na jeho stranke.
Tento styl sa mi paci a hlavne foveon mu umoznuje malovat. U SD10 to tak jednoznacne nebolo. Ludom sa to paci.
Vyhodou dobreho nastavenia WB je aj lepsi prechod farieb na expresiu.
Proste treba dobre fotit a je to OK.

Pete
Pete2

Příspěvekod Josef01 » 21 pro 2013 09:33

Neřekl bych že WB na fotce je v pořádku, ale umělecký záměr dát do snímku fialovou může být jiný, než jenom obyčejné WB.
Přílohy
Pokus.jpg
Pokus.jpg (334.04 KiB) Zobrazeno 6646 krát
Josef01

Příspěvekod Pete2 » 21 pro 2013 09:46

Josef01
To je OK. To bol zamer autora. To mu nesmieme upierat. Ale tato snimka mala dokomumentovat predchadzajucu
diskusiu k nastaveniu bielej - precitaj.

Zisli sme s Josefom do priekopy. Ja o voze on o koze. :D
Ja o expresivnych snimkach Petra a on odbocil k nejakym inym. A ja pre zmenu som jeho odbocku nepostrehol. Co chces od
starych chlapov... :roll:

Pete
Pete2

Příspěvekod Josef01 » 21 pro 2013 10:10

Já myslím, že to o WB bylo řečeno dost. Každý na to může mít svůj názor, někdo prosazuje nechat snímek tak jak je nasvícen, někdo se to snaží vyvážit na správné barvy, to je asi na každém fotografovi. Nakonec i listí stromů může být modré, když to autor tak chce.
Josef01

Příspěvekod Petr M » 21 pro 2013 11:21

..
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 21:54, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 21 pro 2013 12:18

Petr
Matlanina je Picassova domena. Ty si nas velky animator. :D
K nastaveniu bielej uz len jedno. Viac fot a biele sklicko zahod, lebo nebude cas na to prve. Nastuduj UNIWB, alebo si nejake vytvor.
Na AWB zabudni. Hodne uspechov.

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 21 pro 2013 20:38

Pete, nebuď zas tak zaujatej proti bílému sklíčku! Není to vůbec špatná věc, zrovnatak, jako šedá tabulka nebo kapátko. Jen je třeba se tyto věci naučit správně používat! :-)
Naposledy upravil josef38 dne 21 pro 2013 21:20, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod vrgada » 21 pro 2013 20:49

ja uz sice jsem bez merrilla, ale mam stejny nazor jako Pete2, takze 2:2 skore, k cemu fotite na nejlepsi snimac, aby jste z toho pak delali zmenseniny?
vrgada

Příspěvekod josef38 » 21 pro 2013 21:45

vrgada píše:ja uz sice jsem bez merrilla, ale mam stejny nazor jako Pete2, takze 2:2 skore, k cemu fotite na nejlepsi snimac, aby jste z toho pak delali zmenseniny?

Zmenšeninu z toho děláš v každém případě, když se na snímek díváš na monitoru s rozlišením, třeba 1600 x 1200 bodů. A to kdoví, jestli? A ještě Ti ho navíc zmrší třeba nějaký Explorer. :-)
josef38

Příspěvekod Jarouš » 22 pro 2013 00:58

Přidám svůj názor. Josef01 to vůbec netrefil, možná to prohnal nějakou automatikou nebo jednoduše ubral fialovou a přebil to zelenou, zjednodušeně popsáno. Nelíbí se mi to, pokud se snažíme přihlédnout k předpokládaným místním a časovým podmínkám. Jasně, Petr to přisaturoval (asi), fialové je tam habaděj, podobně by to vylezlo z filmové Velvie (kromě Velvie 100F, tam bylo víc žluté a zelené). To je asi ta exprese, jak o ní píše Pete a já s ní u takového snímku nemám žádný problém (na rozdíl od úpravy Josefa01). Ale celé to píšu kvůli tomu originálu, který včera Petr přidal na Úložisko. Přijde mi perfektní (n) . Skvělá atmosféra snímku, bezchybná obloha (bez magenty by to byla kravina ;) ), krásně nasvícené dřevo čelní stěny, rozsahy na vodní hladině (je to přece zatím bez úprav, že jo?). Stromy v levém okraji krásně merrillovsky do červena (jasně, že trochu víc, než je reál, ale trochu červené to fakt být musí), ale to je hlavně proto, že ten program Slunce není dělaný na tak nízké Slunce, už o tom byla řeč. Takže suma sumárum, na expresi bych se vykašlal, doladil pár maličkostí stran ještě lepší dynamiky (kresbu dřeva v zastíněné části boudy, např.) a šel bych od toho. Ten foťák to, podle mého názoru, udělal docela perfektně, ale stejné uznání patří i Petrovi za perfektně zvolenou kombinaci expozice, protože nevěřím, že slepě věřil foťáku a cvaknul to bezmyšlenkovitě na nulu. Jo, teď jsem si našel EXIF, je tam třetina do mínusu při celoplošném měření, obloze to jenom prospělo, na stíny to v SPP v pohodě stačí. Ta fotka má už bez úprav perfektní atmosféru. Tož tolik od mého Philipse 200P S-IPS ;) .
Jarouš

Příspěvekod Josef01 » 22 pro 2013 09:20

Máš pravdu Jarouši, na každém monitoru trochu jinak. Na notebooku to vidím víc do zelena, na monitoru v práci tam je ještě fialová v obloze apod. Bohužel i různý SW může zobrazit barvy trochu jinak. Proto se spíš kloním tomu, neřešit WB, protože kalibrovaný monitor má málokdo a i kdyby, ostatní na to koukají zařízeními, které mají ke správným barvám daleko.
Josef01

Příspěvekod Petr M » 22 pro 2013 11:42

..
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 21:54, celkově upraveno 3
Petr M

Příspěvekod jajakm » 22 pro 2013 15:33

Tak mi ta diskuze o použití bílé plastové krytky (Petr M) při uživatelském WB vrtala v hlavě až jsem dnes odpoledne během pěti minut provedl porovnání "kvality" WB doma na stole. Foceno bylo při osvětlení světlem s "teplými" zářivkami ze stropu místnosti. Deska stolu, na němž je umístěna fotografovaná scéna, je asi 1 metr pod osvětlením. Závěr pro mne: WB-AWB je úplně mimo, WB-ZARIVKY je příliš teplý, WB-CUSTOM je nejblíže realitě. Zda je lepší WB-CUSTOM BEZ KRYTKY nebo WB-CUSTOM S KRYTKOU, to ponechám na vašem uvážení. Fotografie z DP2M byly provedeny v Color mode STANDARD a jedná se o surová neupravovaná data, pouze převedená do JPG. Jarda

WB-AWB
    Obrázek

WB-ZARIVKY
    Obrázek

WB-CUSTOM BEZ BILE KRYTKY
    Obrázek

WB-CUSTOM S BILOU KRYTKOU
    Obrázek

BILA PLASTOVÁ KRYTKA PRO WB
    Obrázek
jajakm

Příspěvekod Petr M » 22 pro 2013 15:40

..
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 21:55, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 22 pro 2013 16:40

Ano presne ta krytka je na to urcena. V atelieru a na stole. Staci citat recenzie. (n)
Vonka na dve veci. Na HO a na nic. A o tom to je...

Ja som dnes pouzil UNIWB z Nikona (dcraw X3F totiz nepapka) Takze taka nahrazka. Uz som to raz skusal a dnes, ked bolo tak spatne pocasie
znova... Skoda, ze to nejde pre DP3 . Iba hladat svoju dlazdicu. :D
Tak dve fotografie ako to slo.

Pete
Přílohy
uniwb3.jpg
uniwb3.jpg (966.13 KiB) Zobrazeno 6488 krát
uniwb.jpg
uniwb.jpg (778.89 KiB) Zobrazeno 6488 krát
Pete2

Příspěvekod josef38 » 22 pro 2013 16:51

Jo, jo, tady je též něco o tom.

http://www.milan-dvorak.net/krytka-pro- ... fotografie

Za vyzkoušení to určitě stojí. Pete, nezrazuj je od toho! Je ještě otázka, jak jsi krytku použil?
josef38

Příspěvekod Pete2 » 22 pro 2013 17:05

Josef
Ber to z rezervou ja to nemam. Ale ma to znamy. A ten mi to "vychvalil" v negativnom duchu. Vraj doma, staticka fotka pri osvetleni super.
Vonka ako seda tabulka. Nefunguje. Ma to logiku, meniace sa pomienky. Pred kazdym snimkom merat a vysledky aj tak ziadne.
Ja proti tomu nebrojim. Ja brojim proti systemu pouzitia. Aby bola nejaka nadej treba viac merat ako fotit. Inak vyborna vec pre studioveho fotografa.
Jajakm to ukazal presne. (n)
Lepsia cesta je v tom co som tu popisal uz x-krat...
Skoda, ze to nase AWB stoji za backoru. Inak by sme sa o tom nebavili.

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 22 pro 2013 17:33

Pete2 píše:Josef
Ber to z rezervou ja to nemam. Ale ma to znamy. A ten mi to "vychvalil" v negativnom duchu. Vraj doma, staticka fotka pri osvetleni super.
Vonka ako seda tabulka. Nefunguje.
Pete

To je právě to, že šedá tabulka musí fungovat. Nemělo by to totiž jinak všechno kolem vyvážení bílé logiku. Proč Ti funguje dlaždice a šedá tabulka ne?? To mi je skutečně záhadou. Jestliže máš šedou tabulku skutečně šedou, to je, že všechny složky RGB jsou u ní stejné, tak tabulka musí fungovat! Pak je ještě otázka, jak ji použít??
Ale když si tuto tabulku postavíš do scény kterou chceš fotografovat a potom na tuto tabulku klikneš a vyvážíš jí na stejné složky RGB, tak musí být celý obraz O.K.
Ale to je postup příliš složitý, je mnoho jiných postupů, jak tuto tabulku využít. Kapátko v PhotoShopu nezmiňuji, protože vím, že jseš na něj alergickej! :-) :-)

Pete2 píše:Skoda, ze to nase AWB stoji za backoru. Inak by sme sa o tom nebavili.

Tak bych to nebral. Vůbec není na škodu se o tom pobavit a něco i vyzkoušet! Patří to k osvětě, které není nikdy dost!
josef38

Příspěvekod Pete2 » 22 pro 2013 17:49

No konecne... (n)
Ale to je postup příliš složitý, je mnoho jiných postupů, jak tuto tabulku využít.

Tak po desiate. Kazda tabulka, dlazdica, paznecht alebo platno atd., ktore nosis a meras je k nicomu lebo je PRACNA ZALEZITOST...!!!!!
Opisujem cast prispevku...
Moje riesenie po dlhom uvazovani. (sede, biele, tabulky v terene som odpraxoval a zavrhol) Viac by som meral ako fotil a keby som nemeral aj tak je to nahodny gulas. Vydal som sa cestou univerzalnosti. (Priviedla ma na to teoria a prax tzv. UNIWB) Najst nejake nastavenie ktore by nebolo uplne presne v kazdej modelovej situacii ale poskytovalo by mi priblizny vyledok, ktory by nemal daleko k spravnemu nastaveniu. Dal sa lahko (ohybat, ohybnost) upravit do spravnej polohy. Samozrejme pre pekny i skaredy den. Zvysok rezimy fotaku (ziarovka atd.)

Nebolo to jednoduche. Hodne pokusov a omylov. Jednofarebne nahlady (prevladajuca farba, tepla,studena) hned avizovali, ze to stale nie je ono. Vedel som uz
ze pre DP3 (u kazdeho fotaku je to inak) to bude nejaka nie uplne bledoseda plocha. Bledoseda preto, ze (prvy poznatok foveon Merrilla ma hodne zelenych odtienov) na rozdiel od SD10, toto nastavenie formuje nadherne farebne spektrum. A musi byt zachovane cez slnecny i skaredy tmavy den.
To bol zaklad hladania mojho UNIWB.
Raz som nahodne a zo zabavy skusil i spinavu dlazdicu chodnika a fiha, ono sa to blizilo poziadavkam a JPG (nahlady) za kazdeho pocasia boli ako
vymalovane...
Ale to nebol koniec. Fotil som s tym ako Custom WB mesiac k absolutnej spokojnosti. Potom som vymenil firmware a Custom bol prec.
Tak znova k dlazdici a ono to zrazu neslo. Takze nejaky dalsi vplyv. Jarous to nakusol, ake bolo svetlo a ktory cas...
Dnes uz viem ze nizke slniecko medzi oblakmi. Dnesne custom UNIWB je tiez dobre, ale to prve bolo lepsie...

Pete
Pete2

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou