Jaryne, u dnešních TOP mobilů se opravdu musí nechat, že fotí už velmi slušně. Velmi mě zaujala už loňská Lumia s 40 Mpx foťákem, kde fotky po zmenšení na 8 Mpx vypadaly skvěle, lépe než z kdejakého cvakátka. Optika S4 nebo i mého Mi2S kreslí ostře z rohu do rohu, světelnost F2,2 je proti mým cvakátkům se světelností F2,8 nebo F3,3 také příjemná změna. Fotky jsou sice při navyšování ISO víc zašumělé kvůli velikosti snímače při 13 MPx rozlišení, ale i tak je to lepší než naše UZ cvakátka před pár lety, kde mezní a téměř nepoužitelné bylo ISO400. Pro mne příjemné ohnisko 28 mm je taky fajn.
Stejně jako byly vidět značné rozdíly ve výstupu u cvakátek, které měly stejný objektiv ale jiný postprocessing, tak je vidět i u mobilů. Třeba foťák v S4 je perfektní, ale asi jedinou vadou je snaha fotky přeostřit a odšumět, aby vypadaly "dobře". Nevím, zda se tohle dá korigovat. Abych pravdu řekl, tak u svého Mi2S jsem zatím ani neprolézal možnosti nastavení foťáku. S tím, co zatím vylezlo na automatiku, jsem spokojen. A taky je to nezvyk. Minulý týden jsem zrovna někudy šel a říkal jsem si, že teď by chtělo mít při ruce foťák a úplně jsem na mobil zapomněl, jak na to zatím nejsem zvyklý