MakB píše:Já vím o co jde, růůůůůžovou mám rád.

.
Bohouši o růžovou také, ale nejen o ní!
Nerad bych i do tohoto vlákna vnesl nějakou rozmíšku ohledně vyvážení bílé, ale v principu jde jem o to, že fotografujeme-li do RAWu, tak není potřeba věnovat při vlastním fotografování pozornost vyvážení bílé. Protože vše zvládneme při konverzi z RaWu do JPEGu v jakémkoliv slušném editoru. A to bez ztráty květinky! Ty možnosti vyvážení bílé, co nám nabízí fotoaparát, ( zamračeno, sluníčko, žárovka, a kdejakou jinou pitomost ) má každý editor také a ve fotoaparátu má vliv pouze na náhled obrázku, nebo chceme-li fotografii v JPEGu dostat hned z fotoaparátu. Protože nastavení teploty světla na fotoaparátu nemá s výstupem RAW z čipu zas tak moc společného. Je to jen malý údaj na začátku datového souboru, který dává pokyn editoru, jak má RAW zpracovat do obrázku. A to jaksi nechtějí někteří fotografové na jejich vláknu pochopit. Už jenom proto, že oni nemají "fotoaparát s upatlanou Bayerovou mřížkou" ( slova jednoho z nich ), ale mají něco víc, mají Foveon, který má RAWy úplně jiné. Též podle nich! Tušil jsem, že narazím na tvrdou stěnu, ale doufal jsem, že alespoň budou přístupni logickým argumentům. I vznesl jsem dotaz na kapacitu přes digitály, na jistého ing. Romana Pihana a jeho odpověď jim s jeho svolením překopíroval! Provedl jsem i názornou ukázku tohoto principu. Marnost, marnost! Bohužel! To tam raději fotografují houfně dlážební kostku namísto šedé tabulky, protože i ta tabulka je podle jednoho z nich pro Foveon nevhodná a tento údaj si ukládají do režimu "Custom" do fotoaparátu. Ano je to také jedna z možností, i s tou dlažební kostkou, ale trochu zbytečná komplikace. Vzdávám to a asi si už zakážu do jejich vlákna vstupovat!
Doposavad mám totiž krevní tlak ještě v mezích, ale myslím, že bych si u nich záhy vypěstoval silnou hypertenzi a to bych opravdu nerad!

A snad abych ještě ukázal obrázek podobný ze zmíněného vlákna. Oba snímky na levé půlce jsem nafotil s jiným nastavením teploty světla ve fotoaparátu.
Jsou ovšem frajeři s velice vytříbeným barvocitem, kteří u pravých obrázků rozdíl v barvě najdou!
Kdo by si chtěl pohrát, přikládám i oba RAWy.
Píšu narychlo, protože jdu na přívoz. Ani to po sobě nečtu, tak promiňte nějaký ten překlep!
http://www.ulozisko.sk/645806/DSC02939.ARWhttp://www.ulozisko.sk/645805/DSC02938.ARW