Josefe, to chce koupit si otáčecí židli, abys nemusel přesedat

Vůbec se nemusíš omlouvat, nic se nestalo.
Petře, máš recht, SD1 jsem v ruce neměl. A když jsem na ni četl chvalozpěvy, hodně to se mnou houpalo, zda do ní nezainvestovat, protože skla mám v EX verzích od 10 mm po 200, takže by to mohla být dobrá investice. Vychladnul jsem ve chvíli, kdy recenzent, který rozhodně nebyl zaujatý, protože opravdu SD1 chválil, uzavřel recenzi tím, že je všechno super, ale rychlost je katastrofální. A právě katastrofální rychlost je to, co mi na SD14 komplikovalo život úplně nejvíce - než jsem nafotil pár fotek do panorama v jedné řadě, tak mi slunce uteklo úplně jinam a barvy a osvícení scény se úplně změnily, takže fotit druhou řadu už bylo passé. A vůbec neřeším, že jsem musel ostřit výhradně manuálně, protože AF měřil i o desítky metrů jinam, přičemž v AWH mne vyhodili, že ani u foťáku, ani u 24-60/2.8, ani u 70-200/2.8 AF neseřizují, nebo že z dvaceti snímků do panoramatu byly 2 chybné, takže jsem celé panorama mohl vyhodit, že při bracketingu foťák pravidelně vytuhnul a bylo potřeba vytáhnout baterku, jinak byl schopen ji téměř uvařit, že se často přes snímky objevovaly divné fleky, které fotku zničily.
Nebo to, že výrobky od Sigmy jsou každý kus originál - měl jsem v ruce 4 kousky SD14, každá měla závažné chyby, každá jiné. Kdybych si z každé mohl vzít to, co konkrétní kus dělal dobře, měl bych asi docela použitelný foťák.
Přes to všechno si Sigmu nemohu vynachválit v tom ohledu, že obloha je jednolitá modrá, žádné zrní, jak třeba u Canonu, že zaostřená rovina je opravdu ostrá a prokreslená, o čemž si bayer může nechat leda tak zdát, že při focení za dostatku světla dělá úžasné fotky, kterým se žádný jiný foťák nevyrovná. A jen tak mimochodem, i na snímcích z SD1, které jsem viděl, je ve stínech problém s purpurovými fleky - tedy že tam není klasický chromatický šum, ale škaredý purpurový flek, takže i když se výrobce snaží, tak se mu nedaří úplně odstranit některé dětské nemoci.
Můžeš si na mne plivat, když ti udělá dobře na egu, v tom ti zde těžko budu bránit.