No, jestli Pete na svém monitoru nevidí půlměsíc a čočku od brutálního zásahu klonovacím razítkem, tak, podle mého názoru, nemá smysl kritizovat problematickou kvalitu zmenšených fotek z Foveonu. Myslím, že zase tak problematická opravdu není. Ještě si vzpomínám na zvláštní zelené úkazy na obloze, velmi zřetelně viditelné (jiné, než na které jsem tady jednou upozornil). Šlo o fotku s dominantní skálou, jestli si to dobře vybavuju. Jestli jsi, Pete, ani tam tu zelenou neviděl (tam byl evidentně na vině necitlivě použitý X3 FillLight), tak spousta vět o (ne)kvalitě toho a onoho druhu naprosto postrádá smysl. Asi první jsem tady psal, že už nejspíš každý návštěvník tohoto vlákna ví, jak fotí Foveon - Merrill, že mnohem komfortnější mi připadají zmenšené fotky, zvlášť, když připojit odkaz na plnou velikost není žádný problém. Jestli si ji budu chtít prohlédnout, to už záleží jenom na mě, což je velmi demokratické

. Takže souhlasím s Petrem a ani na okamžik jsem při čtení jeho příspěvku neměl pocit, že by nevěděl, jak na otevírání velkých fotek nebo že by měl pomalý internet... Je bez diskuze, že velká fotka v plném se otevírá několikanásobně déle, než vložené zmenšeniny, bez ohledu na rychlost připojení. A zdaleka ne všechny fotky v plném rozlišení si opravdu potřebuji/chci prohlédnout. Moc se mi líbí trojice Peteho fotek ze včerejška 9:01 hod. Úplně stejně rád se podívám na Petrovy zmenšeniny z Alp, připadají mi luxusní. A nemůžu se ubránit dojmu, že i na tom formátu 1200 pixelů na délku Foveon jasně ukazuje svou třídu, pokud jde o rozlišitelnost a geniální program SPP své kvality ohledně zobrazení (zviditelnění) dynamického rozsahu. U fotky Dolomit
download/file.php?id=34177 vyniká až "filmová" prostorovost, na kterou mě upozorňoval už kamarád Luboš při glosování mých téměř prvních fotek z SD1 někdy koncem letošní dlouhé zimy. Petře, u mě perfektní

, magenta či růžová na chodnících mi nevadila ani u fotek z města, páč moc dobře vím, jak fotí Sigma s čipem Merrill

. A vůbec si nedělám srandu, stokrát radši budu vidět růžový/fialový/oranžový (ve vzájemných kombinacích) chodník či cestu ozářené nízkým Sluncem, než tentýž chodník či cestu násilně vpasovaný do nějakých nalajnovaných odstínů šedi, o což se tak svědomitě a urputně snaží a pokouší automatika, v čemž Sigma docela vyniká

.
Ještě poznámka k Petrovi a zmenšování. Pete má pravdu, že drtivá část pixelů při zmenšování přijde vniveč. Pixely na monitoru (zobrazovací body) jsou stále stejně velké, ale zmenšenina má nesrovnatelně méně obrazových bodů, než originál. Pixely monitoru se zmenšit nedají, takže není možné, aby ve zmenšenině zůstaly všechny, ale pouze zmenšené. Alespoň tak jsem Tvůj text, Petře, pochopil.