Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Pete2 » 18 zář 2013 17:14

To o com som pisal nedavno, ze nie je jedno ake mas nastavenie bielej pri foteni do RAWu, skutocne plati.
Takze vrgata pravdu dis... (n) Nie je to jedno.
Ja som dnes skusil zmenit AutoWB na slniecko. A dopadlo velmi zle. Aspon u mojej DP3. A ladil som farby a ladil a este dlho budem, az dovtedy
nez to prepnem na AWB a to na trvalo (pre normalny den).
Ono RAW sa da skutocne v SPP formovat a hodne bez straty kyticky, ale namakas sa (napriklad pri tom slniecku). Vsetky spektra su dozlta, az som z toho
sam pomaly Cinan. Takze zaver neni to jedno. Ani pre JPG ani pre RAW.
Takze, tam je jadro pudla. Ako u bayera. Na sodik skusit WB vybojku, alebo sedu tabulku, (pokial ju v tme najdes) lebo Auto zrejme zlyhava. Je to ako u kazdeho ineho fotaku svoje k svojmu. ;)

Ukazka - pracny vysledok prevodu toho slniecka. ( aj tak sa mi nepaci)
Ukazka.jpg
Ukazka.jpg (1.51 MiB) Zobrazeno 13384 krát

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 18 zář 2013 20:09

Moc dekuji za reakce. ale proste zdraham se uverit, ze neni jedno jestli v RAWu nastavim barevny mod na slunicko na fotaku anebo dodatecne az v SPP na sunlight anebo , ze se budu morit v terenu s bilou tabulkou a nestaci na fotce dat dodatecne kapatko na neco, co chci mit bile ci barevne neutralni. Pochopim to treba u infrafotografie, kdy jsem u SD14 zkousel vyvazeni bile na zelenou travu a stejne to nefungoavalo-uplne mimo rozsah, fotak ani SPP to nedokazalo srovnat a nakonec jsem si stahl program monoveon na reozdeleni barevnych slozek z jednotlivych vrstev. Pokud je totiz vase tvrzeni pravdive tak RAW neni u merrillu proste RAW, jinak to v principu proste musi byt jedno, jestli se s tim popere fotak nebo pocitac. Alespon u vsech predchozich fotoaparatu mi to tak fungovalo.
...
Co se tyce krajinky bylo to v lete a mozna tam neni letni cas, takze to casove mozna i sedi, byl to nejaky pozdni navrat z cyklovyletu. Schvalne jsem to dal bez jakychkoliv uprav a zrovna tady tomu mirne doostreni prospeje, nemam problem samozrejme ztamvit oblohu a vytahnout kresbu ze stinu fill light. Jinak pro mne je foveon takoveto podani barev
...
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... qam4gu.jpg
...
a to merrill proste neda, asi nemusim zduraznovat, ze barva budovy neni tak zluta, ale je vic do oranzova a ze modr oblohy je taky pehnana, jenze bila na aute zustala bilou a i ta trava je uveritelna a to merrill neda. Shrnuto, cekal jsem proste vice, tj. uzasne rozliseni, ostrost ale pri zachovani foveon looku a to je po zmene technologie snimace pryc. A mam smozrejme mraky portretu s obycejnou Dp2kou i SD14kou prakticky bez pripominek skoro vsechny a stejne osoby na merrillu jsou chodici zombies. Proste Dp2k bylo zjeveni, SD14 zklamani z optiky a merrill rozpacitost, fakt nevim, co si mam o tom myslet. A to neresime takove veci jako spatna spoust, otevirajici se dvirka akumulatoru, pomaly autofocus, zravost baterek tak cca 50 fotek, pomale ukladani, s takovymi vecmi clovek u sigmy pocita
...
vsak si to vyzkousejte a uvidite, jestli mam pravdu nebo ne. Chcete-li jen krajinky s jinak nedosazitelnou kvalitou jeste za rozumne penize, tak je rada 123 kompaktu spravna volba, na zive veci se to nehodi, teda s vyjimkou zvirat-kocky mam nafocene taky moc pekne, ale tem o plet nejde a otre zobrazeni kazdeho chloupku by na rozdil od zenskych ocenily
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 18 zář 2013 20:54

vrgada: Zkusil jsem upravit podle svého ten RAW, nevím, kdy to bylo foceno, ale jsou tam dlouhé stíny (to byl ten pozdní návrat z cyklovýletu?). Takže Tvůj originál mi přijde na nízké Slunce naprosto barevně mimo, dokonce mi v RAWu na originálu vylezly přepaly na obloze. Dal jsem WB Sunlight a přepaly zmizely, obloha se trochu spravila. Upravil jsem jasy a stíny, do barev jsem nesahal, protože vůbec nevím, jak ten barák ve skutečnosti vypadá. Ale v nízkém Slunci to prostě žlutější být musí, než to Tvoje original exponované AWB. O barevném režimu Foveon Classic Blue snad nemá smysl hovořit, podle mého názoru naprosto nepodařená kravina (y) . Dávám to sem tak, jak bych to považoval za uvěřitelné při vědomí toho, že jsem tam nebyl a tudíž vím prdlajs (barvy).
Pleťovka je při mém zaměření naprosto okrajová záležitost, navíc lidi fotit neumím, tudíž to dělám jenom z donucení. Takže mám jenom promoci v olomouckém divadle, na velmi drzé ISO 400 a s interním bleskem. Vůbec jsem se s tím nepáral a hned nastavil ve foťáku automatické WB, barvy standardně na Standard. A toto je výsledek, popravdě řečeno nemám k tomu zásadních výhrad, když přihlédnu k okolnostem. S externím bleskem bych to práskal o strop, s tím mám docela dobré zkušenosti z filmu a Nikona. Ale tady to byla přímá šajba, tak to berte s rezervou ;) .
PS: Bílé košile byly, pochopitelně, z 80% přepálené, dostat z RAWU normální kresbu bez přepalů je úplná maličkost, ty informace tam prostě jsou.
PPS: O takové barvy, jako jsi dal v odkazu z SD14, už, podle mého názoru, Sigma v základu usilovat nebude. Je tady naprosto zjevný posun k barevné reálnosti (Merrill) a myslím, že je to tak správně ;) .
Přílohy
SDIM0398.jpg
SDIM0398.jpg (485.76 KiB) Zobrazeno 13358 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/8
ISO: 200
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
SDIM1396.jpg
SDIM1396.jpg (491.11 KiB) Zobrazeno 13358 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/40 sec.
Clona: F/4
ISO: 400
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ano
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Metering mode: Unknown
SDIM1397.jpg
SDIM1397.jpg (466.61 KiB) Zobrazeno 13358 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
SDIM1398.jpg
SDIM1398.jpg (456.96 KiB) Zobrazeno 13358 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 23 mm
SDIM1399.jpg
SDIM1399.jpg (485.57 KiB) Zobrazeno 13358 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 25 mm
SDIM1400.jpg
SDIM1400.jpg (488.68 KiB) Zobrazeno 13358 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 25 mm
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 18 zář 2013 21:04

vrgada
A sme zas u toho co tvrdim. (ale to tvrdim i o E-PL1) ako nafotis tak mas. Neviem ci sa dozijem fotaku s dynamikou ludskeho oka a farbami totalneho realu.
Asi nie. Ale po precitani citujem..."Chcete-li jen krajinky s jinak nedosazitelnou kvalitou jeste za rozumne penize, tak je rada 123 kompaktu spravna volba" mi spadla brada a koncim z argumentami. K tomu sa uz neda nic dodat. :shock:
Mal som SD10 a uzil som si (technicky), DP3 je oproti tomu fotak z inej dimenzie. :lol:
Ked som kupoval bol som zmiereny s otrasnym stavom (Sigma horor), ktory vsak nenastal, chvalabohu. Takze nemohol som byt sklamany.
A k samotnym fotkam vlastne uz len par slov. Az by to fotilo samo a stacilo maximalne kapatko, tak to predam. Stratilo by to veskere caro.

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 18 zář 2013 22:04

vrgada, bohuzel nevidim dalsi smysl ti nejak se snazit poradit, nebot jak se zda bys nejradeji radil rad ty nam. Ale my, nebo respektive ja, abych mluvil za sebe, zadne problemy s moji soucasnou dp2m nemam, s drivejsimi merrilly jsem take zadne problemy nikdy nemel a s sd9, sd10 a sd15 take ne. Jen trochu s sd14, kterou mi dvakrat museli vymenit. A s objektivy k temto zrcadlovkam jsem problemy nemel nikdy.
"....ale pri zachovani foveon looku a to je po zmene technologie snimace pryc. ..." - je uplny a naprosty nesmysl. Technologie a princip foveonu je plne zachovan, je dokonce s poslednimi sensory Foveon - Merrill v nejvyssi momentalne mozne kvalite jak v barve, tak v rozlisitelnosti atd..... a naprosto kvalitativne nesrovnatelny s drivejsimi sigmami....

Nevidim duvod, abych si zkousel to co mam zu davno otestovane a jde mi to po mem prani. Tudiz nemam zajem zkouset neco, co by sis ty mel predevsim zkouset a vyzkouset. Ale jedno vychodisko by tady mozna bylo; jestlize jsi spokojeny s tou dp1 nebo co to jeste vlastnis s tim malym foveonem, fot s tim a nenut se do te dp2m; nebo ti to nekdo snad porucil? :) Nebyl bys prvni.... :)

Jarousi, perfekt! (n)

Petr
Petr M

Příspěvekod vrgada » 19 zář 2013 05:52

tak je rada 123 kompaktu spravna volba" mi spadla brada a koncim z argumentami. K tomu sa uz neda nic dodat....
???
nerozumim, opravdu jsem presvedcen, ze mit sadu Dp1m, Dp2m a Dp3m je rozumnejsi volba, nez koupit SD1cku a jeden kvalitnejsi zoom a je to za stejny penize
...
co se tyce nastaveni bile az na extremni situace s tim problem opravdu neni, barevne podani je mnohem blizsi skutecnosti nez u puvodniho foveonu, jenze mne se styska po tech zvlastnich barvach a technologie snimace (ne princip) se opravdu vyrazne zmenila-staci si o tom neco precist, merrill je delan jinak.
...
S optikou u SD14ky nemate problem jen v pripade, ze nemate srovnani, pokud zkusite nafotit stejny motiv kompaktem Dp2 a pak SD14 a porovnate, tak zjistite, ze kompakt je na tom vyrazne lepe a to i v pripade, ze budete blbnout s predsklopenim zrcatka, aby se vyloucil vliv roztreseni od razu pri jeho zdvihu. Mel jsem obdobi, kdy jsem chodival ovesen SD14kou i Dp2kou a vzdy to dopadlo z kompaktu lepe. Nebavime se o pohotovosti a snadnosti foceni zrcadlovkou, ale o vyslednych fotografiich
...
Navic u te nocni hruzy se argumenty toci porad okolo ne/vyvazeni bile, ale ignorujete ty duhove smouhy FLARE to nemerrill nedela-klidne dodam stejny snimek se svetelnym zdrojem v horni casti obrazku, taky hnusm ale bez duhovych smouh
...
dobry, nema to smysl, ja si ujasnil, ze na portrety si holt poridim bazarovou K5ku, na naladove snimky zustanu u Dp2ky a na slintani nad neuveritelnymi detaily merrilla, jen jsem nejak chtel, aby to vse zvladal jeden fotak. A o RAWu jste mne nepresvedcili
...
Co se tyce upravy snimku odpovida to dobre, je to na vecer a klasicka nazloutla omitka otlucene cihlove zdi, dekuji
...
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 19 zář 2013 06:41

vrgada
Najskor ospravedlnenie z mojej strany. Pochopil som, ze navrhujes kupit nejaky kompakt z dlhym zomom (bayer) pre lepsie foto. To ma dostalo.
No to by iste nebolo to prave orechove. Kedze moj omyl, pokracujem kde som skoncil.

Samozrejme neignorujem tu "krasu" okolo tej horor lampy, ale to je obycajna vada objektivu v protisvetle. S tym nic neurobime. DP3 s tym trpi tiez
aj ked ako som pisal pomenej. To je bohuzial vada na krase. Jarous je na tom lepsie, najde ten spravny objektiv, my mozme len cumiet. :?
Ked som pochopil 123, nevidim to ako najlepsiu volbu. Banku doma nemam a hlavne SD1M +volba objektivu je relativne lacnejsie a lepsie riesenie. (moje zlate M42)

Farbicky noveho DPcka beriem ako posun. Nie je s tym problem.
SD10 mi zhasla zaujimavym sposobom. Farby boli dobre, pekne neutralne ale pomaly odchadzali. Az nakoniec som mal nie BW fotky ale sede.
Neviem ako dopadne DP, ale farebne je velmi silna, zobrazuje siroke spektrum a hlavne je dobre korigovatelna.
Samotny aparat beriem ako posun vpred. Dokonca po case ma tie baterky na 50 snimkov ani nevzrusuju. Niekedy neminiem ani jednu, a to mam vo
vrecku dalsie 3 za 6 eur. Doba cvakania je pase.
Kedze mame len SPP, skusam stale, co sa da s toho kvalitativne vytazit. Zatial posledny poznatok spominane nastavenie bielej.
Jarous je z tohto pohladu dalej, tie snimecky svedcia, ze to dostal uz do ruky. (n)

Na zaver moje oblubene tema les, jeden upraveny "zlutasek"

Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 19 zář 2013 07:28

vrgada » před 49 minutami

tak je rada 123 kompaktu spravna volba" mi spadla brada a koncim z argumentami. K tomu sa uz neda nic dodat....
???
nerozumim, opravdu jsem presvedcen, ze mit sadu Dp1m, Dp2m a Dp3m je rozumnejsi volba, nez koupit SD1cku a jeden kvalitnejsi zoom a je to za stejny penize
...
co se tyce nastaveni bile az na extremni situace s tim problem opravdu neni, barevne podani je mnohem blizsi skutecnosti nez u puvodniho foveonu, jenze mne se styska po tech zvlastnich barvach a technologie snimace (ne princip) se opravdu vyrazne zmenila-staci si o tom neco precist, merrill je delan jinak.
...
S optikou u SD14ky nemate problem jen v pripade, ze nemate srovnani, pokud zkusite nafotit stejny motiv kompaktem Dp2 a pak SD14 a porovnate, tak zjistite, ze kompakt je na tom vyrazne lepe a to i v pripade, ze budete blbnout s predsklopenim zrcatka, aby se vyloucil vliv roztreseni od razu pri jeho zdvihu. Mel jsem obdobi, kdy jsem chodival ovesen SD14kou i Dp2kou a vzdy to dopadlo z kompaktu lepe. Nebavime se o pohotovosti a snadnosti foceni zrcadlovkou, ale o vyslednych fotografiich
...
Navic u te nocni hruzy se argumenty toci porad okolo ne/vyvazeni bile, ale ignorujete ty duhove smouhy FLARE to nemerrill nedela-klidne dodam stejny snimek se svetelnym zdrojem v horni casti obrazku, taky hnusm ale bez duhovych smouh
...
dobry, nema to smysl, ja si ujasnil, ze na portrety si holt poridim bazarovou K5ku, na naladove snimky zustanu u Dp2ky a na slintani nad neuveritelnymi detaily merrilla, jen jsem nejak chtel, aby to vse zvladal jeden fotak. A o RAWu jste mne nepresvedcili
...
Co se tyce upravy snimku odpovida to dobre, je to na vecer a klasicka nazloutla omitka otlucene cihlove zdi, dekuji
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Je to tezke, ale da se... :) Vrgada, bylo by dobre, aby ses s nami vyjadroval tady trochu srozumitelneji, po lopate. Ja napr. ti co pises take mnohdy moc nerozumim, zivou cestinu slysim tady v Bavorsku malokdy; to na moji omluvu. :)

Co se tyka tech ruznych barevnych skvrn (duhy jak to ty nazyvas) na snimku pri foceni toho vecerniho motivu s poulicnimi lampami, je u foveonu normalni. S tim se neda nic moc delat, je to zpusobeno uhlem ostrych osvitomerem nezvladatelnych svetelnych paprsku lamajicich se v objektivu. I kdyz se techto barevnych skvrn u bayera da take dosahnout a velice casto dokonce, ale jsou trochu jine; mel jsem Canon 5DMkII, s nasazenou Sigmou 12-24 a fotil Motiv proti slunci rano v urcitem uhlu, kdy se mi na snimku vytvorily jako duhovy barevny vejir vsechny barvy spektra v jednotlivych flecich jako dest. Vypadalo to jako koma objektivu, ale od bodu prezareni po cele plose formatu. Takze i ten bayer dela i v tomto problemy. Zadna Kamera, tedy ani Sigma s foveonem a ani ostatni s bayerem nejsou tak dokonale, aby plne vyhovovaly.
Zalezi jen a jen na fotografovi, jak umi fotit a jak dobre zna i problemy sve kamery, aby se temto chybam pri foceni, jako jsou pr. ty ruzne mozne barevne zavoje, pokud mozno vyhnul.
S temito vedomostmi je mozne se sigmami, s Merrillem, dosahnout daleko lepsich vysledku nez s fotaky kde je zabudovan bayer. Samozrejme jen v nizsich ISO.

Co se tyka 123 :) :) :), ty maji daleko lepsi pevna ohniska, konstruovana primo na miru, na foveon, maji prirozenou ohniskovou vzdalenost, maji centralni uzaverku ( ta je vubec nejlepsi, nebot se provozem neopotrebovava jako je tomu u zrcadlovek. U me sd14 se mi uzaverka rozpadla dvakrat). Tyto objektivy vykazuji svymi optickymi vlastnostmi svetovou soucasnou spicku a kresli perfektne ostre az do nejvzdalenejsich koutu. U Leicy by se clovek za takovy objektiv nedoplatil, prisel by na pekne tisice euro....Jen dp1m vykazuje v krajich malinko aberaci, ktera je zpusobovana uhlem paprsku k sensoru, ale je velice lehce odstranitelna, vcetne novych automatickych programu.
S SD1M by byly vetsi potize nalezt ten spravny objektiv, ktery by kreslil aspon priblizne jako nektery ten pevny na tech 123. Zatim takovy Sigma nema, protoze si to dela lehke a moc ji nezalezi vyrobit objektiv, ktery je ostry i v rohach. Prislo by to na daleko vetsi penize v pracovnim rozpoctu pro konstruktery. Takze i tady je krasne videt, ze Sigma zadne penize nerozhazuje, protoze by chtela byt komkurence schopna a levnejsi nez ostatni vyrobci. Zkratka a dobre to zkonstruuje tak, aby byl ten objektiv levny. Vetsina amateru, kteri nemaji zadne zvlastni kontakty s nejakym odbornikem, se nikdy ani nedovi, ze maji nic moc objektiv, tesi se, ze je prisel levne a ze to taky "dobre" foti....... Ted snad zu nejake kvalitni budou vyrobeny, protoze si Sigma tim velkym foveonem na sebe upletla bic. Take zu par jich je, ale jak je videt, utz zadne levne to nejsou. Holt jak vidime, vsichni vyrobci vari jen a jen s vodou..... :) Ale kdo potrebuje fotky pak zmensene a hlavne jen pro Internet, da se i s temito objektivy jak je na ukazkach v odkazu videt, zit..... :) http://www.getdpi.com/forum/other-camer ... tland.html
Take je to zpusobeno kompromisnimi resenimi konstrukce objektivu u Sigmy, kde nekonstruuji objektiv jen pro foveona, ale predevsim a hlavne jako cizi vyrobce na fotaky s bayerem.
Kdyz je nejaky Sigma objektiv na tu zrcadlovku vhodny, tak hlavne v teleobjektivech, v WW to je snad jen jeden a to Sigma 8-16. Ostatni ne. A pak jako velmi dulezita vec, aspon pro mne je celkova velka vaha techto dilu, zrcadlovka a objektivy k ni (vlacet se s tim kramem kilometry v horach neni zadny med, proto volim reseni s dp2m).
...
Petr M

Příspěvekod vrgada » 19 zář 2013 08:42

Vite, ja jsem dlouhodobe foveon positive, takze kdyz se mi poprve dostal do ruky merrill a hned druha nocni fotka byla takova hruza, nemel jsem z toho dobry pocit, to s tou pleti bylo dalsi hodne neprijemne prekvapeni, asi si dam az bude trochu volneji praci s vyrezy, abych poukazal uplne co mam presne na mysli a nebyl videt cely oblicej mych blizkych. Co se tyce mechanicke spolehlivosti Dp2ka drzi a prezila i nejake pady na kole a na bezkach, povesena jen tak volne na krku. Mam privazany provrtany vicko, abych ho neztratil, u Dp2M se spoleham na slunecni clonu a brasnu. Ale taky jsem mel dve neopravitelne Dp1cky-tam je nejaka krpa v ostricim mechanismu a objektivu a i dle vyjadreni dvou servisu se to proste kazi. Centralni zaverka a absence vibrujiciho zrcatka-souhlas, neni lepsi reseni a u Dp2ky jsem byl schopen udrzet obcas neuveritelne dlouhy casy, to se ale u Dp2m nekona, protoze fotak je proste prilis dobrej a neodpusti nic. Zkusim pohledat i ten srovnavaci test SD1 s 30/1,4 kontra Dp2m a podle mne rozdil trid ve prospech kompaktu a to asi nakonec definitivne rozhodlo, proc ne SD1. O vaze a rozmerech se asi nema vubec smysl bavit. Jednu dobu jsem mel pujcenou stabilizovanou 80-400 EX zoom na SD14, ze s tim budu fotit sport, priserne neskladne a tezke, musel jsem to podepirat stativem (monopod), abych vubec mohl fotit, jenze sport a delka ohniska potrebuje kratke casy a kdyz nejsou idealni svetelne podminky, tak se s tim neda nic delat, protoze vyssi citlivost je u foveonu nepouzitelna.
...
On kdyz si clovek koupi jen tu zrcadlovku, tak bude urcite spokojen. Ja netvrdim, ze foti SD14 spatne, jen proste Dp2ka foti mnohem lepe a to je proste obtizne stravitelne, aby se clovek tahal s neskladnymi a tezkymi kramy, aby ve vysledku obdrzel horsi fotky nez s kompaktem a pritom je to shodny snimac. Ja kdybych to vedel dopredu, tak jsem tu epizodu s SD14kou vubec neabsolvoval, jenze o tom se clovek v testech proste nedocte.
...
Co se tyce mechaniky, nikdy se mi nechtene neotevrel kryt akumulatoru u Dp2, ale u Dp2m uz nekolikrat. Spoust je na mne moc lehka, obcas fotim, takze zaostrim na neco blizsiho a pak zmenim uhel zaberu (napr kvuli hloubce ostrosti) a stava se mi, ze nechtene stisknu spoust, nastesti to ma Dp2m, jak zrcadlovka a da se fotit i pred ulozenim nechteneho snimku, rychlost ujde, po te, co jsem zakoupil super rychlou SD kartu. Vydrz akumulatoru je patalie (mam jich 5) a jak nekdo rekl kinofilm mel taky jen 36 snimku, ale je to divny, ze v dnesni dobe maji tak zravou elektroniku. Pomalost autofocusu se taky da zkousnout, vetsinou se foti motivy u kterych to nevadi. U klasicke Dp2ky jsem mival trojblik +/-0,3EV, aby neunikl ten spravny okamzik anebo expozice, tuhle fintu u 50megovych rawu zatim nepouzivam, opravdu zatim nemam tak velky disk:-)
vrgada

Příspěvekod Petr M » 19 zář 2013 11:53

... :lol: ... ale stejne, jako pravy sigmak, mi to stejne neda a jakmile nekde narazim na vyhodnou koupi te SD1M, tak ji vezmu i kdybych ji mel pak zase prodat. Ale vyzkouset si ji mne stale svrbi ruce.... ;) :D
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 19 zář 2013 14:08

Tak na chvilku vykuklo slniecko. Mame mladeho najducha, ktory sa prihlasil na stravu.
Jeho prve dva portrety... (n)

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 19 zář 2013 15:11

... :) ...ma-li nekdo z ctenaru mozna o Sigmu DP2Merrill zajem, bych ji nabidl za 590 Euro plus postovne z Bavosrska do Cech 17Euro. Kamera je temer Nova, koupena 26.04.2013 a je v perfektnim stavu. Bude zaslana okamzite po prevodu penez na muj ucet do banky, total komplett, s uctem a platnou garantie u Sigmy, perfektni a neposkozena, celkem se ctyrmi Akkus. Take bych nabidnul Nodal punkt Adapter, ktery jsem si vyrobil, za ktery nic nechci, jenom bych rad Dostal par Euro za otocnou uhlovou hlavici, ktera se s timto fotakem da pouzivat se zavrenyma ocima; nebot ma kulicku, ktera ten dalsi krok - pootoceni totalne usnadnuje. Za tu hlavici, ktera stoji u Walimex ca. 59 Euro, bych chtel se vsmi ostatnimi spec. srouby a maticemi 30 Euro.
Neni to zadny podvod ode mne, kdo ma zajem, muze se na mne vyptat zde priklad Peteho a j.

Pripadny zajemce se muze ozvat mailem na muj: mahpet@gmx.net
Naposledy upravil Petr M dne 20 zář 2013 07:40, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Jarouš » 19 zář 2013 15:33

Vlastně bych se už nemusel k ničemu vyjadřovat, protože jsem už skoro všechno napsal a taky proto, že vůbec nejsem nespokojeným skoro novopečeným majitelem Sigmy, bez předchozích zkušeností nejen s Foveonem, ale s digitálními foťáky obecně. Krátkodobé používání s vypůjčenými aparáty Canon a Nikon nepočítám.
Ke kvalitě zpracování a vzhledu, ergonomii Sigmy SD1 Merrill můžu za sebe dát pouze (n) (n) (n) (n) . Držení v ruce (úchop foťáku) díky charakteristickému vykrojení pod spouští je suverénně nejlepší, co jsem měl zatím v rukách. Nikde nic nevrže, všechno do sebe dobře zapadá, kryt baterie má kovový uzávěr. Skvělý vzhled i materiály. Foťák bych vylepšil pouze hledáčkem z Nikonu a displejem z DP Merrill plus živý náhled. Podle mého názoru jsou to užitečné věci, žádná snobárna. Ale prý je to foťák pro profíky a ti se uskromní, jde jim, přece, v první řadě o kvalitu obrazu ;) . Profík nejsem, ve výše zmiňovaných ohledech se uskromním nerad (co mi zbývá ;) ), o kvalitu obrazu mi šlo až na prvním místě. A tady znovu musím napsat, že jsem pevně přesvědčen o tom, že s objektivy 35/1,4 (neplést s tou shitovou třicítkou, to není měřítko), 85/1,4 a s macro 70, 105, 150, 180, tele zoomy 50-150, 70-200 je SD1 obrazově plně srovnatelná s kompakty DP Merrill (rohy obrazového pole těchto skel, s výjimkou 50-150, vůbec nevstupují do hry). Rozdíly budou patrně tak malé, že nebude mít žádný praktický smysl se v tom babrat pixel po pixelu, velkoformátové tisky budou nesrovnatelné s čímkoliv podobného rozlišení s Bayerem, včetně určitě vynikajícího Nikonu D600 24 MPix. Takže pár dobrých skel na SD1 už Sigma má, koneckonců se začaly testovat na tomto novém Foveonu a vůbec bych se nedivil, kdyby Sigma už v laboratořích testovala životaschopný Foveon FF 24 x 36 mm, který bude dalším posunutím hranic ve fotografii.
Když vidím ostrost středové části fotek z mého nepovedeného zoomu 17-50/2,8, je to prostě úžasné a nemám k tomu co dodat. Nezbývá mi, než našetřím, prostě víc clonit a trochu slevit. Ale pořád je to jiná dimenze, jak už několikrát tady napsali staří foveonoví bardi, mezi které nepatřím. Takže já osobně bych od nákupu zrcadlovky SD1 Merrill nikoho neodrazoval, ostatně nároční fotografové vždycky věděli, že dobrá skla nejsou levná, zato téměř výlučně pevná ;) 8-) . A sigmácké objektivy jsou pořád o dost levnější, než ekvivalenty Canon, Nikon a snad už i Sony...
Pete, za nalezence (n) (n) . Je moc hezký. V ruce to vůbec nemám, ten foťák tak prostě fotí... ;) :D
Dám částečné protisvětlo z Luhačovic, žádný filtr, pouze sluneční clona.
Přílohy
SDIM1627.jpg
SDIM1627.jpg (494.77 KiB) Zobrazeno 13288 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Jarouš

Příspěvekod Petr M » 19 zář 2013 17:17

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:35, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 19 zář 2013 18:50

Petr
Ty ma uz nicim neprekvapis. (n) A nezabudni na rybinu Samyanga 8mm, uzasne sklo.
Vidis a Jarousovi som ho nedoporucil, hlava zabudliva... :lol:

Aby sme len nekecali, este dve fotky vcera a dnes.
    Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 19 zář 2013 19:07

Laco, velmi pekne! :)
Petr M

Příspěvekod vrgada » 19 zář 2013 20:58

no aspon jsem to tu trochu rozproudil, asi tak rok bylo v oblasti foveonu uplne mrtvo. Takze chvala pevne kinofilmove padesatky od Ricohu (zakracena flexkou, aby nenarazela do IRcut filtru), bajonet pentax jinak pasuje v poho do SA bajonetu.
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... 1m4rjv.jpg
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... ecz4qs.jpg
...
tak nejak si predstavuji foveon barvy:-(. Nasleduje omyl stabilizovany neostry setak
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... r9nz3f.jpg
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... 89ct71.jpg
...
infraukazky si myslim smysl davat nema, ale zde zacinam tusit, ze je neco spatne
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... jkwao2.jpg
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... vnzi0q.jpg
...
neostre rohy, neostre draty, mam i dalsi parni lokonotivy a nejak to proste neni ono oproti predchozim letum-neco je prost hodne spatne
...
pak kratke vzepeti-konecne osty objektiv zoom 80-400 pak 10-20 a nasleduje darovani zrcadlovky a objektivu dalsim zoufalcum-to be continued
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 19 zář 2013 21:06

Nostalgie po létě na Valašsku, Velké Karlovice.
Jo, Pete, chalupovka (n) .
Přílohy
SDIM1588.jpg
SDIM1588.jpg (490.66 KiB) Zobrazeno 13241 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 200
Metering mode: Spot
Jarouš

Příspěvekod Petr M » 20 zář 2013 07:41

J
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:36, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 20 zář 2013 10:05

Jarousi
Tak ja neviem, ci su u vas lepsi a poriadkumilovnejsi ludia, ale ked si vsimam casto tie upravene piestory okolo tych chalup
a celeho kraja, valasi by nas mohlo kolonizovat. Nebudem proti... (n)

vrgada
Priznam bez mucenia, ze ja som prestal mat zaujem o realny foveon, ked som prvy raz chytil do ruky kamaratovu SD14. Nebolo to ono, co
som obdivoval do tej doby. Naviac po trapeni firmy, hrani s nezmyselnymi cenami som nan uplne zanevrel. Nic pozitivneho som ani nepredpokladal
do buducnosti. Dp3 bol len nostalgicky pokus o nieco. :roll:
Dnes, ale nelutujem. Ked sa pozriem na taky obycajny obrazok oveciek v plnom z dnesneho rana, zacinam mat sigmu rad. :D

Obrázek

Pete
Pete2

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou