MakB píše:Josef, víš, že ani neTo už někdo spočítal a když tak kouknu- (stačí vzít za lano a řeknu- jo dobrý, ten průvěs snad Josefa nepustí až do Prahy
)
Hlavně nepiš, že ten rumpál obsluhuješ jen ty.
Bohouši, uvažuješ zcela prakticky a částečně by to tak fungovat mohlo!

Je jesný, že toto zařízení někdo musel navrhnout a spočítat. Hlavně ale konstrukční části, jako ložiska, průměr kol, velikost zubů a pod. Zařízení už je 100 let a dokumentace od něj neexistuje. Z obrázků je patrné, že už má svou slávu dávno za sebou, udržovat jej ale musíme.
Ovšem to spočítání převodů, jak jsem zadal, to je něco jiného. To je poměrně jednoduchý příklad z mechaniky pro žáky, teď nevím jakého stupně školy?

Nikdo se toho neujal, takže takto.
Zařízení má dva ozubené převody, 23 : 12 a 1 : 36. Celkem to je převod 1 : 69.
Musíme ale ještě uvažovat převod páky, to je průměr toho "rumpálu" do kterého se opírá človrda a průměr bubnu, kam se navíjí lamo. Což je 80 cm a 40 cm. Celkový převod sil potom tedy bude 138!!
No a když uvažujeme sílu, jakou působí nebohý a mizerně placený človíček na to kolo, tak nám potom vychází tah na laně 138 x 75 kg, což je 10350 kg. Neboli dost přes 10 tun!!
Je to pochopitelně pouze teoretický výpočet, neuvažuje se zde tření, které je už po těchto letech dosti vysoké. Také jsou na zařízení dvě kola pro obsluhu na jednom hřídeli, pro zjednodušení jsem dával do zadání jen jedno.
Mě se tento úkol líbil jen z důvodu oživení podobného počítání. A dost možná v něm mám i chybu. Zatím o ní nevím!
Tak se mějte a přeji hezké ranko všem!

P.S.
Pozor na Alzheimra, je potřeba stále namáhat mozkové závity!