Nedalo mi sa neozvať ohľadne diskusie okolo RAW-u. Raw nie je všemocný keď to raz nafotím blbo tak môžem urobit nejaké kroky na vylepšenie, ale výsledok nebude taký ako keby som to odfotil správne. Urobil som pokus je to síce z bayera ale princíp raw-u funguje všade rovnako. Odfotil som to isté raz cez WB auto a druhý krát som nastavil WB na 5400 K. V raw konvertore som potom oba zabery previedol na 4000K a výsledok máte v prílohe. Horný rad je originál foto prevedené z raw-u a pod nimi sú konverzie na 4000K. Sú si podobné ale nie rovnaké, povedal by som, že je to ako pri farebnom negatíve, ak som to raz odfotil zle, nijaka filtrácia mi neurobila dobrú fotku, keď som nastavil jednu farbu rozladil som druhú a s raw-om je to niečo podobné. Ja ako bývalý sigmák, (ešte mám SD10-tku a mal som dve sd14-ky oprava a potom mi vymenili telo za druhú sd14-ku, ktorú som veľmi rýchlo predal zo značnou stratou lebo to čo z toho liezlo von bolo hrozné) čítam toto fórum od začiatku, jeden člen ma tu aj spomenul ale len ako inkognito.