kolego, no jasně, že to je každého věc. Myslel jsem to jinak. Já měl na telefon několik požadavků:
1) Velmi plynulý běh systému (nesnáším, když na něco kliknu a musím 2-3 vteřiny čekat, až se začne něco dít a už vůbec nesnáším takové to zaškubávání - obojí jsem si užil na služební Xperii tipo a občas tohle dělají i některé nejvyšší modely). O extrémní výpočetní výkon mi v první řadě nejde, žádné náročné hry na tom nehraju, i když možná někdy budou hrát děti, pokud mobil vydrží.
2) Chtěl jsem nakombinovat perfektní GPS, foťák (v rámci možností) a mp3 přehrávač v jedné krabičce.
3) Chtěl jsem mít dostatečnou RAM proto, že serfuju trochu náročným způsobem (otevírám i několik oken a přohlížeč pak žere klidně 300 MB) a i do budoucna jsem chtěl mít v RAM rezervu. Částečně to souvisí s bodem 1).
Sečteno podtrženo, bohužel jsem se musel zaměřit pouze na TOP modely, u kterých si výrobce dává hrubou marži mezi 300-400%. Kdybych své HW požadavky uspokojil mobilem střední třídy a TOP mobil by měl navíc pouze hodinky s vodotryskem a zásobník na pudr, tak bych ho rozhodně nepotřeboval. Že si výrobci takové marže mohou dovolit je podle mne z velké části způsobeno tím, že spousta uživatelů si mobil koupí jen kvůli sociálnímu statutu a na služby módního doplňku (i TOP modely) a tím pádem musí mobil často obměňovat a nejspíš ani neví, co jejich mobil umí. No a díky tomu, že je někdo narcis, tak já si za to musím připlatit.

Trochu mne to se*e, ale jasně, že to je asi tak všechno... Za 17 k Kč lze pořídit už vcelku slušná 42" Full HD LCD (smart)TV. V případě TV je ta konkurence mnohem drsnější a zisky tam kdovíjaké nejsou, ostatně někteří výrobci jsou stále ve ztrátě, jiní na to už dojeli (Philips). Prodej mobilů teď zažívá opačný extrém, vlnu, která by prostě měla někdy slehnout. Ale dokud bude mobil kupován jako módní doplněk, tak se to bohužel asi nikdy nestane.
O S4 jsem uvažoval, ale vždy jsem psal, že na ní bych počkal (až se cena trochu umoudří). Za 17 k Kč bych jí určitě nekupoval. No ale to je fuk. Debata, jestli jsou mobily předražené a proč asi nemá úplně význam. Ale pořád mi to přijde zajímavější než debata o Milošovi. Jenom se divím, že lid ho ještě z Hradu nevyhnal, jak jsem mu předpovídal. Asi je fakt tahle země morálně úplně v troskách.