Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 05 říj 2013 15:01

Takovéto stinné partie se zesvětlují lokálně, bez vlivu na zbytek fotky a myslím, že to vrgada ví. Já bych v takovýchto stinných nebo obecněji tmavých případech nehledal problém v šumu, jak si jej každý uživatel digitálu umí dobře představit, mě spíš dělají větší vrásky typické fialovo-zelené fleky, které se v těch tmavých plochách mají tendenci vytvářet. Jasně, že i tohle může někdo nazývat šumem, v tom případě já tomu říkám šum ryze foveonský. Jestli k tomu má sklony i Bayer, tak mě klidně opravte, tolik zkušeností s ním nemám...
Pete, mraky jak z vlastního oka http://www.ulozisko.sk/obrazky/small-639516/les10.jpg (n) (n) ;) , kočičák jak živý (n) .
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 05 říj 2013 16:13

Ano je to typicky foveonacky sum. Dobre je vidiet prave na tmavsich snimkoch na vysich ISO. Problem vsak nie je v sume ale v strate farebnosti
a nabehu do podivnych fialovych farieb. Bayer ma sum iny. Tiez farebny ale zachovavaju sa farby ( je to pozitivum, preco nie ked su vymyslene).
Procesor vo fotakoch uz dokaze tento sum velmi kvalitne odstranovat za cenu neostrosti uz neostrych snimkov. Staci vsak zmensit a je vsetko OK.
Foveonu nepomoze nic, pretoze farby su totalne kaput. Takze soudruzi v sigme maju este nad cim dumat. (y) :D
Na druhej strane vam poviem, ze mi je to suma fuk. Za prve o 100 ISO som hovoril, a za druhe uz mi sum nevadi.
Mame moc kratky zivot na to, aby nas taketo veci dokazali rozhadzat. (n) Radsej par fotiek.

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 05 říj 2013 22:51

Dnesni vecer, bohuzel jsem se tam dostal az za tmy a nemel stativ, takze 5sekund expozice je docela uspech
...
    Obrázek
...
Pokusy s HDR mam za sebou, zbytecna ztrata casu, vysledkem jsou neprirozene omalovanky, Dp2m je oproti dp2 obrovsky pokrok i v optice. Klasika mivala na otevrenejsich clonach barevnou vinetac-zeleny rohy a s tema neslo delat ale vubec nic a to jsem zkousel i ruzne softwarove pomucky corner-fix (nafoceni masky a odecteni)
vrgada

Příspěvekod josef38 » 06 říj 2013 08:59

vrgada píše:Pokusy s HDR mam za sebou, zbytecna ztrata casu, vysledkem jsou neprirozene omalovanky,

Moje řeč! I když, ta míra HDR se nechá nastavit. Zmínil jsem tuto metodu jen proto, že ses snažil zesvětlit ty tmavé partie. A měl jsem na mysli HDR, jen kvůli zvýšení dynamického rozsahu snímku! Ne kvůli barvičkám!
Tvůj poslední snímek se mně líbí! Máš klidnou ruku a tmavost snímku mu dává správný "šmrnc"! (n)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 06 říj 2013 09:25

vrgada
Tak tomu sa hovori snimok s velkym S. V noci od hradu a este (jesen) na moje 55 narodeniny. (n) :D
V hospode sa este sieti...

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 06 říj 2013 10:38

Toz preji vse nejlepsi k jubileu. V chalupe u pramene Katerinka nekdo neco slavil a poslal nas zkratkou nahoru na hrad. Podcenil jsem to po vsech strankach a jeste jsem zabloudil (hodne pozde jsme vyjeli, rozorany cesty lesaky a sklony takove, ze jsme skoro furt tlacili kola a to i s kopce), Takze jsem trasu v pulce zabalil a u Vas stavil az cestou zpet autem, aby mela dusicka pokoj, Ale fotit uz se opravdu nedalo. Ten fotak jsem na stavenisti u hradu oprel o nejakou lat a pridrzujic ho, aby nesletel jsem to cvakl samospousti, i tak se to asi chvelo, ale nemel jsem odvahu hfotak nedrzet. Sesli jsme pak dolu loukou k tmave hospudce, kde nejaky stamgast sedici venku na dotaz zarval: Ten cur*k jeste neotevrel :-). Akorat zavirali kostel a jeli jsme domu, ale byl to pekny den, skoda jen, ze nebylo pocasi jak v patek.
....
S HDR jsem si uzil, jednak je to nepouzitelne pro foveon, kde clovek hlida, aby bylo ostre kazde steblo travy a kazdy listecek, to opravdu pri slozeni trojexpozice nejde. Nejlepsi bylo, kdyz jsem dal krajinku s hejnem ptaku a na vysledne fotomontazi HDR jich bylo trikrat tolik. Ony ty fotaky na tom asi az tak spatne s dynamikou nejsou, ale jpg je 8bitu (256 urovni) v kazdem kanale a monitor na tom nebude o moc lepe, takze se to bez deformace stejne zobrazit neda. A i v procesu negativ-pozitiv to bylo velky problem prenest na papir a clovek maval pod zvetsovakem vselijak rukama, aby nemel kridove bilou oblohu. Ale neco se bez prisviceni vyfoti opravdu neda (Daňků kopec)
...
    Obrázek
vrgada

Příspěvekod josef38 » 06 říj 2013 11:23

Petemu také přeji k jeho jubileu vše nejlepší a ať mu ještě dlouho zůstane jeho příkladná vitalita!
Snad přijme obrázek i z Bayera? :-)

Vrgada:
Tak odhaduji podle Tvých zkušeností s filmem ( hlavně tedy celým procesem, to je práce i pod zvětšovákem ), že asi také žádný mladíček nebudeš. :-)
Z mladých fotografů odchovaných jen na digitálu snad ani výraz "zvětšovák" nikdo nezná! Ale nic jim nezazlívám, je to holt pokrok a ten zastavit nejde!
Přílohy
Petemu.jpg
Petemu.jpg (426.06 KiB) Zobrazeno 7939 krát
josef38

Příspěvekod Pete2 » 06 říj 2013 11:30

vrgada - josef
(ten snimok ma v exife tie data, ktore samozrejme nesedia a ja som v nich spoznal datum mojej sebarealizacie. :) Aj tak pekne dakujem.)

U foveonu HDR ani nahodou. Je to zbytocne, SPP je vlastne taky HDR program. Original HDR z viacerych snimiek je mozna dobry len pre bayer.
Z principu su snimky neostre a po odfoteni viacej snimkov a zlozeni su neostre este viac. Ta neostrost sa vsak lepsie maskuje
a po zmenseni v pohode. Ostre snimky foveonu, kde je poznat vsetko by v serii vyslo ako holy nezmysel. Ani neuvazovat.
SPP dokaze vytiahnut z fotiek ovela viac.
Pokial sa jedna o snimky lezuce z napriklad z Photomatixu z Tone Mappingu to je umenie samo o sebe. Je to zvane HDR, ale je to vlastne
nieco ine. (Tomu fandim aj ja... (n))

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 06 říj 2013 15:22

Pete2 píše:vrgada - josef
(ten snimok ma v exife tie data, ktore samozrejme nesedia a ja som v nich spoznal datum mojej sebarealizacie. :) Aj tak pekne dakujem.)
Pete

Tvá poznámka s největší pravděpodobností patřila jen "vrgatovi" ?
josef38

Příspěvekod vrgada » 06 říj 2013 15:34

datum a cas v EXIFU asi nesedi, uz se to resilo u fotky vody, asi jsem ho ani nenastavoval. Sigma fotaky pravdepodbne nemaji pomocnou baterku a jen nejaky kondenzator a kdyz se akumulator vynda na delsi dobu tak se nastaveni smaze. Neresim to, ale i tak to byla fotka ze zadymene doliny ze vcerejska:-). Jeste dve ze vcerejsiho vetrneho dne. Je mi 50 a cernobila fotografie byl muj konicek od detstvvi (smena8. zenit E a Practika VLC3 s axomatem4 a k tomu chemie vcetne vazeni jemnozrnych vyvojek ortho a parafenylendiamin, redeny rodinal... Zkusil jsem se k tomu vratit pred par lety s pentaxem MZ5, ale uz to neni ono, ale vybaveni mam stale i tu VLC3ku jsem si z nostalgie za par korun koupil. Pres veskere reci to foveonu konkurovat opravdu nemuze
...
[url=http://img4.fotos-hochladen.net/uploads/sdim0462js7zlurbnk.jpgObrázek[/url]
[/list]
...
[url=http://img4.fotos-hochladen.net/uploads/sdim0480xt1fqvw9yn.jpgObrázek[/url]
[/list]
vrgada

Příspěvekod josef38 » 06 říj 2013 16:02

vrgada píše: Je mi 50 a cernobila fotografie byl muj konicek od detstvvi (smena8. zenit E a Practika VLC3 s axomatem4 a k tomu chemie vcetne vazeni jemnozrnych vyvojek ortho a parafenylendiamin, redeny rodinal... Zkusil jsem se k tomu vratit pred par lety s pentaxem MZ5, ale uz to neni ono, ale vybaveni mam stale i tu VLC3ku jsem si z nostalgie za par korun koupil. Pres veskere reci to foveonu konkurovat opravdu nemuze

Tak to jsme na tom podobně. Myslím pochopitelně s tou nostalgii! S roky už zdaleka ne! :-)
Občas se odměním tím, že si protáhnu také film fotoaparátem, vyvolám a nazvětšuju pár snímků. Ale je to opravdu jen z nostalgie. Digitál už je opravdu někde jinde a myslím, že nejen Foveon! :-)
Na tom filmu je stále ještě krásné to, že se nechá dosti laborovat s vývoláním. A tak, jako vývoj digitální fotografie jde stále kupředu, myslím si, že ani u filmu a lázní nezahálejí. Jen je asi pravda, že ty pomyslné nůžky kvality obou medií se rozevírají stále více!!! :-) Měj se a užívej si Foveonu. U Škody se už prodává nová technologie "Lytro", ale myslím, že se to nikoho z nás netýká! :-)

http://obchod.fotoskoda.cz/lytro-8gb-ruzovy/
josef38

Příspěvekod vrgada » 06 říj 2013 16:14

Lytro sleduji od doby vzniku, kdy jeste Neff neduverive kroutil hlavou, jestli je neco takoveho opravdu mozne, Je to jen hracka 1Mpixel a to za lidovych 15 000 korun, ale myslenka to spatna neni a je hodne stara. Plenopticky fotoaparat ma myslim patentovan vynalezce barevne fotografie. Bud se opravdu pouzivalo vic objektivu, anebo misto dnesni matice mikrococek pred snimacem, byl plat s dirkami (pin hole) a dokonce bylo i reseno prohlizeni prostorove prohlizeni negativu (diapozitivu), protoze pocitace nebyly. Je to osizeny prave o to prohlizeni-neexistuje prostorovy display, takze se to omezuje jen na zmenu roviny zaostreni a mirnou zmenu perspektivy. A existuji sanizrejme i lepsi verze, hralo si s tim myslim Adobe a jeste jedna firma dela mnohem vetsi rozliseni a taky za uplne jine penize, ale bez toho displeje je to o nicem
vrgada

Příspěvekod vrgada » 06 říj 2013 16:31

vrgada

Příspěvekod vrgada » 06 říj 2013 16:40

vrgada

Příspěvekod vrgada » 06 říj 2013 16:54

tahle plenopticka predsadka ma pry stat jen 20 dolaru a budeme happy:-)
http://lightfield-forum.com/2013/04/pel ... 0-dollars/
http://www.youtube.com/watch?v=JovK9-Ig0Cg
vrgada

Příspěvekod josef38 » 06 říj 2013 17:20

Vidím, že moje zmínka o "Lytro" padla na úrodnou půdu! :-)
josef38

Příspěvekod Pete2 » 06 říj 2013 17:41

Josef
Nielen na urodnu, ale v mojom pripade aj neoranu. ;)
Snazim sa nieco o tom zistit...

Jedna aktualna tesne pred zodmenim. Konecne sa oteplilo.

Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 06 říj 2013 17:46

Pete2 píše:Josef
Nielen na urodnu, ale v mojom pripade aj neoranu. ;)
Snazim sa nieco o tom zistit...

Vůbec si z toho nic nedělej, já jsem na tom podobně!
O promítnutí obrázku na plochu filmu, nebo čipu, myslím, že něco vím a dokáži si to i představit, ale jakmile v tom začnou lítat jakési "vlnoplochy" a pod. tak má představivost je u konce!
Myslím, že nám bude muset "vrgata" udělat školení! :-)
josef38

Příspěvekod vrgada » 06 říj 2013 18:45

opravdu nejsem odbornik na 4D Fourierovy transformace, ktere tam resi, ale ciste selskym to myslim chapu. Je to svym zpusobem rozsireni stereoskopie (stereomikrona meopta krouzky), proste je vice objektivu a to bud opravdu skutecnych velkych (plato velkych fotaku) anebo je z hlavniho objektivu obraz rozdelen matici mikrococek tesne pred snimacem (takove pidiobjektivy). U te puvodni verze se ziskal velky rozmazany obrazek s malymi krouzky pidiobrazku, jak z dirkove komory (kolecka stanove prevracena-to jsem bohuzel nenasel, poslal jsem trochu jinou novejsi verzi, ktera to ma trochu jinak ale ma jasnejsi obraz). Takze se ziska matice nepatrne se lisicich pidiobrazku, ve kterych je navic urcita informace o prostoru (obrazky se nepatrne lisi dle pozice na snimaci). V puvodnim Lipmannove reseni se to pak nejak prohlizelo jako skleneny diapozitiv pres tu matici cocek nebo plato dirkovych komor. Dnes z toho poćitac neco spocita a z dat toho rozmazanyho racka slo takhle kouzlit ostrit: dopredu dozadu a mirne menit pohled objektivu (shift perspectivy), Bohuzel ten aplet uz na strankach to pana uz nefunguje a slo s tim delat toto
...
http://www.youtube.com/watch?v=vRMga-O5Cf4
...
A to je to, co tomu vycitam, chybi druha cast tohoto pres 100 let stareho vynalezu 3D zobrazeni, ale podle tohoto fora
...
http://lightfield-forum.com/en/
...
uz je alespon prototyp plenoptickych bryli a ten pelican tamtez, neni predsadka, jak jsem si myslel ale matice neuveritelne malych 4*4 pidikamer a ty smartphony vypadaji na rozdil od Lytra normalne, takze asi jo, bude to modni a rozsiri se to. A pouziti to bude mit mozna i v mikroskopech, ale pro nas foveonaky to urcite neni, momentalne je to ve stadiu kvality webkamer a pokud je to o chlup lepsi Raytrix, tak to stoji neuveritelny penize.
...
Ale klobouk dolu pred Lippmannem a dalsimi vynalezci, princip je vice nez 100 let stary
vrgada

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou