Nocni foto neni zadny umelecky zamer, ten vecer jsem jen fotak dostal do ruky a nedockave jeste za tmy vyzkousel. Je to samozrejme v RAWU a ISO je nastavene na 200, coz mi na nocni scemu neprijde prehnane vysoka citlivost a dokonce je to i z ministativu polozeneho na zem (3s), ale i tak jsme to samozrejme strhnul, ale o rozmazani se preci nebavime. Nejde to v SPP barevne vyvazit a vzplanuti (FLARE) je priserne a zadny soft to nezachrani, ale kdyz tak to muzete zkusit-zde je X3F soubor
http://www.uschovna.cz/zasilka/MAEACR8F3S5S9ZJL-E7M...
Podobnou fotku nocni ulice bych urcite nasel i s CCD snimacem (pentax K10D) a ten to zvladne, pokud si clovek da pozor a nema na jedne fotce soucasne poulicni sodikovku a zarivku v okne. A to flare jde najit i na dennich fotkach mezi stromy, kdyz se tam dostane prilis protisvetla. Samozrejme proto dusledne pouzivam slunecni clonu a snazim se k fotaku pristupovat, jako by nemel antireflexni vrstvy-tj. zadny silny svetelny zdroj do objektivu, ale kdyz to slunicko, je treba zatlumeno (napr. odraz v zadnich oknech tech aut na prvni fotce), dopadne to dobre. Jenze klasicka Dp2 to nedelala-ta zas mela pro zmenu barevnou vinetaci v rozich (zpravidla zelene rohy pri odclonenem objektivu)
...
Koneckoncu plet neumi poradne ani predchozi foveon, jen to tam tak nerve, jeste na minule diskusi byl uzivatel (nechce se mi hledat, ale utkvela mi v pameti od nej fotka vceli barevne uly v polich), ktery si koupil ve vyprodeji SD15ku, mesic nadsene fotil foveon look krajinky a pak zkusil rodinu a fotak okamzite se ztratou prodal kvuli nazelenalym odleskum v pleti
...
Ja vam tady nechci rozslapavat babovicky (fotim merrillem i klasickym foveonem), proste jsem se jen zeptal, jestli nekdo resil pletovku s merrillem, protoze ja s tim spokojen nejsem. A jinak souhlas, je to neuveritelny objektiv a uzasny snimac, ale bohuzel jen na neco (krajinky, struktury a kovove stroje) ovsem pokud je svetlo v zadech, fotopocasi (nejlepe cira atmosfera se smolkove modrou oblohou s kycovitymi mracky) a dost svetla. Bohuzel merrill ztratil ten foveon stych-barvy jsou normalni, coz je otazka jestli je to dobre dobre nebo spatne. A ptal jsem se tady na diskusi, protoze, kdyz udela test milovnik a znalec foveonu (naposledy v DIT s Dp3m-budejovicke namesti), tak test radeji nedokonci, jen aby nemusel priznat chyby fotoaparatu a odbyde to vymluvou ze se to musi doresit novym firmwarem.
...
Co se tyce zrcadlovky, tak ani pujceny teleobjektiv 80-400 EX (porizovacka okolo 30 litru) nestacil obycejnemu 4,7mega foveonu, jen zaclonene na kratsim konci to bylo srovnatelne s kompaktem Dp2kou, stabilizovany setak 2,8 nedokazal vyfotit ostrou fotku na zadne clone a ohnisku (v porovnani s Dp2kou) a 10-20 EX je uzasny sklo se zabavnu perspektivou, ale s neostrymi rohy. Tak na co SD1cku, kdyz neni optika ani na 4,7M foveon? A samozrejme jsem si prosel i manualnimi skly, snad jen nejostrejsi 50ka vsech dob od Ricohu drzela krok. Ma laicka uvaha je, ze princip snimace neodpusti nic, kdezto u CCD a CMOS se to jeste rozpatlava AA filtrem, takze neostra kresba objektivu nevadi
...
jo a taky mam za sebou infra pokusy s SD14-naprosto nevhodny infrafotak-nedokaze kycovite pseudobarvy jen cernobile, protoze na rozdil od CCD se v infra oblasti nelisi citlivost barevnych vrstev-grafy lze taky dohledat na netu