A taky mne už vytočilo různé dost málo účinné čištění snímače ( tipy z různých fotofór) ...od tzv.,,staticky nabitého" štětečku,přes různé nástavce na malé ruční vysavače až po opak.....ofukování vzduchovacím motůrkem pro akvária....prostě kde co (i sebevětší pitomost).
Nakonec se mi nejvíc osvědčila moje ,,varianta"....dva vzduchovací motůrky,kdy z jednoho jde hadička z výstupu (ofukuje a ,,víří" smetí) a z druhého ze vstupu ( nasává poletující smetí,takže se nemůže opětně usadit) obě hadičky jsou k sobě přidělány lepenkou a je to.
Ale i to je ( při větší množství pylu na snímači) tak na třikrát ,,luxovat" a navíc se musí obě vzduchování upravit, aby bylo dostatečně velké proudění vzduchu.
Tak jsem to vše zrušil (naštěstí byla obě vzduchování z Aukra za pár korun) a udělal si prachsprostou ,,odpruženou škrabku"na snímač (o šířce snímače) potaženou mikrofázovou utěrkou

....tu jen zlehoulinka navlhčím,přejedu po snímači shora dolů,očistím od setřeného smetí,přejedu pro jistotu ještě jednou a je vystaráno ! Hned na poprvé snímač úplně bez smetí a při dalším použití zůstalo jediné smítko u spodního okraje...to už neřeším.

Uvidíme až foťák zase,,zaprasím" víc důkladně v trávě.
Karlík
PS: jelikož má můj Pentax stabilizovaný snímač,tak při čištění trochu ,,plave" a mám obavy aby to na něj nebyla moc drsná metoda,ale u snímačů bez stabilizace bych se tohoto způsobu nebál.
Stáňa k tomu možná řekne víc...jestli je to blbost nebo ne