od vrgada » 08 lis 2013 13:48
tak jeste jednou, zmensit pro webovou galerii to mohu vzdycky, ale kdyz to vyfotim male, tak je to definitivne v haji, snad jen kdyby sigma ulozila soucasne oboji tj. raw i binning raw. Stejne jako nefotim ve fotaku do jpegu, ale babram se s tim v pocitaci, nebudu, kdybych to nahodou potreboval, obrazek kazit redukci fotakem, ale v klidu nejakym special binning software. Ale protoze merril foti za plneho slunicka v zadech v nastaveni (100-200)ISO, tak na hokus pokusy za sera ci sport si poridim Bayera a smirim se s tim, ze sigma je fotak jen do pekneho pocasi, nejlepe na krajinky, ktere nikam neutecou (mizerny AF). Operovat v dnesni dobe omezenou kapacitou SD karty je snad nesmysl, stejne jako nosim vic akumulatoru, mohu si vzit vic SD karet, anebo tomu predejit uz v zarodku volbou dostatecne velke kapacit v zakladu. Mne se osvedcila nejaka rychla 16G a prostor mi snad dosel jen jednou. Ale i tak bych to resil spise promazanim, anebo ze zoufalstvi prechodem do rezimu jpg nez nejakou drastickou redukci obrazovych dat na ctvrtinu. To ze ma SPP moznost nafouknout vyfocenou fotku na dvojnasobek jsem nikdy nepochopil-na co. Vice dat se timto postupem nedostane, protoze tam pri vyfoceni proste nejsou a zadnym zazrakem se tam pri nafukovani souborovych dat neobjevi. Vzdycky mne bavil film Zvetsenina,jak furt zvetsuje a zvetsuje a ofocuje a znovu zvetsuje, aby uvidel pistoli v parku, nebo nejaky Colombo, ktery takhle zvesoval dokonce zaznam z videokamery, aby videl, ze hodiny ukazovaly neco jineho, nez rekl pachatel. Stejne, jako tady nekdo psal, ze si bude delat jen tak velke fotky, aby se mu vesly na monitor. Taky zbytecne, kazdy normalni prohlizec pri prohlizeni ty fotky snad zmensi na spravnou velikost a neznici je pri tom. Smysl by to mozna melo pro pomaly pocitac, aby se urychlilo prohlizeni fotek, ale i tak bych si udelal v davce sadu mensich fotek na prohlizeni a nechal samozrejme i originalni velikost. To same video, sestriham, zpracuji, ale original nechavam i kdyz je pravdepodobnost nula nula nic, ze bych se k tomu nekdy vracel-jen tak z principu
...
I kdyz v pocatcich jsem si rikal, ze mi to taky tak staci a ze kdyz mam videokameru, ktera ma moznost fotit 3mega fotky, tak uz ani nebudu potrebovat fotak. Stacilo to prohnat irfanem, aby clovek pochopil, ze to byl jen takovej foveon 1mega (3 CCD snimac a oni to marketingove secetli). Ten test, prohnat soubor jpeg kompresi je jednoduchy, kdyz tam dat nejsou, nevznikne velky soubor.
...