Frankie mám podobou historii, byť táta byl amatér jako já a naučil mě fotit, filmy jsem vyvolával sice asi až od 14-ti na záchodě, sušil v koupelně a fotky v zatemněný kuchyni. Zvětšovák ještě trouchniví na půdě. Pak jsem měl šťastný období, kdy jsem nefotil nic a jen koukal kolem sebe, až s narozením dětí jsem se vrátil ke kinofilmu a od r.2003 první digi. Dlouho jenom jpegy. Rawy až od Kodíka od r.2006. Čas od času mě napadne, ež by stálo az to oskenovat starý negativy, jen čb mám přes 100 filmů, hodně diáků i barevných negativů, ale......
Souhlasím s Tebou, nejlepší je mít všechno perfektní na place a nic neupravovat. Kdo se tím živí pro rychlá média a musí fotku hned dodat - tím spíš, na úpravy není ani čas. Ale.... přepaly...doostření...lokální úpravy - projasnění stínů. Některý fotky si dávám tisknout 30x45cm, pak se to vyplatí. D700 nemá jpegy nic moc. Novější zrcadlovky už mají jpegy vymazlený, dřív se počítalo hodně s tím, že se fotka z DSLR na rozdíl od kompaktů doladí až v editoru většinou z rawu. Fotím sice skoro pořád mimo sněhu a pláže s kompenzací -1/3 až -2/3 EV, ale stejně se občas něco přepálí. Když to není moc, v rawu tam něco je a dá se vytáhnout. Ale to znáte. To sraní s rawama mě čílí, ale zatím si neumím pomoci

. Navíc nezřídka fotku poedituju tak, že je horší než původní jpeg

.
V pátek jedu se ženou na 5 dní na Šumavu, tak pod vaším vlivem (Jirula - ten to tady opakuje odjakživa a Frankie) zase zkusím i jpegy a 3 kliknutí ve fotošopu.
Třeba si zvyknu a budu mít lehčí život.