vrstvy

vrstvy

Příspěvekod Jára » 27 zář 2011 17:00

Proč se Zoner vyhýbá možnosti práce s vrstvami?
Jára
 
Příspěvky: 3
Registrován: 27 zář 2011 16:51

Re: vrstvy

Příspěvekod Laby » 28 zář 2011 07:17

To je dotaz na vývojáře, ne sem.

Může se jen spekulovat, že to není potřeba, protože spokojení zákazníci jsou a budou i s tou jednou pseudo vrstvou úprav, že je dobré mít revoluční vlastnost připravenou na další roky v záloze a podobně.

Neřešil bych to, potřebuješ vrstvy používej něco jiného.
Laby
 
Příspěvky: 12
Registrován: 14 zář 2011 16:02

Re: vrstvy

Příspěvekod Avionik » 28 zář 2011 18:23

to Laby , plně se přikláním k tvému výroku , pokud někdo potřebuje pracovat s vrstvama tak si musí pořídit jiný editor ;) , jinak je to plakání na nesprávném místě . penzista
Uživatelský avatar
Avionik
 
Příspěvky: 2725
Registrován: 10 zář 2011 19:08
Bydliště: Olomouc

Re: vrstvy

Příspěvekod avek » 29 zář 2011 08:18

Proč si tu pořád někdo láme hlavu že Zoner nemá vrstvy? No nemá. Zoner má jinou historii, jiné zaměření, jiné uživatele. Pokud potřebujete plnohodnotné vrstvy kupte si Photoshop, nebo stáhněte Gimp. Nebo něco jiného. A sežeňte si k tomu ještě další programy protože snad nic není tak komplexní jako Zoner.

Mě by zajímalo, pokud fotografujete amatérsky běžné amatérské náměty, k čemu rozsáhlé úpravy fotografií potřebujete. Nic proti Phooshopu nemám, naopak rád si čtu v knížkách Scotta Kelbyho, občas si něco zkusím, jen bych tu rád viděl fotku o které bych si musel říct "Tak tohle v Zoneru fakt neudělám, budu se ten Photoshop muset naučit".
avek
 
Příspěvky: 90
Registrován: 11 zář 2011 09:13

Re: vrstvy

Příspěvekod avek » 04 říj 2011 14:04

Několikrát jsem navrhoval aby účastníci diskusí kteří se neobejdou bez plnohodnotných vrstev a nechápou jak někdo může používat Zoner, dali sem svoje fotky jako příklad. Nemyslím to jako nějakou polemiku nebo hádku, nerozumím moc počítačovým úpravám a skutečně mě to zajímá. Znám jen jediného kvalifikovaného uživatele Photoshopu, profesionálního grafika a ten mě od toho odrazuje "to je jako když ses kdysi učil programovat, Photoshop je skvělý profesionální nástroj, ale musíš ho používat 8 hodin denně v zaměstnání a učiš se ho celý život". No nevím, snad budu časem (trochu) chytřejší. Dnes jsem si objednal nový Zoner 14 a kluk koupil na škole plnou verzi Photoshopu. Tak mám na dlouhé zimní večery co dělat. Pokud se něco naučím pokusím se o srovnání. :D
avek
 
Příspěvky: 90
Registrován: 11 zář 2011 09:13

Re: vrstvy

Příspěvekod Avionik » 04 říj 2011 19:11

To "Avek " tak potom dej co nejdříve vědět (mě to taky zajímá ) jak to nakonec dopadne -ZPS /PS . ;) penzista
Uživatelský avatar
Avionik
 
Příspěvky: 2725
Registrován: 10 zář 2011 19:08
Bydliště: Olomouc

Re: vrstvy

Příspěvekod ďaur » 24 led 2012 16:09

janododdes:
"...Jestli se ti podaří cokoliv z této knihy vytvořit v Zoneru,tak před tebou hluboce smeknu!Tohle fakt v Zoneru neuděláš a můžeš nad tím přemýšlet třeba do konce světa..."

tu knihu neznám (a obávám se, že ani znát nebudu), přesto si myslím, že se zps14 jde udělat ledacos, jen možná to bude na rozdíl od fotošopu trvat ne trochu déle, ale prostě dlouho. práce s více vrstvami než jednou v zoneru, pokud to někdo umí, je určitě rychlejší.
(spíš než polemika mi to připadá jako reklama na tu knihu - ale možná se mýlím...)
ďaur
 
Příspěvky: 328
Registrován: 28 říj 2011 05:45

Re: vrstvy

Příspěvekod dluhos » 25 led 2012 00:22

Neznám Zoner, ale je mi jasné, že SW za tisícovku nemůže umět to, co SW za 20 tisíc.
dluhos
 
Příspěvky: 232
Registrován: 10 zář 2011 09:18

Re: vrstvy

Příspěvekod ďaur » 25 led 2012 07:00

no ono se vůbec nic nestane, když toto pro mě bude dalším forem, kam chodit nebudu, alespoň tu nebudu opruzovat svým názorem.....
ďaur
 
Příspěvky: 328
Registrován: 28 říj 2011 05:45

Re: vrstvy

Příspěvekod Ferin007 » 10 črc 2012 11:40

Jára píše:Proč se Zoner vyhýbá možnosti práce s vrstvami?


ZPS se práci s vrstvama nevyhýbá, normálně je nabízí. Co nemá, je historie vrstev.
V podstatě se ale téměř všechny návody "jen Photoshop" dají nějakým způsobem přizpůsobit ZPS. Chce to je trochu přemýšlení a zkoušení.
Ferin007
 
Příspěvky: 17
Registrován: 23 kvě 2012 08:53

Re: vrstvy

Příspěvekod leosoon » 18 lis 2014 05:54

Může se jen spekulovat, že to není potřeba, protože spokojení zákazníci jsou a budou i s tou jednou pseudo vrstvou úprav, že je dobré mít revoluční vlastnost připravenou na další roky v záloze a podobně.
Are you worried about JN0-355 - dumps - pass4-sure.net prep and 200-120 dumps Check out our latest resources for ccna braindump and muih questions for practice with www.harvard.edu
leosoon
 
Příspěvky: 1
Registrován: 18 lis 2014 05:51

Re: vrstvy

Příspěvekod Ferin007 » 18 lis 2014 10:05

Ta (jedna) vrstvy úprav není pseudo, ale zcela plnohodnotná.
Nicméně, přestože jsem nakonec v podstatě vše, co jsem potřeboval, dokázal udělat i v ZPS (někdy po delším přemýšlení nad alternativním postupem), investoval jsem i do PS a upravuju teď víc v něm (organizace apod. mi ale stále víc vyhovuje v ZPS). Je to přece jen rychlejší a pohodlnější, především díky akcím. Ty se sice taky dají z velké části občůrat v ZPS pomocí Hromadných úprav, ale přece jen...
Ferin007
 
Příspěvky: 17
Registrován: 23 kvě 2012 08:53

Re: vrstvy

Příspěvekod jiriko » 18 lis 2014 22:20

avek píše:Několikrát jsem navrhoval aby účastníci diskusí kteří se neobejdou bez plnohodnotných vrstev a nechápou jak někdo může používat Zoner, dali sem svoje fotky jako příklad.

Nejde o příklady ani o to, který program je komu určen a kolik stojí. Jde o to, že s plnohodnotnými vrstvami jde mohu věcí udělat snadněji a rychleji. To je prostě fakt a nijak to nesnižuje hodnotu ZPS. Je pak na každém ať si zvolí co potřebuje (pokud to vůbec potřebuje).
jiriko
 
Příspěvky: 92
Registrován: 06 pro 2011 20:47

Re: vrstvy

Příspěvekod gustav » 25 lis 2014 23:43

Jelikož se tohle vlákno probudilo, vložím tu jednu informaci, protože zakládat nové vlákno by asi bylo zbytečné.
Jde o program Photoline, který už existuje delší dobu, ale je asi málo známý - http://www.pl32.com/index.php .
Píše se o něm, že z velké části nahrazuje PS. V češtině zatím není, ale pracuje na tom jeden maník
http://angrezphoto.com/forum/viewtopic.php?f=106&t=765 .
Program má ty omílané plnohodnotné vrstvy, úpravy v Lab prostoru, ten by mohli dát vývojáři do Zoneru, který už léta
používám.

Lze stáhnout plnou 30-ti denní trial verzi, plná stojí 59 dolarů, čili praktický stejně jako ZPS.
Jen nevím, proč je ten program tak málo známý ?
Uživatelský avatar
gustav
 
Příspěvky: 2343
Registrován: 12 črc 2013 14:13

Re: vrstvy

Příspěvekod Avionik » 28 lis 2014 10:56

gustave, dík za odkazovky ;) , já zatím pořád pracuji s ZPS15 a taky sem tam narazím na problém který by se dal asi o hodně lépe vyřešit v PS a nebo podobném programu. Ale ve svém věku to již moc tak neřeším po 70sátce jsou i jiné problémy :lol: . No pokud se zoner vylepší tak taky budu rád , přeci jsem si na něj nějak zvykl a moc se mne nechce přecházet ke konkurenci i když se tomu v podstatě nebráním.
Uživatelský avatar
Avionik
 
Příspěvky: 2725
Registrován: 10 zář 2011 19:08
Bydliště: Olomouc

Re: vrstvy

Příspěvekod gustav » 28 lis 2014 12:11

Josefe, já používám dokonce Zoner 14 :D . Nevím, ale další verze mě nějak nenadchly. Nový vzhled uživatelského prostředí
je možná pěkný, ale ten starší mi nějak nevadí a ty filtry, které jsou v Zoneru myslím od verze 15 - většinu z nich ani nepoužiju,
a zbytek jsem si dodělal pomocí hromadného filtru. Mám dojem, že vývojáři poslední 2-3 roky nějak z podstatnějšími novinkami
nějak zaostávají ;) .
Mě se také nechce měnit program, který používám už nějaký ten rok, ale některé úpravy mají lepší výsledky v Lab prostoru než
v RGB. Určitě přidání této možnosti do ZPS není tak složité. Počkám ještě na verzi 18 a pak možná koupím ten Photoline.
Částečná čeština k němu už existuje a dodělat zbytek zas nebude takový problém. Za zkoušku to možná stojí.
Uživatelský avatar
gustav
 
Příspěvky: 2343
Registrován: 12 črc 2013 14:13

Re: vrstvy

Příspěvekod dall » 06 zář 2015 21:53

U Zonerovských vrstev je třeba si představit, že jste ve "fotokrámu" a máte k dispozici pouze jedinou vrstvu, kterou po vytvoření musíte sloučit s podkladem.
Zonerovská varaiace na vrstvy se dá používat. Nebo spíš ve verzi 14 ještě dala. Nyní je již tak dokonalá, že to s ní nezvládnou ani lidi na jejich supportu.
Jeden příklad z mnoha : máte v editoru obrázek. Kliknete na křivku, vytáhnete ji ale nedáte použít, protože chcete výběrovým štětcem označit měněné části. A to je šach mat. Zmizí vlastnosti vrstvy a Můžete mačkat undo(nebezpečné!) jak chcete a průhlednost vrstvy už nenastavíte. Dříve byl po celou dobu práce s vrstvou viditelný panel s vlastnostmi vrstvy. Nyní už ne.
Ale není třeba zoufat úplně . Kliknutím na tlačítko filtry v editační liště se zobrazí znovu vlastnosti vrstvy. A znovu zmizí vlastnosti štětce. A tak dokola.
Aby se to nepletlo tak pokud nepracujete s křivkou, ale vkládáte obrázek do obrázku tak už se vlasntosti vrstvy nemění přes tlačítko filtry ale přes tlačítko vložit obrázek. ano i tehdy pokud jste to vložili přes klávesovou zkratku.
Je to prostě proto že samostatný panel vrstvy už po verzi 14 neexistuje a je přilepen někam kde nemá co dělat.
dall
 
Příspěvky: 5
Registrován: 02 zář 2015 07:25

Re: vrstvy

Příspěvekod ďaur » 13 zář 2015 08:06

"...Zonerovská varaiace na vrstvy se dá používat. Nebo spíš ve verzi 14 ještě dala. Nyní je již tak dokonalá, že to s ní nezvládnou ani lidi na jejich supportu..."

"...Kliknutím na tlačítko filtry v editační liště se zobrazí znovu vlastnosti vrstvy. A znovu zmizí vlastnosti štětce. A tak dokola..."

jestli to zvládnou nebo nezvládnou lidi od zoneru nevím, já s ním pracuji (na amaterské úrovni) běžně a zase až tak mi to nevadí, jdou použít pro přepínání klávesové zkratky, jak jsem viděl kurz fotošopu, přednášející prakticky rovněž klávesové zkratky používal při editaci vlastně pořád.....

(malá kritika přednášejícího zmíněného kurzu: jestli si dobře vzpomínám, říkal, že fotošop jako jediný pracuje s více vrstvami, mám zato, že gimp, který je zadarmo, to umí rovněž - pokud to není pravda, prosím opravte mě...)
ďaur
 
Příspěvky: 328
Registrován: 28 říj 2011 05:45

Re: vrstvy

Příspěvekod gustav » 17 zář 2015 14:11

ďaur:
Ano, Gimp má vícenásobné vrstvy. A potom tu je ještě jeden program, který to umí a o kterém jsem četl, že je to
"malý photoshop" a jmenuje se Photoline, teď už ve verzi 19 http://www.pl32.com a stoji 59 dolarů, čili přibližně jako ZPS.
Nemá ale českou lokalizaci. Jeden maník na tom pracuje, ale nějak se zasekl, zatím to nedokončil - příspěvek dole na stránce
http://www.angrezphoto.com/forum/viewtopic.php?f=106&t=765 .
Něco o tom programu, sice o verzi 15, je tady http://www.grafika.cz/rubriky/software/photoline-15-od-vseho-trochu-136800cz .
Ale tento program u nás není moc rozšířen.
Uživatelský avatar
gustav
 
Příspěvky: 2343
Registrován: 12 črc 2013 14:13

Re: vrstvy

Příspěvekod ďaur » 19 zář 2015 08:15

z tiskové zprávy o osmnáctce:

"...Co nového dokáže katalog?
Zobrazí náhledy a metadata fotografií i na odpojených přenosných discích...."

v mém věku už ledačemu nerozumím, co si pod tím mám představit? to je nějaká počítačová telepatie?... nebo je tím myšleno, že po připojení externího disku si uloží výše uvedené někam do paměti v pc?....
ďaur
 
Příspěvky: 328
Registrován: 28 říj 2011 05:45


Zpět na Zonerem

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků