FDF: Koupil jsem ho s novou verzí seťáku - 18-55 IS II a je to moc fajn sklíčko, obzvlášť za ty peníze. Ten starý seťák bez stabilizátoru se s ním vůbec nemůže rovnat. Podvědomě jsem čekal, že se to rozlišení 18 Mpix negativně projeví na šumu, ale žádný problém se šumem není, dokonce i ISO 3200 se dá s přimhouřením oka použít. Oproti staré 1000D je na tom se šumem mnohem líp. Je ale pravda, že do 1000D použili v rámci úspor starší čip, což se na šumivosti trochu podepsalo (ale tím netvrdím, že 1000D fotila špatně, to určitě ne, mě sloužila ke vší spokojenosti). Největší nevýhoda 18 Mpix je velikost fotek - v plném rozlišení a detailech má fotka 10 MB, RAW jsem ještě nezkoušel, ale to bude strašný číslo.
Video všeobecně moc nepoužívám, jen jsem to prubnul a vypadá dost slušně, ale na 4GB kartu se vejde asi jen 40 minut záznamu

. Jinak výklopný displej je dobrá vychytávka, akorát jak je mírně předsazený, tak se hůř kouká do hledáčku. A za slunečního světla se na displej úplně spoléhat nedá. Co měla 1000D výborně vyřešené a u 600D není úplně povedené, jsou tlačítka. 1000D měla kulatá a vypouklá tlačítka, která šla snadno nahmátnout, a když si člověk pamatoval, kde jaké tlačítko je, nemusel sundávat oko z hledáčku při focení. U 600D jsou některá tlačítka plochá a splývají s povrchem foťáku. Na druhou stranu ale tělo působí líp na dotek budí dojem mnohem větší bytelnosti. Stejně tak je znát, že 600D patří ještě stále do amatérské řady zrcadlovek - na těle jsou dvě tlačítka (Info a Q), která pro aspoň trochu zběhlého uživatele nemají vůbec žádný smysl a nejde jimi pořádně nic nastavit, zatímco pro změnu měření expozice člověk musí do menu.
Co se bohužel vůbec nezměnilo, to je hlučnost zrcátkového mechanismu. To je kravál, jak u cigánů na dvorku. I starý Nikon D60 a D70 nebo low-endový D3100 je nesrovnatelně tišší. Taky jsem ze začátku hodně bojoval s ostřením, spousta fotek byla špatně zaostřená. Asi to bylo i rukama, už se mi podařilo s autofocusem sžít, ale občas mám dojem, jako by ten prostřední bod ani nebyl křížový.
Když už jsem u té techniky, mám ještě jeden poznatek. Kolegyně má bezzrcadlovku Nikon V1 (nebo J1, teď nevím - tu verzi bez hledáčku) a to je taky moc fajn strojek, ty fotky z něj jsou bezvadné. Zejména ta optika je moc povedená, má k tomu základní objektiv 10-30 (30-90 mm eq) a 30-110 (90-330 mm eq) a oba objektivy jsou fakt super ostré. Kapesní přístroj to sice není, ale pro ženskou do kabelky je naprosto výborný.