od Frankie » 22 říj 2013 12:14
Ja tedy taky o tom Rawu a Jepegu ještě něco napíšu, pokusím se to srvnat s filmovou fotografií, hlavně se lidi neurážejte i když to co napíšu bude od srdce, já už jinej nebudu.
První film a následně fotky jsem si vyvolával v 12 letech cože je jářku rok 1979. Táta fotil, máti fotila, strejda fotil, děda fotil fotila celá rodina a každej si to sám vyvolával. Tátovi navíc fotky braly do novin, takze asi něco málo uměl a co uměl to mě učil.
Táta na Nikonu, děda na Flexaretě II, máti na zenitu a ještě něčem co bylo celobakelitové myslím Pionýr. Já měll Lubitěla, následně Zenit, Lomo fotilo vždy a všade a vždy dobře teď leží u Pazdery, Olympuse, Nikona atd atd.
Táta vždycky říkal, foť tak aby jsi se nemusel srát s vyvoláváním, prostě aby jsi vyvolával podle hodin a nemusel hlídat co z toho leze. A teprve ty opravdu dobré fotky můžeš zvětšovákem prohnat znova a dotáhnout je do maxima.
Kdžyž jsem tohle začal zvládat na jedničku, ukázal mi úpravy fotek, tedy retušování fotek. No co vám budu povídat, neskutečnej voser a tak jsem radši fotil na jedničku s hvězdičkou. Táta byl spokojenej já byl spokojenej. Jednou jsem by u táty v redakci a kluk co na sazečskejch mašinách dělal kruci jak se to jmenovalo, ty kovový destičky s písmemnkama, se strašně rozčiloval nad nějakejma fotkama. Vzal jsem si z toho jediné, dobrej fotograf vyvolává, špatnej retušuje.
Dnes v době digitální fotografie, jsem zastánce Jepegu, protpže s ním nemůžu dělat prakticky nic víc než to samé co na zvětšováku, tedy kontrast a jas mírně si pohrát s barvama. Naproti tomu Raw nezatracuju, ale má pro mně jediný význam, až zase jednou vyfotím nějakou kůži nahoře bez, udělám z pitlíků pomeranče, z branďulí červený maliny a napnu jí kůži aby nevypadala jak stará stanová kůže což jsou věci se kterými si neporadí ani sebezručnější fotograf i kdyby mu v atíku svítíl sám pámbůh.
Tedy RAW vnímám jen jako pomůcku pro nešikovného fotografa nebo pro fotografii kde to prostě jinak nejde. Ale fotit přírodu Rawem prostě udělat nějakej snímek a doma tu šedinu vobarvit nasvítit vystínovat to neberu. Protože pro mne je vynikající fotka ta, která je realitou toho co vidím nejlépe už na displei fotáku, a ne fotky které v soutěži co tu běží dostávají nejlepší hodnocení přitom je jasné že tvorba fotky znamenala jedno nebo dve bezmyšlenkovité cvaknutí a dva dny u PC. Tedy foto soutěž o tom kdo umí líp s fotoshopem z čehož je mně blivno.
A je tedy otázkou co je vlastně amaterská a co profesionální fotka, závěr ať si udělá každý sám.
Pochopitelně očekávám že se do mně pustíte.
Sorry, moje tabletka neumi hacky a carky a navic mi prehazuje pismenka