vrgada: Proč nespoléháš na vlastní oči a zdravý rozum? Jak u barev, tak u zaostření. Živý náhled se použít nedá? U mého seťáku je zaostření na nekonečno tak akorát pro srandu králíkům, nezaostří to vůbec nikam, je zbytečné si s tím lámat hlavu. I do největší dálky se musí ostřit před nekonečno a vždycky se podaří zaostřit. Zdá se, že u toho pevného skla to bude něco podobného.
Naposledy ode mě k AWB. Petře, proč předpokládáš, že jsem za deset měsíců s SD1 neudělal takovou zkušenost, jakou mi doporučuješ? Udělal, několikrát, právě proto v exteriéru AWB nechci ani náhodou. Když už tady byla několikrát řeč o tom, že Bayer si "vymýšlí" barvy, kdežto Foveon ne, tak říkám, že při AWB si Foveon "vymýšlí" barvy zrovnatak. Dělá z toho nějaký průměr pro poměrně vysoké, spíš letní slunce, převaha modré, studenější podání. Reálné barvy jsou naprosto v háji, ale připouštím, že nezasvěcenému pozorovateli u monitoru to vůbec nemusí vadit a nic nepozná. Horší je být tam, vidět to, vyfotit. Rozdíly jsou obrovské. Na mých dvou ukázkách je to docela dobře vidět. AWB vyrobí oblohu jak z katalogu italského přímořského letoviska, tráva je zas jak v červenci po obědě. Ale ještě horší je to s barvou těch dřevěnic. Opravdu se to musí vidět, AWB je naprosto nepřijatelné. Je to pouze vyvolané z RAWu, rozdíl v časech jsem se pokusil jasově zhruba dorovnat.
Petře, psal jsem několikrát, můj seťák je velmi neostrý hlavně v levém okraji obrazu, začíná to být vidět už kousek za středem. Čím širší ohnisko, tím horší. Středová ostrost je excelentní, skoro bych si troufl kacířsky odhadnout, že není daleko od pevných DP Merrillů. Pravá strana je o dost lepší. Ani clona 11 ostrost zcela nevyrovná, ale už se to dá tolerovat. Ohnisko 50 mm je velmi dobré, neostrost v krajích docela malá, nevadí mi. Nejostřejší clona je 5,6, při pečlivém zkoumání je viditelný pokles ostrosti na ostatních základních clonách (8, 11, 16 atd.), na každé cloně o chloupek horší. Ale i clona 16 je pořád výrazně lepší, než Nikon D7000 na 5,6 s Macrem 55/2,8 AiS a to je nějaké sklo. Tady se Foveon s Bayerem prostě opravdu srovnávat nedá (obrazy z těchto aparátů jsou téměř stejně velké, proto je srovnávání velmi snadné). Se sluneční clonou má objektiv vynikající vlastnosti v protisvětle, to je pro mě velmi milé překvapení. Stabilizace je účinná, ale nad 1/60 sec. ji nepoužívám. V přírodě zaostřuju raději ručně, AF mě nenadchl, chtělo by si to víc pohrát s adjustací. Jenže to by musel pokaždé bezpečně zaostřit do stejného místa a to si nejsem moc jistý. Jistota Nikonu to prostě není, ale nezoufám nad tím, nejsem na tom závislý. Ale všechno je to asi zbytečné, Tvůj kus může být jiný úplně ve všem

. Rozhodně přeju, aby Ti došel aspoň tak dobrý, jaký testovali na Photozone

.