Toto nemusíte číst 445 Pokračování na vlastním...

Moderátoři: MakB, TNČ moderátoři

Re: Toto nemusíte číst 445 Pokračování na vlastním...

Příspěvekod otula » 15 lis 2013 09:20

Vladimíre, prosil jsem z pravé části, ne z levé.
otula

Příspěvekod josef38 » 15 lis 2013 09:26

Především vítám mezi nás opět zatoulaného a opět se vrátícího Otulu! :-) (n)
Teď jsem si všiml, že jsi mě už na vláknu také oslovil, nevšiml jsem si toho. Promiň, sedím totiž na více židlích a proto jsem asi přehlédl!
Vladimíre, až se pes vrátí z Tvého venčení, zkus mně také prosím poslat RAW z posledního snímku. Dost mě tento problém zajímá! Děkuji! J.
josef38

Příspěvekod Petr M » 15 lis 2013 09:57

je sranda si od otuly precist ty kecy o sigme sd1..... zda se, ze to bude velkej, bystrej a naramne chytrej srandista.... kterej videl tu sigmu tak leda z ponorky v kalny vode..... :lol:

Zdravim,
Petr

P.S. Obzvlast srdecne zdravim pritele Zdendu Makace!!!!!! ;) (n)
Petr M

Příspěvekod ruby52 » 15 lis 2013 10:10

jó, já ty strany popletl, již od mládí s tím zápasím :D
Přílohy
tiff3.jpg
tiff3.jpg (218.24 KiB) Zobrazeno 3614 krát
Vladimír
ruby52

Příspěvekod josef38 » 15 lis 2013 10:31

Petr M píše:je sranda si od otuly precist ty kecy o sigme sd1..... zda se, ze to bude velkej, bystrej a naramne chytrej srandista.... kterej videl tu sigmu tak leda z ponorky v kalny vode..... :lol:

Zdravim,
Petr

P.S. Obzvlast srdecne zdravim pritele Zdendu Makace!!!!!! ;) (n)

Nic mi do vaši debaty ohledně Sigmy SD1 není, ale myslím, že je zcela zbytečné vstupovat do eventuelní debaty takovýmto způsobem! Jakou asi očekáváš reakci? (y)
Děkuji za pochopení! J.
josef38

Příspěvekod josef38 » 15 lis 2013 10:44

Vladimíre děkuji Ti, jen nevím, jestli to budu mít čím zpracovat. PhotoShop to nebere, zkusím LightRoom.
A nevysvětluj si naši zvídavost zle. Není to nic proti Tobě, jsme jen prostě trochu hraví! :-)

Pokusil jsem se také. Obrázek jsem musel převést do DNG. Tento formát Adobe podporuje.

Kreslí Ti to dobře! (n)
Přílohy
A0130026.jpg
A0130026.jpg (1.26 MiB) Zobrazeno 3598 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
ISO: 200
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: E-PL1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Naposledy upravil josef38 dne 15 lis 2013 11:06, celkově upraveno 2
josef38

Příspěvekod otula » 15 lis 2013 11:02

Josefe, to chce koupit si otáčecí židli, abys nemusel přesedat :) Vůbec se nemusíš omlouvat, nic se nestalo.

Petře, máš recht, SD1 jsem v ruce neměl. A když jsem na ni četl chvalozpěvy, hodně to se mnou houpalo, zda do ní nezainvestovat, protože skla mám v EX verzích od 10 mm po 200, takže by to mohla být dobrá investice. Vychladnul jsem ve chvíli, kdy recenzent, který rozhodně nebyl zaujatý, protože opravdu SD1 chválil, uzavřel recenzi tím, že je všechno super, ale rychlost je katastrofální. A právě katastrofální rychlost je to, co mi na SD14 komplikovalo život úplně nejvíce - než jsem nafotil pár fotek do panorama v jedné řadě, tak mi slunce uteklo úplně jinam a barvy a osvícení scény se úplně změnily, takže fotit druhou řadu už bylo passé. A vůbec neřeším, že jsem musel ostřit výhradně manuálně, protože AF měřil i o desítky metrů jinam, přičemž v AWH mne vyhodili, že ani u foťáku, ani u 24-60/2.8, ani u 70-200/2.8 AF neseřizují, nebo že z dvaceti snímků do panoramatu byly 2 chybné, takže jsem celé panorama mohl vyhodit, že při bracketingu foťák pravidelně vytuhnul a bylo potřeba vytáhnout baterku, jinak byl schopen ji téměř uvařit, že se často přes snímky objevovaly divné fleky, které fotku zničily.
Nebo to, že výrobky od Sigmy jsou každý kus originál - měl jsem v ruce 4 kousky SD14, každá měla závažné chyby, každá jiné. Kdybych si z každé mohl vzít to, co konkrétní kus dělal dobře, měl bych asi docela použitelný foťák.
Přes to všechno si Sigmu nemohu vynachválit v tom ohledu, že obloha je jednolitá modrá, žádné zrní, jak třeba u Canonu, že zaostřená rovina je opravdu ostrá a prokreslená, o čemž si bayer může nechat leda tak zdát, že při focení za dostatku světla dělá úžasné fotky, kterým se žádný jiný foťák nevyrovná. A jen tak mimochodem, i na snímcích z SD1, které jsem viděl, je ve stínech problém s purpurovými fleky - tedy že tam není klasický chromatický šum, ale škaredý purpurový flek, takže i když se výrobce snaží, tak se mu nedaří úplně odstranit některé dětské nemoci.
Můžeš si na mne plivat, když ti udělá dobře na egu, v tom ti zde těžko budu bránit.
otula

Příspěvekod otula » 15 lis 2013 11:07

Jo, Josefe, pokud ten snímek nemůžeš otevřít, převeď si ho do DNG - to je standardizovaný formát pro raw data (Digital NeGativ), potom ti ho schroustne i starší verze ACR.
otula

Příspěvekod ruby52 » 15 lis 2013 11:12

zdar výzkumníci,
dědku dík za pochvalu co kreslení se týče (n)
Přílohy
A0130028.jpg
A0130028.jpg (532.31 KiB) Zobrazeno 3731 krát
Vladimír
ruby52

Příspěvekod josef38 » 15 lis 2013 11:13

otula píše:Jo, Josefe, pokud ten snímek nemůžeš otevřít, převeď si ho do DNG - to je standardizovaný formát pro raw data (Digital NeGativ), potom ti ho schroustne i starší verze ACR.

Už se tak stalo. Nevšiml jsem si, že už běží nová stránka!
Tento převodník používám i pro SONY RX1. Znám ho! Děkuji. J.
josef38

Příspěvekod Petr M » 15 lis 2013 11:15

Otulo, kdepak, vubec na tebe plivat nechci a nebudu. To nebyl ucel toho co jsem napsal. Jde mi o to, ze se najde v internetu stale dost lidi, kteri ani moc Ahnung o Tom co pisi nemaji, nebo lide, kteri vubec nic nevedi a fotak, ktery pomlouvaji a zatracuji nemeli nikdy v ruce. A svymi nekompetentnimi recmi zkresluji a to znacne platne skutecnosti..... :)

Tady uvadim odkaz na jednoho nemeckeho fotografa, ktery se sigmou sd14 foti prepychove panoramy. Je videt, ze kdo umi, ten to dovede s cimkoliv...... ;) (n)

AW: KugelPanoramen-Objektiv/DSLR

Ich mach mit Sigma Kameras seit 2003 Panos.
Kugelpanoramen mache ich entweder mit 8mm Fisheye oder mit dem 15mm.
Mit dem 8mm Fish brauchst du 4 Aufnahmen bei der SD1 und 8 Aufnahmen mit der SD9-SD15.
Hier ist ne virtuelle Tour durch das Kloster Hirsau mit vielen Panoramanen, alles mit der SD10,SD14,SD15 gemacht

http://thomas-mottl.de/Hirsau/Hirsau1.html

P.S. Josef38, vis dobre, ze jsem k tobe velice shovivavy a chapu tvou vseobecnou nasranost (nemuzu preci za to, zes tak starej a kriticky vseobecne nasranej); takze se nevmesuj.... :)
Petr M

Příspěvekod Petr M » 15 lis 2013 11:30

Otulo, s tim sumem a fleky to je take jen o Tom jak kdo umi opravdu fotit a ne jen mackat spoust na Tom co nejaci inzenyri nekde ve Fabrice nastavili.... ;)

Ne, ze bych se chtel vytahovat, nebo tak neco, jen poukazat na to, ze jde vsechno udelat, jen se musi holt vic nekdy premyslet; a o Tom to je....tady moje fotka Sigma SD1 Merrill se Sigmou 50/2,8 Macro na F 8 pred dvema dny focena za velkeho nedostatku kvalitniho svetla. bylo zatazeno, dest na spadnuti a vecer:
Naposledy upravil Petr M dne 20 lis 2013 13:03, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod otula » 15 lis 2013 11:39

Petře, to, co jsem psal, jsou reálné problémy. A u Sigmy opravdu strašně záleží na tom, na jaký kousek narazíš. Pokud s ní fotíš, tak dobře víš, že po půlminutové expozici čekáš dalších asi 40 sekund na to, než se snímek uloží. A že bracketing je použitelný maximálně asi tak do 1/4s, při delších časech foťák brzy vytuhne - to mi dělaly všechny kusy, co jsem měl.
Takže jo, vyfotit se Sigmou tohle (foceno za bílého dne, takže času dost při krátkých časech snímání), nebo tohle (jeden snímek), nebo třeba tohle (několik snímků v jedné řadě) není problém. Ale vyfotit takovýto snímek (složeno z cca 80 snímků ve 3 řadách a trojexpozicích) je se Sigmou prakticky nemožné.
otula

Příspěvekod Petr M » 15 lis 2013 11:46

Otulo, kazdy fotak ma svoje nedostatky a to bez vyjimky. Mam Sigmu SD1M a fotim s ni presne to co chci a co jsem fotil i s jinymi fotaky jako s Canonem 5DMII, Nikonem 600D a dalsimi, jako s Olympusem OMD M5 atd. Holt ta Sigma je na kvalitu fotek to nejlepsi. Tedy, jestlize potrebuji fotky velke jako vrata a vetsi a ne fotky, ktere si budu prohlizet na nejakem monitoru a jeste k tomu zmensene (bayersensor). Tim i potlacim to, co bayer dela, ze detaily rozmazava a rozmazava a rozmazava a rozmazavat bude.... bohuzel.... :)

http://500px.com/mahpet

PS, snimek, slozeny s 80 snimku..... k cemu to mas, v detailu to je nekvalitni neostre, jenom ze to mas obrovsky velke. Ale moc se s tim nechlub, je to jenom o Tom jaky jsi pouzil objektiv. Takze s takovym sklem cos na to pouzil, bych to vubec nefotil; je to jen a jen amaterska zoufalost a nic jineho! :) Kdyz tedy fotit tak obsahlou panoramu, tak k tomu ma byt take ten spravny objektiv, tedy neco kolem 8mm ohniska, tim se ti zredukuje pocet snimku na mozna ctyri az sest. A kde ze je ten Problem? :)

Zdravim,
Petr
Petr M

Příspěvekod otula » 15 lis 2013 11:58

Jasně, je potřeba nejen mačkat spoušť - tu purpurovou barvu jsem si prohlížel na snímcích, které měly po vyjítí SD1 propagovat, jak už nešumí. Byly to propagační snímky, žádné cvaky od cvakačů. Jeden snímek byla nějaká velice pěkná večerní pláž, kde bylo vidět dno na okraji moře jasně purpurové, druhý snímek byl s nějakou boudou, visely tam nějaké obrazy a já nevím co, focená scéna měla celkem velký dynamický rozsah, no a bylo tam jasně vidět, že v tmavých částech se skokově ztratí struktura a jsou tam jen purpurové fleky.

Tvé fotky nádraží jsem si našel na vedlejším vlákně. Není mi docela jasné, proč jednou máš oblohu do zelena a podruhé fialovou - ani jedna z těch barev není reálná. Ale to ti nechci vyčítat, se stejnými problémy jsem si se Sigmou také hodně užil - i v tom odkázaném snímku Zelené Hory tam mám místy nafialovělou oblohu. Občas jsem měl dokonce kus oblohy zelené, kus fialové, přitom na snímku +0.7EV již byla obloha přepálená. Je to potřeba pracně retušovat při postprocesu. Ale aspoň si nic nenalhávám.
otula

Příspěvekod otula » 15 lis 2013 12:05

Petře, když se na to podívám v plném rozlišení v TIFFu, tak to neostré není - alespoň v rámci možností, neexistuje totiž objektiv, který by šel zaostřit od metru do nekonečna. Vždy je rovina ostrosti nekonečně úzká a jako ostré se považuje to, co při tisku na daný formát oko vnímá jako ostré. Foceno je to 17mm objektivem.

Ale když čtu, co píšeš, tak ač tě nechci urážet, prostě jen zaslepeně zdůrazňuješ to, co nepopírám a mluvím o tom i sám ve svých příspěvcích. Dnešní foťáky jsou o kompromisu a každý si může vybrat podle svých preferencí. Já jsem pouze zmínil, co mne u Sigmy trápí.
otula

Příspěvekod Petr M » 15 lis 2013 12:10

Otulo, nikdy jsem se nesnazil mit fotky v nejakych jak to ty nazyvas realnych barvach. Nevim, v cem jsi vyuceny nebo jake mas dalsi vzdelani a co delas, ale rici, ze fotak, jakykoliv foti v realnych barvach, nebo se da upravou dostat do realnych barev je naprosta hloupost a nesmysl. Jak muze nejaky bayersensor dat fotku v nejakych "realnych barvach"? Canon do modravych studenych realnych barev, Nikon do teplych hnedavych realnych barev? Holy nesmysl! To si jenom myslis, protoze v Tom nemas vubec jasno a skrtis barvy, protoze Jim moc nerozumis a nutis to tady< i jinym. Tak to abys fotil radeji jen CB.
Prave barevna fotka zije z barev, ale ne polovicatych, nybrz plnych, ktere vyjadri naladu snimku, plasticnost atd...... :)

Zdravim, Petr

Jo, a to co mi ta Sigma vyfotila, to nadrazi, je barevne v naprostem poradku, musi se pocitat i s tim, ze mraky byly hodne nizko a svetlo ulic se v nich pekne odrazelo. A svetlo sodikovych vybojek s oblohou da pak i takoveto barvy. Ta fotka se zelenou oblohou (Foveon neni uniformni jako bayer) je jeste za denniho svetla focena, bez rozsvicenych poulicnich a jinych svetel. Jen vlaky zu svitily.... :)

Zdravim,
Petr

PS, Otulo, nemam v umyslu ale opravdu ne, te nejak urazet nebo podobne. Mel jsem za to, ze tady po tech letech co tady pusobis, budes preci jenom kapku pokrocilejsi.... ale jak to podle toho co pises v Tom tady poslednim vypada, jdes presne v Tom co pred lety a co ti ty sudicky nadelily do kosiku pri narozeni.... :(
Petr M

Příspěvekod ruby52 » 15 lis 2013 12:29

vodlehčím to, klucí :)
Přílohy
B0130010.jpg
B0130010.jpg (895.77 KiB) Zobrazeno 3709 krát
Vladimír
ruby52

Příspěvekod otula » 15 lis 2013 13:00

Vladimíre, díky za odlehčovací foto :-)

Stejně si ještě pustím zobák na špacír, protože se potřebuji od zkušeného Petra něco přiučit. Díky jeho vysvětlení už chápu tu změnu barev. Jenže mám trochu pomalejší vedení, tak si to zrekapituluji, zda to chápu opravdu dobře. Takže byl podvečer, ještě nikdo nesvítil, takže vše bylo celkem v normálu. Potom se rozsvítila ta nazelenalá světla vlevo. V těch kancelářích nebo co to je ve všech barácích kolem se to všem líbilo, tak si všichni rozsvítili svou sadu zelených zářivek, čímž se zeleně rozzářila i obloha. Když pak viděli, že se rozsvítily i další - žluté - výbojky, přestalo je to bavit a rozsvítili si bílé výbojky - a tím přebarvili jas oblohy na fialovo. Jo, tak je to správné a tak to má být. Ano, Petře, už nic neříkám, jen poslušně koukám a poslouchám, abych se přiučil další nové věci a posunul se o kus dále a nezahníval léta na místě...
otula

Příspěvekod Petr M » 15 lis 2013 13:16

Otulo, jo tak to bylo; jak to pises! Presneji to popsat zu vic nejde! :ugeek: :geek: ;) To tvoje doufani se preci jenom posunout z technickych duvodu u tebe bohuzel neni mozne..... :(

otulo, fotku o29.X. jsem po nove uprave vymenil, mel jsi pravdu, red jsem na to znovu kouknul a sla opavdu moc do zelena... :( Omlouvam se! :)

Zdravim,
Petr
Petr M

PředchozíDalší

Zpět na Toto nemusíte číst