Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod vrgada » 11 říj 2013 18:07

mam tip na kvalitni RGB filtry jen nevim, jestli jsou dostatecne velke
Obrázek
...
Obrázek
...
ale dam vedet, jeden pokazeny DLP dataprojektor za petikilo uz ke mne putuje postou:-)
vrgada

Příspěvekod vrgada » 11 říj 2013 18:21

2 Josef38
...
Vidim, ze neni treba ucit orla letat, to je ten samej rusak
http://www.boston.com/bigpicture/2010/0 ... y_ago.html
pravda ta trichroma kostka za milion to dotahla k dokonalosti:-)
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 11 říj 2013 19:28

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 11 říj 2013 21:27

tak bych uvital radu zkusenejsich jak smichat RGB vytazky v sedi a nekrast soft (photoshop tedy ne). Tj. mam v odstinech sedi R, G a B rozlozeny obrazek, Ten astro program IRIS jsem nepochopil vubec a je asi urcen na neco uplne jineho tipuji na ruzne prumerovani obrazku, Trial photofiltre studio, mne necha kouzlit s barvama ve vrstvach, ale jejich slouceni je hruza a nikoliv kyzeny obrazek v barve. Gimp se se mnou nebavi a kdyz mu lehce smrcnu v irfanu barvou vytazky, abych je mohl obarvit (s ciste sedymi nechce nic mit) tak taky nic. Podotykam, ze pokrocile editory nepouzivam a doted jsem si vystacil s Raw editory jednotlivych fotaku a irfanwieverem, dik vrgada@centrum.cz
vrgada

Příspěvekod crusoe » 11 říj 2013 21:37

vrgada - složit RGB složky z čb kanálů v Gimpu není problém, na internetu se dají najít angl. návody... je to funkce komponovat/dekomponovat, jednotlivé kanály musí být monochrom, ne RGB, pak oteřít ve vrstvách a pak "komponovat"... ;)
crusoe

Příspěvekod Pete2 » 12 říj 2013 05:53

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 12 říj 2013 06:30

aaaa, sedmiuhelnicky, taky tu clonu mohli udelat kulatejsi:-)
vrgada

Příspěvekod vrgada » 12 říj 2013 06:45

2 crusoe
mam monochrom vytazky dokonce v tif formatu, ale funkci komponovat/dekomponovat nikde v nabidce GIMP nevidim a asi jsem natvrdly a pri brouzdani netem vidim jen opacne postupy jak z barvy udelat cernobilou fotku, tj ruzna reseni jasove rovnice z dob televizi ala 0,3R+0,11B+0,59G, cimz pada i napad z DIT jak pouzit kvuli malemu sumu jen horni B vrstvu foveonu-coz je z pohledu prevodu jasu do BW blbost.
...
ala IRIS kdysi jsem inspirovan Mariho strankami experimentoval s odecitanim masky kvuli zelenym rohum (vinetace) programem cornerfix, tj. cvaknout bilou zed, udelat si tak masku a tu pak odecist, fungovalo to, ale za cenu obrovske ztraty detailu a to u foveona mrzi, takze pak jsem byl rad za SD14. ked objektivy tak nevinetovaly jak u Dp2ky
...
nejaky odkaz na anglicky navod Gimpu a syntez RGB ze tri sozek?
vrgada

Příspěvekod Alien_MasterMynd » 12 říj 2013 07:21

josef38 píše:
Alien_MasterMynd píše:S Leicou Monochrom lepsi obrazky udela, bude to totiz jak X3 snimac :-) Prave proto, ze nebude zadna interpolace a ve vsech pixelech bude mit plnou barevnou informaci :-)

Petře, teoreticky ano, ale zřejmě bude hodně záležet na separaci kanálů. Ty moje RGB foliové filtry bylo pro mne jenom východisko z nouze. Zkoušel jsem i jiné filtry a když se jejich frekvenční charakteristika hodně překrývá, tak to není ono.
Myslím si, že právě proto mají různé značky fotoaparátů s Bayrovou maskou i jiné barevné podání. Záleží asi dost na tom, jak tuto masku výrobce zvládne. Je to ale jen moje nepodložená úvaha. Nebrat vážně prosím! :-)

To jo, ja mam 1,25" astronomicke filtry prave na LRGB fotografii, ale je to i drahy spas. I tyhle ctyri male, takova rekneme stredni trida, stoji celkem asi 11000Kc....
Alien_MasterMynd

Příspěvekod vrgada » 12 říj 2013 07:36

a mne pripadalo 500 korun za RGB kolecko moc, ale rikal jsem si je tam jeste xenonova zarovka, dam ji kdyz tak do sklepa na sviceni :-)
...
vazne neporadi nekdo, uz jsem kousek pokrocil nasel jsem si nabidku v gimpu barva/komponenty/komponovat kompozice kanalu hodnota masky a mam je pekne barevne ale, porad nevidim, jak to poskladat:-(
vrgada

Příspěvekod josef38 » 12 říj 2013 08:23

vrgada:
Znám ty pocity a sdílím je s Tebou. Je to silná výzva a člověk si myslí, že ji musí zvládnout. Když jsem s tím zápasil já, málem jsem kvůli tomu ani nespal!
Neznám bohužel jiné postupy, než s PS. S ničím jiným Ti bohužel neporadím! Sám nejsem v tomto oboru moc zběhlý. Jediné, co Ti mohu nabídnout, že Ti je složím sám,
ale to by Tě asi moc neuspokojilo! Tak držím palce! :-)
Zmínil jsi "cornerfix", já ho směle používám pro širokoúhlé objektivy na Leice. Pracuje ale jen s DNG ( Adobe ), jiné RAWY nechce. Naštěstí jsou ale konvertory na převod do DNG.
Na tu vinětaci širokáčů se mi stejně ale více osvědčil "centerfilter". Tam nedostaneš protažením RAWu přes cornerfix žádný úbytek detailů, maximálně jen tím, že předřadíš před
objektiv "nějaké sklo". Já mám stejně ale před objektivy filtry, kvůli ochraně objektivů. Já jsem ale zas tak moc úbytek detailů, použitím cornerfixu nepozoroval.

Petře ( AMM ), dokáži si představit ty ceny. Když jsem si pořizoval centerfilter pro ApoGrandagon, jeho cena byla něco kolem 10 tisíc!

Ahoj Pete, podobné zádumčivé snímky mám rád! ( od Pete2 » včera, 20:28 ) (n)
josef38

Příspěvekod vrgada » 12 říj 2013 08:55

je to na dobry ceste, ale vypada to strasne, ted nemam cas to dotahnout do vitezneho konce:-)
vrgada

Příspěvekod crusoe » 12 říj 2013 12:18

Návod je na sloučení vrstev v Gimpu je přímo v návodu programu:
http://docs.gimp.org/en/plug-in-compose.html
V české verzi: "otevřít jako vrstvy" potom "barvy - komponenty - komponovat"
Přílohy
rgba-compose.jpg
Složeno v Gimpu + automatické úrovně
rgba-compose.jpg (510.98 KiB) Zobrazeno 7281 krát
crusoe

Příspěvekod josef38 » 12 říj 2013 12:41

(n) (n) (n)
Rád bych se optal, jestli jsi musel hýbat s úrovněma jednotlivých kanálů, nebo obrázek barevně takto vypadne hned? ( něco, jako automatické vyvýžení bílé )
Děkuji.

Teď koukám, že máš pod obrázkem "automatické nastavení úrovně". Jestli tomu je opravdu tak, tak potom toto skládání je mnohem jednodušší! To barevné sladění je jinak dost pracný a záleží čistě jen na subjektivním pohledu. Možná, že má PS podobné ulehčení, já ho ale nenašel!
josef38

Příspěvekod crusoe » 12 říj 2013 12:57

Tu automatiku jsem tam dal jen kvůli ořezu histogramu, aby byla fotka světlejší, horší by to bylo se zrovnáním vrstev, kdyby se snímky trochu pohly při focení... V Gimpu jsem pouze převedl "režim" z "RGB" na "Ostíny šedi" bez změny histogramu, protože byly pochopitelně všechny kanály stejné...
Přílohy
rgb-compose_gimp.jpg
bez automatických úrovní
rgb-compose_gimp.jpg (270.01 KiB) Zobrazeno 7275 krát
Naposledy upravil crusoe dne 12 říj 2013 13:06, celkově upraveno 1
crusoe

Příspěvekod josef38 » 12 říj 2013 13:06

Ten vzájemný posun snímku by také Gimp někde měl řešit. PS to má jako zarovnání vrstev, takže bys teoreticky mohl ty tři kanály nafotit i z ruky a pak je v programu srovnat.
josef38

Příspěvekod Pete2 » 12 říj 2013 15:59

Vazeni, ani ja vam neporadim. :lol: Ale vas zaujem je obdivuhodny. Ale poznate to "kto sa hra nezlobi" . (n)

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 13 říj 2013 00:02

pokusy jsem prerusil a sel fotit boticky, neuveritelny detaily, kazdy sev, kazda nitka
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... 6l8ipa.jpg
Obrázek
vrgada

Příspěvekod vrgada » 13 říj 2013 14:42

takze muj RGB synteza postup ve free GImpu 2.8.6: Vytazky barev musi byt ve stupnich sedi, coz priklad te knihovny uz bohuzel pripsanim cervenymch pismenek RGB nebyl (nabidka komponovat pak neni aktivni). Takze za prve je nutna uprava vytazku zpet na cernobile, napr. v irfanwievru (Image-convert to grayscale a ulozeni RGB souboru do spolecneho adresare)
...
Nasleduje spusteni gimpu a oznaceni vsech tri RGB souboru a jejich soucasne otevreni
....
Pak nabidka BARVA-komponenty-komponovat a jednotlivym RGB slozkam priradit odpovidajici RGB vytazky v sedi
...
na zaver expottovat, nebo si samozrejme pohrat, coz jsem odbyl automatickym vyvazenim. RGB rozklad z programu monoveon je nepouzitelny, kdezto z te leicy pres aditivni filtry to docela jde
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... c8wzsv.jpg
Obrázek
...
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... rqiw6h.jpg
Obrázek
...
des i po uprave, ale barva to je
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... ohqe73.jpg
Obrázek
vrgada

Příspěvekod josef38 » 13 říj 2013 15:14

Gratuluju!
Vyzkouším si to také v Gimpu, dle Tvého návodu. Bude to možná postup jednodušší!

P.S.
Byl jsem si jistej, že to zvládneš! (n)

P.P.S.
S Gimpem neumím, bude mi to chvíli trvat. Mám ale verzi 2.8.2. Snad to půjde také!
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou