Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Pete2 » 04 pro 2013 14:07

Josef
Ja som k leice nic nepisal. Ale k ostatnemu... Ja som na olympuse fotil normalne na 3/2. Bol som tak zvyknuty. Potom som pochopil, ze je vyhodne nechat
4/3 ku kompozicii. Tie m4/3 fotia vyborne. Ten system kvalitou nahradza kvantitu cipu. Objektivy lacne male a super.
Nove masinky tohoto typu ma udivuju kvalitou. Naviac take vymozenosti, ze mozes fotit aj bez objektivu a na akekolvek m42 staci prorita clony, meria expoziciu. Vsetky typy starych moznych a nemoznych objektivov cez redukciu ako na podnose...
Je to genialny system. To by som foveon labuziroval... (n)

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 04 pro 2013 14:20

Pete2 píše:Josef
Ja som k leice nic nepisal. Ale k ostatnemu...

Pete

Jo, jo, až vidím, spojil jsem si dvě věty, které nepatřily k sobě! :-) Tak se měj! :-) J.
josef38

Příspěvekod josef38 » 04 pro 2013 18:54

Ja som k leice nic nepisal. Ale k ostatnemu... Ja som na olympuse fotil normalne na 3/2. Bol som tak zvyknuty. Potom som pochopil, ze je vyhodne nechat
4/3 ku kompozicii. Tie m4/3 fotia vyborne. Ten system kvalitou nahradza kvantitu cipu. Objektivy lacne male a super.
Nove masinky tohoto typu ma udivuju kvalitou. Naviac take vymozenosti, ze mozes fotit aj bez objektivu a na akekolvek m42 staci prorita clony, meria expoziciu. Vsetky typy starych moznych a nemoznych objektivov cez redukciu ako na podnose...
Je to genialny system. To by som foveon labuziroval... (n)

Pete

Nemám žádných námitek! :-)
Svou GF1 používám s jinými objektivy a to k maximální spokojenosti. Cvakám s ní panoramata na výšku a v tomto případě mám u ní navolený poměr stran 2 : 3. Ale nezáleží na tom, protože se snímky stejně překrývají. Je mi míň líto cvakat s touto elektronickou závěrkou někdy i přes 36 snímků v jednom kuse, než použít k tomuto účelu jiný aparát. Nehledě k tomu, že má zřejmě poměrně slušnou vyrovnávací paměť a nemusím dlouho čekat, než se jednotlivé snímky zapíšou.
Dokážu pochopit, že by vás podobný aparát s foveon čipem velice lákal! :-)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 04 pro 2013 19:44

Josef
Ja viem ze mas GF1. Je to prababicka vsetkych m4/3. Dnes sice muzealny kousek, ale priekopnik. Keby ti tak dal niekto do ruky Olympus OMD E-M5
nemusi byt ani nova E-M1. To by si cubrnel ako ja. :D Priznam sa dobrovolne nefandim Panasonicom ( pre mna nesympaticke farby) ale snazia sa.
Proste pokial v Sigme uvazuju nad zmenou bajonetu, lepsie si nemohli vybrat.
Nehovoriac o spominanom rieseni svetla a hromady lacnych a vybornych objektivov.

Nieco z mojej babicky E-PL1, aby som len nekecal o m4/3

ObrázekObrázekObrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 04 pro 2013 19:58

Tak to čubrním! Ale opravdu! Ten pán s kozou, jakoby vystupoval z toho snímku! Podle exifu je to snímaný zcela otevřeným objektivem a právě ta malá hloubka ostrosti dává snímku patřičnou plastičnost. Znám tento efekt z FF ( RX1 )! Je vidět, že clona 1,4 už dokáže i na tomto čipu postavu od pozadí dokonale oddělit! (n)
josef38

Příspěvekod Josef01 » 04 pro 2013 20:28

Pete2: Měl jsem snad všechny typy foťáků včetně Olympusu 4/3 jako E-410, který nějak divně ostřil tak jsem jej vyměnil za E-420 ale stejně se mi ta ostrost fotek nelíbila a ostřilo to mizerně. PEN řada mě neoslovila. Celkem se mi líbila v té době E-1, měl kvalitní skla, ale nakonec jsem i kvůli vysoké ceně šel do Nikonu.

Co se týká formátu, nejlepší je vzhledem ke kruhu čtvercový, ale těch moc není (i když jeden mám), ale podle mě je lepší oříznout FF na 4:3, než 4/3 oříznout na 3:2 :) Malé pixely čipů 4/3 mají nevýhodu vyššího šumu a malé Full Well Capacity. Kupodivu vlajková loď Olympusu E-M1 má velmi slušný dynamický rozsah a to napovídá, že výrobce zvládnul vyrobit čip s velmi dobrou kvantovou účinností. Při vyšších ISO než 1600 ale s FF čipy soupeřit nemůže i když rozdíl 1EV v neprospěch Olympusu není tak tragický. Bohužel zde řada zákazníků vzhledem k ceně dá přednost Canonu nebo Nikonu a E-M1 se moc neprodává.
Josef01

Příspěvekod Pete2 » 04 pro 2013 21:53

Josef01
Ja som mal kedysi pozicanu E-510 (tusim) a po trojdnovom foteni (podobne poznatky) som usudil, ze olympus uz asi nikdy nie. A pozri ako to dopadlo.
Uz E-PL1 valcovala vo svojej dobe a teraz, nepocenuj olympusakov. OMD sposobil revoluciu a ty co uz drzali novu E-M1 ani nehovorim... (n)
Prax ukazala, ze zrkadlovym dinosaurom odzvonuje. Fotograficky svet amaterov sa ubera spravnym smerom k minimalizacii materialu.
Fotka z kozickou bola fotena objektivom za dve stovky Olympus 45/1.8. To je tak ostry objektiv, ze clonu 5.6 som nemohol ani pouzivat.
Maly, lacny a skladny, nasadeny na OMD sa vopcha do vrecka saka. Skus to so zrkadlovkou Canonu a Nikonu a nejakym objektivom.
Proste to, co som tu rano pisal o m4/3 a vyhodach je uz realna prax.
FF je uz mimo. Ked mas dobre svaly a dost penez vychutnas si siroky format so vseckym co k tomu patri viac nez dostatocne... :D

Pete
Pete2

Příspěvekod Josef01 » 04 pro 2013 22:31

Fotka ostrá je, to je pravda, ale je vidět ten slabý dynamický rozsah. Podle mě je E-M1 vyjímka mezi foťáky Olympus 4/3, ostatní jsou o dost slabší, ale např. u Foto Škody prodali zatím 6ks E-M1 a to tam prodávají desítky dražších 5D MKIII nebo i slušně jdou na odbyt fotáky za 150 tis. Každopádně foták je to velmi zajímavý, ale jak říkám nejdůležitější je to, co mačká spoušť.
Josef01

Příspěvekod Pete2 » 05 pro 2013 06:35

josef01
E-PL1 ma slabsi dynamicky rozsah. S DP3 alebo tym 5D MK canonom to nemozno porovnavat, ale ruku na srdce kolko stala E-Pl1...???
K E-M1. Ty co maju rok staru E-M5 asi tak rychle prezbrojovat nebudu. A tych sa predalo vo svete tolko, ze nestacili vyrabat.
Kto ma peniaze rad zaplati i za Canon 5D MKIII, asi ma nejaky ciel, ale ze by uzitkova hodnota pre obycajneho amatera sa vyrovnala nakladom, no neviem.
Nehovoriac o vahe materialu.

Troska sme odbocili, ale nez uzavrieme kapitolu, par fotiek s objektivom 45/1.8 na otvorenej clone 1.8
Tu sa ukazala prax o m4/3. Lacna hracka E-PL1 a jednoduchy, maly a vyborny objektiv tj celok, kde svetlo dopada tak ako ma... (n)

ObrázekObrázekObrázekObrázek

A este nieco na zo 45-tky na clone 4 a 4.5 (5.6 uz bola tak nejak moc ostra :) )

ObrázekObrázekObrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Josef01 » 05 pro 2013 07:42

Díky za ukázky. E-PL1 ve své době nebyl nijak levný (obzvlášť když musel dokoupit 45mm objektiv), ale fotky to dělá obstojné i když na F1.8 už se to musí lehce oříznout, protože rohy fotografií už nejsou tak neostré a ani malý formát čipu to úplně neustál. Nicméně máš pravdu, že tahat se velkou zrcadlovkou už spoustě lidí nechce, mě už se nechce tahat ani s DP1M :)
Josef01

Příspěvekod Pete2 » 05 pro 2013 08:12

Josef01
To je dobre... Mne sa niekedy nechce ani tahat nohy za sebou. (n)
Troska humoru. V izbe na poschodi mam vystavenu staru tehlu Sigmu SD10. Sem tam sa jej zlaknem, ked idem okolo. Ale je to take
moje memento aby som si vazil to co dnes mam. Je to strasny kram, a s tym som kedysi behal po lesoch. :)
Nejake 5D ani nahodou. Jedine ked budem za to dobre plateny. :roll: :D

K samotnej E-Pl1. Nakup za 250 eur, objektiv za 200 eur, vyborna olympus 40-150 za 100 eur.
Neostre rohy co to je. Najlepsia clona na 45-tke 2.8.

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 05 pro 2013 08:37

Pete, je jasné že pokrok v digitálech je znát rok od roku, ale kdo to má stále sledovat, nebo snad dokonce každým rokem obnovovat svou výzbroj. :-)
Jak jednoduché to bývalu za dob, kdy se fotografovalo na film! Stále na tu dobu se zavlhlým okem vzpomínám! Dobrý fotoaparát na film Ti vydržel pomalu celý život, jen člověk mohl očekávat pokrok ve filmech a v lázních na jeho vyvolání! Hardware se příliš neměnil! Kam to spěje? Ustálí se někdy tento vývoj? (n) J.
josef38

Příspěvekod Pete2 » 05 pro 2013 08:40

M4/3 s foveonom a miestnymi objektivami, zrejme i lepsou citlivostou bude labuznikov raj. :D
Samozrejme sigma nam moze pokazit radost viacerymi sposobmi, ako sme si uz u nich casto zvykli.

Vratime sa uz do sucasnosti, a troska zimnej predvianocnej atmosfery.

ObrázekObrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 05 pro 2013 08:55

Josef
Neustali. Nie je to o krabickach, ale o motivacii a snahe byt uzitocny aspon sam pre seba. Nostalgia ma carovnu moc.
Radi spominame na mladost a pociatky. Preto i navraty k celuloidu, foveonu. Inak je to totalne jedno cim fotis, hlavne to robit rad...

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 05 pro 2013 09:13

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:12, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod josef38 » 05 pro 2013 09:18

Neustali. Nie je to o krabickach, ale o motivacii a snahe byt uzitocny aspon sam pre seba. Nostalgia ma carovnu moc.
Radi spominame na mladost a pociatky. Preto i navraty k celuloidu, foveonu. Inak je to totalne jedno cim fotis, hlavne to robit rad...

Pete

Je to tak! Kdo si už v ranném mládí rád hrál, tak si rád hraje i v pokročilém věku. Akorát ty hračky jsou trochu jiné a hlavně, podstatně dražší!
Ale hrajme si, někde jsem četl, že fotografování a následný kontakt na internetu je pro trénování mozku vydatnější, než luštění křižovek, nebo sudoku!
josef38

Příspěvekod Pete2 » 05 pro 2013 09:59

Petr
Lecka na teba a magentu. Vyslo. Zareagoval si podla predpokladu a spravne... (n)

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 05 pro 2013 11:26

pan s kozou :-) O tom to je, u FF to jde snadneji odpichnout od neostreho pozadi. Snimac blizici se tvarem ctverci ala flexareta 6*6 je blbost, oko vnima sirokouhle a ne ctvercove. A u TV uz na to prisli a vysila se 16:9, ja tak jednu dobu dokonce fotil i na digitaku:-). Ze je u digitalnich snimacu vetsi problem vykreslit rohy nez na filmu, neni muj problem, at se inzenyri snazi. A jde jim to, zelene rohy zname z Dp2ky se u Dp2m uz nekonaji. Napriklad snimace u leicy problem resi posunem mikrococek na kraji snimace. A optici budou vedet, ktera skladba cocek v objektivu da paprsky vice kolme na snimac a ktera reseni objektivu se na digital proste nehodi. Za sebe pevne verim, ze kravinu m34 sigma neudela a snimac zmensovat nebude.
...
A proc vice dat, kdyz uz ted se crop foveonu blizi stredoforamtu? No proste proto, ze to jde a zastupci firmy se vyjadrili, ze z technologickeho hlediska s tim nemaji zadny problem. Nez se rozhoupaji, zvladnou to i obrazove procesory a jedinym limitujicim faktorem zustane optika. Ale pokud to nebudou zoomy, tak to pujde. A pak bych videl dalsi logicky krok stredoformat foveon :-). Dovedete si to predstavit, rekneme, at mate ten ctverecek 6cm krat 7cm foveon? :-).
...
A pripominam, ze v roce 2001 prodaval pentax i neautofokusovou zrcadlovku, takze za par let proc ne. Pocitace tomu budou stacit taky, pamatuji harddisk 20MB
vrgada

Příspěvekod vrgada » 05 pro 2013 11:38

jeste mne napada, musi byt snimac rovny, co kdyby mel miskovity tvar? Neco jako sveho casu panoramaticke fotoaparaty Horizont (film do oblouku), jen v obou smerech. Prumet do roviny uz by pak pocitac dopocital, kdyz to jde delat s globusem a mapami uz od stredoveku:-)
vrgada

Příspěvekod Josef01 » 05 pro 2013 11:41

Optika se dá v pohodě navrhnout tak, že snímač nemusí mít zakřivení. Například mám dalekohled, který se dá použít jako objektiv 400-500mm a dokonale rovné pole má průměr 60mm tedy v pohodě i na FF.
Josef01

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou